Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Îmi pare rău că domnul Dragoș Bucur se alătură în mod mecanic unor personaje ca senatoarea Cascada Urlătoarea

CTP la Digi24--

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că prin postarea în care Dragoș Bucur anunță că nu se vaccinează și nu poartă mască actorul provoacă și are o atitudine teatrală. Despre lupta acestuia cu „dictatura medicală”, invocată în precizări ulterioare, CTP spune că Dragoș Bucur se eroizează și i-a explicat actorului care este sensul cuvântului „linșaj”.

Cristian Tudor Popescu, la Digi24: „Vorbiți de ură, de valul de ură pe care l-a trezit postarea domnului Bucur. Dar cum a formulat domnul Bucur intervenția domniei sale? (În cazul în care nu aveați pe cine să înjurați...) Aha! Dânsul provoacă! De ce trebuia să înceapă cu această propoziție? Vă dau eu un motiv să mă înjurați pe mine, înjurați-mă! Este în mod evident o atitudine teatrală, cinematografică a domnului Bucur din pricina acestei propoziții. N-a spus «eu nu mă vacinez, nu port mască, pentru că...». Putea să vină cu niște argumente raționale în favoarea acestei decizii.

De pildă, am spus și eu aici cu mult înainte de Iohannis, de Cîțu, de cei care s-au vaccinat public, că mă ofer să mă vaccinez public pentru a crește încrederea în vaccin, pentru a arăta că nu se întâmplă nimic rău. Deci am făcut și eu un gest public legat de vaccin, ca și domnul Bucur. Avem același drept, numai că eu am argumentat. Am spus de ce fac asta, am adus argumente științifice, fapte, date. Domnul Bucur nu aduce niciun argument de această natură, începe în stilul ăsta, bineînțeles că cei care se ocupă cu asta pe internet au răspuns cu generozitate. Au același drept acești inși, ca și domnul Bucur, să se exprime. Putea să stea acasă, să-și vadă de viață, să nu poarte mască și să nu se vaccineze, dar să nu comunice lucrul acesta. A considerat că trebuie să-l comunice și în acest mod provocator. 

Acești inși au dreptul de exprimare, pe care îl apără domnul Bucur. Mai jos ce spune? «Celor ce aleg să înjure și să atace îi sfătuiesc să se gândească la faptul că în curând s-ar putea să fie ei cei care nu vor mai avea libertatea de a exprima (sau chiar ataca) nici o idee sau o părere. Cred că ne apropiem de acel moment și nu vreau să particip la crearea lui.» Hai să-nnebunesc! Pe bune! Se apropie dictatura lui Cîțu-Mîțu, a lui Iohannis... a lui Iohannis mai puțin, că n-are timp să instituie dictatura, că se duce la schi, și a lui Șică Orban. Ăștia o să instituie dictatura. Despre asta vorbește domnul Bucur, care este un erou. El nu face asta pentru că nu este convins de argumentele legate de eficiența vaccinului, nu! Ci pentru că vrea să fie un erou al luptei împotriva dictaturii pe care o introduc USR-iștii și PNL-iștii, care sunt mai ocupați în clipa de față să-și spargă capetele unii altora.

Și domnul Bucur vorbește despre asta, eroizându-se, având vreo 40 și ceva de ani, n-a prins Ceaușismul, se alătură altor inși, ceva mai în vârstă decât el, care, tot așa, luptă cu masca. Luptă cu guvernul cu Iohannis, cu dictatura medicală, ei fiind înainte de 89 de meserie turnători la Securitate, cu nume de cod, și acum sunt luptători cu dictatura. Și domnul Dragoș Bucur, din păcate, se alătură prin această postură - pentru mine ridicolă. Noi, ăștia care purtăm mască și respectăm regulile, suntem niște fricoși, lași. Cine-ți bagă, dom'le, pumnul în gură? Vaccinul nu e obligatoriu, dimpotrivă, lumea face coadă. Cu care dictatură luptă domnul actor Bucur?

Aia este împotriva legii (faptul că Dragoș Bucur nu poartă mască, n.red.)! Dânsul spune: Eu nu voi respecta legea! Dacă eu spun acum că am de gând să vin cu niște vin - vin cu niște vin! - cu niște prieteni, rupem ușa unui restaurant, că noi ne simțim bine la restaurantul Brotăcelul, nu vrem să stăm acasă, ne ducem acolo și bem niște șprițuri, pentru că noi suntem niște oameni liber, nu ne lăsăm călcați în picioare, dom'le! Ce facem noi? Încălcăm legea! Același lucru îl spune domnul Bucur, nu port mască. Că nu vrei să te vaccinezi? În regulă, foarte bine, respect, să fii sănătos! Că nu poartă mască este o incitare la nerespectarea legii.

Domnul Bucur ce spune: Eu am această poziție, nu mă vaccinez și nu port mască, dar nu încurajez pe nimeni... Păi ce spuneai mai sus? Ăștia care purtați mască și care vă vaccinați sunteți niște lași, niște rahați în ploaie, vă e frică că vă dă afară... «Spun ce gândesc pentru ca oamenii (iar) - acel iar din paranteză înseamnă înainte de 1989! - să nu aleagă varianta în care tac și păstrează pentru ei și familiile lor - păi așa era înainte de 1989, în bucătărie, curajul de la closet, cu trasul apei - de teamă să nu fie linșați public». Domnul Bucur este un actor bun. Mie îmi pare rău că domnul Bucur se alătură în mod mecanic unor personaje ca senatoarea Cascada Urlătoarea, sau individul ăla cu ocupație incertă, Cataramă, sau comicul cârciumar, sau cântărețul Bittman. Nu știu de ce a ales să facă lucrul acesta.

Mai e un cuvânt acolo - linșați. Linșajul înseamnă un mod clar, înseamnă omorârea cuiva fără judecată, de la Lynch, ăla care a brevetat procedeul și era folosit în mod special împotriva negrilor. Nu înseamnă altceva, nu poți să fii linșat mediatic. Nu ești linșat că te-a înjurat, te-a înjurat și te-ai dus acasă, ți-ai văzut de treabă. Sigur, te deranjează, se adună niște zgură când înghiți un număr uriaș de astfel de lături de pe net și diverse televiziuni, dar nu te omoară nimeni. Dramatizarea asta! Linșat public! Linșat înseamnă să fii invitat la o partidă de cravate, pe dealul de lângă oraș, la apusul soarelui.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • profun check icon
    Vorbiți dle. CTP ca un delator voluntar, dar cu normă autoimpusă, din anii 50. De-ăla de rânjea în timp ce se dezlănțuia tirade contra „burghejilor”.
    Vă ascultați/ recitiți, când ... vă mai vine mintea la cap!? I-auziți aici:
    „- Aha! Dânsul provoacă! De ce trebuia să înceapă cu această propoziție?”

    Adică, ați văzut că dușmanul perfid al „boborului”, mai are și apucături „telectuale”,demne de înfierat proletar: „Este în mod evident o atitudine teatrală, cinematografică a domnului Bucur din pricina acestei propoziții”.

    Și delirul continuă frază după frază, paragraf după paragraf, fără nicio rușine amestecând la derută turnători la securitate (vreo muscă pe bască, delattore!?) și alte bazaconii. De la ce a plecat totul delirul? De la două propoziții. Iată-le:

    „În cazul în care nu aveți pe cine să înjurați: nu mă vaccinez și nu port mască”

    De-abia după tone de lături de felul celor din articolul în care dl. CTP zice „că-i pare rău că-i aruncă cu căcat în față actorului Dragoș Bucur”, omul linșat în media a dat niște explicații.

    Da, linșat în media, unde erai și matale odată ... pasăre de pradă, nu ... când - necrofagă, când - papagal zelos la repetat lozincile puterii. Linșarea în media încearcă omorârea imaginii publice a cuiva. E caraghios să vă prefaceți că nu știți. Uite că a și reușit. Postarea i-a fost ștearsă de poliția FB.

    Nici nu merita să intru pe fond. Mai dau totuși câteva exemple de tâmpenii care i se reproșează lui D Bucur. (NB l-am văzut doar pe la emisiuni unde mi s-a părut OK. Am încercat să-i văd ultimul film - produs chiar de el, dar m-am plictisit după un sfert de oră - poate, altădată).

    - că nu vrea să poarte mască, deși e lege, poate poartă bandane.
    - că nu-i obligatorie vaccinarea. Deocamdată. În proiectul de buget al sănătății apare „... Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților... ”
    - „Se apropie dictatura lui Cîțu-Mîțu, a lui Iohannis.”. Da, se manifestă dictatura lui Iohannis de câțiva ani, în ritm crescendo. Plecând de la nemulțumirile sale față de deciziile justiției, încălcarea repetată a rolului atribuit de Constituție, ignorarea deciziilor CCR, ținerea guvernelor PSD incomplete mai bine de jumate din cei 2,8 ani cât au fost la guvernare, prin refuzul de a înregistra demisiile sau refuzul învestirii, implicarea în campaniile electorale care nu-l priveau etc etc

    Furnizați dle CTP în continuare, materiale didactice. Pentru cei care vor să-nvețe cum se nasc regimurile autocratice.
    • Like 6
    • @ profun
      Eu cred că e mai bine să-ți faci pașaport și să fugi din calea dictaturii cum au făcut intelectualii in 1950.
      Mai ai timp.
      Îți recomand Africa și o parte din Asia că destinație. Acolo nu te obliga nimeni să porți masca.
      • Like 6
    • @ Mircea Rusu
      profun check icon
      Rusu ... și tipul de amenințări la care se pricepe 'mnealui, cel mai bine, să profereze ...

      De-alea cu ... Fugi din calea noastră, că altfel pățești ca nefericiții din anii '50, care ... n-au făcut-o la timp!
      • Like 3
    • @ profun
      Multa ura nutrita impotriva ctp rezultata din prostie. Daca faci comparatii cu anii 50, sec. trecut inseamna ca habar nu ai ce si cum a fost atunci. A mai fost unul capt - tariceanu, poate nu pricepi, care facea asemenea comparatii. Cine? Unul crescut de un delator amadeo lazarescu, un delator si turnator tocmai in serviciul celor de care ii era frica. Cata ipocrizie si tampenie. A si plait pentru tot rau ce l-a facut, la aceste ultime alegeri. Nu cred ca esti calificat prin nimic sa analizezi si sa pui tu etichete lui ctp. Nu vei ajunge niciodata la nivelul sau.
      • Like 5
    • @ Mircea Rusu
      Felicitari Stimate Domn ptr cuvintele Adevarate,
      • Like 0
    • @ profun
      Ce mare respect ai tu pentru CCR-ul ala PSD-ist!!! Esti d-ai lor, nu??? Nu te mai preface, ca nu tine, amice.... Eu personal nu ca as fi tinut guverenele PSD incomplete, dar le-as fi inlaturat cu desavarsire, de la bun inceput - as fi acest zis partid in afara legii. Ba, macar legionarii l-au avut pe Zelea Codreanu - PSD-ul pe cine a avut, pe Dragnea? Ti-a placut mult tembelul ala, nu-i asa?
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      profun check icon
      Am avut dreptate.

      Iată urmașii Anei Pauker reînviați/ resuscitați cum se dezlănțuie la îndemnurile de ripostă colektivă ale Cetepeului.

      Ce mai duduie... expresia urii pentru instituții, democratice din gașca prozeliților neomarxiști-criptocomunisti, ațâțați de Cetepe.
      • Like 0
  • God save the queen.
    • Like 0
  • otheh check icon
    Buncii nostri au facut razboiul, le-au trecut gloante pe la urechi , ba unora mai ghinonisti, chiar prin teasta , si noi ne kakam pe noi atat pentru virusul covid. Cine vrea sa se vaccineze sa se vaccineze, cine nu, nu. Toata ziua makanim despre covid si despre responsabilitate sociala. Ca si cum , vezi doamne, nu vor fi si dintre aia care se vaccineaza unii care loveau animale, isi bateau copiii, isi aruncau kktul in strada.... de unde a iesit ideea asta ca vaccinatul e in mod automat si un tip de om educat , nu stiu. Din contra, in general imbecilii vor sa traiasca mai mult , chiar daca n-au niciun motiv s-o faca.
    • Like 6
    • @ otheh
      De ce nu te sinucizi? In rest, la "profuzimea" dezbaterii tale nu are rost sa-mi mai pierd vremea cu tine.
      • Like 3
  • D'ale ateismului

    Versiunea 1

    Era o duminică ploioasă de toamnă, iar omul nostru Ion, ieșit la pensie de 2 ani, se îndrepta spre cârciuma din sat pentru a se distra și socializa. Acolo se întâlnea cu prieteni săi Vasile și Gheorghe, care așteptau pâinea. Aceștia se salută și încep să discute despre ce îi frământă:mărirea pensilor, politică, corupția care ne distruge, ce a mai făcut vecinul etc.

    Și deodată ajunge camionul cu pâine, iar cei trei bărbați intră în magazin și observă cum vânzătoarea deschide geamul exact în acel moment. Pe lângă asta, aceasta menține și o distantă față de ei și nici nu a dat mâna cu aceștia. Dar stați puțin, aceste fapte au fost făcute nu de frica Covidului și deoarece cei trei erau nespălați, nebierbăriți și nepieptănați.

    Iar vânzătoarea era orășeancă (cum spun săteni) și era prea fițoasă. Cel puțin așa o bârfeau cei trei în timpul liber.

    Haide-ți să vizualizăm aceeași scena cu 100 de ani în urmă.

    Versiunea 2

    Era o dumică rece de toamnă, iar tot satul se aduna la biserică. Femei, copii, bărbați veneau din toate direcțiile fie pe jos, fie cu căruța. Îmbrăca-ți în haine populare și aranjați pentru a nu fi mustrați de către părinte sau societate.

    Înainte de slujbă bărbați se delectau cu un păhărel, femeile cu o bârfă,, iar copii se jucau, dar mare grijă la murdărie că îi rupeau părinți cu bătaia.

    Slujba începe, iar țărani își ocupă pozițiile. Bătrânii stăteau pe scaune în față, adulți la mijloc, iar copii în spate pentru a mai putea șopti ceva între ei.

    Nici nu se concepea ca cineva să emane un miros neplăcut, acest lucru ar fi fost considerat o lipsă de respect, iar responsabilul s-ar fi făcut de râs.

    Asta seamănă a evoluție sau a involuție? Oare țăranul modern român era mai educat decât țăranul contemporan roman? Poate nu era mai educat, dar cu siguranță mai curat era.
    • Like 1
  • Cel mai grav lucru la oamenii astia antibotnitari si antivaccinisti nu e ca-s habarnisti (in sensul academic, rational, nu cunosc notiunile de baza ale biologiei, evolutiei, geneticii. etc.), ci ca ei sunt absolut convinsi ca ei sunt cei alesi si destepti, si restul (adica exact cei care inteleg acele notiuni de baza din stiintele exacte) sunt oi proaste care nu s-au prins inca. Sincer, daca am fi drepti, nu ar trebui sa li se permita acestor oameni sa aiba o voce in societate, pt. ca pur si simplu ideile lor sunt cretine si periculoase. Ne-ar trebui niste legi exacte, care sa limiteze dreptul la exprimare pt. persoane publice (care au influenta in societate) in cazul in care stiinta contrazice absolut cele afirmate de persoana publica in cauza. Postarile in social media trebuia sa vina cu o avertizare clara "aceste opinii sunt in contradictie cu stiinta si realitatea etc.", cum au facut Twitter cu Trumpica (inainte sa-l baneze)
    • Like 2
    • @ Eazy-TreE
      Delia MC Delia MC check icon
      Chiar vreți să nu mai avem de ce râde? Nu știu dacă dl Bucur joacă și în comedii, dar acum i-a reușit o comédie pe cinste!
      Nu le duceți grija, e doar unul din cei câțiva care se bagă în seamă. Că se cred minunați și superiori, na, să fie! Oricum e doar părerea lor.
      • Like 3
    • @ Eazy-TreE
      Ati confirmat exact ce spune dl Bucur. Stiinta s-a pronuntat, care stiinta? Cine nu se vaccineaza e retrograd, irational, trebuie sa devina un proscris si nu merita sa fie tratat ca om!
      In paranteza fie spus, cred ca ati fi facut o figura frumoasa cand in anii `40 Securitatea recruta cadre de nadejde.
      In primul rand ca nu este vorba de un vaccin. Este folosit termenul generic de vaccin dar in realitate este vorba de terapie genica. Hopa asta nu mai suna asa de neutru nu?
      Apoi copii de pana in 15 ani sunt exceptati de la vaccinare! Pai de ce dom`ne, daca e ceva inofensiv si atat de eficient? De ce sa privam tanara generatie de cele mai noi cuceriri ale stiintei? De ce sa-i expunem inutil unui virus atat de periculos care a facut milioane de victime? E un vaccin ce mare smecherie? se fac vaccinuri inca de la nastere, la bebelusi de cateva zile. Asta de ce nu merge la copii? Vedeti vreo logica?
      Si mai am o nelamurire. Exista vaccinuri gripale de vreo 75 de ani si uite ca gripele nu au putut fi eradicate. Vaccinuri adevarate nu terapie genica, care nu limiteaza infectarea si nici nu produce imunitate ci doar pregateste organismul pentru a face fata formelor severe de boala.
      Apar vaccinuri gripale in fiecare an si nu garanteaza nimanui imunitate pe viata, ba nici macar pentru toate formele de gripa din sezonul respectiv.
      De cate ori ati facut gripa intr-o viata? NIci nu mai tineti minte nu? Si cu toate astea sunteti viu. Dar chiar ati avut noroc zau asa!
      Plesu a spus o vorba mare: ”Omul fără dubii este prototipul omului care n-are nici o relaţie cu „lucrurile importante“: el „ştie“, e beat de certitudini, nu are – în cel mai bun caz – decît mici perplexităţi de ocazie”.
      Nu exista nici o certitudine in stiinta. Orice teorie larg recunoscuta poate fi, la un moment dat, invalidata. Pe baza stiintifica. Stiinta nu este nici politica, nici democratie, sa se voteze teoria cea mai acceptata si s-o batem in cuie.
      Aceasta isterie tembela, atatata in mod grotesc de presa avida dupa senzational si cautionata de o clasa politica, oricum inepta si care actioneaza pompieristic pentru ca stie ca orice mort este contabilizat de opozitie si pus la urmatoarele alegeri in contul celor care, vezi Doamne, n-au stiut sa gestioneze situatia, aceasta isterie tembela incetul cu incetul se va fasai.
      De curiozitate cati ani ati fi dispus sa purtati masca si sa faceti terapie genica anual ca sa scapati de un pericol de care 95% din oameni trec cu minime simptome? Ati face asta toata viata?
      • Like 5
    • @ Adrian Ionascu
      Parerist check icon
      Știința s-a pronunțat : bateți câmpii.
      • Like 7
    • @ Adrian Ionascu
      Maestre dupa ce ne recomanzi la toti ca nu e bine sa avem certitudini , vad ca matale esti cam sigur pe ce debitezi. Mai numesti si isterie tembela o situatie foarte complicata si pe alocuri tragica.
      Daca tot vorbim de certitudini , pot sa-ti zic eu o certitudine ( cel putin a mea) . Fratele meu care este doctor a stat prin spital aproape doua luni ca sa se vindece de ceva care in mintea matale e o boala minora , dupa ce a ingrijit gramezi de oameni bolnavi de aceasta "gripa" , din care o parte ce sa vezi, au si murit. Multi dintre ei , inteligenti precum dumneata. El cu parere de rau iti spun considera acest virus o certitudine. Alta certitudine pe care o am este ca fratele meu are mai multi ani de scoala medicala decat dumneata, inclusiv 3 ani de rezidentiat la Cleveland Clinic ( probabil n-ai auzit ...) , s-a vaccinat. S-a vaccinat de doua luni si de fiecare data cand avem sansa sa ne vedem , poarta masca.

      Sintagma asta , "nu exista nici o certitudine in stiinta" este foarte adanca. iti propun eu o certitudine , forta gravitationala , poti s-o contrazici prin experiment , mergi pe o cladire si incearca sa-ti iei zborul de pe acoperis.
      • Like 7
    • @ Adrian Ionascu
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu înțeleg de ce trebuie să vă desfășurați pe kilometri pentru un fapt simplu: sunteți contra. OK, aveți tot dreptul din lume. Argumentele sunt atât de răsuflate și demult demontate că nu-mi pierd vremea. E inutil.
      1. Credeți că veți convinge pe cineva?
      2. Vă imaginați în visele dvs frumoase (era să pomenesc ceva de ape dar...) că sunteți un binefăcător? Vă imaginați o clipă că noi, ceilalți credem că ne vreți binele? Dacă da:
      3. Știți cum facem? Râdem și trecem mai departe. Sunteți dvs vocali dar sunteți mult mai puțini. Așa că nu (mai) are rost să vă dăm atenție.
      Semnat: una care crede și că există virus, și că poate fi mortal, și că poate distruge economii și care se va vaccina cu prima ocazie.
      PS: nu ma mai obosesc cu alt comentariu, știe el cine.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      "Nu înțeleg de ce trebuie să vă desfășurați pe kilometri pentru un fapt simplu: sunteți contra."
      E tactica proștilor de când lumea: Daca nu te pot convinge, încearcă să te amețească.
      • Like 5
    • @ Delia MC
      Posibil asa sa se va mai ,,cureta Lumea ,, de rautaciosi si gica-contra , sosoaca etc, Va fi o ,curatenie pe cale naturala , fara sa ne facem dusmani pe aici ! Sa continuie sa .nu poarte masca , dai inainte asa ,
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult