Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Coronavirus: Germania pregătește un vaccin și testează un medicament

Germania spital covid 19

Foto: Guliver Getty Images

În Germania criza continuă: astăzi, 19 martie, numărul cazurilor de COVID-19 a atins 12.000. 

În Italia se vorbește de cifre înspăimântătoare pentru Europa: 35.000 de contagieri și 3000 de morți. 

În China, în schimb, unde actualmente există aprox. 80.000 de cazuri, nu s-a mai înregistrat nicio transmitere locală a virusului - o premieră absolută. 

Iar dacă nici în următoarele 2 săptămâni nu se va înregistra niciun caz în Wuhan, atunci se vor anula restricțiile privind carantina la domiciliu, iar chinezii vor putea în sfârșit să-și părăsească locuințele. Gigantul asiatic se trezește treptat la viață, iar experți din domeniul medical se află deja în Italia, unde se caută soluții pentru stabilizarea situației, în contextul în care situația se agravează zilnic...

Pandemia COVID-19 a afectat și Orientul Mijlociu: în Iran se înregistrează momentan 18.000 de îmbolnăviri.

Situația din Europa este îngrijorătoare, numeroase state au restricționat libertatea de mișcare a locuitorilor: exemplul Italiei a fost urmat de Franța, Spania, Belgia. 

Restul Europei este în stare de alertă: Germania a întrerupt aproape toate legăturile aeriene cu străinătatea (excepția: zborurile menite repatrierii cetățenilor germani aflați în zone de criză), iar cancelarul Merkel a repetat ieri seară gravitatea crizei într-un discurs televizat și transmis în direct. Se dorește luarea în serios a pandemiei și reducerea drastică a contactelor sociale.

Astăzi însă vine și o veste bună din Germania:

Universitatea de Medicină din Tübingen, prin intermediul directorului Institutul de Medicină Tropicală, Peter Kremsner, a anunțat faptul că pregătește un posibil vaccin - testele vor începe în 2-3 luni, probanții fiind voluntari tineri și sănătoși. Iar în toamnă, dacă totul decurge conform calculelor, vaccinul ar putea fi deja administrat pacienților. 

În paralel se lucrează și la un medicament, studiul medical controlat este programat lunea viitoare. 

Se intenționează utilizarea medicamentului anti-malarie Chloroquin, ce a fost deja utilizat în China și Italia. 

Jumătate din pacienții cu o formă mai ușoară de COVID-19 va fi tratată cu Chloroquin, iar celeilalte jumătăți îi va fi administrat un medicament cu efect placebo. 

Ceea ce nu se știe încă este dacă această substanță a fost cea responsabilă pentru însănătoșirea pacienților din China și Italia, având în vedere că acestora le fuseseră administrate diverse alte medicamente concomitent. 

Ministrul Sănătății Jens Spahn a afirmat că guvernul „a rezervat" deja cantități însemnate de Chloroquin produse de Bayer, companie ce a promis deja și Statelor Unite o cantitate importantă din aceeași substanță.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Sanofi spuneau ca donează medicamentul anti - malarie pentru test, cât pentru 300.000 pacienți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult