Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Coronavirusul are efecte negative semnificative asupra economiilor și burselor. Investitorii vând acțiuni deținute la linii aeriene și companii de turism

coronavirus

Foto:: Guliver/Getty Images

În ultima perioadă, starea de spirit a investitorilor a fost afectată de epidemia izbucnită în China. Coronavirusul a apărut în orașul Wuhan, dar s-a extins rapid în regiunea Asiei de Est. Situația a început în perioada Anului Nou Lunar, când numărul de persoane care călătoresc este ridicat, fapt ce a facilitat extinderea mai rapidă a virusului și pe o arie geografică mai amplă. Astfel, cazuri confirmate de coronavirus au fost raportate în 27 de țări, cele mai importante fiind: SUA, Canada, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite. 

Scenariul din China pare a fi alarmant, raportându-se peste 17.300 de cazuri, dintre care 2.298 de persoane sunt în stare critică. Până în acest moment, numărul de victime a atins pragul de 361 în China. În plus, a fost anunțat primul deces din afara statului de origine, în Filipine. Printre măsurile luate de autorități pentru a izola și a gestiona extinderea focarului se numără zone de carantină în anumite regiuni, inclusiv în vecinătatea orașului Wuhan. Totuși, riscul de extindere există în continuare întrucât, înainte de restricționarea călătoriilor, aproximativ 5 milioane de locuitori au părăsit orașul. Vineri, oficialii OMS au declarat stare de urgență pentru sănătate la nivel global. 

Din punct de vedere economic, epidemia ar putea avea efecte negative semnificative asupra economiilor din regiunea est-asiatică.

Principalul efect se poate observa asupra sectorului de transport. În prima zi a Noului An Lunar, numărul călătoriilor la nivel agregat din China a scăzut cu 28,8% față de anul trecut. Această tendință a fost cauzată de îngrijorările populației cu privire la gravitatea situației și la perspectiva de timp. În plus, reducerea fluxului de pasageri a fost o urmare și a măsurilor luate de guvern precum anularea anumitor evenimente publice sau restricționarea călătoriilor pentru zeci de milioane de persoane.

Perspectivele sumbre asupra transportului au pus presiune descendentă și asupra prețului petrolului, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil. Astfel, petrolul a pierdut peste 13% de la primele raportări legate de virus și până în prezent.

Urmările s-ar putea resimți și la nivelul economiei din Singapore, unde ar putea fi afectată activitatea de turism dar și încrederea consumatorilor. În plus, guvernul de aici are în vedere măsuri de susținere a celor mai afectate sectoare. Cea mai mare pondere a turiștilor din Singapore o au cetățenii chinezi, iar dacă ținem cont de impactul economic pe care l-a resimțit orașul-stat în 2003 în urma epidemiei SARS, o agravare a scenariului actual are potențialul de a duce la o evoluție similară.

Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii față de risc a investitorilor. Astfel, piețele de capital au înregistrat corecții majore începând din a doua parte a sesiunii de pe 24 ianuarie. S&P 500 și Nasdaq au scăzut din zona maximelor istorice, pierzând 3,08%, respectiv 2,73% până în prezent. Pesimismul s-a observat la nivel extins și în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei și cel australian S&P/ASX 200 se retrag cu 4,66%, respectiv 2,94%. În contextul actual, investitorii s-au orientat către active de refugiu precum metalele prețioase, unde, în aceeași perioadă, prețul aurului a câștigat aproximativ 22 de dolari per uncie. În cazul în care contextul actual se va extinde, secvența de creștere a metalului prețios ar putea continua.

Impactul pe piețele europene asociat cu temerile asociate răspândirii virusului a fost semnificativ. Până la ora actuală, DAX din Germania însumează pierderi de aproximativ 4,5%, în timp ce aurul, yenul și titlurile de stat americane reacționează ca active de refugiu.

E devreme pentru a trage concluzii solide, dar pentru moment se pare că virusul nu este la fel de violent precum SARS din 2003, însă se răspândește mai ușor. Astfel, avem o veste bună, numărul deceselor este mai mic decât în cazul SARS, dar și una foarte serioasă: perioada de incubație ar fi lungă, de peste 7 zile, iar în această perioadă pacienții ar fi contagioși, fapt ce ar sprijini răspândirea coronavirusului.

Investitorii au reacționat cvasi-automat, vânzând active precum acțiunile, în special cele din sectorul cazinourilor care au prezență în Macao, al liniilor aeriene și companiilor de turism, dar vor intra probabil curând din faza de corecție într-o fază de așteptare (wait-and-see), cu o anume volatilitate, bineînțeles, normală pentru o perioadă emoțională. De acolo va urma probabil un punct critic: în funcție de probabilitatea de a ține sub control răspândirea virusului, investitorii ar răsufla ușurați, sau, dacă se activează celălalt scenariu, ar putea urma o secvență nouă, și mai accentuată de ”fugă” de pe burse și retragere înspre zone percepute a fi relativ mai sigure. Cred că e prea riscant acum să facem prognoze asupra direcției viitoare, când nici măcar specialiștii nu știu ce se va întâmpla. Din 27 ianuarie și până în prezent BET coboară cu 1,80%, mișcare sincronizată cu deprecierea mai amplă de pe bursa germană.

A contribuit Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult