Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Controlul marilor averi a început furtunos și s-a încheiat lamentabil. În cinci ani de verificări, Fiscul a găsit doar cinci mari evazionişti

Gabriel Biriș

(Foto; captură video)

În cinci ani de verificare a marilor averi au fost recuperate doar două milioane de lei din cele șase vizate şi au fost depistaţi cinci mari evazionişti, a descoperit anul trecut Gabriel Biriş, pe vremea era secretar de stat la Finanţe. Avocatul Gabriel Biriș a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

„După cinci ani în care un întreg departament de verificări fiscale a lucrat, fuseseră emise doar cinci decizii de impunere, de către câteva zeci de inspectori. Era normal pentru că legiuitorul le-a pus în mână pușca, metodele de control indirect, dar nu le-a dat gloanțe, referințe. Nu poți să compari ceva cu altceva dacă nu ai un sistem de referință. Cinci decizii de impunere după cinci ani de muncă pentru o sumă totală de șase milioane de lei din care fuseseră colectate în jur de două milioane de lei. Nici măcar salariile inspectorilor nu erau acoperite”, a spus consultantul fiscal Gabriel Biriș.

„Eu, împreună cu colegii, ne-am gândit la o soluţie. Am propus: hai să reglementăm depunerea declarației iniţiale de patrimoniu de către toţi românii care au o avere peste un anum nivel. Eu am propus un milion de euro, de aici începe relevanţa riscului fiscal, că nu poţi să pui o mămăiţă din vârful muntelui, care abia trăieşte de azi pe mâine, să-şi declare averea. Odată cu această declaraţie să luăm modelul care a mai fost în alte state. Să îşi facă socotelile, poate au uitat ceva. Să facă socoteli, să declare, să plătească voluntar. Dar după momentul ăsta de depunere a declarației, o dată în viaţă, dacă te indentifică la control că nu ai jucat corect, nu mai ai 16% impozit, eu am propus 75%, pentru că sancţiunile trebuie să descurajeze comportamentele incorecte”, a precizat Gabriel Biriș.

Pe de altă parte, Biriș are încredere în noua conducere de la ANAF și se așteaptă la îmbunătățiri semnificative în activitatea Fiscului.

„Omul sfințește locul. Nu e vorba numai de Mirela Călugăreanu (actuala șefă a ANAF – n.r.), e vorba și de echipa dânsei, de vicepreședinți. Sunt oameni foarte buni profesional și foarte decenți, care vor să facă treabă”, a mai spus Gabriel Biriș.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită de luni până joi la Digi24 începând de la ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • buna ziua, sunt un simplu pensionar,nu f. batran..am 42 ani de munca..fara armata..multe de spus..pensie amarata, dar ma intereseaza cat si cum se fura pentru a reduce pe cat posibil..FRAUDA !!! ce-i asteapta pe copii nostri si nepotii ?! doresc sa constientizeze toata lumea cum le facem viitorul..de noi inca depindee...trezirea...! va multumesc ,cu mult respect pentru adevar !!!
  • Like 0
 • E clar pentru multi dintre romani ca aceste averi nu vor fi niciodata verificate cata vreme verificarea se va face de institutiile statului roman. OLAF este singura sansa a romanilor de a scoate la suprafata averile ilicite. Pe vremuri cand aceasta zona geografica facea parte dintr-un imperiu sau altul, imperialii aveau tot interesul sa ceara socoteala pentru averile boierilor romani, greci, armeni etc. Azi parca traim un deja vu, al istoriei de acum cateva sue de ani.
  • Like 1
 • Poate nu ar trebui sa intrebati fiscul despre sumele colectate fraudulos, poate ar trebui intrebati oamenii care au creat sistemul paralel prin care se sifoneaza aceste sume si de sutele sau miile de romani care beneficiaza de pe urma acestei creatii tip caracatita...ce ziceti, macar un reporter sa-l intrebe pe un mogul : "domn`le ce muzica ascultati ?" si el ar raspunde intuitiv : "Show me the money" adica tradus mot a mot : "domn`le daca vreti sa va dau interviu trebuie sa ma platiti" !. ce ziceti de acest posibil viitor romanesc, se potriveste ?
  • Like 0
 • Adevărul este că într-o ţară ca România, măcinată de evaziune fiscală, muncă la negru şi la gri, şefii ANAF şi ai Inspecţiei muncii trebuiau să fie mai cunoscuţi decât doamna Kovesi, dacă îşi făceau treaba.
  Câţi români ştiu cine sunt şefii ANAF şi ai Inspecţiei muncii? Sunt români care nici măcar nu ştiu că există Inspecţia muncii... Asta spune tot despre activitatea lor din ultimii 27 de ani. Aceste două instituţii, prin nefuncţionarea lor, plus managementul politic defectuos, au adus România în situaţia de a fi ultima ţară din UE, la egalitate cu Bulgaria. Dacă aceste două instituţii nu vor deveni funcţionale la standarde europene ( americane ar fi prea mult...), România nu are nicio şansă. Evaziunea fiscală +Munca la negru şi la gri reprezintă cancerul României.

  Eu aş fi de acord cu depunerea declaraţiilor de avere de către toţi cetăţenii români, nu doar de cei cu averi de peste un milion de euro.

  • Like 0
 • check icon
  D-le Biris,intrbarea e daca vot fi lasati sa faca treaba la ANAF! Pe d-voastra v-au lasat sa faceti treaba?
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult