Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu: Acum, oamenilor nu le mai este teamă de moarte. Acum le e teamă că nu mai au bani

CTP la digi24-

„Acum, oamenilor nu le mai este atât de teamă de moarte, ci le este teamă că nu mai au bani", a explicat la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu. Lipsa veniturilor „îi va face să nu mai țină seama de niște restricții în dorința de a câștiga din nou bani".

„Acum oamenilor nu le mai este atât de teamă de moarte. La începutul pandemiei evident că a fost o stare emoțională, oamenii s-au temut, era ceva necunoscut, ceva abstract, nu știi cum te lovește și le-a fost teamă. Acum însă, după două luni de ralanti economic, ca să nu zic sufocare, starea de spirit a oamenilor s-a schimbat.

Acum le e mult mai teamă de faptul că nu mai au bani, că nu mai au slujbe, că nu mai au ce pune familiei pe masă. Asta este temerea care îi va face să nu mai țină seama de niște restricții în dorința de a câștiga din nou niște bani. Vor fi mari probleme, după părerea mea", a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În ani 90 circula ....Cu televizorul se minte poporul cred că încă funcționează .....suntem sătui de coronavirus , control planetar .....
    • Like 0
  • Trebuia sa le fie frica de la inceput.
    Este la mintea cocosului: daca economia nu produce, oamenii nu au ce minca, De unde bani? De unde productie?
    Inflatia ne maninca, mai sigur ca virusul.
    • Like 1
  • Scurta perceptie globala populara : Oprimator - Liberator....in ce ordine hotarati dv.
    • Like 0
  • CTP nu cred ca are o parere , mai degraba a enuntat o stare de fapt . Eu cred ca oamenii nu pot fi acuzati ca vor sa iasa afara pentru a-si mentine sanatatea sau ca sa-si castige paine .Cred ca ambele sunt la fel de importante. Sunt doua probleme pe care trebuie sa ne focusam.
    1. Suntem pregatiti sa fim responsabili ?
    2. Sunt pregatite autoritatile sa controleze situatia ?
    La ambele intrebari as raspunde foarte rapid : nu suntem pregatiti .Sper totusi ca o combinatie acceptabila si putin noroc sa ne tina pe linia de plutire. Eu daca am crezut intr-o calitate unica a romanilor , am crezut in adaptabilitatea lor. Totusi ar fi bine sa tinem minte ca fara spitale si o investitie masiva in sanatate si educatie nu ne revenim. Si PSD si alte partide "istorice" nu cred ca ne pot duce unde intr-o directie buna.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Ne confruntăm cu o ameninţare NATURALĂ (virusul) şi una ARTIFICIALĂ (banii). Logic ar fi să găsim un sistem care să funcţioneze fără ameninţarea artificială, în aşa fel încăt să facem faţă celei naturale.
    Problema n-ar fi că nu există alternative la o economie bazată pe bani, ci că nici nu mai căutăm o alternativă. Ne-a intrat în cap că asta e ordinea naturală a lucrurilor.
    Banii nu sunt ordine naturală. Sunt o invenţie umana. Sunt un rău care ar trebui depăşit.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Pina si Engels, unul din intemeietorii teoriei comuniste, considera ca legile economiei de piata sunt imuabile. Deasupra puterii de actiune a oamenilor. Oamenii pot -cel mult- sa le inteleaga si aplice. Economia de piata are un adjuvant natural: banul.
      Prin urmare, banii nu sunt o creatie artificiala.
      Ei au aparut in cursul schimburilor, prin incercari repetate. S-a cautat -natural, in mii de ani- marfa care sa poata fi pastrata la infinit , fara depreciere, sa se poata diviza, sa poata fi acceptata de toti si care sa poate exprima valoarea fiecarei marfi in parte.
      Dupa lungi si repetate incercari (vite, sare, scoici, cacao etc.), s-a gasit cuprul, argintul, aurul. S-a folosit si bronzul si electrum-ul.
      Raspunsul natural al pietii, au fost banii metalici. Monedele.
      Banii metalici au fost inlocuiti cu bani hirtie. Nu este bine, dar asa s-a hotarit.
      Banii nu sunt o creatie artificiala, domnu meu. Mai ales in situatia marilor conurbatii. La tara, poti produce ce ai nevoie si ceva in plus, pentru troc. La oras ce faci?
      Fara bani, au incercat comunistii in primii ani. Si au ajuns in colaps. A trebuit sa vina Lenin cu politica NEP-ului...
      Negarea banilor e mentalitate primitiva. (Si dupa bani, si bancile,, bursele... Nu?)
      • Like 2
  • ...daca banii s-ar tipari ar mai muri cineva?

    • Like 1
  • Normal că oamenilor nu le mai e teamă de moarte, au trecut două luni de pandemie și cei mai mulți dintre noi nu cunoaștem in realitate pe nimeni care să se fi îmbolnăvit. Că să nu mai zic să fi și murit. E o boală de care auzim doar la TV.
    Și oricum, viața învinge. Și după Cernobîl am stat ascunși prin case 1-2 săptămâni, după care ne-am întors la normal. Dacă ar mai fi trăit părinții mei i-aș fi întrebat cat au stat izolați la pandemia de gripă din 1957-1958, care a fost mai mare decât COVID-ul de acum.
    • Like 0
  • Domnule CTP sunteti plin de dileme,majoritatea in genul dvs.consacrat,adica apocaliptic,mai ales cand discutati despre caracterul poporului roman,din care ,cel putin dupa nume ,faceti parte.Va asigur ca romanii se vor descurca intr-un fel si muritorii de foame vor fi mult mai putini decat credeti,au trecut ei de Iepoca de Aur,de o criza e mai simplu!Dar am vazut ca pentru dvs.este mai important ca ieri la ora 23 inca nu stiati ce faceti azi!Va spun eu cate ceva: va puteti duce la frizer,daca aveti programare si,mai ales,va puteti plimba mai mult de 7 ore/zi,fara program orar!Deci 2 vesti bune,poate incercati un zambet,daca nu va crapa pielea obrazului!
    • Like 1
  • Oamenii ar trebui sa se gandeasca la armele facute din silex. Este o etapa normala in evolutia unei pandemii de proportii, sa devii criminal. Doar, trebuie sa-ti hranesti familia, nu-i asa? Cum e sa fii american si sa nu ai bani pt. burger si pt beer? Cum e sa fii rus bolnav si speriat ?
    • Like 0
  • Cu toata stima pentru CTP, dar ce ar trebui sa faca oamenii?
    • Like 0
    • @ Marius Andrei
      Fiecare cel duce capul,daca ne referim la cei fara cap.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult