Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mulți dintre tinerii pe care i-am văzut zilele astea pe stradă „jucându-se” cu petarde nu fac decât să-și arate public comportamentul primitiv și lipsit total de empatie

Cățel speriat

 Foto: Axel Heimken / AFP / Profimedia

Suntem aproape de jumătatea lunii decembrie și au început deja să se audă pe străzi faimoasele petarde. Ca să nu mai spun că o bună parte dintre români deja se gândesc la arsenalul de artificii pe care să-l achiziționeze pentru noaptea de Revelion.

Deși mulți oameni se declară „mai buni” și „mai înțelegători” de sărbători, în realitate, sunt doar mai egoiști. Ce expune acest egoism? Utilizarea petardelor și artificiilor spre satisfacția personală sau de grup.

Pentru un câine, câteva petarde se aud ca bombele reale pentru oameni. Îi asurzesc, dezorientează, sperie, uneori, în special pisicilor, chiar le pot provoca atacuri de cord. 

În fiecare sfârșit de an, zeci de mii de animale trec prin momente de teroare, aleargă bezmetice pe străzi, tremură, fac atacuri de panică, crize de epilepsie, rămân pur și simplu stană de piatră, defecă, urinează sau devin agitate.

Poate mulți nu știu, dar cel mai mare număr de cazuri în care un câine fuge de stăpânul său se întâmplă de sărbători, când petardele încep să fie mânuite de tot felul de indivizi neautorizați.

De asemenea, păsările (care ajută la dinamica ecosistemului) se confruntă cu un stres sever din cauza stimulilor sonori creați de artificii și petarde. Stolurile care dorm erup în zbor, fiind speriate și dezorientate. Asta provoacă moartea multora din ele din cauza extenuării sau ca urmare a faptului că se lovesc de obstacole.

Mulți dintre tinerii pe care deja i-am văzut zilele astea pe stradă „jucându-se” cu petarde sau artificii nu înțeleg că plăcerea lor de moment (generată de o pocnitură) cauzează teroare animalelor, păsărilor, dar și oamenilor, în special bătrânilor.

Persoanele care ignoră consecințele folosirii petardelor și artificiilor nu fac decât să-și arate public comportamentul primitiv și lipsit total de empatie. Din cauza unor astfel de oameni, societatea nu evoluează, ci regresează.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Folosirea petardelor de sărbători a devenit un fenomen comun zilelor noastre si cred ca va persista mulți ani de acum încolo. De aceea eu cred ca in loc sa-l interzicem, mai degrabă ar trebui sa încercăm sa-l controlam.
    • Like 0
  • Fals!

    Deși mulți stapani de animale se declară „mai buni” și „mai înțelegători” de sărbători, în realitate, sunt doar mai egoiști. Ce expune acest egoism? Lipsa utilizarii lesei.

    Stiati ca:

    Cel mai mare număr de cazuri în care un câine fuge de stăpânul său se întâmplă pentru ca stapanul nu foloseste lesa.

    Cele mai multe incidente cu oameni atacati de caini se produc pentru ca stapanul e mai interesat de buna dispozitie a cainelui decat de integritatea fizica a trecatorilor.

    Cea mai mare incidenta a accidentelor auto produse de animale de companie se datoreaza stapanilor.

    De retinut:

    Piata asociata animalelor de companie depaseste 250 miliarde USD/an la nivel global.
    Cu aceste resuse irosite s-ar putea salva toti cei aprox. 150 milioane de copii in pericol de infometare.
    • Like 0
  • Tam check icon
    Articolul dumneavoastră, este pertinent și adecvat însă,
    la fel ca oricare articol care atrage atenția asupra lipsei de civilizație și golului imens din mințile și sufletele unor concetățeni, bate la porțile ferecate ale minților și sufletelor de bombardieri și alte specii înrudite.
    O vorbă din bătrâni spunea despre anumite persoane că " fac degeaba umbră pământului ", din păcate acum avem mulți prea mulți care "otrăvesc pământul pe unde calcă.
    • Like 0
  • Oamenii sunt responsabili pentru soarta lor. Că ne place,că nu ne place. Animalele tot din cauza oamenilor suferă. Ele sunt,direct sau indirect dependente de om. Este foarte simplu. Respectul și empatia fata de viețuitoare, ar porni din respectul fața de noi înșine. Și aici cred că este problema..
    • Like 0
  • Valentin check icon
    N-am înțeles partea cu câinii care fug de stăpânii lor. Câinele nu are lesă? În afară, în acele țări civilizate după care tânjim, toți câinii purtau lesă.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    A nu se face confuzia intre petarde, a caror folosire este ilegala cu exceptiile prevazute de lege si pocnitori care sunt legal reglementate. Pe o gramada de platforme a aparut aceasta tema legata de confortul animalelor. Bine ca restul problemelor s-au rezolvat iar acum ne ocupam de bunastarea sobolanilor de la tomberoane si a porumbeilor care decoreaza orasele cu dejectiile lor.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Tam check icon
      A nu se face confuzie între cultură și incultura, între bun simț și lipsa lui.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult