Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Crăciun muzical: 10 noi discuri care mai pot salva playlistul lui 2019

Discuri de Crăciun

10 discuri de Crăciun, în aglomerația kitsch care inundă auditiv nu doar piața muzicală, ci și cotidianul. De la delicatețea Renașterii spaniole la ”colinde” contemporane de secol 21, cu un ansamblu cameral german dirijat de Vladimir Jurowski, trecând prin două impozante înregistrări bachiene și un excelent Bing Crosby de sărbătoare, o versiune cult cu London Symphony Orchestra. Zece discuri noi, apărute în octombrie-decembrie, care mai pot salva Crăciunul muzical al lui 2019.

Dacă în România nu mai există piață discografică, pentru marile case internaționale Nașterea Domnului e o afacere bănoasă, cu miza pe re-editări celebre și hit-uri nemuritore, indiferent că vorbim de Weinachts-Oratorium de Bach sau compilații cu șlagăre pop, din care nu poate lipsi All I Want for Christmas. Și chiar dacă nu îți dorești asta neapărat, muzica de Crăciun devine un chin, mai ales când jingle bells-ul se aude de pe la jumătatea lui octombrie la tv, în mall-uri și chiar în concertele de ”gală, ”regale”, ”magice” sau ”vieneze”.

Iată cele mai bune zece nouăți discografice clasice ale anului 2019, toate de afară, pentru că în România industria discului a murit de mult. De găsit pe CD sau în varianta digital pe site-urile de specialitate.

Stile Antico - A Spanish Nativity, octombrie 2019, Harmonia Mundi

Pentru renascentiști Nașterea lui Hristos era încă o taină a iubirii lui Dumnezeu, iar compozitorii rinascimento-ului spanioli n-au făcut excepție de la fervoarea delicată a adorației pusă pe note. Victoria, Guerrero, Alonso Lobo sau Cristobal de Morales sunt cei mai cunoscuți creatori ai siglo de oro, acea epocă de aur polifoniei vocale spaniole pe care cel mai bun ansamblu cameral coral din Anglia ne-o redă pe acest disc de o frumusețe desăvîrșită. Misă, motet, dar și cântece de Crăciun de un irezistibil caracer dansant, în tradiția villancicos și ensaladas (literalmente ”salată” vocală), cu emisie luminoasă și precizia unor veritabili profesioniști ai muzicii vechi, aflați la cel de-al cincisprezecelea lor CD. ”A Spanish Nativity”, cu Missa Beata Dei genitrix de Alonso Lobo, o capodoperă cu vocile feminine dublate SSAA-TB, pe care nu o poți uita ușor după audiție: puritate și bucurie, într-un disc de o frumusețe sonoră emoționantă.  

The Telling - The Secret Life of Carols 800 Years of Christmas Music, noiembrie 2019, First Hand Recordings

Secretul e în fapt un mix de colinde engleze medievale și cântece tradiționale de Crăciun din Finlanda, Germania și Irlanda. În Evul Mediu „carol” avea în Britania un cu totul alt sens muzical decît cel de azi (s-a păstrat chiar un cântec numit Agincourt Carol care celebrează victoria asupra francezilor în 1415, în a căror limbă carole însemna un dans în cerc acompaniat de voci). Două vocaliste aici, Clare Norburn, soprană, Ariane Prussner, mezzo, cu o emisie de world-music două harpe (medievală și celtică) și o tamburină de suport ritmic în cîteva bijuterii complet necunoscute dar și aranjamentele arhicunoscutelor Lullay, my child, Nowell, nowell, Coventry Carol, Noi de la mare sau Stille Nacht. The Telling - The Secret Life of Carols 800 Years of Christmas Music, deși english, ceva fresh.

Noëls Baroques à Versailles - Gaétan Jarry &  Les Pages de Centre de Musique Baroque de Versaille, noiembrie 2019, Château de Versailles

Când soția lui Ludovic al XV-lea, poloneza Marie Leszcynska a introdus în 1738 primul brad de Crăciun la Versailles, tradiția colindatului la opulenta curte franceză era deja veche: o Grande Bible des Noëls exista încă de la 1673. Orga ocupă un loc central în acompaniamentul acestor cântece și teme tradiționale care au devenit arii de curte și chiar teme de improvizații. CD-ul, apărut la chiar casa de discuri a palatului Versailles, în colecția L'âge d'or de l'orgue français, adună lucrări pentru orgă scrise de compozitori mari ai acelor timpuri ca Daquin, Corette, Dandrieu sau Balabastre, acompaniate de vocile cristaline ale copiilor din corul Centrului Muzical de la Versailles. Organistul Gaétan Jarry e un maestru absolut, iar copii cântând nașterea emoționanți (Or nous dites Marie) angelici (Joseph est bien marié) sau cuceritori (Tous les bourgeois de Châtres) așa cum cu siguranță erau și pe vremea lui Louis XIV! Crăciun la Versailles, un disc de ascultat!

J.S.Bach: Christmas Oratorio – Thomanerchor Leipzig, Gewandhausorchester, Gotthold Schwarz, octombrie 2019, Accentus Music

Oratorium auf die Heilige Weynacht” și reprezentarea lui de fiecare an e o nelipsită tradiție germană, una aproape sacrosantă. Cele șase cantate bachiene reunite sub titulatura generică a Oratoriului de Crăciun sunt astăzi una dintre cele mai cunoscute capodopere muzicale all time la Nașterea Domnului. Acest live, disponibil și pe DVD, este realizat la Sfântul Toma, biserica în care Bach a funcționat pe postul de cantor din 1723 pîn la sfârșitul vieții. Gotthold Schwarz, dirijorul corului de la Thomaskirche al șaisprezecelea cantor după Johann Sebastian, conduce cu voluptate o versiune monumentală și solidă, antrenând cu patos băieții din cor și ansamblul Gewandhaus, orchestră pe instrumente moderne, într-o desfășurare vie și robustă. Soliștii sunt peste medie, cu note speciale pentru soprana Dorothee Mields și experimentatul tenor Markus Schäfer. O versiune de referință în discografia arborescentă a lucrării, mai ales pentru calitatea vocilor corului de băieți din Thomaneschor. ”Jauchzet, frohlocket! Auf preiset die Tage!”

Magnificat – Christmas in Leipzig - Solomon's Knot, noiembrie 2019, Sony Classical

Al doilea Bach nou de Crăciun e tot live, dar unul britanic, chiar dacă se intitulează ”Christmas in Leipzig”. Magnificatul bachian vine la pachet cu alte două partituri triumfale și germanice ale genului: ”Machet die Tore weit” de Johann Schelle, un concert sacru pe textul psalmului 24, Deschideți, mai-mari, porțile voastre! și ”Magnificat” de Johann Kuhnau. Interesantă pasiunea colectivului englez Solomon's Knot pentru muzica germană sacră și mai interesantă legătura între cei trei Johanni, toți fiind cantori la Sfântul Toma - Kuhnau i-a succedat lui Schelle). Versiunea la Bach e originală și proaspătăt, cu o insistență enervantă pe dicția limbii germane, cu partida corală aerată și o orchestra lejeră, cu tempo-uri curioase imprimate de dirijorul Jonathan Sells, liderul acestui grup cameral îndrăgostit de baroc și de Bach, care cântă pe instrumente autentice. Solomon's Knot Collective e un ansamblu înființat doar acum zece ani, iar debutul lor discografhic cu plusuri și minusuri promite, mai ales pentru pasiune.

Elisabeth Schwarzkopf - More Songs You Love, decembrie 2019, Warner Classics

O reeditare, da, dar una de excepție, cu excepționala Elisabeth Schwarzkopf, poate cea mai frumoasă voce de soprană a secolului 20. ”More Songs You Love” e un vinil apărut la Angel EMI în 1957, deci o înregistrare mono, și e de fapt ”The Christmas Album”, continuare a unui success uriaș apărut cu un an înainte, ”Songs You Love”. Warner Music, care deține astăzi arhivele EMI, scoate în sfârșit acest disc, remasterizat, emblematic pentru puritatea aristocrată a vocii sopranei germane. Excelentele aranjamente aparțin lui Charles Mackerras, dirijorul Philarmonia Orchestra și a Ambrosian Singers, orchestra și corul de acompaniament, alături de chitaristul Julian Bream, care sună intim- cameral în această înregistrare rarissimă și de colecție. Interpretări în germană, engleză, franceză și latină, cu senzaționala voce de cristal Schwarzkopf și un legato fenomenal, muzici de Crăciun consacrate, sentimentale dar deloc desuet, un album de care să te îndrăgostești!

Ceaikovski – Spărgătorul de nuci, Op. 71, TH 14 (Live) - State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", Vladimir Jurowski, octombrie 2019, Pentatone 86.min

Încă un ”Spărgător”? Da, încă unul, pentru că e Crăciun și pentru că e o variantă rusească încîntătoare, cu Vladimir Jurowski și Svetlanov Orchestra. Așa trebuie să sune Ceaikovski și al său Spărgător de Nuci, cînd spun asta mă gîndesc la mai vechile versiuni Mravinsky, Ansermet, Doráti sau mai noile Jansons, Rattle sau Previn cu tot ce au ele mai bun în feeria dansantă devenită o muzică iconică a copilăriei și sărbătorilor de iarnă. Orchestra e vie, corul de băieți Sveșnikov încîntător iar solo-urile de harpă și celestă desenate clar, fără zăhărelul atît de des presărat peste muzica marelui rus. Jurowski știe să dozeze frumusețea inocentă a acestei muzici, imprimând orchestrei o poftă de cînt impresionantă, așa cum a făcut-o și în înregistrarea cu ”Lacul Lebedelor” din 2018. Corzile sunt magnifice, așa cum le-am auzit și la București în Festivalul Enescu, cu o lejeritate sofisticată și o grație coregrafică aproape vizuală. Acesta e Spărgătorul de Nuci, o altă variantă de colecție, una live, de ascultat și păstrat!

Libera - Christmas Carols with Libera, noiembrie 2019, Invisible Hand Music, 62.40 min.

Libera, cel mai cunoscut cor de băieți al unei parohii anglicane britanice, a scos primul disc de Crăciun în 2011. Acesta e al patrulea sau al cincilea, specializarea lor devenind familiară tuturor celor care gustă muzica vocală, în special aranjamentele corale pentru voci de copii. Iar stilul lui Robert Prizeman, dirijorul și compozitorul care conduce acest cor binecunoscut e un pattern care nu dă greș: accente pop, sintetizator, orchestră de camera, aranjamente moderne pentru voci și, în general, toate trucurile care pot frînge inima ascultătorilor. Rețeta funcționează, și nu doar în domeniul muzicii de Crăciun, Libera e una dintre cele mai bine vândute formații în Marea Britanie și în lume astăzi, deși corul de băieți e în fapt o asociație non-profit. De ascultat, pentru vocile pure și pentru senzația de serenitate, chiar dacă ușor artificială. Dacă de asta aveți nevoie, Dacă nu, un cadou pefect pentru șef, dacă nu e prea târziu.

Dietrich Henschel, Simone Rubino, ensemble unitedberlin, Vladimir Jurowski - X-mas, noiembrie 2019, FARAOclassics

”Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?” e întrebarea pe care baritonul Dietrich Henschel a adresat-o celor doisprezece compozitori dispuși să participe la un proiect contemporan care combină sărbătoarea Crăciunului astăzi cu muzica timpului nostru. Rezultatul e pe acest CD contemporan, un experiment fascinant, căruia același muzician îi contrapune versiuni improvizatoice ale unor melodii celebre la Nașeterea lui Iisus, în interpretarea solo a percuționistului virtuoz Simone Rubino. Nu e cea mai melodioasă muzică de Crăciun pe care o poți asculta, dar experimentul în sine e formidabil pentru cei interesați de muzica nouă și specialiști. Vladimir Jurowski girează conducerea muzicală a miniansamblului cameral ensemble unitedberlin, un excelent grup de tineri profesioniști germani. De ascultat, fie doar și pentru originalitatea demersului.

Bing Crosby - Bing At Christmas

Pur și simplu Bing, bătrânul Bing Crosby, într-un album superb, cu vocalul original mixat în acompaniamentul orchestral al London Symphony Orchestra, featuring David Bowie, The Tenors, Puppini Sisters sau Pentatonix. Un disc de aur.

Sărbători fericite, cu muzici frumoase! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi Nita Adi Nita check icon
    Felicitari pentru alegerea playlist-ului.
    Sarbatori fericite.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult