Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Copiii noștri ne vor bate obrazul: ce le lăsăm noi, adulții din 2022

Ziua Copilului, Senat

Foto: Activități organizate de Parlamentul României cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în Bucuresti, 1 iunie 2022. Inquam Photos/ Ilona Andrei

Patru teme despre copii pentru mediul de afaceri, la care să se gândească seara, înainte de culcare:

1. Fiecare leu de evaziune fiscală sau de muncă la negru reduce șansa copiilor români de a avea o țară ca afară, dar mai ales o educație ca afară. Ne mințim dacă spunem că ne iubim copiii, dar fentăm plata taxelor și impozitelor, care trebuie să ajungă în special la ei. Poate o să mire corelația, dar până și criza demografică este cauzată de neplata taxelor și impozitelor, nu sunt bani de proiecte financiare pentru a stimula creșterea natalității.

2. Sistemul de educație este măcinat de reforme interminabile, scena scandalurilor dintre autorități, profesori și părinți, transformat într-un monstru de cancerul industriei meditațiilor, capturat de cleptocrația academică care îl lasă moștenire propriilor urmași. Greu de întrezărit o șansă să se oprească din a crea NEET, analfabeți funcționali și exod de creiere.

Mediul de afaceri trebuie să se implice foarte – foarte adânc în a ajuta școlile, liceele și facultățile să crească performanta și să producă o generație calificată și competentă pentru ceea ce vrem noi să fie România următorilor 10 ani.

3. România este profund îndatorată. Anul trecut, de 1 iunie, am dat niște cifre care arată ce lăsam atunci copiilor noștri. Anul asta, deficitele s-au adâncit, cel de balanță comercială, care ar trebui să ne roadă cel mai tare, a crescut cu 20%, Nu sunt de vină pandemia, inflația, utilitățile, Puțin, suntem noi de vină, mediul de afaceri, pentru că nu-i tragem serios de mânecă pe politicieni, să schimbe viziunea în care trebuie condusă țara.

Altfel, vom pasa copiilor datorii și mai mari pe care să le ducă în spinare.

4. Și, terifiant. Anul acesta copiii noștri au învățat termeni noi: arme hiperbarice, bombe cu fosfor, tancul robotizat Uran, rachete supersonice Mach 9 și desigur, nume noi: Iskander, Satan, NLAW, Bushmaster, Bayraktar, Javelin, Stinger, etc. Cum oare am ajuns aici? Și unde vom merge de aici?

Îi indemn pe toți oamenii de afaceri ca în fiecare seară, după ce își pun copiii la culcare și se uită fericiți la ei cum adorm, să stea o vreme să se gândească la ce au de făcut, pentru a le da un viitor mai bun în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DA!! SUNT FOARTE BUCUROS CA JUMATATE DIN SALARIUL MEU IL IMPART CU STATUL CA SA SE POATE ANGAJA TOTI `BADALAII`. SUNT BUCUROS CA 19% DIN PRETUL PE CARE IL PLATESC PENTRU LITERALMENTE ORICE MERGE PENTRU FAMILIA EXTINSA A `BADALAILOR`!!! MAI MULTE TAXE!!
    • Like 0
  • Ai revenit, Damiane? Tot cu chestii utopice? Ne făceam griji. Cum merge treaba la fabrica de otrăv..., ăă, medicamente?
    • Like 1
  • Yron Oul Yron Oul check icon
    Din acest motiv nu suntem competitivi inferiori față de alte societăți...natiuni.eu sunt in Italia de 20 de ani de citiva ani lucrez cu publicu..,Am avut neplăcută surpriză să văd oameni analfabeți dar cu foarte mulți bani.Ca idee de bază să ști să faci banii.... Provenienta banilor tot din cercurile needucația needucate....furt prostituție insalatorie..... Cu ex se poate continua .. în politică vedem mediocritatea la loc de cinste.profesori tot mai slab pregătiți......
    • Like 0
  • Nume check icon
    Prea adanc...intr-o societate individualista ca a noastra sunt slabe sanse ca cineva sa se uite, daramite se se si implice dincolo de ograda fiecaruia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult