Sari la continut
Republica
Verde

Copenhaga încearcă să recompenseze comportamentul bun al turiștilor. Primești mese gratuite dacă ajuți la strângerea gunoaielor

Imagine din Copenhaga. Foto: Allard Schager / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Allard Schager / Alamy / Alamy / Profimedia

Copenhaga încearcă să recompenseze comportamentul bun al turiștilor. Astfel, autoritățile din capitala daneză au dezvăluit că au în plan să ofere tururi gratuite ale muzeelor, ateliere de artă și multe alte beneficii vizitatorilor care iau parte la inițiative ecologice, scrie the New York Times.

Cotidianul american notează și că într-o perioadă în care destinațiile europene căutate impun turiștilor restricții și taxe, cum ar fi o nouă taxă pentru turiștii de o zi în Veneția sau restricțiile de vacanță din Barcelona ori Majorca, Copenhaga încearcă o abordare diferită: recompensarea vizitatorilor care acționează responsabil.

Începând cu 15 iulie, turiștii care demonstrează un comportament de călătorie prietenos cu clima prin participarea la inițiativele ecologice ale orașului - inclusiv mersul cu bicicleta, călătoriile cu trenul și eforturile de curățare - vor avea acces la tururi ale muzeelor, închirieri de caiace, mese gratuite și multe alte beneficii.

„Trebuie să transformăm turismul dintr-o povară ecologică într-o forță de schimbare pozitivă”, a declarat Mikkel Aarø-Hansen, directorul executiv al Wonderful Copenhagen, organizația care se ocupă de turismul din capitala daneză.

Un pas important în această transformare, a spus el, este „să schimbăm modul în care ne deplasăm, ce consumăm și cum interacționăm cu localnicii”.

New York Times mai indică faptul că noua inițiativă a orașului Copenhaga, CopenPay, își propune să reducă decalajul dintre dorința de a acționa în mod durabil și comportamentul real, făcând din acțiunile ecologice o monedă de schimb pentru experiențele culturale.

De exemplu, cei care ajung cu bicicleta sau cu trenul la CopenHill, o pârtie de schi artificială construită pe acoperișul unui nou centru de gestionare a deșeurilor, vor putea coborî gratuit dealul de pe acoperiș. Alte locații vor permite vizitatorilor să participe ca voluntari la eforturile de curățare.


Galeria Națională a Danemarcei va organiza ateliere pentru a transforma deșeurile de plastic în opere de artă, în timp ce Școala de surf din Copenhaga va oferi un prânz gratuit surferilor care participă la curățarea plajei timp de 30 de minute după cursul de surf. Mai mult de 20 de atracții turistice vor participa la programul pilot pe parcursul verii.

„Viziunea noastră cu CopenPay este de a crea un efect de undă”, mai spune Hansen. „Sperăm că, prin prezentarea succesului acestei inițiative și a altora, alte orașe din întreaga lume vor fi inspirate să găsească modalitatea lor de a stimula un comportament turistic mai durabil, conducând în cele din urmă la un viitor mai durabil pentru toată lumea”, a ținut să mai spună oficialul danez.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cine merge in concediu pentru a presta munca voluntara? Se vede ca mintea progresist0-ecologista nu cunoaste limite. Nu e destul ca trebuie sa sortam gunoiul acasa desi platim din ce in ce mai mult la salubritate, acum mai vor sa facem asta si in concediu. Oricum orasul respectiv nu e Venezia nici de departe iar cine nu il viziteaza nu pierde mare lucru.
    • Like 3
  • Marina check icon
    Cine vine până în Copenhaga cu bicicleta sau pe jos, nu mănâncă până acolo decât ce îi oferă natura și colectează toate peturile întâlnite în cale să aibă gratuit toate cele tot concediul. Zic să ridicăm miza!
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Absolut genial, să plătești o excursie la Copenhaga pentru a avea ocazia de a fi gunoier!
    Așa ceva...
    La cât a involuat IQ-ul speciei nici măcar nu am dubii că vor avea clienți!
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult