Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Copilul Vasile, care spovedea babele pe uliță: „Ia zi, mamaie, mai bagi apă în țuică?”

Vasile Ioana

Foto: Facebook Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din apropierea Pieții Universității din București, a fost invitatul ediției din ziua de Crăciun a emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Preotul a vorbit despre parohia sa, care este una atipică. În timp ce majoritatea bisericilor din București au „arondate” blocuri cu sute de locatari, biserica unde slujește nu are repartizate decât două scări de bloc, „pe Câmpineanu cu Academiei”. Însă Vasile Ioana se mândrește că în lăcașul de cult pe care îl păstorește vin oameni din trei ministere care au sediile în zonă – Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne -, precum și din Banca Națională a României: „dl Mugur (Mugur Isărescu, guvernatorul BNR – n.n.), pe care îl stimez”, „Florin Georgescu, primviceguvernatorul care este un om de o profunzime spirituală despre care sunt sigur că nu știți, pentru că el o ascunde foarte bine”.

Moderator: Sunt grele păcate în zona aceea...

Părintele Vasile Ioana: Nu, nu e despre păcate, pentru că toți avem păcate. E vorba de atitudinea ta față de niște valori. (...) Eu spovedesc de la oamenii mai mari în țara asta, de la funcții înalte, până la femeia de serviciu de la Facultatea de Arhitectură, până la studenți, doctoranzi, până la decani, prodecani din universități, angajați ai ministerelor din zonă, secretari de stat și așa mai departe, până la omul simplu, până la băbuța aceea care vine cu dragoste la părintele Vasile.

Foto: Facebook Parintele Vasile Ioana

Moderator: Un portret robot al celor ce vin să se spovedească?

Părintele Vasile Ioana: Nu se poate face un portret-robot, fiecare om e un univers aparte, fiecare om e diferit, iar momentele pe care tu le ai cu acel om sunt numai între tine și el.

Moderator: Auzind această listă de demnități, nu pot să nu vă întreb: orice păcat se iartă?

Părintele Vasile Ioana: Dumnezeu iartă orice păcat, cu excepția păcatului de a-ți lua viața. Pentru că viața este un dar și Dumnezeu ți-a oferit-o (...).

Preotul a povestit la emisiunea „În fața ta” că provine dintr-o familie cu 5 copii. Părinții săi s-au despărțit, tatăl său era violent, iar copilul Vasile a crescut la bunici, într-un sat de lângă Câmpina, Prahova. Ceilalți patru frați ai săi au rămas cu mama, la Târgoviște.

În casa bunicilor, el a crescut într-o atmosfera plină de iubire de Dumnezeu, spune preotul. În clasa a cincea a devenit cântăreț la biserica din sat, unde primea câte 25 de lei, „o hârtie cu Tudor Vladimirescu”, pe care o ducea bunicilor să cumpere pâine. Părintele Vasile Ioana a povestit cum a ales drumul preoției.

„Pentru că am crescut în brațele bunicilor, bunicii încă de mic mi-au vorbit despre Dumnezeu. (...) Bunicul avea program. Seara stăteam la masă și apoi citeam din viețile sfinților și îmi povestea despre sfinți, îmi povestea despre Dumnezeu. Am crescut în această atmosferă de dragoste, cinste, iubire, de legătură cu marii duhovnici. Aveam 12 ani, mergeam la părintele Cleopa. (...) La 5 ani jumătate îmi aduc aminte că mă jucam. Trăind în biserică, îmi puneam un prosop, că vedeam ce face părintele, îmi puneam un prosop așa în față și spovedeam la țară băbuțele care treceau pe acolo. Și vine o băbuță, o vecină, zic: Vrei să te spovedesc, mamaie? Da. Ia spune, mai pui apă în țuică? Și ea se duce la bunicul și-i zice: Dar de unde știe nepotul matale că eu pun apă în țuică? Nu știu cum am dedus asta, eu am inventat un păcat, ca ea să spună da sau nu la păcat. Și a zis: Dar de unde știi? A fost o intuiție, desigur”, a povestit zâmbind preotul Vasile Ioana.

Tot la emisiunea „În fața ta”, părintele Vasile Ioana a dezvăluit că îi place mult „rockul de calitate” și a povestit că în anii 90, ca tânăr seminarist, a mers pe stadionul din Hanovra, la un concert Pink Floyd. 

„Când a început The Wall, a fost absolut halucinant pentru mine, a fost uimitor să îi văd. Am fost și la Phoenix în 90, când Țăndărică a salvat seara cu recital la tobă uluitor. (...) Spre exemplu Child in time îmi place foarte mult, de la Deep Purple, acolo e un bemol care face diferența și te liniștește. Muzica este a îngerilor. Cine iubește muzica, iubește o altă lume decât orizontalul ăsta murdar și plin de noroi”, a spus preotul Vasile Ioana.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe părintele Vasile Ioana îl simt ca pe un preot și un om plin de har și de căldură omenească, împletite în cel mai firesc mod. Dumnezeu să-l binecuvânteze și să-l miluiască pe părintele Vasile.
    • Like 0


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult