Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Ghinea: Sper ca unii din informaticienii voluntari să se angajeze ca informaticieni la Minister, salariile sunt între 4.000 și 7.000 de lei

Cristian Ghinea spune, pentru Republica.ro, că și-ar dori ca unii dintre informaticienii care s-au înscris ca voluntari pe platforma GovITHub să ajungă să lucreze în departamentul IT al Ministerului Fondurilor Europene.

Cei selectați ar putea să câștige între 4.000 și 7.000 de lei, în funcție de vechime și de responsabilități, afirmă Ministrul Fondurilor Europene. 

GovITHub este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetățenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.

Mai jos, puteți citi cea de-a doua parte a unui interviu mai larg cu ministrul Fondurilor Europene, în care acesta vorbește despre problemele din sistemele informatice ale instituțiilor publice. 

De ce vorbiți atât de mult despre Sebastian Ghiță?

Mie nu mi se pare că vorbesc atât de mult despre Sebastian Ghiță, este drept că orice ziarist care vrea să mă irite sau să-mi stârnească o reacție spune despre Sebastian Ghiță. Pentru că am material și atunci, eu nefiind încă obișnuit cu rolul ăsta de punct de interes, zic sincer ce material am de spus împotriva domnului Ghiță. Văd cum instituțiile sunt incapabile să performeze task-uri simple pentru că sistemele informatice sunt așa cum sunt. Și revin la obsesia mea, noi trăim în 2016, statul român trăiește în urmă cu 20 de ani. E incredibil ca în 2016 să nu avem un sistem informatic în domeniul educației, care să ne spună foarte simplu, la un search care sunt cele mai amărâte, cele mai dezavantajate școli din România, astfel încât pe alea să le băgăm în programul de prevenire a abandonului școlar. 

Dăm 200 de milioane de euro de la UE pentru prevenție, dar avem uriașe dificultăți în a face lista de școli. Și atunci trebuie să recurgem la artificii. Artificii care înseamnă să luăm mai mulți indicatori. Am oameni aici și oameni la Cancelarie, care se chinuie cu indicatorii slabi pe care îi avem la dispoziție să facă o listă de școli, când există un sistem informatic plătit de Ministerul Educației, la care Ministerul Educației nu are codul sursă, aceeași poveste, făcut de firme, anumite firme, care nu este capabil să ne dea acest răspuns. Nu este acceptabil ca în 2016 Ministerul Muncii să aibă un sistem varză de gestionare IT a cine plătește asistență socială. Suntem în incapacitatea de a calibra intervențiile de politici publice, pentru că s-a creat acest sistem, în care se inventează nevoi, se plătesc prețuri prea mari pentru nimic și se semnează pentru primirea unor sisteme nefuncționale.  Nu este vorba despre corupția clasică în care se face un șperț la o achiziție publică.

Scandalul pe care îl fac eu are efecte. Sunt alți miniștri capabili să negocieze de pe poziții dure cu aceste firme, să recupereze coduri sursă, pentru că unii ca mine au pornit acest război. Și statul român este întărit și își poate recupera cel puți accesul la baze de date. 

Este vorba de un sistem pervers din care statul este incapacitat. Pentru ca domnul Ghiță și alte două-trei firme de IT să facă bani și să își țină în viață televiziunile, se ajunge să incapacitezi statul și milioane de oameni au de suferit și noi nu vorbim despre asta. Este absolut inacceptabil să vezi sistemele IT care sunt varză și guvernarea modernă nu este posibilă fără informații de detaliu. Pentru că altfel suntem ca în 1992, facem intervenții sociale și intervenții educaționale și intervenții de politici publice tot cu pixul, cum făcea și Ceaușescu. Și de ce? Pentru că niște ticăloși au acaparat acest sector și a devenit acest sector uriaș de informatizare rentă pentru niște politicieni. De asta nu mi se pare acceptabil să tac pe acest subiect. Și să știți că scandalul pe care îl fac eu are efecte. Sunt alți miniștri capabili să negocieze de pe poziții dure cu aceste firme, să recupereze coduri sursă, pentru că unii ca mine au pornit acest război. Și statul român este întărit și își poate recupera cel puți accesul la baze de date. Lasă cât de prost sunt făcute bazele de date...

Sunt acum 1.000 de IT-iști, care s-au înscris voluntari în Gov IT Hub. Ce se va întâmpla cu ei?

Am creat, la Ministerul Fondurilor Europene, un departament de gestionare a sistemului informatic, care este ceva imens. Acest sistem informatic, vreau să fiu clar înțeles, ar trebui să înlocuiască și va înlocui toți acei munți de hârtie care însemna gestionarea fondurilor europene. Vă dați seama că nu este ușor, de aici și întârzierile care sunt în sistem și îmi pare rău că o declarația pe care am făcut-o la postul Digi 24 a trecut neobservată și vreau să o repet. Pentru că sunt oameni care depun proiecte și, dat fiind faptul că am deschis linii de finanțare pentru 13 miliarde de euro, între care 7 în cele 100 de zile de când sunt aici, deci am deschis mai mult decât a deschis Ponta din 2014 încoace, dat fiind că am deschis aceste linii, ajungem la problema subsecventă. Oamenii sunt supărați că introducerea acestor proiecte este greoaie și le mănâncă zile și nervi. Și sunt perfect conștient și vreau să îmi cer scuze în numele statului român pentru aceste proiecte. 

Dar, în același timp, îi rog să înțeleagă că alternativa ar fi fost să abandonăm tot ce am găsit și să primim munți de hârtie, urmând ca cineva să îi bage într-un sistem informatic, ceea ce practic însemna că ne întoarcem în timp. În același timp muncim să dezvoltăm modulele celelalte de sistemul informatic, care sunt urgente pentru procesul de acreditare. Deci i-aș ruga pe oameni să aibă răbdare, după ce terminăm urgența cu acreditarea o să ne întoarcem probabil la acest modul de depunere de proiecte, o să-l simplificăm. Așa l-am găsit și trebuie să lucrăm cu el. Dar, deși nu am provocat eu această decizie, nu mă simt confortabil cu faptul că oamenii pierd timp și nervi pentru depunerea proiectelor.

Am făcut un departament de gestionare a sistemului informatic și eu sper ca unul dintre cei 1.000 de oameni care s-au înscris la Guvern să vină să se angajeze aici. Deschidem angajări pentru postul de IT-iști la Ministerul Fondurilor Europene, iar salariile sunt între 4.000 și 7.000 de lei, în funcție de vechime și de responsabilități. E absolut emoționantă reacția oamenilor care s-au înscris și arată că acest Guvern vine pe o susținere populară a ideii de reformă a statului. Dar statul nu poate fi schimbat doar pe termen scurt și din poziția de voluntariat. Eu le mulțumesc acestor oameni și îi îndemn, în cazul meu, să vină și să se angajeze la Ministerul Fondurilor ca IT-iști pentru a impulsiona gestionarea acestui sistem mamut informatic și apoi să facă gestionarea lui. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    9 femei nu pot sa aducă pe lume un copil intr-o luna.
    Lipsește ceva din peisaj. In primul rând cei 26 de ani de eterna mermeleala a ministerelor a creat niște insule in care miniștrii vorbesc, iar colaborarea instituționala funcționează pana la primele alegeri. Sunt proiecte care au ajuns la a patra iteratie. Proiect de hg, licitație, anulare licitatie, alt proiect de hg, alta licitatie. In timp ce alții au proiectele funcționale.
    Niște aplicații ce rezolva probleme local, nu pot rezolva pe termen lung ceea ce își propun. Vor complica lucrurile.
    Cadastrul este gata 20%. Nomenclatorul străzilor i-l face ANAF deși trebuia sa fie gata de multă vreme.
    Fara pilonii de baza : id, locație, etc.. Ce aplicații facem?
    1000 de specialiști nu pot face in schema actuala nomenclatorul străzilor.
    Simplificare... Dar la nivel local avem subsidiaritate ;)
    Apoi mai e una alta ...
    • Like 0
  • A auditat cineva independent (la creier) caietul de sarcini pe baza căruia s-au realizat sistemele alea informatice pe care le înjură Ghinea? Asta ar trebui să fie baza oricărei nemulțumiri. De unde știm că sistemele nu merg pentru că funcționarii sunt prea proști și habar nu au să utilizeze calculatorul?
    • Like 0
  • Este o problemă cu infrastructura IT categoric dar mai este o problemă şi cu oamenii care o folosesc, de câte ori nu am stat pe la coadă pe la ghişee prin România pentru că acolo lucra câte o cucoana care bătea cu un singur deget pe tastatură, şi asta în pauza dintre cafele. E posibil ca problema să ducă tot spre aceleaşi firme de IT fiindcă de regulă hârţogarii din sistem sunt ultra acoperiţi cu tot felul de diplome care le atestă aptitudinile în IT emise de diverse firmuliţe tot din zona aia.
    • Like 0
  • Stefania check icon
    :-) Deci, deci, asta ca sa incep asa, domnule ministru in loc sa va certati cu alde Ghita, puneti aplicatiile statului pe serverele proprii! Cum poate statul roman sa-si puna propriile date pe alte servere decat cele proprii? In pixul dumneavoastra statea o ordonanta de urgenta care sa oblige toate insitutiile sa faca acest lucru.
    Pai dumneavoastra va luptati pentru codurile sursa? Asa cevaaaa.... Pana acum ce ati facut? Macar un lucru care s-a rezolvat puteti sa-l aduceti la cunostinta publicului puteti?
    De fiecare data vad ca va vaitati.De realizat domnule ministru? Cand? Nu mai bine incepeti sa va faceti treaba pentru care sunteti platit de noi toti decat sa va vedem tot timpul la tv?
    • Like 0
  • 4000 de lei? In conditiile in care un adormit din senat sau parlament, care mai nou refuza sa vina la munca, pentru ca asa are el chef, are 5000 de euro, pe care el si i-a votat voi credeti ca IT-stii europei vor veni sa fie slugile astora?
    E un accident acest voluntariat. Orice roman plecat in afara are un mare gol in suflet legat de tara lui si simte ca trebuie sa faca ceva. Dar asteptati. Cand vor vedea mediul, cloaca in care s-au bagat vor fugi cat i-o tine picioarele.
    Profitati de golul lasat in sufletul lor ca au trebuit sa paraseasca acesta tara pentru a trai decent si vreti sa-i faceti slugile voastre. E fals. Se vor trezi iar ei sunt valori care n-au restrictii la granite. Numai sa nu le puneti voi in carca munca in domeniile secretelor de stat, o minciuna, si sa-i blocati, sa-i hartuiti, sa-i faceti sa creada ca nu sunt buni de nimic, asa cum procedati cu marea masa a intelectualilor romani ajungand sa-si rupa coloana plecandu-se in fata repetentilor si a celor cu cartoane la comanda politica, gen doctorate, care trag sforile de 26 de ani in tara asta!
    Ati venit, puteti face ceva va multumim, dar mare atentie: te bagi in tarate te mananca poli... pardon porcii!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult