Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Corectitudinea politică a incompetenței: Nu a fost „un diamant pentru managementul Sănătății”, dar a fost „cea mai bună opțiune” pentru moment

VV - Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Zilele acestea privim cu atenție și îngrijorare un nou episod din serialul CDR, sezonul 2.0. – Episodul „cine salvează România?”

„Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”. Cuvintele îi aparțin lui Dan Barna și fac referire la fostul ministru Sănătății, Vlad Voiculescu. Adevărul e că indiferent cine e ministru, sistemul sanitar este depășit, învechit, prost administrat și incapabil să facă față acestei pandemii. 

Nu ne-am descurcat nici la Colectiv și nici la alte evenimente tragice și aveam pretenția să facem față unei pandemii. Ăsta e și adevărul din spatele măsurilor restrictive, ca să nu ne mai ascundem după deget. Pentru că nu știm cine face forme grave și cine face forme ușoare ale bolii, stăm acasă cuminți, preventiv. Pentru că, de altfel, n-ar fi asta cea mai groaznică pandemie. Istoria ne arată că se putea mai rău. Problema acestei pandemii e că sistemul sanitar nu face față. Nicăieri în lume, d-apoi în România.

Al doilea adevăr e că fostul ministru al Sănătății era sub așteptările unui electorat oricum obosit de criza sanitară și preocupat de o viitoare criză financiară. Vlad Voiculescu nu a fost deloc rău intenționat și nici cel mai groaznic ministru. Sunt convinsă că se putea mai rău, dar realitatea, per general, ne arată un om complet depășit de situație, care se ascunde în spatele cartolinelor protectoare ale USR-PLUS și care evită cu mare succes orice responsabilitate privind criza sanitară din România. Acum, sincer, nu ar trebui să fim surprinși de ferocitatea cu care este apărat actualul ministru al sănătății. La urma urmei, conform spuselor lui Dan Barna, „ieșirea din criză nu este mandatul USR”. Aș zice că putem măcar să apreciem consecvența.

Între timp, USR-PLUS consideră că este mult mai importantă demonstrația de forță prin care arată cât de puternici și uniți sunt în apărarea unui om care, hai să fim corecți politic în continuare și să spunem că a fost „răul mai mic”. Rău, dar al nostru. Totodată, mai important pentru USR-PLUS este și jocul politic dintre ei și Partidul Național Liberal, uitând adevărata miză: gestionarea unei pandemii și siguranța cetățenilor. USR-PLUS e în plină euforie a unui complex mesianic și a unei tulburări bipolare. Salvăm România, dar nici când e mandatul nostru nu suntem responsabili.

În aceeași ecuație e și PNL care se pierde în bătălia inutilă cu USR-PLUS și incertitudinea candidaturilor la congresul pentru alegerile interne. Ceea ce PNL trebuie să știe foarte bine este că scorul scos în luna decembrie se datorează structurilor teritoriale foarte bine puse la punct. Altfel, electoratul nu mai e atât de ușor de convins. Mai ales pentru un partid cu o istorie recentă nu chiar agreabilă. Electoratul încă așteaptă o reformă serioasă pentru acest partid. Și tocmai pentru că PNL a prins avânt în ultimii doi ani, ar trebui să nu uite ce are de făcut: să demonstreze că se poate reforma și că poate guverna indiferent dacă li se pun bețe în roate sau nu. Partidul Național Liberal e dator să fie partenerul mai mare și mai matur și să fie suficient de inteligent încât să pună interesele cetățenilor mai presus de cartolinele USR-PLUS.

Despre UDMR n-are rost să vorbesc, e în rol secundar și se va duce, ca întotdeauna, după cum bate vântul. În toată frenezia bețelor în roate dintre PNL și USRPLUS, UDMR sunt adevărații politicieni. Știu întotdeauna ce au de făcut, când și cum. Poate că ar trebui să se apuce de consultanță politică.

Între timp, la AUR și PSD s-au făcut stocuri de popcorn, cola și discursuri extremiste. Nici consultanța politică nu or să și-o mai plătească în următorii ani, nu au nevoie. E suficientă o coaliție de guvernare șubredă. În 2023 o să se șteargă pe mâini de sarea de pe popcorn, o să ia ultima gură de cola și o să treacă la treabă. Dacă ați fost șocați că AUR a scos 9% în doar 3 luni, să vă pregătiți din timp cu aspacardin pentru 2024, când o să vedeți scorurile.

Articol publicat pe blogul autoarei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  "Partidul Național Liberal e dator să fie partenerul mai mare și mai matur și să fie suficient de inteligent încât să pună interesele cetățenilor mai presus de cartolinele USR-PLUS.PNL". Vorbiti serios? Chiar credeti ce spuneti ca PNL lucreaza in interesul cetatenilor?
  Stimata d-na Stingu, cu respect va informez ca bateti campii. Dar si mai mult proprietarii republica.ro pentru ca va lasa sa publicati astfel de articole. Dar, considerand linsajul mediatic al d-lui Pandaru si CTP la adresa lui VV - parca cam comandat acest linsaj - nu ma mai mira nimic ce se scrie pe aici.
  P.S. Nu sunt neaparat un fan VV. Dar nici cum a fost dat deoparte de marele partid "performant" cu demiurgi si salvatori ai neamului romanesc: Rares Bogdan, Emil Boc, Raluca Turcan, Somnorila Bode imi este foarte clar ca diferentea intre ciuma rosie si cea galbena este numai de culoare
  • Like 3
 • Corectitudinea jurnalistică a incompetenței:
  "Un sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale in perioada 30 martie-11 aprilie arata ca Vlad Voiculescu era considerat de respondenti cel mai potrivit pentru a conduce Ministerul Sanatatii. De asemenea, Vlad Voiculescu era ministrul cu cea mai buna imagine."
  https://www.aktual24.ro/sondajul-bcs-care-rastoarna-propaganda-vlad-voiculescu-cel-mai-apreciat-ministru-si-cel-mai-potrivit-pentru-a-conduce-ministerul-sanatatii/
  • Like 1
 • Ca purtatoare de "adevar", banuiesc ca aveti si ceva cifre despre "era sub așteptările unui electorat".
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult