Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Contractul făcut public în Statele Unite: Liviu Dragnea a plătit cu 100.000 de dolari o firmă de lobby ca să-i deschidă USA

emailul lui Dimitrescu

Liviu Dragnea își dorește „cât mai curând posibil” o întâlnire la Washington cu președintele Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, potrivit unor documente publicate de un site din SUA - legistorm.com -  care prezintă documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei. (Citiți la finalul articolului toate documentele publicate de Departamentul american al Justiției)

Intermediarul este Gheorghe Dimitrescu, un consilier al deputatului Florin Iordache, care a trimis un email pe 24 aprilie către Alan Madison, președintele Madison & Company LLC, firmă de lobby politic la serviciile căreia a apelat pe vremuri și fostul premier Adrian Năstase. 

Costul întâlnirii: 100.000 de dolari. 

Factura către Partidul Social Democrat, trimisă de Madison & Company:


Pe 4 mai Alan Madison îi răspunde lui Dimitrescu, trimițându-i factura pe email, îl anunță că imediat ce plata va fi făcută vor „începe munca” și îi amintește că îi propunea, într-un email anterior, posibilitatea lărgirii scopului vizitei delegației române în SUA.

Site-ul publică și propunerea pentru contractul final, în care firma de lobby se angajează să îi aranjeze lui Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele Mike Pence și cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum și cu organizații de media de elită, între care și CNN. Nu și cu președintele Donald Trump.

(clic pe imagine pentru a mări)

Aceasta nu ar fi prima întâlnire a lui Liviu Dragnea cu membrii administrației actuale a SUA. În zilele de dinaintea învestirii președintelui Donald Trump, Dragnea s-a întâlnit cu președintele ales și fostul consilier pentru securitatea națională, Michael Flynn.

Îți recomandăm

Liviu Dragnea, ironic: „100.000 este o sumă foarte mică pentru mine”

Liviu Dragnea neagă că PSD a plătit această sumă pentru vizita sa în Statele Unite. „Am sunat și eu la Partid foarte mirat în dimineața asta. PSD n-are niciun contract cu o firmă de genul ăsta. PSD n-are niciun contract și nu a plătit nicio sumă”, a spus președintele PSD. „Oricum, 100.000 de dolari e o sumă mică pentru mine”, a parat Liviu Dragnea ironic întrebarea jurnaliștilor.

Îți recomandăm

„Daddy’s back!”. Povestea cinei „restrânse” alături de Donald Trump la care au participat Dragnea și Grindeanu

„Pentru voi, am avut niște mega-întâlniri cu cercul zero din America (…) Daddy’s back!”, le-a scris triumfător Liviu Dragnea pe WhatsApp liderilor PSD, în ianuarie după ce s-a întors din SUA, de la ceremonia de instalare a lui Donald Trump. Expresia, care avea să îi aducă lui Dragnea supranumele de „Daddy”, a devenit publică după ce discuția în care mai marii PSD se sfătuiau cum să ducă la îndeplinire modificările din Justiție care au scos sute de mii de români în stradă a intrat în posesia jurnaliștilor Rise Project.

La vremea la care șeful PSD se lăuda în privat cu întâlnirile din „cercul zero” din SUA, pe Facebook posta imagini cu el și din timpul cinei „restrânse” oferite de Donald Trump cu ocazia instalării la Casa Albă. „Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!" A fost un dialog cald și deschis”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook. Într-una dintre imagini se vede cum mai multe persoane stau la coadă pentru a da mâna cu președintele american.

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu a costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari - cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times.

În mod oficial, doar ambasadorii acreditați la Washington sunt invitați să își reprezinte statele la ceremonia de preluare a mandatului de către președintele SUA, restul putând participa la diferitele evenimente prilejuite de învestitură în urma achiziționării unui bilet.

Gheorghe Dimitrescu, împrumuturi în valoare de 500.000 de euro acordate în nume personal

Gheorghe Dimitrescu, cel care a purtat corespondența cu Alan Madison, este consilier al deputatului Florin Iordache și a fost consulul României la Strasbourg. Are, potrivit declarației de avere, un teren de 1200 mp la Snagov. Mai deține, în coproprietate, un apartament la Cannes, în Franța, o casă de 300 de metri pătrați în București, dar și un apartament în București. 

Are un autoturism Mercedes și unul Renault, tablouri evaluate la 50.000 de euro, ceasuri în valoare de 10.000 de euro, dar și obiecte de cult în valoare de 5.000 de euro. A înstrăinat în ultimele 12 luni de dinaintea declarației de avere, un autoturism de 30.000 de euro, prin donație, și un apartament de 82.500 de euro prin vânzare-cumpărare. La bănci, are un cont în care se află 318.000 de lei, și două în care are 1.500, respectiv 500 de euro. Totodată, a acordat în nume personal împrumuturi în valoare de 500.000 de euro.

A contribuit Raluca Ion

Despre subiectul contractului de 100.000 de dolari a scris în România mai întâi pe Facebook și pe blogul său Lucian Mîndruță.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asa se întâmplă în ziua de azi. Dacă vrei bunăvoința "Portii" , trebuie sa plătești. Fie cu miliarde pe rachete , sau autostrăzi fantomă, fie cu bani direct prin firmele de lobby. Se știe ca o cina cu un senator în SUA costa 50.000 de dolari. Ii un fapt cunoscut. Asa fac ei strângeri de fonduri pentru partide. Ma întreb ce ii mai grav sa plătescă 100.000 din bugetul partidului sau 1 mld. din bugetul statului pentru o autostrada inexistenta. Chiar asa ranchiuna au gradații pe Dragnea? Nu ii ușa de biserica Dragnea , tot un politruc cu instincte comuniste ii , dar te pune pe gânduri ce putere au serviciile secrete în România dacă pot sa il "pedepseasca" în halul asta. Pentru trafic de influenta , ca a facilitat angajarea fostei soții intr-o funcție oarecare , sa faci închisoare la prima abatere legala ( sigur sunt mai multe nedemonstrate, ca orice politician autohton) , si sa nu primești eliberare condiționată, arata frica sau răzbunarea serviciilor. Iar acum ca acesta o sa iasă din închisoare, se scoate alt dosar de la sertare. Bineînțeles doamna Bombonica , fosta soție, soacra lui Ponta nu a primit nici măcar o mustrare scrisă, ca doar ea a beneficiat de favoare. Și cu restul celor puși politic ce facem? Sau numirile și influenta politica sau oprit la Dragnea. Bine ca dosarul TelDrum a fost clasat!!! Sau acolo erau și alte personaje ce nu trebuiau deranjate? Dosarele mari de delapidari se prescriu ( Rompetrol, Bechtel, Microsoft, etc ,etc, etc ) dar ne bucuram ca niște copii când se dau pedepse la politicieni pentru niște fapte , sa zicem , minore. Noi de 300 de ani mergem cu punga la cei mai puternici ( fie Imp Otoman , fie Rusia , fie SUA ) , fără coloana și cu limba scoasa. Clar ca nu se compara cei 100.000 a lui Dragnea cu miliardele date pentru rachete. Se pare ca au fost supărați pe Dragnea , ca punga era prea ușoară. Sunt sigur , dacă punga era muuuult mai grea , avea șansa să fie chiar și președinte. Pana la urma urmei ar trebuii sa citim Alexandru Lăpușneanul , motto-ul "Capul lui Moțoc vrem" ni se potrivește.
  • Like 0
 • dalex check icon

  Vedeti ce figura de "sef de sala" din perioada comunista a ajuns sa arunce "sume mici" ca sa fie invitat de mai marii Occidentului ?
  Ce deosebire este intre Ceausescu in caleasca Reginei si Dragnea pupand mana lui Trump ?
  Deosebirea este in faptul ca Ceausescu NU cheltuia banii tarii in interes personal - credeam ca nu poate cineva sa-l depaseasca in rau pe fostul dictator dar m-am inselat.
  • Like 0
 • In ultima vreme „mantra” cuplului PSD - ALDE a fost „statul paralel” care ba este condus de Iohannis, ba Președintele ar fi produsul său. In ambele cazuri, acesta ar avea o legătura strânsa cu „șoroșiștii” și ar fi condus „din afara țării”. De fapt, din păcate, acest stat paralel, chiar există. Doar că el este condus de înșiși Domnii Dragnea și Tăriceanu și acționează strict în interesul lor personal, în primul rând ca să îi scape de DNA. Se pare că rugăciunea lor de fiecare seară se încheie cu :
  „Și ne iartă noua greșalele noastre,
  ...................(această parte se sare)
  Și nu ne duce pre noi în ispită
  Ci ne izbăvește de DNA-ul cel rău”.

  Aceasta, deoarece acum doar DNA-ul și Președinția mai stau în calea stăpânirii totale PSD-ALDE-iste și îi fac să se teamă (deocamdată...). Ei au pus deja stăpânire pe Curtea Constituțională, pe toate Agențiile de control și pe toate Companiile și Regiile Naționale care au ajuns să fie conduse de soldați credincioși ai Partidului, chiar dacă nu au nici cel mai mic habar despre domeniile pe care le conduc.
  Ca un singur exemplu, noul președinte al ANRE – organism strict tehnic, de specialitate - este condus de Dumitru Chiriță, care are calificarea de electrician (șef de tură IDEB !) și a absolvit dreptul la o universitate privată. Acum însă va trebui să dirijeze, să controleze și să elaboreze reglementări tehnice în domeniul cel mai sensibil al siguranței naționale, domeniul energetic ! Insă în afară de acest handicap tehnic, el are marele avantaj că este membru PSD și deputat (desigur tot PSD) din 2004 !
  Iar în ce privește Curtea Constituțională, care în alte părți ale lumii, mai obișnuite cu democrația, este numită „Consiliul Înțelepților”, la noi este ea formată din soldați de partid, de obicei avocați de provincie, numiți politic (așa e legea, din păcate) și care acum are culoarea roșie. In mod normal, membrii CCR ar trebui să fie aleși de către înșiși magistrații din toate județele, dintre somitățile universitare ale domeniului de drept constituțional. Acesta însă este un alt subiect care merită tratat separat !
  Dupa ce au constatat că nu merge cu stabilirea limitei la abuzul în serviciu la valorile convenabile cazurilor Dragnea - Tăriceanu, acum se încearcă manevra prin învăluire, și se atacă însăși substanța abuzului. După toate informațiile existente, celebra comisie Florin Iordache, mare specialist, ba chiar “savant de largă recunoaștere internațională”, dorește să lege abuzul în serviciu de darea și/sau luarea de mită. In acest caz, limita abuzului nu mai are niciun sens, întrucât însăși infracțiunea de abuz în serviciu ar dispărea fiind contopită cu infracțiunea de corupție clasică, darea sau luarea de mită ! In acest mod, ambii protagoniști ai acestui „stat paralel”, Domnii Dragnea-Tăriceanu, ar scăpa de orice acuzație, întrucât nimeni nu poate demonstra că ar fi luat sau dat vreo mită ! In același timp, se dă liber la abuzuri în teritoriu, fiecare mărunt baron sau baronet local putând face cam ce dorește, dacă nu dă sau nu ia direct mită, ci doar beneficiază de pe urma măsurilor luate de el în detrimentul populației. Astfel va apare un stat în stat, Partidul Unic, care va duce România „pe cele mai înalte culmi de civilizație și Progres”.
  Cunoaștem rețeta și cunoaștem rezultatul ! Iar direcția în care ne duc domniile lor, este clară : navigăm după cum bate vântul și mergem pe principiul „ce-am zis, n-am zis”. D. Drganea declara mai deunăzi : „Discutăm de 32.000 de oameni din sistemul de sănătate cărora le pot scădea veniturile, nu salariile.” Cu altă ocazie, domnia Sa cerea scoaterea serviciului de ascultare de la SRI și punerea sa sub controlul parlamentului (adică tot al lui Dragnea et Co. întrucât PSD-ALDE probabil vor deține veșnic majoritatea ?).
  Ulterior, liderul PSD a declarat la Arad, că este îngrijorat de faptul că „nişte ambasadori în România îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea privind legile Justiţiei, el arătând că urmează să ni se interzică dreptul de a gândi.”
  D. Tariceanu, ecou al Șefului, cerea închiderea procedurii de MCV al CE, deoarece legislația română ar fi perfectă. Doar câteva zile mai târziu, tot Domnia Sa afirma că legislația trebuie modificată „pe ici pe colo, prin părțile esențiale”, întrucât definirea abuzului în serviciu nu e bună, legile penale trebuie urgent modificate, șamd. De aceea și președintele trebuie urgent eliminat din procedura de numire a procurorului șef și a șefului DNA, deoarece procedura „trebuie depolitizată”. Recte, doar președintele ar fi „organ politic”, iar restul participanților, Ministrul justiției, parlamentul, nu sunt organisme politice? Logic, nu-i așa ?
  In infinita sa modestie, Domnia Sa spunea că în România există oameni (adică el însuși...) a căror menire nu este să stea la cozi (la permise de conducere, de exemplu), ci “să lucreze în folosul națiunii”. Bravos națiune, halal să-ți fie cu asemenea conducători.
  Doar că rămâne întrebarea eternă a individului turmentat (nu beat, ci frământat sufletește) : „NOI, CU CINE VOTAM ?”
  • Like 6
  • @ Gheorghe Grun
   Cu oricine, sau aproape oricine, numai cu nemernicii ăștia nu. Nimeni, niciodată până acum, nu a făcut mai mult rău tarii, din interese personale, ca acești paraziti parveniți, hoți, trădători si vânzători de neam. Nu sunt ciuma roșie, sunt ciuma și lepra acestui popor blestemat să tot aleagă niste borfași ordinari.
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Perfect de acord. Ăștia ne duc fără nici o jenă la sapă de lemn, mult înainte de 1989 însă fără sa fie în stare sa pună 2 cărămizi una peste alta. Cel puțin înainte de 1989, deși prost și cu viziune extrem de îngustă, se mai clădea ceva în tara asta. Acum totul se face pentru a avea jaful la liber.
   • Like 2
  • @ Republican
   Înainte de alegeri, părerea mea, exprimată pe acest site, era că trebuie să câștige alegerile oricare alt partid, numai odioasa alianță nu. Motivația era că pe oricare alt cineva il puteai înlătura, dacă nu se dovedea demn de aceste funcții, mult mai ușor decât pe acești nemernici. Singurul lor țel a fost să desființeze DNA, să-și aservească justiția si cele mai importante instituții din stat. Din 2012 o declara, fără reținere, ponta si javrele de atunci. A venit un borfaș mai mare decât ei, aliat cu un alt borfaș, crai răsuflat cu pretenții de "om fin", un țărănoi chiabur, tipic parvenitului dragnea și un așa zis " guler alb", un alt parvenit, o alta jigodie tipică tariceanu. Nimeni nu a îndrăznit, până la ei, say facă ce au făcut. Au mințit cu nerușinare, au distrus tot ce se putea distruge prin "măsurile economice din programul de guvernare", au aservit tot ce era de aservit pentru a scăpa ei de pedepse, au pus mana pe, aproape, toate funcțiile importante din stat. Mai au doar prezidenția si DNA, și-au pus toți slugoii incompetenți, toți retardații, in fruntea ministerelor pentru a-i putea manevra așa cum doresc ei. E trist că încă mai sunt " cozi de topor" care le acorda credit, îi susțin si-i combat pe cei ce încearcă să deștepte nația.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Mai nou cu pretenții de "personalitate uriașă". Un fel de Ceaușescu second-hand. Ca de altfel toți liderii PSD de la Năstase încoace. Geoana a mai făcut notă discordantă, mai prostănac fiind, cum bine l-a etichetat nea Nelu.
   • Like 1
  • @ Republican
   Daca sunt borfasi, sunt borfasi, daca sunt sensibili sunt prostanaci etc. Solutii domnilor solutii! Avem conducatorii pe care ii meritam! Deja inca mai avem de "curatat" pacatul pentru care platim de 18 ani incoace de a ne fi omorat conducatorul, la instigarile din exterior bineinteles ca doar lor le convine! Un lucru e sigur: daca nu li se ofera solutii celor de la putere si vor fi "decapitati" prin ura, instigari etc. ne va fi din ce in ce mai greu si vom avea lideri din ce in ce mai tiranici! Aia care spuneti ca ar fi putut fi dati usor jos, aia sunt susceptibili si la influente straine! Sau poate nu!
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Cine anume domnule incearca sa 'destepte' aceasta natie ? Vorbim cumva de un partid anume, de organizatii neguvernamentale, de entitati media romanesti ? Care anume atunci ? Sa fim seriosi, daca Noi nu ne ajutam singuri si nu vorbim in solidar, nimeni si nimic nu poate destepta aceasta natie .... sau ce a mai ramas din EA !
   • Like 0
  • @ Maria Magda
   1. L-ati omorat pe Constantinescu (acum 18 ani - dansul era presedinte)??? Dar cand asta si de ce? Culmea - si asta ca urmare a instigarilor din exterior...
   2. Pe langa faptul ca cei de la putere trebuie sa vina cu solutii - ei insisi, nu sa le fie servite - cred ca este mai clar decat lumina zilei ca borfasii aflati la putere astazi NU VOR sa asculte nicio propunere. Si au un singur obiectiv: distrugerea justitiei - pentru salvarea pungasilor. In rest - tot ce vine dinspre 'mnealor este gargara.
   • Like 0
 • Cred că într-o viaţă anterioară Dragnea a pozat artiştilor Renaşterii pentru picturile şi scuplturile unde apăreau şi îngeri. Este de un alb imaculat, neprihănit, habar n-are de ce se întâmplă în partid şi se miră... Dragnea este într-o continuă mirare!
  • Like 6
 • " această personalitate uriașă"??? Să-mi trag palme!!!
  Că se face(plătește) lobby, nici un bai, dar până și aici vezi ce diletanți ne conduc țara.
  • Like 4
 • Ionel check icon
  Eu nu inteleg ce este in neregula cu asta. In State, astfel de contracte sunt la ordinea zilei. Sunt firme care se ocupa cu lobyul, pe bani. Ce vi se pare in neregula !? Este trafic de influenta in Romania ? Nu. Pt ca este in SUA. Trageti in mustata lui dragnea din toate pozitiile, aveti grija sa nu ii ridicati procentele la viitoarele alegeri, pt ca asta faceti.
  • Like 0
  • @ Ionel
   Gion check icon
   Ionele, mai draga....banii aia ai cui erau? Asta in mintea ta de pesedac efervescent nu iti aprinde vreo luminita? A platit nen-tu Dragnea din umilele lui economii?
   • Like 4
  • @ Ionel
   dalex check icon
   Este in neregula "suma mica" pe care Dragnea o plateste din venituri proprii ( sau asa rezulta din palavrele pe care le-a debitat ).
   Ce activitati ( afaceri, inventii epocale, publicare de romane de succes...) constituie sursa banilor acestui politruc viclean si mincinos?
   Legea 18 din comunism ar rezolva rapid problema banilor nemunciti iar problema mustatii lui Dragnea s-ar rezolva de frizerul puscariei.
   • Like 0
 • John check icon
  Aspecte interesante :
  Din primul link ( Caught Our Eyes ) reiese clar pentru cititorul american că politicianul român care ”încearcă să aranjeze întîlniri” cu înalții oficiali americani a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru influențare de alegeri.
  Al doilea link menționează partea română a înțelegerii ca fiind PSD – ”partid politic străin”,cu adresa din Soșeaua Kiseleff Nr. 10 Sector 1 Bucharest Romania, iar principalul obiectiv este ”de a susține obiectivele partidului”. Dacă se dorește să se clarifice, cine a plătit : partidul sau Dragnea, acest amănunt poate prezenta interes. Nu am nici o îndoială că Daddy are 100.000 USD, după cum tot așa de convins sunt că dacă se poate evita o plată din buzunar, Dad o evită din reflex.
  Aflăm cu stupoare de la lobbystul Dimitrescu – ce nu face omul pentru bani – că Draganea este o ”personalitate uriașă”. Încep să înțeleg, de ce suferim de un an : pur și simplu ne copleșește cu problemele care rezultă din grandomania lui.


  • Like 6
 • Un smecher de consilier care face si desface itele in politica are cont de mail pe... YAHOO?! Amatorismul si prostia ridicate la rang de virtuti... ah, e consilier la Ciordache-alta-intrebare... atunci se cam explica!
  • Like 8
  • @ Adrian Andrei
   Tibi_R check icon
   Corect! Sa nu uitam ca acelasi gen prostie l-am regasit si la Hilary Clinton. Si ea folosea un cont privat de email pentru transmiterea de informatii 'top secret/classified"..
   • Like 2
 • Ma deranjeaza ca titlul articolululi sugereaza: iata, acesta e contractul! Ca apoi sa constat ca m-am pacalit. Iar titlul e cu doua intelesuri. Ca in Cancan. Imi pare rau, dar pe aceasta interfata nu ma asteptam sa mi se intample.
  • Like 1
  • @ Maria Sarbu
   Daca aveai minima curiozitate sa accesezi link-ul indicat in articol gaseai contractul complet (vreo 13 pagini). Singura pacaleala vine din faptul ca platforma Republica NU ESTE cancan, nici click, nici RTV. Cine vrea stiri gata digerate, sa si le ia de unde s-a obisnuit!
   • Like 14
  • @ Adrian Andrei
   GabiC check icon
   poate nu o ajuta....pentiumul....te-ai gandit? :-)
   E mai usor sa holbezi ochii la Antene sau la RTV...Ce atata gandit, actionat, cautat, descifrat?
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult