Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Contraofensiva ucraineană are un ritm lent. Nu a fost reușită străpungerea pe niciuna dintre direcțiile de atac

antrenament militar Ucraina

Foto Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Contraofensiva ucraineană are un ritm lent spre foarte lent. Nu a fost reușită străpungerea pe niciuna dintre direcții. În ritmul actual, abia peste o săptămână, în cel mai bun caz, ucrainenii ar ataca linia principală de apărare rusă (singura) de pe direcția Velikaia Novosilka.

Pe direcția Velyka Novosilka, ucrainenii au rezistat contraatacului rus al Brigăzii 127 IfMc și au curățat Makarivka. Tatonează spre sud, dar sunt, încă, la circa 15-20 km de principala linie de apărare fortificată rusă.

Pe direcția Tokmak, din Ochihiv, ucrainenii nu au putut trece de Robotyne și sunt încă la circa 5 km de prima linie de apărare fortificată rusă (aici, sunt două linii fortificate, a doua la circa 10-15 km după prima).

Pe direcția Bahmut (în opinia mea, nu este direcție principală), atacul a avansat doar cu circa 1 km.

Harta cu linia frontului și unitățile angajate în luptă pe frontul Zaporojie.


- Ucrainenii lovesc în adâncime destul de precis, reușind să lovească cel puțin două obiective importante, Comandamentul Armatei 35 (unde a fost ucis un general) și o bază a cecenilor. Foarte probabil, rușii încearcă același lucru, dar cu mai puțin intelligence și mai puțină precizie (așa îmi explic atacul de la Krivoirog). Urmează să vedem impactul acestor lovituri asupra desfășurării acțiunilor de luptă.

- Aviația rusă a apărut mai des pe câmpul de luptă, dar nu în mod semnificativ (sursă britanică). Rușii au dislocat la o bază din sud un număr mare de elicoptere de atac.

Foarte probabil, aviația armatei (elicopterele) va fi implicată masiv, de ambele părți. În privința aviației ruse, să vedem răspunsul apărării antiaeriene ucrainene (în convorbirea telefonică a gl. Zelujnii cu gl. Miley, ucraineanul a cerut sisteme de apărare antiaeriană și sisteme care să ajute focul de contrabaterie, semn că ucrainenii au probabil probleme în focul de contrabaterie, strict necesar pentru neutralizarea artileriei ruse și eliminării ajutorului pe care aceasta îl dă infanteriei aflate în poziții fortificare, alături de contraatacurile declanșate din eșalonul doi cu tancurile & infanteria mecanizată cu MLI-uri)

harta generală a frontului

- Liderii occidentali s-au arătat optimiști, având probabil o imagine mai precisă, dacă nu doar mai optimistă, prezentată direct de către ucraineni. Oricum, așteptările politice s-au ponderat și au devenit mai realiste: trecerea prin aceste linii de apărare nu este o operațiune ușoară, iar reușita ar fi un succes deosebit (important este ca armata ucraineană să nu atingă punctul culminant, angajând decisiv toate unitățile, înainte să treacă de liniile fortificate. Apoi, foarte probabil, vor lua o pauză operațională, refacerea și relansarea atacului. Dar să treacă - iar asta este, încă, departe. Important este că păstrează avansul măcar pe o direcție principală).

harta direcției Velika Novosilka

Antony Blinken, șeful diplomaţiei americane, a lăsat să se înțeleagă, dincolo de optimismul unei străpungeri ucrainene, scopul politic: un avans serios ucrainean este văzut de Vest ca fiind punctul din care se poate accepta status quo-ul, în sensul așteptării începerii negocierilor (discutabil, dar asta cam lasă să se înțeleagă).

În fața comentatorilor militari ruși, dar și a răniților, Putin a dat dovadă de ceva realism (calitatea armamentului rusesc, situația în general, caracterizarea ucrainenilor, chiar aluzii la calitatea actului de comandă, dar și întorcându-i spatele lui Șoigu), însă și-a exprimat convingerea că această contraofensivă ucraineană este pe cale să eșueze (cam prea devreme).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valeriu check icon
    Poate, daca ar petrece mai mult timp pe strategie si antrenament si mai putin timp facand trailere tampite, ar avea sanse de izbanda mai mari.

    Intre timp, Leoparzii, Bradley si Strykerii ard in camp "muscati" de Aligator.

    Mai putin TikTok, mai mult poc-poc.
    • Like 0
    • @ Valeriu
      Dan check icon
      Nu-s chiar așa de „tâmpite” dacă s-a atacat „Valeriu” din cauza lor. Un scop au obținut, au iritat putiniștii care se visează aligatori.
      • Like 2
    • @ Dan
      Valeriu check icon
      Nu m-am atacat. Chiar ma amuza propaganda penibila de la ucrainieni. Un zambet e binevenit dupa ororile pe care le vad pe Telegram, cu blindate ucrainiene in flacari si cadavre de soldati ucrainieni sfartecate.

      Daca ei vor sa investeasca efort, bani si timp in razboiul de pe retelele sociale, e decizia lor. Numai sa tinta cont ca, pe terenul de lupta, mina detoneaza indiferent de efectele speciale de pe TikTok.
      • Like 0
    • @ Valeriu
      Dan check icon
      Doar un postac putinist ar avea deplina capacitate de a vedea penibilitatea propagandei altora.
      P.S. Doar Telegram au la Tiraspol?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult