Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Consilier la cancelaria premierului: Salariile marii mase a bugetarilor nu sunt mari. Problema e căpușarea sistemului public cu oameni ce abia articulează limba română. Odată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia

Madalina Turza

Foto: Facebook Maria Madalina Turza

Maria Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă, spune că marea majoritate a salariilor bugetarilor nu sunt mari, însă problema este „căpușarea” sistemului public cu oameni care nu stăpânesc bine limba română, „plimbă hârtii” și „rup ușile” la ora 16:00. Într-o postare pe Facebook, Turza afirmă că oamenii nepregătiți, „ameobe”, nu pot fi dați afară, pentru că actuala legislație nu permite.

„Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.

Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.

Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști.

De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce?

Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil”, spune Mădălina Turza. 

În acest timp, „mâna de profesioniști” din instituțiile publice se suprasolicită pentru că trebuie să livreze rezultate. Consiliera susține că este nevoie de „schimbarea din temelii” a Codului Administrativ, de „evaluări individualizate reale”, ale funcționarilor publici, iar managerii să aibă pârghii efective de recompensă și sancțiune. 

Postarea integrală a Mădălinei Turza:

„Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia.

Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor!

Ciclic apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate.

Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.

Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.

Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști.

De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce?

Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil.

Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat.

Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta.

Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai #pârghii efective de recompensă și sancțiune.

Unde e ipocrizia?

Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare, mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea.

Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educație pe fast forward și eventual online, care cred că “li se cuvine”, le știu pe toate, mai puțin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcții publice sau se agață de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduț și pe viață. Cunosc personal și în proximitate astfel de tineri.

Serviciul public, am spus-o întotdeauna, este o #vocație. Nu doar un job sigur sau călduț.

Serviciul public înseamnă să nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie să găsești soluții și mai puțin din cauza neliniștii legate de locația următorului concediu pe care îl vei face.

Tot ceea ce vedem și trăim acum este rezultatul degringoladei de #valori și #educație a socieții noastre.

Nu vom avea o altă clasă politică până ce noi ca societate nu vom evolua.

Până ce parcările cu plată nu vor mai fi goale, în timp ce se înghesuie la liber pe trotuare mașini,

Până ce nu ne vom dezbăra de “merge și așa”,

Până nu vom învăța să respectăm școala în sine, nu cartoanele galbene obținute la final de ciclu,

Până nu vom învăța etica muncii,

Până nu vom învăța lecția seriozității și a respectului la nivel individual,

Până nu vom renunța la nenorocitele de “combinații”,

Așa vom merge în continuare. Încă o generație.

—-

Și ca să închei, las și eu o întrebare retorică dureroasă pentru mediul academic:

Cum este posibil ca în anul 1998, Facultatea de Științe Politice a Universității București să aibă

- #admitere constând în:

- proba eliminatorie de cultura generală in limba engleză - oral

- filosofie politica - examen sinteza scris

- istorie modernă - examen sinteza scris

- aproximativ 20 de candidați pe loc

- profesori universitari din SUA și alte state la catedră

- #Licență:

- 2 probe complexe scrise de filosofie politică și istorie și drept

- lucrare de licență verificată minuțios in Comisie de nume sonore de profesori

Iar în 2021/2022

- admitere pe baza de dosar

- susținere lucrare licență online. Atât.

Iar absolvenții, cei pe care i-am întâlnit eu, cel puțin, aspiranți la internship-uri sau funcții publice, nu au auzit de Habermas sau Tocqueville? Sau doar au auzit.

Și totuși, de drept, diploma mea este egală cu a lor. Diferența este doar că eu la 21 de ani nici nu îndrăzneam să visez la un job în sistemul public central. Pentru că simțeam că mai am mult de învățat.

Așa cum simt și la 20 de ani distanță. Că am nevoie să învăț în fiecare zi.

Cum a fost posibil?

Când vom putea răspunde onest și asumat la această întrebare, nu vom mai urla irațional pe Facebook, ci ne vom apuca de treabă.

Serios.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumos articol!
  Dar am o întrebare: CINE să facă reforma pe care o propune doamna consilier? Aţi auzit de vr-un sistem care să se reformeze singur, din interior, fără un „şut în fund” din afară? Eu nu.

  În rest, da, tot ce scrie doamna consilier despre sistemul bugetar este adevărat 100%. Şi problema nu este doar cu limba română. Problema este că din mulţimea acestor protozoare sunt unele care nu au nici măcar cunoştineţe de bază pentru postul în care sunt încadrate.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Acest articol a aparut datorita zvonului ca se vor taia salariile si nu prea am mai vazut luari de pozitii de la persoane cheie din guvern referitor la "calitatea" actului de angajar, decizie, conducere si indeplinire obligatii de servici in institutiile publice, Similar ca in multe alte institutii ale statului unde luarile de pozitii nu avut nici o legatura cu conditiile de lucru, angajarile pe linie de partid, nepotisme, etc., ci numai ca salariile sunt "mici" , inflatia mare si trebuie sa le creasca si lor salariile.
  Cu respect pentru acesta doamna si pentru altii care lucreaza in sistem si care poate sau pare ca incearca sa schimbe ceva, va spun ca nu ma impresioneaza problema Dvs. Daca intr-adevar era o problema si majoritatea este nemultumita de ce ati precizat mai sus atunci am fi vazut mai multe luari de pozitie, greve japoneze, sau chiar greve daca legea permite, am fi vazut dezvaluiri interesante referitor la caracatita din sistem, cum functioneaza statul parale, si daca aveti sindicat o prezenta activa in a rezolva situatia. Dar nu am vazut nimic serios pana acum, prin urmare ceva nu se leaga. Iar daca oamenii de bine din sistem, care chiar vor sa faca treaba?, sunt minoritari si reprezinta de fapt populatia romana care nu doreste schimbarea acestei tari atunci pe principiul democratie ori devi "complice" cu sistemul - si la bine si la rau - sau pleci.
  • Like 0
 • De ce ne comparam mereu cu cei din occident Nu suntem, marea majoritate, nici la "degetul mic de la picior" in comparatie, la orice, cu ei. Nu poti avea nivel " ca afara" cand tu esti un pomanagiu ce si-a distrus intreaga economie, nu produci nimic, esti la mila unui "investitor strain" sau altul.
  • Like 0
 • Extrag un text din ce a scris/gandit doamna:
  "Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale."

  Noi (prostimea, sclavimea) de le platim ce sa deducem ?

  Media salariala de la stat e mai mare ca aia in privat.
  Garantia jobului este 100% .
  Nu esti masurat in munca ta cu nimic - poti sa freci menta cat vrei tu.

  Dar tu (eu,noi) sclavule de platesti cele de mai sus ? tie cine iti apara interesele, pentru tine cine se lupta ?


  NIMENI !!!!! Taxele sunt furt in Romania !
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult