Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu

Voiculescu și Cîțu

Anunțul a fost făcut în această dimineață. Premierul Florin Cîțu: „Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.” 

Vicepremierul Dan Barna, care și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea pentru ministrul Sănătății, s-a opus revocării lui Vlad Voiculescu, potrivit unor surse politice.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care încetează mandatul lui Vlad Voiculescu.

La ora difuzării acestei informații are loc o întâlnire la Palatul Victoria pe această temă între premierul Cîțu și vicepremierul Dan Barna.

Aflați și:

Decizia premierului Cîțu vine după apariția în Monitorul Oficial a unui ordin semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan prin care se impun criteriile pentru instituirea carantinei zonale. Ulterior, Vlad Voiculescu a transmis pe Facebook că nu se va lua măsura carantinării Bucureştiului de Paşti şi că niciuna dintre deciziile deja anunţate de Guvern nu se schimbă. 

Surse politice susțin că prim-ministrul Florin Cîțu a fost nemulțumit de faptul că nu a fost consultat înainte de publicarea în Monitorul Oficial a acestui ordin.

Dacian Cioloș: „Este absolut inacceptabil”

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a declarat miercuri că decizia demiterii ministrului Sănătății este nejustificată și reprezintă un act de agresiune în coaliție din partea premierului Florin Cîțu. „Nu mi se pare deloc justificată această decizie a premierului, mai ales că luni a fost o discuție în coaliție unde părea că s-au clarificat lucrurile și că mergem în continuare pe actuala formulă guvernamentală (...) Este un act de agresiune în coaliție din partea premierului", a declarat Moșteanu, notează Hotnews.ro. Întrebat dacă USR-PLUS ar putea ieși de la guvernare în urma deciziei premierului, Ionuț Moșteanu a spus că urmează o întâlnire a forurilor statutare ale partidului, dar că „orice variantă este pe masă”.

Și copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a reacționat pe Facebook după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: „Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public”.

Numele lui Adrian Wiener este vehiculat pentru preluarea funcției de ministru al Sănătăţii. Medicul Adrian Wiener este susținut de USR, însă PLUS nu ar fi acceptat soluţia, potrivit News.ro. Conducerile celor două formaţiuni se reunesc în această după-amiază pentru a lua o decizie comună.

În curs de actualizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Premierul Florin Câțu e un idiot. Practic ii silește pe aia de la USR+ sa reacționeze fie sa iasă din coaliție sau sa îl mătrășească pe Câțu. Dacă nu fac asta, la modul cum a pus Câțu problema, o sa fie percepuți ca și remorca lighioanelor peneliste care este pentru ei primul pas pe drumul spre insignifiantă.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Deocamdată îmi pare destul de greșit, până la noi explicații. Chiar mă întrebam dacă acum, în timpul războiului cu dușmanul microscopic, e momentul potrivit ca dl Voiculescu să stârnească mușuroiul otrăvit ale intereselor din sistemul sanitar. Iar răspunsul pe care mi l-am dat singură, nu există unul. Oricând e binevenit. Chiar situația de criză poate funcționa ca un catalizator pentru niște schimbări benefice, plus opinia publică e mai interesată și intransigentă cu neregulile tot mai mari.
    Că dl Voiculescu NU e un ministru a sănătății pe timp de molimă, e destul de clar. Trebuie o persoană hotărâtă și cu sânge în instalație de genul dlui Tătaru, hotărât și bun strateg. Numai că preluarea Sănătății de către USR, mă tem că a fost exact avându-l pe dl Voiculescu în vedere și în lipsa acestuia nu sunt multe variante. Numirea dlui Barna ca interimar îmi pare anecdotică, na, treci tu la Sănătate dacă te țin curelele.
    Pe de altă parte scandalul dnei Șoșoacă și opinia publică aproape în unanimitate împotriva ei plus numărul tot mai mic de demonstranți pentru "libertate" consolidează poziția coaliției. Are însă mare nevoie de coeziune și forță însă iarăși mă tem că pe USR, așa umaniști cum vor să pară, nu-i interesează mai mult decât interesul îngust de partid. Reacționează deseori ca o virgină ofensată, cam răsfățată și supărăcioasă nevoie mare. Și care oricând și-ar lua jucăriile și ar pleca. Aștept ca realitatea să mă contrazică.
    Așteptăm însă niște explicații.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Liviu check icon
      Tot aud asta de la multi dintre simpatizantii USR si sincer nu pot sa o inteleg - ce anume a facut Voiculescu sa starneasca acel musuroi al intereselor?
      Tot aceeasi manageri sunt in sistem si conduc bine-mersi spitalele, tot aceleasi firme conduse de politicieni castiga licitatille, deci unde e schimbarea?

      Iar daca un manager/ministru nu e in stare sa isi arate capacitatile pe perioade de criza, atunci clar nu e omul potrivit pt job.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce a vrut să facă găsiți și singur. Tipp: concurs pentru directorii CASS. Înafara ministerului s-a opus continuării finanțării presei de dezinformare și manipulare.
      Numai că nu văd de unde reiese că aș fi simpatizantă și nu obiectivă, măcar în intenție. Cu riscul a fi dezaprobată de toți care sunt încă prizonierii concepției "nu ești cu noi ești împotriva noastră ". Talibanismul USR și simpatizarea fără rezerve îmi par la fel de respingătoare ca orice formă de fanatism.
      Dacă vă uitați, țările au fost luate prin surprindere de molimă având guverne mediocre și competente pe timp de pace. Inclusiv la forurile UE. Dar s-au ținut pe poziție știind că instabilitatea acum e mai rea decât mediocritatea.
      Totuși coaliția PNL-USR îmi pare cea mai potrivită. Părerea mea.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Liviu check icon
      Imi cer scuze pentru presupunerea mea!
      Din discutiile cu sustinatorii USR-ului, de cele mai multe ori nici ei nu prea stiau sa-mi indice realizarile partidului de cand a intrat in Parlament si ma trimiteau spre facebook sau google.
      Cat despre realizarile domnului Voiculescu ca ministru, prea putin si neimportant fata de asteptarile si sustinerea oamenilor.
      • Like 0
  • Părerea mea sinceră!?! Păcat!
    Vlad Voiculescu nici nu avea cu cine lucra si era tras la răspundere pentru mizeriile lăsate in urmă de ceilalți. Era la început de drum iar spitalele sunt de pe vremea lui Pazvante cu personalul asa cum este. Problema gestionarii Covid19 este o problemă mondială si care se raportează la fiecare dintre noi.
    Daca badea Gheorghe a ajuns mare informat pe Facebook si crede in cipurile lui Bill Gates, atunci ce sa mai discutam.
    Ce putea face VV intr-un timp atat de scurt?
    Din rahat praștie, că așa ne dorim noi toți.
    Sărim cu gura si ne dăm mari filozofi pe Facebook, dar dacă ar trebui să punem cârca să facem ceva, fugim ca iepurii in pădure.
    Popor de lași si guralivi, asta suntem si ne merităm soarta. Poate o pune dl ministru pe Sosoaca in funcție, să avem pe cineva "competent". Atunci circ si răgete caci atât știm să aplaudăm!
    Amin!
    • Like 2
    • @ Simona Risse
      Liviu check icon
      Oare cat o sa mai mearga placa asta cu greaua mostenire la politicieni?Toti se plang de ceilalti dinainte ca justificare a nerealizarilor lor?

      Realitatea e ca in aceste cateva luni de cand a preluat ministerul V.Voiculescu a fost cu cel putin un pas in spatele realitatii si in majoritatea timpului s-a concentrat sa dea explicatii in loc sa vina cu niste planuri coerente de corectare a disfunctionalitatilor.
      Sunt curios daca USR il aduce pe Ungureanu la Sanatate, mai ales ca e foarte vocal la adresa situatiei din sistem.
      • Like 0
    • @ Simona Risse
      Ziceți: ”Ce putea face VV intr-un timp atat de scurt?” Nimic. Dar cred că tot nimic n-ar fi făcut și dacă ar mai fi avut mai mult timp la dispoziție, fiindcă e foarte incompetent. În mandatul lui au fost numai probleme, începând cu cele medicale, continuând cu accidente grave și terminând cu probleme de colaborare în coaliția de guvernare (inclusiv acțiuni subversive și de insubordonare față de premier) și probleme de comunicare cu cetățenii (inclusiv emiterea de minciuni ordinare). Pe scurt, un tip care s-a jucat cu focul, dar fără intenții bune, care ar fi fost lăudabile, de reformă reală, ci doar în sensul umflării mușchilor, jocurilor de putere în coaliție. Așa a fost mereu USR-ul: a fost puternic (sau a avut doar imaginea asta de putere) doar prin agresivitatea și chiar extremismul membrilor săi, nu prin oamenii competenți și ideile valoroase. Cine are altă impresie se va păcăli grav, așteptând lucruri bune de la USR în actul guvernării. Vor aduce numai scandaluri și controverse, fără a construi nimic bun, concret. Agresivitatea lor, împreună cu noutatea lor în politică, îi păcălește pe mulți; aceștia cred implicit că USR sunt competenți și de bună credință și vor aduce reformarea, schimbarea în bine pe care TOȚI ne-o dorim. Dar vorba lui Iohannis: ”ghinion”. Mă uit amuzat și la madame Clotilde: sectorul 1 e mai praf decât oricând, decât pe vremea primarilor de orice culoare. Oamenii de acolo o să-i ofere încredere un timp, apoi... o să fie tare amuzant.
      • Like 0
    • @ Simona Risse
      Like . Cele 2 bube politice , PNL si PSD , supureaza de fericire ! Au scapat de un om cinstit . Trist . USL redivivus ... Felicitari pentru ultimele alineate - cam asta este esenta dintre Nistru si Tisa ...
      • Like 0
  • Ion Radu Ion Radu check icon
    O mare prostie! Liberalii sunt mai răi ca pesediștii. Vai de noi! Trebuia demis Arafat. Ministerul Sănătății nu se poate conduce ca o entitate definită și rostuită ca un răspuns la o criză permanentă. Presa vrea o criză permanentă, pentru că are ce „măcina”. Dar noi cetățenii nu vrem. Trebuie lămurit câți sunt medici și câți sunt militari sau oameni politici în comisia care stabilește felul în care se desfășoară pandemia în România. Cred că sunt foarte puțini medici neînregimentați politic.
    • Like 2
    • @ Ion Radu
      Sunt de acord că liberalii sunt mai răi ca pesediștii. Din păcate și useriștii sunt mai răi ca peneliștii, deci ca toți. Arafat nu a făcut niciodată politică, a fost contemporan cu guvernările de toate culorile și si-a văzut cu profesionalism de meseria lui. E, poate, mai puțin empatic, are o atitudine mai puțin afectată decât politicienii prefăcuți, dar e singurul care știe cam tot când e vorba de situații de criză și în special de criză medicală, spre deosebire de guvernanți, care nu știu nici câte urechi au în cap. Dați-l jos pe Arafat (că se poate, nu-i bătut în cuie) și n-o să mai fie nimeni în stare să se lupte cu pandemia, cel puțin o bună bucată de vreme, până apare cineva la fel de competent; care acum nu e vizibil niciunde.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult