Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie la Cannes

Regizorul român Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la festivalul de film de la Cannes, pentru pelicula „Bacalaureat”. Mungiu a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, care a regizat filmul „Personal Shopper".

 „Bacalaureat este un film complex, profund inteligent și o imagine sumbră a stării de depresie națională din România, unde generația anilor '90 a sperat că va avea șansa unui nou început. Prestațiile lui Titieni și Drăguș sunt superbe. Filmul este o bijuterie în această selecție excepțională de la Cannes”, a scris The Guradian despre lungmetrajul lui Mungiu. 

Filmul, despre care Mungiu a spus că este unul despre natura umană, povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care este calea de urmat pentru copilul său în contextul societății românești din zilele noastre și îi are în rolurile principale pe actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș.

Lista câștigătorilor Festivalului de film de la Cannes

Palme d'Or: "I, Daniel Blake", în regia lui Ken Loach

Marele Premiu: "Juste la fin du monde", în regia lui Xavier Dolan

Premiul pentru regie ex-aequo: Cristian Mungiu pentru "Bacalureat" și Olivier Assayas pentru "Personal Shopper"

Premiul pentru scenariu: Asghar Farhadi pentru "Clientul"

Premiul juriului: "American Honey", în regia lui Andrea Arnold

Premiul pentru interpretare feminină: Jaclyn Jose pentru rolul din "Ma'Rosa", regizat de Brillante Mendoza

Premiul pentru interpretare masculină: Shahab Hosseini în "Clientul", de Asghar Frahadi 

Camera d'Or: "Divines", în regia lui Houda Benyamina

Cel mai bun scurtmetraj: "Timecode", de Juanjo Gimenez

Palme d'Or onorific: Jean-Pierre Léaud

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venom check icon
    Din păcate, evenimentul s-a suprapus cu moartea lui Condrea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult