Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Concedieri Coinbase. Evoluție dramatică pe piața crypto. Gigantul american concediază 1100 angajați

coinbase

Foto: Getty Images

Gigantul crypto Coinbase va opera concedieri.

Platforma de tranzacționare Coinbase va concedia o cincime din forța de muncă pe fondul prăbușirii prețurilor acțiunilor și a valorii criptomonedelor.

Coinbase va reduce cu 18% din locurile de muncă cu normă întreagă, potrivit unui e-mail trimis angajaților la începutul săptămânii trecute. Coinbase are aproximativ 5.000 de angajați cu normă întreagă, ceea ce înseamnă o reducere a numărului de persoane cu aproximativ 1.100 de persoane.

CEO-ul Brian Armstrong a subliniat o posibilă recesiune și necesitatea de a crește eficiența. El a spus, de asemenea, că compania a crescut „prea repede” în timpul unei piețe care a crescut constant

„Se pare că intrăm într-o recesiune după un boom economic de peste 10 ani. O recesiune ar putea duce la o altă iarnă criptografică și ar putea dura o perioadă îndelungată”, a spus Armstrong, adăugând că iernile criptografice anterioare au dus la o scădere semnificativă a activității de tranzacționare. „Deși este greu de prezis economia sau piețele, planificăm întotdeauna ce este mai rău, astfel încât să putem opera afacerea în orice mediu”, a precizat Brian Armstrong

Înainte de a porni procesul de concedieri, reprezentanții Coinbase au spus inițial că vor întrerupe angajările

Două săptămâni mai târziu, gigantul cripto a anunțat că prelungește înghețarea angajărilor pe termen mediu. La începutul acestui an, Coinbase a declarat că intenționează să adauge 2.000 de locuri de muncă la nivel de produs, inginerie și design.

„Costurile cu angajați noștri sunt prea mari pentru a gestiona eficient operațiunile în această piață incertă”, a spus Armstrong. „Deși am făcut tot posibilul de a gestiona numărul de angajați acum îmi este clar că am supraangajat.”

Vestea concedierii a peste 1100 de angajați vine în contextul unei deprecieri profunde pentru acțiunile Coinbase

Acțiunile Coinbase au fost listate anul trecut, în luna aprilie, în timpul unui boom al pieței criptomonedelor. Listarea Coinbase la bursă a venit și pe fondul solicitărilor investitorilor pentru acțiuni tehnologice. Acțiunile Coinbase s-au prăbușit cu 79% în acest an și cu 85% față de maximul istoric. Între timp, bitcoin a scăzut la aproape 22.000 de dolari și a pierdut 53% din valoarea sa în acest an.

Coinbase, cu sediul în San Francisco, a raportat o scădere a numărului de utilizatori în ultimul său trimestru și o scădere cu 27% a veniturilor față de un an în urmă

Compania obține cea mai mare parte din venituri din comisioanele care sunt strâns legate de activitatea de tranzacționare.

Președintele și directorul de operațiuni Emilie Choi a numit decizia de concediere a 1100 angajați drept „o decizie foarte dificilă pentru Coinbase”,. Dar având în vedere contextul economic, ea a spus că „s-a părut cel mai prudent lucru de făcut în acest moment”.

Angajații afectați au primit o notificare din partea departamentului de resurse umane

Imediat după ce Coinbase a decis efectiarea de concedieri, angajații au fost anunțați prin e-mail. Se pare că mesajele au fost fost trimise pe adrese personale personal. Înainte de a efectua concedieri, Coinbase a întrerupt accesul angajaților la sistemele companiei. Armstrong a numit-o „singura alegere practică”, având în vedere numărul de angajați cu acces la informațiile despre clienți și o modalitate de „a se asigura că nici măcar o singură persoană nu a luat o decizie neplăcută care să dăuneze companiei”.

Intenția Coinbase este „ca acesta să fie un eveniment unic”, a spus Choi

Directorul de operașiuni a adăugat că compania are 6 miliarde de dolari în numerar în bilanț. Coinbase a trecut prin mai multe căpderi ale pieței, cunoscute și sub numele de „ierni cripto”.

„Vom alimenta orice mediu macro, orice iarnă criptografică sau orice urmează”, a spus ea. „Totuși, realitatea este că trebuie să ne adaptăm atunci când simțim că există un mediu economic foarte dinamic în joc.”

Companiile tehnologice s-au luptat cu moralul scăzut și uzura, pe măsură ce acțiunile lor sunt zdrobite. Săptămâna trecută, o petiție postată pe o platformă de publicare descentralizată a cerut eliminarea și un „vot de neîncredere” în ceea ce privește mai mulți directori Coinbase, inclusiv Choi.

Armstrong a atras atenția asupra petiției șterse de atunci și, într-un Tweet, a îndemnat angajații să demisioneze dacă nu cred în companie.

Coinbase se alătură altor zeci de alte companii din tehnologie și cripto care opresc angajările. BlockFi o altă companie din domeniul crypto a declarat luni că va reduce 20% din forța sa de muncă. Compania open-source Layoffs.fyi estimează că mai mult de 5.500 de locuri de muncă din start-up și tehnologie au fost desființate numai în iunie.

Coinbase este în prezent partener al ligii profesioniste de baschet din Statele Unite. Acordul a fost semnat în octombrie 2021. În prezent, piața criptomonedelor trece printr-o recesiune dură. Valoarea criptomonedelor s-a prăbușit. Bitcoin se tranzacționează cu 22.000 dolari. Maximul atins de Bitcoin a atins valoarea de 60.000. Cea de-a doua criptomonedă, Ethereum, a suferit o cădere majoră. Prețul maxim înregistrat de Ethereum depășea 4700 dolari. În prezent Ethereum se tranzacționează cu cca. 1200 dolari. Criptomoneda Terra LUNA și-a pierdut 99% din valoare.

Articol preluat de pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult