Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Consilierul guvernatorului BNR: „Discursul împotriva multinaționalelor este păgubos”

Multinaționale

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a spus în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că discursul împotriva multinaționalelor este unul păgubos. 

„E mai ușor să dai vina pe ceilalți decât să vezi și să recunoști ceea ce puteai să faci și n-ai făcut. În viziunea mea, statul poate să obțină mai mulți bani cu cât merge mai bine economia. S-a dovedit clar că economia noastră merge bine - cu 4%, 5% creșteri -, cu aceste companii. Dacă aceste companii ar fi lipsă din economia noastră, nu cred că am merge mai bine, cred că am merge mai rău”, a declarat acesta răspunzând întrebărilor jurnaliștilor Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru.

Croitoru nu crede că multinaționalele au beneficiat de tratament preferențial din partea statului român și este de părere că absența lor din economia românească ar înrăutăți lucrurile. „Dacă aceste companii ar decide că mediul de afaceri din România nu este suficient de corect și din punctul lor de vedere, numai pentru că noi am fost favorabil părtinitori cu ele, ceea ce eu nu cred - eu așa știu, că legislația din România se aplică în mod egal tuturor, și companiilor străine-, atunci nu văd cum ar putea să ducă la un lucru bun. Ar duce la un lucru rău”, a afirmat consilierul guvernatorului BNR. .

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    pagubos ? as, inconstient ! cine nu stie "bursa" vorbeste pe "cosul de fum" :) ca sa bage spaima fantomelor in idioti si proprii votanti.
    cota de pe piata bursiera indica "sanatatea" actuala si "viziunea" de anticipare, intrati sa vedeti listarea multinationalelor coca-cola, john deere, procter & gamble ...
    • Like 0
  • check icon
    De la discursuri la dinamica politicii pot fi diferențe mari, întrucât între ele există o diferență de timp și, părerile celor implicați se mai schimbă. Important ar fi ca între toți beneficiarii de plus de capital realizat în economie să nu existe discriminare, mai cu seamă în detrimentul economiei naționale. Nu știu cum se face, dar destul de mulți demnitari ai statului român lasă impresia că vor ca aceste companii multinaționale trebuie să fie avantajate la nesfârșit, exceptate de la contribuțiile pe care cele autohtone nu sunt scutite. Și asta de teama ca multinaționalele să nu părăsească economia României, ci numai profiturile lor s-o facă, nepieptănate.
    • Like 0
    • @
      check icon
      cred ca nu aveti cunostinte economice suficiente pt acest subiect. o multinationala i-si poate permite sa cumpere o tara ca romania, de la 10 km din subsol, pana la 20 km in atmosfera :), faceti o paralele intre veniturile unei multinationale si cele ale romaniei. un boicot al multinationaleleor se poate solda cu inchidere economiei unei tari, va ganditi cate companii / srl-uri mici produc un surub, un dop sau o shaorma pt multinationale astea neneorocite ? chiar economii ca germania sau franta nu-si permit asemenea idei tampite. deci nici in gluma nu se poate discuta de asemenea chestiuni. norocul dvoastra este ca multinationalele nu iau in serios un descult din teleorman :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cu alți oameni, România a supraviețuit vreo două milenii între hotarele ei, cu o populație majoritară românească. E drept că nu întotdeauna bine. În raport cu vremurile actuale, românii ar putea să încerce să nu se transforme în totalitate în postura de servitori ai altora, ci să încerce să beneficieze mai substanțial de resursele țării, ca și de avantajele tehnologiei actuale în exploatarea acestora nu întotdeauna în pierdere. Nu trebuie să fii neapărat expert în politică și economie. Sunt alții, printre vecini, care o fac cu oarece succes.
      • Like 0
    • @
      check icon
      sa demolam prostiile postate de dvoastra pas cu pas :
      A. "Cu alți oameni, România a supraviețuit vreo două milenii între hotarele ei, cu o populație majoritară românească" ... acuma faceti dovada necunostintelor istorice :)
      1. romania este o entitate teritoriala inventata, organizata si sustinuta de puterile europene, franta in special.
      2. romania are la baza populatii si teritorii provenite din
      - "tara romaneasca/valahia" - populatie majoritara valaha + minoritati de slavi, macedoneni -,
      - moldova - populatie majoritara moldoveni + minoritati de tatari, ukrainieni, polonezi - ,
      - transilvania - populatie majoritara maghiara + minoritati romana, poloneza, germana .
      B. "românii ar putea să încerce să nu se transforme în totalitate în postura de servitori ai altora"
      - dupa infrangerea in fata romanilor dacii au fost aserviti politicilor romane,
      - dupa venirea slavilor bulgari, care au infiintat 2 centre "imperiale" (langa arad si langa sofia) locuitorii de la nord de dunare au fost aserviti slavilor - a se cerceta familiile primilor domnitori ai valahiei :)
      - moldova a fost infiintata ca marca si apoi teritoriu de granita al regatului maghiar :) deci aservita ungurimii
      - transilvania reprezinta un amestec total de populatii, de la daci si romani, pana la varegi care au infiintat rusia si polonii retrasi spre vest. pamanturile nu apartineau romanilor :)
      - apoi vine perioada imperiilor :
      + turcii au solicitata haraci si apoi au impus conducatori proveniti din fanar - fanarioti in valahia si moldova
      + habsburgii au impus conducatori in transilvania, bucovina si vestul olteniei
      - inainte de WWI a fost constituit de puterile central europene si implicit aservita politicilor europene :
      + uniunea personala a domnitorului cuza, ca raspuns presiunea imperiului rus exercitata catre europa
      + "regatul romaniei" - romania mica sub regele carol I,
      + apoi dupa WWI sub regele ferninand a fost constituita "romania mare"
      - urmeza aservirea intereselor germaniei si apoi 54 de ani aservita intereselor ruse / urss
      - in urma pierderii razboiului rece, respectiv infrangerii pactului de la varsovia si destramarii imperiului rus / urss romania a devenit tara invinsa si a trecut sub puterea invingatorilor ca tara aservita :)
      C. "Sunt alții, printre vecini, care o fac cu oarece succes." va rugam din suflet sa citati. adica cine traieste din ce kkă ?
      D. "Nu trebuie să fii neapărat expert în politică și economie." :) da stimata Marian Raduinea, dar nici asa de neinformata ca dvoastra :) incat sa postezi in asa de putine randuri atatea prostii :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu stau să comentez tot ce scrii matale, care poate că ești încălțat bine în ciubote străine. Altădată le mai făceau, destul de bune, și românii. Toate statele sunt, mai mult sau mai puțin formațiuni teritoriale construite, modificate, reconstruite, frânte sau înfrânte în urma înțelegerii învingătorilor, a celor care organizează conflicte mai ales în ultimul secol. La aceste evenimente participă și trădătorii, mult mai mulți în zilele noastre. Spre deosebire de desculți, ăștia n-au patrie. Uneori nici tată, nici mamă. Dacă ne uităm pe la vecini, unii sunt mai puțin dispuși să-și vândă viitorul. Și parcă au șanse să și-l asigure. Deosebirea dintre ei și noi e că la ei există o rezistență la cotropire. Sau cel puțin nu cedează totul într-o veselie. Cum ar fi Ungaria, Slovacia, Polonia. Dar, parcă eu nu mai comentasem nimic cu privire la postările matale, nici despre starea matale spirituală, dispoziția spirituală sub influența excesului de adrenalină ori a consumului de oarece substanțe. Și, apropo de amestecul naționalităților, la noi mulți dintre venetici au devenit români. Acum văd că moda s-a schimbat. Ce nu înțeleg e că dacă tot te rușinezi că ești român, de ce nu-ți schimbi numele și nu rămâi pe unde-ți place să trăiești ?
      • Like 0
    • @
      check icon
      matale bati campii in aceste randuri : "Deosebirea dintre ei și noi e că la ei există o rezistență la cotropire. Sau cel puțin nu cedează totul într-o veselie. Cum ar fi Ungaria, Slovacia, Polonia." polonia este invadata de firmele germane si engleze, ungaria este sufocata de austrieci si jidani americanizati, iar de slovacia nu as discuta, intrucat populatia intregii slovacii lucreaza in austria, ca de acee au primit si euro :) in noaptea cand s-au dezis de comunisti :)
      am senzatia ca in bucarul ala sovietic din care postati in afara de votca si biscuiti de razboi nu razbate nimic real :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Invazia firmelor străine e întâlnită în toată lumea și nici nouă nu e. Nenorocirea României e că dă totul pe mai nimica. Dar dacă ai în asta o mare satisfacție, să-ți fie de bine !
      • Like 0
    • @
      check icon
      După ton și informații, pari a fi o persoană implicată în evenimente. Nu fără oarecari frustrări. Zic iar și pentru ultima oară: să-ți fie de bine !
      • Like 0
    • @
      check icon
      frustrari ? sa vedem care este mai frustrat : si daca ar fi asa, sa fiu implicat, si ar fi bine, caci eu dau / creez locuri munca platite bine, verificati salariile din multinationale, asta in timp ce dvoastra traiti din firimiturile mizere date de partide postacilor de profesie :) corect ?
      • Like 0
  • check icon
    Sigur că e păgubos, am dorit să intrăm în UE și să beneficiem de avantaje și să suportăm și dezavantajele clubului. Am intrat într-o concurență dură, adesea nemiloasă, acum vrem protecționism și autarhie, unii poate chiar pe model Ceaușescu. Așa ceva nu se poate, să fii membru UE și NATO cînd îți convine, dar să nu fii cînd nu îți convine.
    Brexit și discursurile lui Trump propun și ele un soi de izolaționism. Acest lucru este imposibil: ori ești mare putere, membru G 7 și vrei să domini ori ești micuț și izolat, cum e Coreea de Nord și cum au fost Albania și România. Nu prea merg amestecate lucrurile astea decît așa, „poetic” și pe discurs electoral să iei voturi de la naivi.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Eu aș simplifica concluzia: statul nu trebuie să fie luat la nesfârșit de fraier și nici să se lase fraierit. Indiferent de către cine, din afară ori de dinăuntru.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Cam vag, dar – mă rog – dacă asta este filosofia dv., așa să fie. În primul rînd, termenul „stat” este o abstracție și, în cazul României, o construcție foarte diluată, mai degrabă pe definiția „statul sînt eu” [eu, Conducătorul; eu, șeful; statul este așa cum vreau eu etc.).
      • Like 0
    • @
      check icon
      Poate că a venit vremea în care ''prostimea'' să opună o rezistență mai consistentă pentru a determina diriguitorii să-și schimbe obiceiurile. Pentru că nu prea mai merge la fel în continuare. Se rup chingile cam peste tot. Știi, eu am fost îndoctrinat mai multă vreme cu economie politică socialistă și cu ''socialism științific''. Sigur, nu eram întru totul convins de eficiența sistemului, dar am rămas cu unele metehne care mă fac să nu prea am încredere în noul liberalism extrem de ieftin și găunos, mai mult decât în social-democrația ce tocmai trecu sub comanda lui Dragnea. În lipsă de altceva mai bun. Pentru că, din ceva surse, s-ar zice că ar fi observat și ei că nu mai merge cum a mers. Oricum, riscul rămâne.
      • Like 0
    • @
      check icon
      1. „Poate că a venit vremea în care ''prostimea'' să opună o rezistență mai consistentă pentru a determina diriguitorii să-și schimbe obiceiurile” Ăsta e un clișeu. Concret, cum și ce ar trebui să facă? Exemple din lumea largă. Modele, pași de urmat. Aștept cu interes.
      2. „...Pentru că nu prea mai merge la fel în continuare.”. Adică?
      3. „Se rup chingile cam peste tot”. Deocamdată, văd că se strîng chingile, nu se rup deloc.
      4. „Știi, eu am fost îndoctrinat mai multă vreme cu economie politică socialistă și cu ''socialism științific''” Nu știu. Deși am o vîrstă, eu nu am fost, asemenea tîmpenii au trecut pe lîngă mine în zbor rapid.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cel puțin ceea ce s-a făcut la ultimele alegeri, ceea ce mai promite noul program de guvernare, ceea ce mai face presa și mai comentăm noi pe aici. Dacă nu avem curajul ungurilor, al polonezilor și chiar al grecilor. Chiar dacă mai cedează unii dintre ei câte ceva, precum grecii, parcă n-o fac chiar în pierdere. Altminteri ar emigra și ei în masă. Dar, poate știi matale mai multe și ne spui ce n-ar trebui să facem, ce trebuie să acceptăm și ce avem de câștigat. Să ieșim acum în stradă și să răsturnăm guvernul ?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Stimate coleg de dialog, eu te-am întrebat sfios și politicos să-ți argumentezi niște afirmații, văd că acuma te dai supărat și ai trecut la matalisme. Deci bag sama că nu ai argumente, scrii ca să faci punctaj la vizite pe net. Mă rog...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Pe unii orice schimbare îi deranjează. Acum, tot pe cei pe care jaful din economie de până acum le-a picat bine. N-am ce și cui să explic mai mult decât am făcut-o. Vânzarea țării aproape s-a desăvârșit. Ce-ar mai putea să se facă ar fi cel mult condițiile negocierii în exploatarea resurselor cu cei cărora le-au fost date pe mână. După cinismul afirmațiilor dvs. - ca să vă satisfac pretenția, constat că nici cu asta n-ați fi de acord. Rămâneți cu republica dvs, stimabile !
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mulțumesc frumos, dar nu rămîn cu nicio republică, eu sper încă la o monarhie cu un monarh scandinav.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult