(Foto; captură video)
În cinci ani de verificare a marilor averi au fost recuperate doar două milioane de lei din cele șase vizate şi au fost depistaţi cinci mari evazionişti, a descoperit anul trecut Gabriel Biriş, pe vremea era secretar de stat la Finanţe. Avocatul Gabriel Biriș a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.
„După cinci ani în care un întreg departament de verificări fiscale a lucrat, fuseseră emise doar cinci decizii de impunere, de către câteva zeci de inspectori. Era normal pentru că legiuitorul le-a pus în mână pușca, metodele de control indirect, dar nu le-a dat gloanțe, referințe. Nu poți să compari ceva cu altceva dacă nu ai un sistem de referință. Cinci decizii de impunere după cinci ani de muncă pentru o sumă totală de șase milioane de lei din care fuseseră colectate în jur de două milioane de lei. Nici măcar salariile inspectorilor nu erau acoperite”, a spus consultantul fiscal Gabriel Biriș.
„Eu, împreună cu colegii, ne-am gândit la o soluţie. Am propus: hai să reglementăm depunerea declarației iniţiale de patrimoniu de către toţi românii care au o avere peste un anum nivel. Eu am propus un milion de euro, de aici începe relevanţa riscului fiscal, că nu poţi să pui o mămăiţă din vârful muntelui, care abia trăieşte de azi pe mâine, să-şi declare averea. Odată cu această declaraţie să luăm modelul care a mai fost în alte state. Să îşi facă socotelile, poate au uitat ceva. Să facă socoteli, să declare, să plătească voluntar. Dar după momentul ăsta de depunere a declarației, o dată în viaţă, dacă te indentifică la control că nu ai jucat corect, nu mai ai 16% impozit, eu am propus 75%, pentru că sancţiunile trebuie să descurajeze comportamentele incorecte”, a precizat Gabriel Biriș.
Pe de altă parte, Biriș are încredere în noua conducere de la ANAF și se așteaptă la îmbunătățiri semnificative în activitatea Fiscului.
„Omul sfințește locul. Nu e vorba numai de Mirela Călugăreanu (actuala șefă a ANAF – n.r.), e vorba și de echipa dânsei, de vicepreședinți. Sunt oameni foarte buni profesional și foarte decenți, care vor să facă treabă”, a mai spus Gabriel Biriș.
Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită de luni până joi la Digi24 începând de la ora 22:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Câţi români ştiu cine sunt şefii ANAF şi ai Inspecţiei muncii? Sunt români care nici măcar nu ştiu că există Inspecţia muncii... Asta spune tot despre activitatea lor din ultimii 27 de ani. Aceste două instituţii, prin nefuncţionarea lor, plus managementul politic defectuos, au adus România în situaţia de a fi ultima ţară din UE, la egalitate cu Bulgaria. Dacă aceste două instituţii nu vor deveni funcţionale la standarde europene ( americane ar fi prea mult...), România nu are nicio şansă. Evaziunea fiscală +Munca la negru şi la gri reprezintă cancerul României.
Eu aş fi de acord cu depunerea declaraţiilor de avere de către toţi cetăţenii români, nu doar de cei cu averi de peste un milion de euro.