Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: „Transilvania ar fi putut să devină o Elveție a Balcanilor. Nu de ungurii din Ardeal mi-e frică, ci de ce vor zice românii din Ardeal”

Transilvania

(Foto Guliver/Getty Images)

„Dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale”, a spus joi seara la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

„Dacă ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană, sau ne ducem într-o parcare laterală, cu coji de pepeni, hârtii, semințe, PET- uri aruncate pe jos, ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”, a subliniat jurnalistul, care este de părere că Transilvania ar fi putut să devină o Elveție a Balcanilor, fără să se unească neapărat cu România.

„Transilvania, înainte de a se uni cu România, era într-un soi de uniune europeană. România nu era. România era un stat cu șapte milioane de locuitori, un stat singuratic, în vreme ce Transilvania făcea parte dintr-un imperiu cu 40-50 milioane de locuitori, un imperiu european, care era un fel de Uniune Europeană. Firește, nu era democratică, nu era organizată cum e Uniunea Europeană de azi. Era un imperiu, dar era o structură europeană, cu administrație, cu educație, cu instituții europene. Și Transilvania făcea parte din ea. (…)

Noi ne gândim că frații transilvăneni au venit așa, de la sine, la România. Nu e adevărat, s-au gândit mult până să vină aici. Demersurile lor, vreme de decenii, au fost nu în sensul unirii cu România, ci în sensul de a obține un statut egal în interiorul monarhiei austro-ungare, de a nu mai fi discriminați, de a nu mai fi asupriți și deznaționalizați. Hotărârea de a se uni cu România a fost luată datorită, cu toate ghilimelele, Ungariei, datorită autorităților ungare și a programului pe cât de sălbatic, pe atât de idiot de deznaționalizare aplicat nu numai românilor, ci tuturor, slovacilor, croaților, tuturor celor pe care îi stăpâneau.

 Altfel, dacă studiezi puțin istoria, constați că Transilvania ar fi putut să devină, dacă ungurii nu ar fi dus acea politică cruntă și falimentară împotriva lor, ar fi putut Transilvania să devină o Elveție a Balcanilor, cu români, unguri, germani, multiculturală, multietnică, multiconfesională. Asta ar fi putut să fie Transilvania fără să se unească neapărat cu România. Și de ce am spus asta? Pentru că dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale. Nu o va urma. Transilvania a fost obișnuită să fie o țară europeană foarte mult timp, spre deosebire de celelalte două țări române și nu va accepta așa ceva. 

Așa că mie nu mi-e așa de teamă de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice românii din Ardeal. Așa cum pleacă milioane de români, acum avem cea mai mare diaspora din Europa, așa cum ar putea la un moment dat să plece cu țară cu tot. Pentru că dacă ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană, sau ne ducem într-o parcare din asta laterală, cu coji de pepeni, hârtii, semințe, PET- uri aruncate pe jos, ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ele Ana Ele Ana check icon
  Bună seara, într-adevăr regionalismul poate conduce la dorința independenței în timp îndelungat. Personal sunt născută în Ardeal și într-adevăr este o diferență între Ardeal și București, dar acest lucru există în toate țările. Problema supusă de dumneavoastră, este mult mai gravă și mai profundă.
  Nici un guvern nu s-a implicat în unirea țării prin dezvoltarea regiunilor și în același timp prin unirea lor. Nu există nici o autostradă care conduce Ardealul la Capitală și din păcate este peste tot așa. Guvernele succesive au pus accentul și au concentrat totul la București.
  Din aceasta cauza care a provocat sărăcie și dezertarea populației spre occident orașele importante au început să dezvolte la maximum ceea ce guvernul nu face. Eu cred că România trebuie să ieie conștiența de potențialul întregii țări și să valorizeze fiecare regiune. Politica și mentalitatea trebuie să evolueze prin integrarea tuturor și promovarea culturii și a valorilor.
  • Like 0
 • satanae check icon
  Ba va ramine cu noi. Romanii din Ardeal, cu toate ifosele lor, de urmasi ai civilizatiei imperiului, sint foarte constienti de faptul ca alternativa la Miticii de la Bucuresti este Budapesta si politica de deznationalizare de pe vremea imperiului. Transilvania independenta sau Elvetia Carpatilor nu va exista niciodata, asta este pur si simplu o aberatie. Daca putea exista, romanii din Ardeal ar fi optat pentru ea din 1918, nu ar fi asteptat pina acum. Nu stiu in ce univers crede CTP ca ar fi posibil ca Ungaria sa accepte existenta unei Transilvanii independente. DIncolo de faptul ca nu sint cu nimic mai breji decit concetatenii lor de la sud si est de Carpati, romanii din Ardeal stau cu noi mai ales pentru ca le este frica de alternativa maghiara si asa o sa stea in continuare, atita vreme cit va depinde de ei, indiferent cit de jos ne vom duce cu totii.
  • Like 0
 • Are dreptate C.T.P-ul, iar primul pas a fost făcut deja de primarii Clujului, Timișoarei, Aradului și al celui din Oradea! Problema e că primarii udemeriști nu se grăbesc să se alăture alianței vestului pentru că UDMR-ul e un partid oportunist și momentan sunt aliații pesedeului!
  • Like 3
 • Va rog frumos sa renuntati la astfel de analize legate de ce isi doresc transilvanenii. Nu sunteti de acolo. Punct. Majoritatea celor din Transilvania iubesc Romania, cu bune si rele, mai mult decat o sa puteti d-voastra intelege.
  • Like 1
 • Am mai auzit vorba asta si mi se pare foarte putin posibila.
  Nu neg ca vointa aceasta exprimata cu subiect si predicat ar atrage atentia si s-ar constitui intr-un bobarnac dat in nasul guvernantilor prea preocupati de problemele lor personale.
  Dar...
  Dar Transilvania ca regiune independenta, stat separat sau ce forma ar alege, nu se gaseste in Italia ca San Marino si nici Intre Austria si Elvetia ca Lichtenstein-ul. Vreau sa spun ca nu se afla intre niste vecini civilizati si europeni cu vechime in exercitiul bunului simt si al calmului. Transilvania se afla intre Ucraina (aproape Rusia) care oricum nu ne considera prieteni si egali si Ungaria, care daca i se ofera ocazia, ar dori sa refaca granitele de dinainte de 1916. Mai aproape si mai ilustrativ e procesul Brexit care se vadeste a fi destul de complicat si cu nenumarate implicatii.
  • Like 0
 • Domnule Popescu, am și eu o întrebare: De ce credeți că ungurii nu și-au dorit ca Ungaria să devină o Elveție, nici în cadrul imperiului Otoman, nici în cadrul Imperiului Habsburgic?
  În ceea ce privește cauzele și soluțiile referitoare la rolul nefast al P.S.Dragnea pentru întreaga Românie, nu este nevoie să ne întoarcem cu secole în urmă. Este suficient să analizăm cu obiectivitate experiența ultimilor 28 de ani, la care și dvs. ați fost martor și participant și să descoperim carențele sistemului politic românesc să proiectăm un sistem realmente democratic. Un asemenea demers ar putea și ar trebui să provină din partea partidelor politice, dar având în vedere că sistemul nostru politic este proiectat să fie partidocentric și partidocratic ( nu democratic), un asemenea demers nu va avea loc. Rămâne doar ca societatea civilă (în sensul larg al termenului) să se organizeze și să impună un sistem politic democratic real reprezentativ, fie prin presiuni asupra partidelor existente, fie prin lansare de noi partide cu asemenea programe. Viitorul României depinde de ce și cât vor înțelege românii din experiența postdecembristă și de modul în care aceasta va fi valorificată.
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   Mr.Oh check icon
   Eu calatoresc frecvent in Elvetia, Germania, Italia, Austria.

   Majoritatea cetatenilor europeni isi doresc un sistem politic precum cel elvetian. Se aduna semnaturi, se fac prezentari, se explica etc. Nemtii sunt cei mai activi in aceasta directie.

   Politicienii nici nu vor sa auda de referendumuri si de democratie participativa similara cu cea elvetiana. Cica e un concept depasit, lent etc. Au o mie de argumente contra. Cetatenii sa voteze o data la 4 ani si gata. Sa mearga si sa stea cuminti acasa ca stiu politicienii ce au de facut. Daca se poate nici sa nu demonstreze, eventual doar sa aplaude.

   Din pacate in politica se intra cu bani. Deci politicianul reprezinta banul. Reprezinta elita si nici de cum cetatenii. Sa-i dai 4 ani libertate de actiune fara nici un control e prostie curata. Sa nu poti tu cetatean sa blochezi initiativa legislativa e absurd.

   Pe de alta parte politica romaneasca si nu numai a dovedit ca exista intelegeri transpartinice (cartel politic) care actioneaza impotriva interesului celor ce au votat. Nu exista mecanisme de aparare pentru asemenea situatii. Elvetia are.

   Singurul inconvenient e sa zicem procedura greoaie de consultare populara care ar putea intarzia deciziile. Sau costurile. Dar si acest aspect e rezolvat in elvetia prin consultare postala. Primesti formularul acasa si il trimiti inapoi prin posta.

   Speranta europenilor e ca acesta mecanism in era internetului permite consultari populare rapid si des. Dar nu se vrea.

   Mariri de taxe de exemplu. Cum maresti tu guvern taxele fara consultare populara? Cum hotarasti tu cum cheltuiest taxele fara consultare populara?

   Obligatia ta ca politician si guvern e sa explici ce vrei sa faci si primesti acceptul comunitatii. Nu cecuri in alb.

   Politicienii nu vor asa ceva nici in ruptul capului.

   Fara un asemenea mecanism, al democratiei participative nu vei putea mentine o uniune europeana functionala. E prea pestrita.

   Si asa ca si incheiere sa nu credeti ca Elvetiei ii e usor cu Franta si Germania vecini. Presiunea UE pe toate planurile de a forta Elvetia sa adere la UE e permanenta. O insula de democratie si suveranitate in mijlocul Europei sta in gat UE.

   In ciuda avantajelor economice pe care poate ca le-ar avea, Elvetia nu vrea sa renunte la sistemul politic si suveranitate. Omul de rand nu vrea. El isi iubeste vacile asa cum sunt ele, elvetiene.


   • Like 2
 • Am citit unele comentarii . Cred ca aceasta autonomie a Transilvanie a fost sute de ani disputata...au murit multi romani pentru ea. Sa vina acum X sau Y cu idei separatiste, grefate pe ,,politica damboviteana" - mi se pare o jegosenie mai profunda decat insasi ,,politica damboviteana" . Argumentele lui CTP sunt puerile.....Era Transilvania in imperiu...si aveau Carte Funciara - sunt argumente pentru separatism ?? Si Bucuvina era in imperiu si aveau carte funciara. Sucevenii se mandresc cu asta acum....oare cand ii va apuca si pe ei separatismul ???? Suntem atat de prosti - incat sa nu observam ca GERMANIA s-a UNIT !! N0i trebuie sa UNIM tara - si sa eliminam MIZERIA - adica ...dragnea....coruptii....prostii..... !!!! Trebuie sa facem eforturi pentru UNIREA cu MOLDOVA !! Acolo e la fel ca la noi....Sunt si lenesi si harnici...Sunt si corupti si cinstiti !! SA nu ne amagim.....! Cine va apara Transilvania impotriva Rusiei ???? Ar fi peste noapte o ,,Crimeea"........Dar daca suntem uniti....si cu Moldova - vom fi mult mai greu de digerat de rusi. Se face aceeasi greseala....pe care a facut-o UE pana acum - ne gandim la ,,burtica" si ,,papica" !!!! REcent liderii europeni si-au revenit si au lansat ideea de bun-simt a unei armate europene..... - idee greu de acceptat de rusi...dar si de americani......NOI nu trebuie sa uitam, ca atunci cand a fost greu , romanii au luptat pentru ROMANI !! In fata amenintarilor, in primul rand , trebuie sa fim NOI ca romani, puternici !!! De aceea nu agreez tendintele secesioniste pe motive de genul - dragnea....coruptie.....carte funciara.....Mi se pare ca unii de pe aici au gandire de pietari...de oameni mici......Merkel si Macron au priceput in sfarsit ca NATO e bun....dar cu ata mai bun ar fi si o forta armata comuna a UE !! NU-i asa ??? - Pastrand linia acestui rationament => e bine in NATO ....dar si mai bine cu o forta comuna UE....si cu atat mai mult cu o ROMANIE mare - unita - si puternica !!! Noi nu trebuie sa gandim la nivel ,,micro".....impiedicandu-ne de cozi de topor efemere - gen dragnea...psd....sau orice alt gunoi politic !!!
  DE aceea domnilor ,,discutanti" pe teme secesioniste.....mare atentie !!! Vad scenarii de doi bani descrise aici....S-a gandit cineva, ca daca nu era RUSIA, ISIS ajungea in Europa ????PE ce lume traiti domnilor ???
  Nu pot sa cred ca sunteti ,,reprezentativi" pentru Romania........Uitati ca traim intr-o lume dominata de RAZBOI !!! ??? uitati ca suntem vecini cu cea mai puternica si parsiva forta cotropitoare - RUSIA ?? Cui va incredintati APARAREA - suveranitatea ??? - Ungariei ??.......unei Transilvanii independente ??? Rusii va ocupa cu bucatarii armatei.....Germania s-a unit......DE CE ??? De fraieri ???De ce nu s-au faramitat in landuri si regiuni ??
  E posibil ca FANFARONADA asta cu Transilvania = (o Elvetie ) sa va coste.....Apropo - Elvetia are 38 de cantoane....4 regiuni.....si 4 limbi oficiale - oare de ce nu se separa ????? ??????La asta ganditi-va dlor ,,separatisti"
  Cei care PROFITA de cazul drangea - psd.....ori sunt in eroare...ori sunt rauvoitori !! - Nu aruncati praf in ochi...nu ne putem separa din cauza lui dragne.....am fi mai prosti si mai ignoranti decat el, daca am face asta !!
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Dc politica Dragnea va continua si dupa disparitia personajului politic respectiv, Ro se va dezmembra ca stat intr-un conglomerat de Elvetii si Siberii ale Europei de Est. Oricat de mult ne iubim tara, nu putem accepta la nesfarsit, toti din tara asta, sa ramanem prizonierii coruptiei si nepasarii autoritatilor. Aceste lucruri importante pentru noi toti, nu reusesc sa le inteleaga politicienii marunti din aceasta tara, care fac legi doar in folosul lor. Faptul ca, Romania este campioana mondiala la nr de emigranti pe timp de pace, confirma posibilitatea dezmembrarii statului unitar in lipsa unor politici nationale coerente.
  • Like 3
 • Foarte bun articolul, cu o singură mare excepție. Domnule Popescu, sunt ardelean, cu nenumărați prieteni maghiari și pot să vă spun următorul lucru. Dacă la nivel micro, individual, omenia, cinstea și prietenia sunt regula în relațiile interetnice, la nivel macro clasa politică maghiară, atât cea de aici cât și cea de peste graniță , nu a renunțat nici o clipă la ideea că EI au condus Ardealul iar românii au fost slugile. Așa cum ați sesizat și dvs, exact asta i-a determinat pe transilvăneni sa vină înspre Regat, umilința de secole. Credeți-mă, știu de la bunicii mei. Să credem că la nivelul conducătorilor maghiari această atitudine a dispărut, ar fi o greșeală imensă. Deci da, ardelenii vor în Europa, dar cu o clasa politica maghiară tip UDMR și tip Orban, cu minoritatea germană ca și dispărută din Ardeal, nici o șansă de o Elveție a Balcanilor. Nici una!
  • Like 4
  • @ Republican
   Mr.Oh check icon
   Nu fi asa prapastios. Comunitatea din Ardeal are constiinta prroprie. Ungurii se considera local patrioti, deci ardeleni. Iar romanii se considera tot ardeleni.
   Si visul ardelenilor a fost sa fie ca Elvetia. Aceasta au sperat politiicenii ardeleni.

   Experienta istorica dovedeste ca nici apartenenta la Ungaria si nici apartenta la Romania nu i-a priit cu adevarat.

   Asa cum spune si CTP Transilvania avea structuri administrative. Carte funciara, o altfel de agriculutura, geografia e altfel, o altfel de industrie, mestesugari cu meserii invatate de la italieni, nemti si alte natii din imperiu.
   Dar vorbim de ani cand nedreptatea avea alte forme si alte justificari.

   Au trecut multi ani. Constiinta umanitaii a mai progresat un pic. O sa vedem ce va aduce viitorul. Daca se separa de Romania, si e foarte posibil dupa cum evolueaza politica damboviteana, Transilvania nu se va alipi Ungariei.

   Dar nici nu e sigur ca va fi lasata independenta. Singura sansa de viitor a Transilvaniei e ca UE sa functioneze si sa o includa..
   • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Sigur, este mult de discutat pe tema asta. Eu unul nu sunt un "autonomist" dar nu stiu cat mai rezist. E frustrant ca Romaniei ii lipseste atat de putin sa poata intra in randul tarilor civilizate. Si totusi atat de mult: o mana de oameni politici cumsecade care sa aiba sansa sa poata guverna macar 2 mandate. As mai vrea sa subliniez o chestie tangentiala cu subiectul: cunosc o gramada de maghiari care au plecat in Ungaria si s-au intors de acolo extrem de dezamagiti; s-au intors cu sentimentul ca sunt tratati ca maghiari second hand ceea ce aduce un argument afirmatiei tale referitoare la identitatea ungurilor ardeleni. Dar raman la parerea mea . O mare parte a "elitei" maghiare viseaza si acum o excluziune a romanilor din Ardeal. Stiu chiar unguri marginalizati in comunitatea lor pentru ca nu au vrut sa fie membri UDMR sau sa sustina UDMR, pana intr-acolo merge sovinismul unora. Comunitatea maghiara nu a reusit inca sa propuna o formatiune politica in care apararea identitatii etnice sa mearga mana in mana cu convietuirea armonioasa intre etnii. Daca o va face iti voi da dreptate.
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Nu cred ca Ro va sta pur si simpplu sa plece lumea cu o treime din tara fara sa vezi niste tancuri pe strazi.
   Sa vezi atunci autonomie se va da...

   Va mananca fundul cu autonomia asta.
   Urasc PSD la sange dar nici secesionistii nu imi sunt pe plac.
   • Like 0
  • @ Adrian Limbidis
   Mr.Oh check icon
   @Adrian,
   Cata perspicacitate. Tancuri pe strazi. Pai daca nu vrei sa le vezi pe strazi. atunci tine-le in curte.

   Autonomie locala zero. Politica interregionala zero. Cu trenul poti sa ajungi de la Viena la Cluj mai repede decat din Bucuresti. Autostrazi zero.

   Proiectele de infrastructura trebuie aprobate de la Bucuresti. Transilvania sta si se uita la Bucuresti cum nu face nimic.

   De facto Transilvania nu e in Romania. Nu intereseaza pe nimeni chestiunea aceasta..

   Drept de veto pe regiuni nu exista in parlamentul Romaniei ca sa blochezi initiative legislative dezavantajoase unor regiuni din Romania. In Elvetia exista. Fiecare regiune cu interesele ei si dreptul de a se opune prin veto daca nu le respecta interesele.

   Avem o politica si legi feudale in Romania. Romania priveste spre trecut si nu spre viitor. dac ti-e frica sa investesti saracesti. Frica romanilor de autonomia locala ne saraceste pe toti.

   Daca nu se introduce votul regional in parlamentul Romaniei asa cum este in Elvetia, Romania se va destrama. Se va destrama din cauza saraciei.

   Pentru ca nu am vazut ca saracia sa uneasca oamenii ci doar ii dezbina.
   In acesta caz tancurile pe strazi sunt doar cireasa de pe tort.....
   • Like 1
  • @ Adrian Limbidis
   Victor66 check icon
   Tancurile le are armata, nu populatia. Nu mai visa...
   • Like 1
 • de cam un an spun asta. de cam un an spun ca acest PSDragnea este posibil sa fie un precursor ideal pentru o dezmembrare ideala, un catalizator fara de care independenta Transilvaniei sa fie ipotetica si foarte vaga iar cu el.. foarte rapida si violenta.
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult