Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Criza COVID-19 | De Paștele catolic, o veste care dă speranță în Germania: este prima dată când numărul persoanelor însănătoșite l-a depășit pe cel al infectărilor

Paști Germania

Foto: Guliver Getty Images

Pentru prima dată de la începutul crizei COVID-19 în Germania, numărul persoanelor însănătoșite l-a depășit pe cel al infectărilor. Vestea a fost dată astăzi, 12 aprilie, exact în duminica Paștelui catolic: s-a atins așadar punctul culminant al epidemiei?

Grație noilor cifre date publicității de către Institutul Robert Koch în dimineața zilei de astăzi se poate spera la o relaxare treptată a restricțiilor. 

Numărul persoanelor însănătoșite este de 60.200, cu 1000 mai mare decât cel al cazurilor de infecție activă. În China, acest punct a marcat momentul în care s-a depășit primul val al epidemiei. Pentru confirmarea acestei tendințe negative este totuși necesară analizarea datelor din cursul zilelor următoare.

Un alt factor important în determinarea măsurilor ulterioare este tocmai această perioadă a Sărbătorilor Pascale, căci autoritățile responsabile de procesarea datelor vor comunica noile statistici cu o justificabilă întârziere. 

În momentul de față numărul oficial de cazuri de coronavirus în Germania este de 122.000, cu o rată relativ mică a mortalității: până în prezent 2730 decese, dinamica fiind în orice caz una negativă.

Miercurea viitoare cancelarul Merkel și miniștrii landurilor intenționează să discute despre faza următoare a crizei - întrebarea este: se vor prelungi restricțiile după data de 19 aprilie sau nu? Și sub ce formă sustenabilă se vor putea destinde măsurile actuale? 

Conform afirmațiilor lui Laschet (CDU, ministrul landului Vestfalia: după Bavaria, regiunea cea mai afectată), se va putea lua în considerare reducerea restricțiilor DOAR în cazul în care sistemul sanitar german „nu este vizibil suprasolicitat” și se creează modalități mai eficiente de „monitorizare” a crizei. Doar atunci se va putea vorbi de o revenire graduală la normalitate.

De menționat este faptul că spitalele germane, ce dispun acum de un total de 40.000 paturi la terapie intensivă, sunt departe de a-și fi epuizat capacitățile.  

În consecință, aproape toate cele 16 landuri au primit în ultimele săptămâni circa 100 de pacienți din alte țări europene: Franța, Italia, Olanda - state în care rata mortalității este superioară celei din Germania.

Anularea rapidă a actualelor restricții fără precedent în cadrul economiei și al vieții publice depinde însă de o serie de factori. Scăderea pe termen scurt a numărului de cazuri zilnice nu este un indicator decisiv. Se dorește evitarea eventualelor erori cauzate de întârzierile în comunicarea datelor, și, în mod evident, o ulterioară creștere a numărului de contagieri - conform statisticilor, o persoană infectează momentan alte 1,3…, deci virusul își continuă răspândirea, în pofida trendului negativ general... 

Așa cum a anunțat și ministrul de Externe, Heiko Mass, președinția Germaniei la Consiliul European (începând cu a doua jumătate a 2020) va fi marcată de urgența impusă de criza COVID-19 și de măsurile necesare recuperării economice (inclusiv pachetul economic de peste 500 miliarde € propus membrilor UE cel mai puternic afectați de criză: Italia, Spania și Franța).  Este vizată și o mai bună pregătire pentru viitoare crize epidemiologice, ceea ce înseamnă în principal o creștere a producției de medicamente și echipament medical „made in the EU", pentru a asigura autosuficiența Uniunii în caz de forță majoră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult