Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cristian Tudor Popescu: „Aşa arată situaţia de stare de asediu în care se află acum România”

Cristian Tudor Popescu, Digi

CCR a declarat neconstituționale protocoalele dintre SRI și Parchetul General, ceea ce va produce consecințe asupra unor dosare aflate în curs în care sunt sunt implicați politicieni de rang înalt. Însă dincolo de consecințele juridice, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avertizat, la Digi24, asupra stării de asediu în care se află acum România. 

„Această hotărâre a CCR lasă deschisă, practic aduce un grad mai mare de realitate aşa zisului stat paralel. Imediat, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a sărit cu un soi de delir propagandistic în legătură cu existenţa statului paralel format din SRI şi justiţie, şi organele de conducere ale justiţiei şi care ar fi condamnat pe nedrept o grămadă de politicieni şi lume bună, oameni importanţi, oameni nevinovaţi.

Înaintea lui, Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD, a făcut vorbire cu glas mare despre o OUG despre care vorbeşte şi Dragnea şi despre o lege în Parlament, care să permită eliberări, stopări, achitări de procese pe bandă rulantă pe calea deschisă de această hotărâre a CCR, o altă formă de amnistie şi graţiere”, a explicat jurnalistul. 

În opinia sa, scopul actualei puteri este discreditarea totală a justiției și a Serviciului Român de Informații.

„Dacă oamenii vor ieşi în stradă, vor fi întâmpinaţi cu o brutalitate mult mai mare de catre jandarmii lirici, iubitori de Eminescu. Dăncilă a şi făcut pregătirea, spunând: dacă în Franţa se poate, la noi de ce să nu se poată”

„Dincolo de aceste aspecte punctuale legate de dosare, scopul trebuie privit în contextul stării de asediu în care se află România acum şi, instituţiile care nu sunt încă sub controlul partidului lui Dragnea. Acum e limpede că scopul e discreditarea totală a justiţiei şi SRI, începând cu conducerile.

Sunt vizaţi actualul procuror general a cărui destituire e în curs, preşedinta ICCJ şi Eduard Helvig, şeful SRI actual, pentru că protocolul din 2016 găsit parţial neconstituţional e semnat de Helvig. În urma discreditării acestor instituţii, starea de spirit la nivelul populaţiei care se doreste a fi indusă e: dacă omori pe cineva şi te ai bine cu partidul lui Dragnea, scapi, poate ţi se mai dă şi o primă, nu mai contează justiţia”, a atras atenția Cristian Tudor Popescu. 

El crede că președintele Klaus Iohannis nu se poate opune acestui atac continuu și că actuala putere nu va ține cont de nimic: nici de oamenii care ies în stradă, nici de avertismentele vebite de la Uniunea Europeană. „Această bandă nu va ţine seama de nimic. Dacă oamenii vor ieşi în stradă, vor fi întâmpinaţi cu o brutalitate mult mai mare de catre jandarmii lirici, iubitori de Eminescu. Dăncilă a şi făcut pregătirea, spunând: dacă în Franţa se poate, la noi de ce să nu se poată.

Când va obţine controlul SRI, partidul lui Dragnea va putea cu ajutorul SRI transformat cu adevărat în securitate va putea să îi urmărească şi reţină din vreme pe cei care sunt împotriva partidului lui Dragnea, astfel că nu se va mai ajunge nici la ieşirea în stradă, persoane care vor încerca aşa ceva vor fi reţinute.

Aşa arată situaţia de stare de asediu în care se află acum România”, a mai spus jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lucian check icon
    Niciunde in lumea cat de cat civilizata nu se iau in considerare probe obtinute "ilegal", chiar daca ele demonstreaza fara echivoc culpabilitatea invinuitului. Daca regula se rasfrange si la aceste "protocoale" nu inteleg la ce va opuneti.
    Pe de alta parte, in cazul manifestatiilor, e inadmisibil sa arunci cu obiecte si alte cele spre fortele de ordine, sau sa fortezi intrarea in cladiri, fie publice fie private. Oriunde in lume fortele de ordine ar fi intervenit in secunda 2 fara discutii.
    • Like 0
  • Opoziția, cu largul concurs al puterii, precum și vectorii de opinie pro sau anti guvernamentali, duc o „luptă” continuă pentru decredibilizarea instituțiilor statului ( acuzate de servilism, hoție, prostie și ce alte tare mai vreți ) al cărei singur rezultat va fi instaurarea haosului și anarhiei. Pe acest fond se va „naște” un Făt Frumos pe un cal alb care va salva poporul prin instaurarea unei dictaturi luminate.
    Nu înțeleg cum poți să spui că alții sunt de vină pentru nerespectarea legii de către colegiul de conducere al ÎCCJ privind constituirea completelor de 5 judecători, sau pentru introducerea în procesul de înfăptuire a justiției a unor acte stric secrete accesibile numai celor desemnați ( procurori și judecători ).
    • Like 0
  • Adevarul e ca haos ca la noi nu cred ca mai e in vreo tara de pe continentul asta. Justitia e praf tandari nu mai stii care e vinovat si care nu multi au stat in puscarie degeaba altii arestati preventiv care n-au mai fost judecati altii terfeliti in presa ca apoi dosarele sa se prescrie etc in timp ce la tv gastile au ajuns sa dezbata de 3 ani incoace efectiv dosare sa citeasca din rechizitorii din motivari din denunturi etc. La tot haosul asta vin si drifturile pe care le fac astia cu economia prin OUG-uri de Craciun si Revelion. Poate ca noi nu ne descurcam de unii singuri poate ca ne e mai bine in dictaturi sau ocupati de altii care stiu sa faca lucruri. Daca ramaneam sub nemti acum eram si noi un land aveam autostrazi si faceam si bemveuri. Pacat ca nu mai putem sa le declaram razboi si sa ne ocupe. Sau macar am putea sa externalizam niste domenii in care noi nu putem.
    • Like 2
    • @ Magotu Enigmatic
      raimond check icon
      Da, si eu as vrea un guvern de nemti. Toti pana la nivel de secretar de stat. Romanasii doar traducatori.
      • Like 1
  • Protocoalele aveau o aplicatie tehnica.DNA nu dispunea de tehnologia si personalul aferent pentru a obtine dovezi de netagaduit impotriva celor pusi sub urmarire.SRI a furnizat tehnologia si expertii familiarizati cu ea in baza protocoalelor.Insa ce vrea actuala putere sa faca in virtutea deciziei CCR are acelasi impact ca si prima invocare a "Drepturilor Miranda"din justitia americana.Incalificabil si totusi legal(numai obsedatii si pacatosii sunt in cautarea perfectiunii).
    • Like 0
  • Domnule CTP fara a vrea sa jignesc, dar cred ca peste jumatate din populatie nu stie ce inseamna "STATUL DE DREPT".
    Cand stai prea mult timp in mizerie,s-ar putea sa te obisnuieti cu ea.
    Au trecut treizeci de ani de la revolutie,eu prefer "lovitura de stat": educatia este precara,in spitale te umpli de infectii nosocomiale,la capitolul infrastructura avem dezastru,justitia e la fel de corupta ca si politicul(credeti ca judecatori numiti prin functii la CCR,CSM sau procurori sunt numiti pentru competentele lor,eu nu cred asa ceva, cand pentru un post de femeie de serviciu in aparatul bugetar, se da spaga si ai nevoie de recomandari,sa fim seriosi !!!).
    Spor la cheltuiala.Ne-am vandut viitorul pe doi lei,mariri de pensii si salarii, dati mita electorala de guvernarea actuala.
    Inca nu am trecut de etapa,de a putea vedea dincolo de propria burta.
    • Like 0
  • Mă tem că se va ajunge să nu mai murim doar în cluburi, spitale, pe scările blocurilor sau pe străzi. În ritmul ăsta mulți oameni nevinovați vor trebui să moară în piețe. Pentru că nu vor ezita să mai dea odată codul ”Radu cel Frumos”.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult