Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: Întrebarea e ce facem noi când e atacată Republica Moldova

Va fi atacată România? Va fi atacată Republica Moldova? Sunt două dintre întrebările pe care Cristian Tudor Popescu le-a primit pe Facebook de când a început invazia rusă din Ucraina. Gazetarul a explicat vineri seara, la Digi24, că spre deosebire de România, țările baltice ar fi mult mai expuse riscului unui atac, dacă Moscova s-ar decide să atace NATO, deși consideră această posibilitate destul de improbabilă. În schimb, scenariul ca Republica Moldova să fie atacată de trupele Moscovei este mult mai plauzibil. CTP a explicat de ce și a spus că întrebarea mult mai preocupantă ar trebui să fie ce poate face România în acest caz.

Gazetarul a explicat de ce este foarte puțin probabil ca România să fie una dintre țintele Rusiei: „România nu e o fostă republică sovietică - e important, pentru că Ucraina este. România nu are minoritate rusă și nici măcar rusofonă. Pentru Rusia, republicile baltice sunt mult mai potrivite pentru atac, pentru că au minoritate rusofonă, sunt niște țări mai mici, mai atacabile decât România. Dintre ele, cea mai potrivită pentru atac este Lituania, pentru că are capitala, Vilnius, lângă granița rusă. România este, în lista lui Putin, la coadă. Dar în halul în care este armata rusă acum, atât ar mai lipsi, să atace și NATO atacând România!”

În cazul Republicii Moldova, un atac al Rusiei ar fi mult mai plauzibil, iar România nu va putea interveni militar ca să o ajute, a subliniat gazetarul: „Moldova ar putea fi atacată - nu este membru NATO, are minoritate rusofonă, au amenințat deja rușii prin ambasadă - ca și în România - în legătură cu «aveți grijă cu discriminarea rușilor și a rusofonilor ». Ca să pregătească ce? Exact Donețk și Lugansk! «Sunt asupriți, să vină Putin să ne spună: vom lupta pentru ei!». Deci, poate fi atacată. Întrebarea e ce facem noi când e atacată Republica Moldova? România nu va putea să intervină militar, pentru a ajuta Republica Moldova. Va putea să intervină prin ajutoare trimise și ar fi posibil și ca niște români, poate, să treacă granița și să lupte pentru Moldova, fără uniformă militară, însă. Nu vom putea să susținem militar Moldova”, a punctat CTP.

Gazetarul spune că vizita recentă a președintelui Klaus Iohannis la Chișinău este un semnal bun, pentru că Republica Moldova are nevoie acum de susținere din toate punctele de vedere în demersul ei către Uniunea Europeană. „Acesta este lucrul cel mai important. Nu unirea cu România! Nici nu vreau să mai aud de așa ceva. În momentul ăsta, cel mai important este sprijinirea Moldovei către Uniunea Europeană”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Republica Moldova este un stat suveran și independent. Nu este un stat membru al UE și nici al nato. Și nu este o provincie/colonie a României. Prin urmare, e clar că noi nu trebuie să facem absolut nimic, așadar întrebarea NU există!
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Dorin check icon
      Idiotisme utile lui Putin.
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Serios?Nu trebuie să facem „absolut nimic” pentru fratele și sora căruia vine un tâlhar să-i dea în cap și să-i ia casa?!?
      Ba eu zic că trebuie să începem să-l pregătim militar pe frate,din sărăcia noastră,dar din timp,că uite ce bine le-a prins ucrainienilor faptul că li s-au livrat demult deja arme și instrucție modernă...
      • Like 6
    • @ Ovidiu Jurj
      Ce vorbesti Aurica? Asa te-au invatat pe tine mamica si taticul tau? Sau tu nu esti roman si te-ai nascut la Moscova?
      • Like 4
  • scenariul discutat prezinta o amenintare foarte reala in contextul unui viitor conflict inghetat in ucraina, asadar trebuie tratat serios. o arma (relativ ieftina) de succes, folosita de rusia pentru a obtine crimeea, a fost separatismul enclavelor rusofone. cred ca probabilitatea de utilizare a acestei arme in tarile mentionate este mult mai mare decit a unui razboi deschis si nu poate fi ignorata. prin actiunile din ultimile 3 luni, rusia confirma ca nu se retrage si nu renunta la influenta istorica din spatiul urss. cred ca implicarea noastra in asigurarea protectiei europene a republicii moldova este imperativa.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Dacă Putin atacă Moldova nu vom mai avea timp să reacționăm.
    De aceea trebuie întreprins mai înainte ceva. Ce?
    Soluții ar fi, au și fost amintite unele, dar avem noi conducătorii care să și le asume?
    Că băgători în seamă sunt sumedenie.
    • Like 1
  • In gazetarie, 'minte limpede' ineamna un 'dobitoc'; cu salariu mic, care cauta greselile din textele scrise de altii, ce vor fi tiparite in ziare.. Am putea spune ca daca 'mintea limpede' va incerca (intr-o buna zi) sa 'gandeasca' in loc sa gaseasca greseli de ortografie, sa avem de a face cu CTP!
    • Like 1
  • Cred caca(litatea) comentariilor trebuie aruncata in vasul de la WC in zilele ce vor urma. Indemn la urmarirea, pe cat se poate, doar a stirilor.. Stirile ar trebui filtrate si de catre jurnalistii romani, inante sa fie distribuite.
    • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      Dorin check icon
      „Stirile ar trebui filtrate si de catre jurnalistii romani”

      Ar trebui dar nimeni n-o face.
      Toți se simt datori să umple golul dintre informațiile nude înșirînd verzi și uscate.
      Și, ca și cum asta n-ar fi de ajuns, toate posturile așa-zise de știri, reciclează aceleași povești și imagini oră de oră, de parcă ne-ar considera retardați mintali.
      Parcă chiar ne consideră. Toate, inclusiv Digi.
      • Like 0
  • Tare comentariul lui @mRNA , dar ma intreb , dupa ce rusii sau aratat surprinzator de nepregatiti in lupta cu ucraina , si-au consumat o multime de arme si munitii , avioane si vapoare , cu ce sa inceapa un nou conflict ?Poate ne ataca Ulea Spataru ' , mai degraba , ca in rest , ne omoram intre noi la coada la ulei de gatit si alte d 'alea d'ale gurii ! ( muzicute , naiuri , fluiere ,etc.) Hai sa fim seriosi , ctp,-ul a mai imbatranit si el si asa e suparat nevoie mare ca a dat haleapa cu racheta de pamant pana a rupt-o , ceva greu de obtinut ,mai ales daca e din aluminiu de avioane !
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Nu cred ca rusii au dat, inca, tot ce pot. Sa nu ne imbatam cu apa rece!
      • Like 5
    • @ Costel Iordanescu
      Dorin check icon
      Rușii au pornit invazia cu gioarsele care trebuiau date la reformă, știind că ucrainenii au fost înzestrați de vestici cu arme de apărare moderne. Aceste arme trebuiau consumate cumva, pentru ca ucrainenii să nu mai aibă ce folosi contra tehnicii noi.
      În socoteala asta bieții recruți ruși au picat de fazan. Dar întotdeauna în istoria lor, aceștia au fost doar carne de tun, de o copeikă snopul, pentru conducători.
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      "Aplaud" adulația dvs pentru acest tovarăș, mRNA. Poate mai găsiți alți unu-doi de aceeași teapă și vă strangeți să vă "adulați" reciproc!
      Eventual în cerc.
      • Like 5
  • mRNA check icon
    Asa se intampla cand un conflict de idei este sustinut cu arme. NATO lupta pentru ideea de libertate dand lovituri de stat peste tot in lume precum si in statele vecine Rusiei. Provocand revolutii peste tot, revolutii care transforma o ordine existenta, care poate nu convine occidentului, poate e corupta, in razboaie civile si anarhie.

    In ipocrizia lor nici macar nu au curajul sa zica pe fata ca ei le provoaca, ca ei poarta razboi. Arunca vina mereu pe opozanti.

    Propaganda perversa.

    Cand le scapa situatia de sub control si cineva opune rezistenta atunci se prezinta cu portavioanele la fata locului.

    In privinta aceasta rusii sunt mai directi si onesti. Actioneaza clar. Macar stii cum stai si cum sa te pozitionezi.

    Daca dvs credeti ca NATO poate proteja infrastructura Romaniei si salvarea de vieti umane in caz de conflict cu Rusia, ma tem ca va inselati.

    Si dupa cum arata azi democratia vestica pot spune ca nu mai exista libertate nici acolo.

    Sa lupti in numele adevarului si libertatii prin minciuna si propaganda este o contradictie in sine. Adio libertate. Bun venit in evul mediu inchzitorial.
    • Like 2
    • @ mRNA
      Vi se pare ca Rusia actioneaza onest in Ucraina?
      Interesant!!!Nici macar o invazie nu recunosc sa fi facut. Cred ca tineti cu ursul, pardon, cu rusul!!!
      • Like 4
    • @ mRNA
      Dorin check icon
      „In privinta aceasta rusii sunt mai directi si onesti. Actioneaza clar.”

      E clar că țineți cu ursul, rusul vreau să zic.
      Atât de bine vă stau ochelarii de cal că nu vedeți evidența:
      Au credeți că ruznacii ăia din Donbass și Lugansk au sărit, așa, de capul lor la gâtul ucrainenilor?
      De acord că ucrainenii sunt aproape fundamentaliști în naționalismul lor. Dar nu e normal să fie astfel, ÎN ȚARA LOR? Mai ales că știu prea bine ce le poate pielea rușilor.
      Pentru FSB (fostul KGB) a fost o nimica toată să iște un conflict acolo, la cererea lui Putin. Pe care l-au întreținut apoi, subteran, cu toate forțele, inclusiv cu tehnică de luptă și oameni fără uniformă, ruși până-n măduva oaselor.
      Lui Putin îi trebuia un „casus belli” și FSB-ul i l-a livrat prompt.

      Au nu știți că și la noi Ambasada Rusă a cerut rușilor trăitori pe meleagurile noastre, să raporteze cazurile de hărțuire?
      Au nu știți că la fel au făcut și în Republica Moldova de a trebuit ca Maia Sandu să dea o dezmințire?
      Lui Putin îi trebuie motive de intervenție în apărarea mojicului rus.

      Și mai aveți tupeul să susțineți că „rușii sunt onești”.
      Sub aparența obiectivității nu sunteți altceva decât o coadă de topor ordinară.
      • Like 5
    • @ Nicu Niculescu
      Multi spun ca de vina pentru masacrul din ucraina , de vina e nato .a atatat focul , desi fusesera avertizati de specialisti in arta razboiului , specialisti din occident , nu gioana din R.S.R , ca se joaca cu focul , daca se mai intind ca o pomana tiganeasca , n-au ascultat sfaturile si au bagat batul prin gard , desi promisesera ca nu vor promite ucrainei ca intra in nato , ca nu-i de joaca ! acum , e prea tarziu , au murit fiinte nevinovate pe care nu le mai invie nimeni , iar actorul, degeaba cere pace , l-a mancat in fund !si el ar trebui judecat pentru crime de razboi , cu cata usurinta a reusit sa-i duca de nas pe occidentali , ba englezii l-au si aplaudat , sa vedem cand o iesi adevarul si documentele la vedere , cine-i mai vinovat in toate crimele astea ,nu-ti vine sa crezi ca e 2022 si e in evropa !
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Stimate domn. Vinovatul pentru o crima este in mod sigur criminalul. Nu am constatat ca ar fi murit vreun rus din vina NATO. Deci nu NATO este criminalul. Din contra, am constatat ca au murit foarte multi ucrainieni omorati de catre rusi. Ca urmare a atacarii Ucrainei de catre Rusia. Si aveti si raspunsul la intrebare. Criminalul este cel care a comis crima sau crimele. In cazul nostru, Rusia.
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      Dorin check icon
      Aia „mulți care spun...” sunt rătăciți slabi de glagore, care nu pricep că sunt manipulați de păpușarii experți ai lui Putin.
      • Like 4
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Pașol na turbinca, ciorti!
      Ai înviat, ți-a intrat salariul sau ce mama zmeilor de te-ai trezit excretând vorbe goale?
      Hai valea, rusnak împuțit și cretinoid!
      Pașol na turbinca, ciorti!
      Aaa, și te RUGĂM să îți iei și iedul iordănescu atunci când te cari!
      • Like 6
    • @ Gandalf
      Nepoate , tu sti ce-a zis C.N.A.-ul : fara injurii si ura la adresa oricui , asa ca esti pasibil de amenda , sau daca te da cineva in judecata pentru cuvinte injurioase , chiar si gratuite , poti face un pic de parnaie , atat cat sa-ti moara ce ai mai scump de foame ,asa ca ciocu' mic si fi civilizat , meltene sau ce-oi fi , sa fie la tine acolo !
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Gandalf check icon
      Ia mai taci din gură dobitoc rusofon și anchilozat mental!
      Exact cum faci în comentariile tale referiri aiuristice și lipsite de cea mai elementară logica, exact așa ai făcut și în „amenințarea” ta de mai sus.
      1. CNA se ocupă de licențiați, nu de de-alde comentatori pe forumuri și gazete online, ca să fie clar și neuronului tău solitar și plictisit
      2. Nu sunt nepotul tău și ăsta este unul dintre motivele pentru care mai ai degete să tastezi. Cel mai important.
      3. Pașol na turbinca, ciorti! și mai hai când înveți limba română CU DIACRITICE, analfabetule!
      • Like 4
    • @ mRNA
      @mRNA ,ca sa vedeti, nu ne convine ordinea impusa de rusi, cum nu le convine nici altora. Negati dreptul popoarelor de a refuza ordinea impusa de rusi. De fapt, dvs nu vehiculati idei, ci propaganda pro rusa, pro comunista, pro dictatura. . Un troll...
      • Like 5
    • @ Costel Iordanescu
      @ Costel Iordanescu Desigur, lupta eroica a bravui soldat rus cu oamenii care stau la coada la paine e perfect justificata. Pfff...Ce documente? acum nu mai este ca pe vremuri, cand nu exista Internet, telefoane cu camere, etc, Acum totul se vede, in direct! O imagine cat 1000 de cuvinte (din documente)
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      @Costel Iordanescu De fapt, e vorba de instigare la violenta, nu de libertatea de exprimare.
      • Like 5
  • Din păcate așa este: Moldova ar putea fi o țintă viitoare a Rusiei iar România NU poate interveni să o apere, nici dacă ar vrea cu tot dinadinsul. Un stat NATO (în speță România) nu are libertatea să se bage într-un conflict, mai ales dacă nu e în asentimentul celorlalte state NATO, deoarece statul membru NATO nu e de capul său. Pe de-o parte e apărat prin articolul 5) de orice agresiune, dar, pe de altă parte, nici nu poate băga voluntar NATO într-un conflict nedorit. Fiindcă evident, un conflict al României ar însemna un conflict al NATO. De aia zicea CTP de lupta unor voluntari români fără uniformă, ca singură soluție. Din păcate cred că nici asta nu se poate, fiindcă acest lucru s-ar afla imediat iar rușii nu au nevoie de o poziție oficială pentru a declara un stat drept dușman. Deci ar fi același lucru cu intrarea oficială a României în război, la care m-am referit mai sus. Ar fi o situație extrem de tristă pentru România. Să ne fie atacați frații iar noi să fim legați de mâini și de picioare. Dar există o rază de speranță, cel puțin în concepția mea. E posibil ca după nenorocirea din Ucraina, Putin să nu mai poată rămâne ce a fost, sau chiar să dispară pur și simplu, într-un fel sau altul. Deci e posibil să nu se mai gândească rușii să atace Moldova, măcar pentru un timp. Timp suficient pentru ca Moldova să adere la UE, sau chiar să se unească cu România, ceea ce ar rezolva totate problemele, prin aderarea sa implicită la UE și NATO. Rămâne de văzut.
    • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Tigrul de hârtie care a fost armata roșie și-a rupt dinții în Ucraina.
      În articolul de pe Russtrat erau menționate țările baltice ca o pradă extrem de ușoară pentru ruși. Moldova ar fi și mai ușoară că nici în NATO nu-i.
      Dar dupa cum știm rusul minte de îngheață apele, se umflă în pene și amenință.
      E posibil ca Ivan să se liniștească o vreme: narcisistul de Putin o să prezinte cu mare pompă "victoria" din Ucraina rușilor decuplați de la informații și realitate. El ar fi vrut să celebreze înfrângerea Ucrainei SIMULTAN cu sărbătorirea anexării Crimeii dar se pare că planurile i-au fost date peste cap. Astfel o să-și păstreze " fața " în fața singurului auditoriu pe care-l mai are. Să nu uităm, ce vrea el e admirație, adulare și ascultare oarbă și asta poate avea doar de la ruși după ce-i va fi închis în țarc și tăiat legăturile cu lumea.
      • Like 5
    • @ Delia MC
      Baba cu chiloti de tabla si mitraliera a grait , dar n-are "auditoriu "!
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu știu la cine va referiți și să fiu sinceră, nici nu mă interesează. De la cineva care a facut-o pe stalkerul nu aștept nimic bun, dacă ați uitat pot să vă aduc aminte. Eu una vă evit, ar fi bine să fie reciproc.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Cred că aveți dreptate. Probabil că asta vroia turbatul de Putin: să sărbătorescă cu fast și cucerirea Ucrainei. Ghinion. Din fericire, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Doamne ajută să nu mai aibă ce sărbători nici de acum încolo. Iar dacă nu vine pentru ai lui cu ceva concret obținut, sincer nu-l văd bine. Nu cred că se mai așează el relaxat și arogant pe ”tronul” lui. Cred că n-o să mai știe pe unde să scoată cămașa. Chiar dacă inițial va mai rămâne pe tronul său, totuși nu mai poate fi mare lucru de capul lui. Și asta doar pentru un timp relativ scurt, fiindcă un dictator care și-a pierdut puterea de a inspira frică printre subordonați și le-a și stricat ploile celor bogați din jurul lui, e ca o fiară rănită: va fi repede ”rezolvat”.
      • Like 5
    • @ Costel Iordanescu
      Chiar nu vă e rușine?!?
      • Like 4
    • @ Maria Rusu
      Gandalf check icon
      Vă garantez că prozelitul nu are așa ceva... pentru rușine e nevoie mai întâi de apartenența la specia umană, simienii și asimilații nu au acest sentiment.
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      @ Costel Iordanescu Omul foarte nervos jigneste si/sau injura. Ce te-a enervat, domnule? (iti sugerez sa nu stai in calea "babelor cu chiloti de tabla si mitraliere")
      • Like 3
    • @ Maria Rusu
      Cum sa-i fie rusine unui troll rus? El nu are mama, nu are tata. El spune doar ce a fost invatat sa spuna.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult