Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sluguța la Marele Licurici

Într-un scheci minunat din televiziunea ante `89, Marin Moraru, subalternul total, își însoțește directorul, venit cu alai în inspecție, pe acoperișul clădirii. Aici, niște praf pică pe umărul șefului: Sluguță, nu numai că îl perie pe șeful, el inovează formidabil în materie, luând un pumn de moloz și turnându-și-l pe chelie, să-i curgă peste ochii de câine credincios...

Trump a mutat ambasada americană la Ierusalim, în disprețul tuturor înțelegerilor internaționale cu privire la conflictul Israelo-Palestinian. Pentru chestia asta, doamna Dăncilă, cazată la Washington în hotelul proprietate a lui Trump, i-a scuturat praful de pe umăr – „Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român”. (Impresiile dânsei o privesc, guvernul o fi și el impresionabil, dar de unde știe doamna că poporul român e impresionat? Că ne roade grija unde-și ia micul dejun ambasadorul SUA, la Tel Aviv sau la Ierusalim?).

 Apoi, și-a pus și molozul pe coafură: „Sunt încântată să anunț că eu, ca prim-ministru al României și guvernul pe care-l conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”.

Unul dintre puținele lucruri bune reușite de Ceaușescu a fost menținerea unor relații apropiate atât cu țările arabe, cât și cu Israelul, când toată lumea se așeza într-o tabără sau alta. Această poziționare i-a permis să intermedieze și oficial și în culise negocierile din zonă și chiar acordurile de pace Israel-Egipt de la Camp David (Ceamp David, cum a zis dna Dăncilă, probabil ca să-i facă o plăcere și lui Netanyahu, pomenindu-l pe ceampionul David, învingătorul lui Goliath). În 1983, vicepreședintele George Bush, viitorul președinte, îl vizita la București pe Ceaușescu, solicitându-i și ascultându-i cu respectul față de un expert opiniile în legătură cu detensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Nu este singura deosebire dintre Ceaușescu și Dăncilă. Premierul României a adoptat față de Trump poziția de cap și mână pe care o recomanda Traian Băsescu când numea America Marele Licurici. Pe Netanyahu, doamna Dăncilă îl mai satisfăcuse deja de câteva ori. Rețineți că dânsa o face din prea multă dragoste, fără ca vreunul dintre cei doi bărbați, de stat, să i-o ceară.

Deși, subsemnatul, pervers cum sunt, cred că tot la Daddy Dragnea se gândește în acele momente...

Nicolae Ceaușescu însă, stimați Republicani, trebuie să știți că n-a lingușit pe nimeni, niciodată. Nu le-a cântat în strună nici lui Menahem Begin, nici lui Anwar el Sadat, n-a făcut sluj nici în fața președinților Statelor Unite sau secretarilor Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Ceaușescu rămâne un criminal național, pe care l-aș fi omorât cu mâna mea, dar n-am cum să nu recunosc că a fost și un politician cu șira spinării, căruia nu-i trecea nimeni pe dinainte, demn până în ultima clipă a vieții.

Premierul României suveraniste a lui Dragnea a arătat la Washington ca o servitoare trimisă de stăpân să îndese o șpagă în buzunarele „doctorilor” de peste ocean, că poate-poate i-or trata răul de pușcărie...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult