Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Condamnarea lui Donald Trump, aproape neobservată de piața de capital. Falsa siguranță, potențial periculoasă pentru investitori

Donald Trump - alegeri

Foto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Decizia de condamnare a fostului președinte Donald Trump pentru 34 de capete de acuzare referitoare la falsificarea unor documente contabile a creat valuri de emoție în spațiul public american, însă piețele nu s-au arătat realmente zguduite.

Indicele S&P500 a marcat deprecieri limitate în debutul sesiunii de vineri, prima zi de tranzacționare plină de după anunț, ajungând ca în ultimele ore ale sesiunii să recupereze puternic și să treacă pe plus 0,8%.

Cursa a fost mai spectaculoasă, însă, pentru acțiunile Trump Media & Technology Group (simbol DJT), firmă care deține rețeaua socială Truth Social. De la creșteri în pre-deschidere, titlurile au scăzut cu 9% în deschidere și au recuperat până la închiderea de vineri, ajungând la -5,3%.

Totuși, scăderile au continuat luni, cu alte 4,8% procente, în timp ce S&P500 a avansat cu 0,11%. Capitalizarea de 8,3 miliarde de dolari pentru compania cu venituri de 4 milioane de dolari și pierderi de 60 milioane de dolari anul trecut pare dintr-o altă lume, față de reperele observate în cazul altor rețele sociale.

În aprilie au fost anunțați 621.000 de acționari ai companiei, printr-o notă, că „vasta majoritate” ar fi investitori de retail. Fluctuațiile prețului ilustrează ocazional bătălia dintre cumpărarea acțiunilor ca formă de susținere a lui Donald Trump și prudența economică, în linia logicii uzuale de evaluare.

Lovitura deciziei juriului de condamnare poate fi, însă, cuantificată în termeni bursieri. În 2 sesiuni, prin scăderea DJT, averea fostului președinte a fost diminuată cu 550,8 milioane de dolari.

Care ar fi, pe de altă parte, motivele detașării de care dă dovadă bursa americană, cu excepția companiei care concentrează o bună parte din averea lui Trump și cât de mult s-ar putea menține această abordare? În primul rând, bursele au fost, în linii mari, concentrate pe alte teme, ținând de macroeconomie, relații internaționale și entuziasmul pentru inteligență artificială, lăsând prea puțin spațiu pentru reflectarea aspectelor politice.

În al doilea rând, datoria publică și deficitele bugetare au crescut în relevanță, iar diferențele dintre candidați în atenția pe această temă sunt percepute a fi prea mici pentru a forța o reacție puternică.

În al treilea rând, ar putea fi vorba despre o economisire a energiei și capitalului. O varietate de scenarii posibile, de la încarcerare la plata unor amenzi, ar „desena” dinamici ulterioare diferite. Președintele poate fi ales și, în ciuda provocărilor aparent insurmontabile, poate guverna chiar și din spatele gratiilor.

Totuși, riscul unei divizări violente a societății americane după o sentință de arestare este, probabil, prea ridicat pentru a fi ignorat de judecătorul în această speță.

Susținătorii lui Trump, și mai dedicați după condamnare

Prima reacție după condamnare a fost de „energizare” a susținătorilor. Campania sa a primit finanțare de 53 de milioane de dolari în 24 de ore după pronunțarea hotărârii. Unii observatori se întreabă dacă o condamnare nu ar putea să susțină, de fapt, șansele lui Trump de a fi reales, prin mobilizarea bazei simpatizanților. Pe de altă parte, estimările derivate din piețele de pariuri pe rezultatul alegerilor indică o scădere a șanselor sale.

Potrivit RealClearPolitics, de la 51,8% probabilitatea a ajuns vineri la 47,7%, totuși sensibil peste șansa de realegere de 39,2% a lui Biden. Dacă, pentru moment, cei mai afectați de condamnarea lui Trump au fost acționarii DJT, investitorii nu ar trebui, totuși, să aibă un sentiment de falsă siguranță.

Lunile următoare vor focaliza atenția pe alegeri, cel mai probabil la finalul verii - începutul toamnei, iar parcursul piețelor, în special în lunile septembrie - octombrie, (oricum o perioadă ocazional mai volatilă), este așteptat să includă un răspuns mai pronunțat la oscilațiile politice, cu setarea planurilor economice și geopolitice pentru anii următori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult