Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Coronavirus: Germania pregătește un vaccin și testează un medicament

Germania spital covid 19

Foto: Guliver Getty Images

În Germania criza continuă: astăzi, 19 martie, numărul cazurilor de COVID-19 a atins 12.000. 

În Italia se vorbește de cifre înspăimântătoare pentru Europa: 35.000 de contagieri și 3000 de morți. 

În China, în schimb, unde actualmente există aprox. 80.000 de cazuri, nu s-a mai înregistrat nicio transmitere locală a virusului - o premieră absolută. 

Iar dacă nici în următoarele 2 săptămâni nu se va înregistra niciun caz în Wuhan, atunci se vor anula restricțiile privind carantina la domiciliu, iar chinezii vor putea în sfârșit să-și părăsească locuințele. Gigantul asiatic se trezește treptat la viață, iar experți din domeniul medical se află deja în Italia, unde se caută soluții pentru stabilizarea situației, în contextul în care situația se agravează zilnic...

Pandemia COVID-19 a afectat și Orientul Mijlociu: în Iran se înregistrează momentan 18.000 de îmbolnăviri.

Situația din Europa este îngrijorătoare, numeroase state au restricționat libertatea de mișcare a locuitorilor: exemplul Italiei a fost urmat de Franța, Spania, Belgia. 

Restul Europei este în stare de alertă: Germania a întrerupt aproape toate legăturile aeriene cu străinătatea (excepția: zborurile menite repatrierii cetățenilor germani aflați în zone de criză), iar cancelarul Merkel a repetat ieri seară gravitatea crizei într-un discurs televizat și transmis în direct. Se dorește luarea în serios a pandemiei și reducerea drastică a contactelor sociale.

Astăzi însă vine și o veste bună din Germania:

Universitatea de Medicină din Tübingen, prin intermediul directorului Institutul de Medicină Tropicală, Peter Kremsner, a anunțat faptul că pregătește un posibil vaccin - testele vor începe în 2-3 luni, probanții fiind voluntari tineri și sănătoși. Iar în toamnă, dacă totul decurge conform calculelor, vaccinul ar putea fi deja administrat pacienților. 

În paralel se lucrează și la un medicament, studiul medical controlat este programat lunea viitoare. 

Se intenționează utilizarea medicamentului anti-malarie Chloroquin, ce a fost deja utilizat în China și Italia. 

Jumătate din pacienții cu o formă mai ușoară de COVID-19 va fi tratată cu Chloroquin, iar celeilalte jumătăți îi va fi administrat un medicament cu efect placebo. 

Ceea ce nu se știe încă este dacă această substanță a fost cea responsabilă pentru însănătoșirea pacienților din China și Italia, având în vedere că acestora le fuseseră administrate diverse alte medicamente concomitent. 

Ministrul Sănătății Jens Spahn a afirmat că guvernul „a rezervat" deja cantități însemnate de Chloroquin produse de Bayer, companie ce a promis deja și Statelor Unite o cantitate importantă din aceeași substanță.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Sanofi spuneau ca donează medicamentul anti - malarie pentru test, cât pentru 300.000 pacienți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult