Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Copiii noștri ne vor bate obrazul: ce le lăsăm noi, adulții din 2022

Ziua Copilului, Senat

Foto: Activități organizate de Parlamentul României cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în Bucuresti, 1 iunie 2022. Inquam Photos/ Ilona Andrei

Patru teme despre copii pentru mediul de afaceri, la care să se gândească seara, înainte de culcare:

1. Fiecare leu de evaziune fiscală sau de muncă la negru reduce șansa copiilor români de a avea o țară ca afară, dar mai ales o educație ca afară. Ne mințim dacă spunem că ne iubim copiii, dar fentăm plata taxelor și impozitelor, care trebuie să ajungă în special la ei. Poate o să mire corelația, dar până și criza demografică este cauzată de neplata taxelor și impozitelor, nu sunt bani de proiecte financiare pentru a stimula creșterea natalității.

2. Sistemul de educație este măcinat de reforme interminabile, scena scandalurilor dintre autorități, profesori și părinți, transformat într-un monstru de cancerul industriei meditațiilor, capturat de cleptocrația academică care îl lasă moștenire propriilor urmași. Greu de întrezărit o șansă să se oprească din a crea NEET, analfabeți funcționali și exod de creiere.

Mediul de afaceri trebuie să se implice foarte – foarte adânc în a ajuta școlile, liceele și facultățile să crească performanta și să producă o generație calificată și competentă pentru ceea ce vrem noi să fie România următorilor 10 ani.

3. România este profund îndatorată. Anul trecut, de 1 iunie, am dat niște cifre care arată ce lăsam atunci copiilor noștri. Anul asta, deficitele s-au adâncit, cel de balanță comercială, care ar trebui să ne roadă cel mai tare, a crescut cu 20%, Nu sunt de vină pandemia, inflația, utilitățile, Puțin, suntem noi de vină, mediul de afaceri, pentru că nu-i tragem serios de mânecă pe politicieni, să schimbe viziunea în care trebuie condusă țara.

Altfel, vom pasa copiilor datorii și mai mari pe care să le ducă în spinare.

4. Și, terifiant. Anul acesta copiii noștri au învățat termeni noi: arme hiperbarice, bombe cu fosfor, tancul robotizat Uran, rachete supersonice Mach 9 și desigur, nume noi: Iskander, Satan, NLAW, Bushmaster, Bayraktar, Javelin, Stinger, etc. Cum oare am ajuns aici? Și unde vom merge de aici?

Îi indemn pe toți oamenii de afaceri ca în fiecare seară, după ce își pun copiii la culcare și se uită fericiți la ei cum adorm, să stea o vreme să se gândească la ce au de făcut, pentru a le da un viitor mai bun în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DA!! SUNT FOARTE BUCUROS CA JUMATATE DIN SALARIUL MEU IL IMPART CU STATUL CA SA SE POATE ANGAJA TOTI `BADALAII`. SUNT BUCUROS CA 19% DIN PRETUL PE CARE IL PLATESC PENTRU LITERALMENTE ORICE MERGE PENTRU FAMILIA EXTINSA A `BADALAILOR`!!! MAI MULTE TAXE!!
  • Like 0
 • Ai revenit, Damiane? Tot cu chestii utopice? Ne făceam griji. Cum merge treaba la fabrica de otrăv..., ăă, medicamente?
  • Like 1
 • Yron Oul Yron Oul check icon
  Din acest motiv nu suntem competitivi inferiori față de alte societăți...natiuni.eu sunt in Italia de 20 de ani de citiva ani lucrez cu publicu..,Am avut neplăcută surpriză să văd oameni analfabeți dar cu foarte mulți bani.Ca idee de bază să ști să faci banii.... Provenienta banilor tot din cercurile needucația needucate....furt prostituție insalatorie..... Cu ex se poate continua .. în politică vedem mediocritatea la loc de cinste.profesori tot mai slab pregătiți......
  • Like 0
 • Nume check icon
  Prea adanc...intr-o societate individualista ca a noastra sunt slabe sanse ca cineva sa se uite, daramite se se si implice dincolo de ograda fiecaruia.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult