Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristina și-a pierdut vederea la un ochi după ce i-a explodat o petardă în față. După un proces de 5 ani, justiția a decis ca tânăra să primească despăgubiri morale de 40.000 euro de la cel care a aruncat petarda

petarda explodata

 Foto: InfinitumProdux / Alamy / Alamy / Profimedia

În noaptea de Revelion 2018/2019 Cristina a ieșit din casă cu soțul și prietenii pentru a privi focurile de artificii. Ei au început să arunce petarde pe stradă. La câțiva metri era un alt grup care a făcut la fel, iar o petardă aruncată de către George a explodat, proiectând spre Cristina un corp dur. Ea a fost nimerită în ochiul drept, drept pentru care și-a pierdut vederea, în mod ireversibil. Soluția definitivă a fost pronunțată la sfârșitul anului trecut.

Procesul a durat 5 ani. Inculpatul nu a recunoscut fapta, afirmând că toți cei prezenți au utilizat petarde și e posibil ca femeia să fi fost lovită de petarda altuia. Un martor din cercul lui de prieteni l-a contrazis, chiar el fiind cel care i-a oferit foc pentru a aprinde petarda respectivă, iar de la momentul exploziei acesteia până la reacția victimei nu au mai explodat alte petarde în acea zonă.

În urma procesului, pe data de 30 oct. 2023, Judecătoria Satu Mare a hotărât că George se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă sancționată de art. 196 alin. (2) și (3) din C.pen. cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală. I s-a imputat faptul că nu a respectat dispozițiile din art. 34 alin. (2) lit. b) ale Legea nr. 126/1995 – acesta interzice folosirea articolelor pirotehnice la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri.

Pedeapsa stabilită de instanță în cazul de față a fost de 10 luni închisoare și lui George i s-a deschis cazier judiciar. Pentru că a comis fapta nu cu intenție, ci din neatenție, pentru că nu are antecedente penale și pentru că după accident a însoțit victima la spital, are 39 de ani și este căsătorit, s-a dispus să fie lăsat în libertate pentru o perioadă de doi ani, timp în care va fi supravegheat de Serviciul de Probaţiune Satu Mare. Dacă încalcă condițiile impuse, va ajunge în penitenciar pentru 10 luni. Dacă le respectă, după cei doi ani pedeapsa va fi eliminată din cazier. Totodată George a fost obligat să plătească Cristinei 20.000 euro reprezentând daune morale și încă 5.875,74 lei reprezentând daune materiale (dovedite cu chitanțe pentru spitalizare, ecografie oculare, intervenţie oculară, consultaţii oculare).

Ambele părți au fost nemulțumite de soluție și au atacat-o. Pe data de 28 dec. 2023, Curtea de Apel Oradea a decis să corecteze sentința în favoarea victimei: George a fost obligat să plătească Cristinei 40.000 euro reprezentând daune morale. S-a ținut seama că legea nu prevede anumite criterii fixe de apreciere a unor astfel de sume, Cristina este tânără și are un copil de un an, a suferit un prejudiciu estetic și nu va mai vedea niciodată. Decizia este definitivă, iar motivarea poate fi citită AICI.

Articol publicat înițial pe vedemjust.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pana la urma toti sunt vinovati, Cristina s-a ales cu o suma frumusica de bani pentru ca a fost ranita. Din ce inteleg si-a pierdut ochiul.

    Dar ce naiba cauti sa arunci cu petarde? De ce avem acest obicei oribil? De ce e permis? Nicaieri nu traiesti mai oribil perioada Revelionului, ca in Romania. Cea mai mare distractie e datul cu pocnitori, petarde. Sa bubuie, asta conteaza.

    In fiecare an sunt zeci de persoane printre care si copii, care sufera accidente grave cu urmari pe viata. Pentru mine, noaptea de Revelion romanesc e ca noaptea din The Purge. Efectiv, ma sperie, imi da o stare de anxietate.

    E multa inconstienta, prostie si golaneala. Toate astea caracterizeaza aruncatorul de petarde.

    Din ce vad legea e destul de restrictiva. Daca s-ar respecta, practic, nu ai mai putea arunca petarde in oras pentru ca oriunde mergi esti inconjurat de cladiri.
    De ce nu se respecta legea? Politia ce face? De ce se vand aceste produse copiilor? Deja toti minorii de prin cartiere s-au obisnuit ca de Revelion (inainte si dupa) sa arunce cu petarde. Asa stiu ei, probabil de la mama si de la tata, ca trebuie sa petreaca. De invatat ceva bun si frumos, nimeni nu invata, de folosit astfel de materiale, de batut in strada, toti minorii sunt foarte capabili. Viitorii adulti.

    Nu ar fi mai simplu sa fie total interzise? E o prostie incredibila sa crezi ca asa se sarbatoreste anul nou, dar si ca sa stii sa te distrezi, ai nevoie de ceva educatie.

    P.S. Copilul celui condamnat, ce invata? Ce va retine el din comportamentul tatalui sau? Dar ca vor trebui sa achite 40000 de euro? Cum va fi afectata intreaga familie de aceasta situatie?
    • Like 0
  • Marta check icon
    Eu am citit și motivarea din link.
    "Inculpatul" mai aruncase o petardă și lovise în umăr pe altcineva! I s-a spus să nu mai arunce, dar a continuat, și a doua petardă a nimerit in ochiul victimei! De noaptea minții!! Dacă stau să mă gândesc, mergeau 10 luni de închisoare. Poate că una este să faci un gest iresponsabil, FĂRĂ SĂ IEI IN CALCUL că ai putea rani pe cineva, și cu totul alta să înțelegi că poți rani, dar să nu te oprești.
    E incredibil și că toată lumea din poveste are copii. Cum, frate, să ai copii acasă (sau chiar pe lângă tine) și să arunci cu petarde în stânga și în dreapta? Hai, dacă ai 13-16 ani mai zic, dar 30+ și cu familie...
    • Like 0
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Adica si ei au aruncat petarde?! Pai atunci nu ai de ce sa te plangi, ti-ai facut-o cu mana ta.
    • Like 0
    • @ Ana Gia
      Marta check icon
      Și mie mi-a atras atenția amănuntul acela. M-aș fi așteptat la niste amenzi pentru toată lumea. Și persoana care a mers în instanță să spună că i-a aprins petarda celui care a aruncat-o...

      Oricum, tragic caz.
      • Like 1
  • Inteleg ca aruncarea de petarde "printre blocuri" e interzisa de lege, si totusi zilele astea au bubuit petardele peste tot in oras ... Cum vine asta, nu prea pricep ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult