Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

COVID-19. Să nu ne mai mințim: alegem să fim următoarea Italie sau ne facem treaba?

Totul va fi bine

Foto: Guliver Getty Images

Majoritatea cifrelor din ultimele zile nu sunt bune. Si nu e timpul ca adevărurile să fie spuse într-un mod liniștitor. Să le vedem și să tragem concluziile corecte.

1. Rata de extindere a infecției (numărul de cazuri noi) rămâne constantă pe la 22%. La fel este și in România, și în Italia, și în Germania. Această rată este influențată de caracteristicile virusului și de felul în care păstrăm igiena și mai ales felul în care păstrăm distanța socială. Rata asta nu prea are de a face cu numărul de paturi de ATI sau calitatea sistemului sanitar. Ce concluzie tragem? Este extrem de probabil ca scenariul Italia să se repete în România, Germania sau altă țară în care rata de creștere este identică. O speranță este Suedia care pare să meargă ferm pe linia de 10%. Va trebui urgent să analizăm ce s-a făcut acolo pentru a copia și la noi. Partea bună este că această rată de transmitere nu prea are legătură cu performanța sistemului medical, ci mai ales cu măsurile administrative de promovare a igienei și distanțării sociale.

2. Autoritățile Italiene, urmărind telefoanele unui număr mare de indivizi, apreciază că izolarea la domiciliu se respectă în 40-60% din cazuri. Ce înseamnă asta? Avem pe de o parte o explicație a ratei de creștere de 22%. Înțelegem că populația încă nu respectă legea legată de izolarea la domiciliu chiar dacă mediul online abundă în scene duioase cu „italienii care cântă la balcoane”. Se pare că mai mulți NU cântă de la balcoane și încalcă legea. Înțelegem că legea trebuie impusă chiar și mai dur pentru că avem dovada că o respectare mediocră a acestor reglementări este total insuficientă. Dar oamenii nu vor respecta izolarea dacă nu au siguranța că vor fi protejați acasă: pe lângă măsurile de ordine trebuie urgent instituite măsuri de distribuire către populație a produselor de primă necesitate. Omul va rămâne în casă dacă știe că există un sistem prin care primește la domiciliu cele necesare. Voluntari ar fi – cine îi organizează și cine îi pune în contact cu lanțurile de magazine și posesorii de flote de distribuție? Asta trebuie să se facă organizat și nu haotic. Până atunci trebuie repetat pe toate canalele posibilele – Stați acasă! Vrem să fie ca în Italia? Atunci să continuăm să facem ca la italieni...

3. Autoritățile din Germania prognozează cam 1 milion de infectați în două luni. Cele din România sunt mai timide și se opresc la 10.000. Dacă ar fi să facem aceleași calcule cu nemții înseamnă că vorbim și la noi de aproximativ 250.000 de infectați în două luni. Ce înseamnă asta? Fie autoritățile române, fie cele germane sunt în eroare. Cu toate astea cred că trebuie să folosim o comunicare onestă cu cetățenii și să nu lăsăm ca aceștia să-și piardă încrederea în capacitatea administrației de a spune adevărul.

4. Speranța moara ultima. Dar și netrebnicia supraviețuiește mult. Internetul abundă în ultima vreme de informații legate de medicamente miraculoase care vindecă. Să fim cu capul pe umeri: chiar dacă astăzi am avea confirmarea că produsul X vindecă, este plauzibil că ne va lua cel puțin o lună până va putea fi produs și distribuit la nivel mondial. La o rată de creștere de 22% pentru România înseamnă cam 100.000 de noi cazuri identificate. Nu este deloc momentul să nu luam în considerare măsurile stricte de izolare. NU- nimic nu s-a schimbat! Pe de altă parte, rata de mortalitate pare până acum strict legată de calitatea sistemului sanitar. Nimic nu arată că există o țară care are un remediu miraculos pe care îl folosește numai pentru sine. Iar manipularea investitorilor și a prețului acțiunilor companiilor farmaceutice se poate face și de acasă: să anunți acum că e posibil să ai tu soluția înseamnă aur pe piața bursieră. Cine se mai întreabă după aceea care a fost adevărul?

Concluzia? Izolarea strictă, distanțarea socială, igiena, impunerea strictă a legii, protecția populației (vulnerabile și pe drept speriate), comunicarea permanentă și onestă sunt singurele arme pe care le avem acum la dispoziție. Venind astăzi la spital am văzut cum ambuteiajele Bucureștiului sunt aproape neschimbate. Cineva nu își face treaba cum trebuie. Și nu numai la limitarea circulației. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Când se iau niște măsuri trebuie calculat și procentul în care aceste măsuri vor putea fi acceptate și respectate. Știu că se vor supără unii însă ei nu iau în considerare psihologia umană. Măsurile exagerate vor crea un val de rezistență. Izolarea totală a unor localități va fi negativ percepută și de cei în cauză dar și de ceilalți, ceea ce deja s-a întâmplat în Italia declanșând opoziția populației care a stat blocată 2 săptămâni în faza de negare iar consecințele se știu.
  Germania pe de altă parte a adoptat o altă strategie: despărțirea grupelor de risc de restul populatiei, despărțirea asistenței medicale corona de restul. Prin aceasta se încearcă protejarea grupelor de risc, încetinirea propagarii infecției și astfel evitarea suprasolicitării simultane a serviciilor medicale. Se mizează pe faptul că 70% vor face inevitabil boala ceea ce ar duce la protecție în populație și stingerea epidemiei. Măsuri crunte nu se iau brusc dar ferm dând timp pentru pregătiri. Deocamdată numărul mare de infectați nu e indicatorul principal ci numărul foarte mic de decese. Deocamdată, nu se știe niciodată ce vine.
  • Like 0
 • Buna seara cu tristețe scriu astăzi am privit pe geamul de la et 5 al ap in care locuiesc si ni imi venea sa cred cate persoane se perindă pe afara de la copii de 1 luna i cerut cu bunici cu masca la bătrâni parca suntem apocaliptic si o sa ajungem si mai rau cu scuze de rigoare vom fii mai rau de st ITALIA nou nu avem sistemul de sănătate de la ITALIA si cu tot sistemul daca homoosapiens nu înțelege vom pieri cu toti din cauza indiferenței și intoleranței Doamne ajuta sa trecem de adresa ta mare apocalipsa a planetei
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Încă sunt destui care umblă aiurea pe stradă. Din 10 persoane, 6 s-au 7 sunt vârstnici care nu au nici o treabă și au ieșit să ia aer.Par că nu vor să se protejeze și nu le pasă. Multă inconștiență și prostie din partea lor.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Trebuie sa intelegem ca nu mai suntem fiecare pentru noi insine. Chiar daca ai 100 de ani si spui ca nu iti pasa daca mori totusi nu ai nici o posibilitate sa fi sigur ca nu vei fi transmis boala altora.
   • Like 0
  • @ Florian Berghea
   Dorin check icon
   Pe unii nu îi interesează , după ei potopul.
   • Like 0
 • Daca saptamana trecuta dublarea numarului de cazuri se producea la fiecare 2 zile (de la 17 la 125 de cazuri in 6 zile) acum perioada a crescut la 4 (de la 125 sambata seara la 260 miercuri seara). Evident ca nu e suficient, dar e un semn ca se intampla ceva. Insa va dau dreptate, masurile trebuie sa fie inca si mai radicale. Va trebui sa vedem patrule oprind cetatenii pe strazi. Inca se vad oameni la jogging sau la plimbarea de seara.
  PS: Maica-mea, care are interdictie absoluta de a iesi din casa, mi-a zis azi dimineata cand am sunat-o ca nu iese din curtea casei deloc, Doamne fereste! Cand am vrut sa vad ce-i mai trebuie, mi-a zis ca ar avea nevoie de un medicament pe care nu l-a gasit la farmacia de langa casa ei!!! (WTF??? - despre ce tocmai vorbeam?). Un prieten mi-a zis ca la fel e si cu parintii lui: nu, nu vor iesi in niciun caz din casa decat martea si vinerea cand e piata si daca au de luat paine si lapte (???). Desi, la fel ca si mine, le-a spus ca le face el cumparaturile si nu au voie sa iasa. Deci, da, e nevoie de masuri mai dure.
  • Like 2
  • @ Adrian Gabriel
   Saptamina trecuta eram pe linia de crestere de 32-35%. Acum suntem pe cea de 22%. E concordant cu observatia dumneavoastra.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult