Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Criza politică din SUA: L-ar putea înlocui democrații pe Joe Biden?


Joe Biden în timp ce urcă în avion. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Prestația slabă a lui Joe Biden în timpul dezbaterilor recente, marcată de gafele frecvente și de semnele evidente de oboseală, a alimentat speculațiile că democrații ar putea căuta un alt candidat la alegerile prezidențiale din SUA, organizate la 5 noiembrie 2024. Vârsta înaintată a președintelui, combinată cu dificultățile sale de exprimare, a ridicat îngrijorări serioase privind capacitatea sa de a continua să conducă eficient țara. Această situație a fost amplificată de mass-media, inclusiv de cele care susțin în mod tradițional democrații, care au subliniat eșecul discursului lui Biden și au publicat titluri devastatoare, precum „Catastrofă pentru Joe Biden" și „Democrații caută în panică un înlocuitor". Astfel, aceste dezbateri au schimbat fundamental dinamica electorală cu doar câteva luni înainte de alegeri.

Săptămâna trecută a avut loc prima rundă de dezbateri dintre președintele în funcție al Statelor Unite, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, care s-a confruntat cu fostul președinte american, candidatul ales al Partidului Republican, Donald Trump. Aceste dezbateri televizate au fost unele mai neobișnuite, deoarece, contrar tradiției, una dintre temele centrale ale dezbaterilor a fost politica externă. De obicei, candidații la funcția de președinte discută în principal probleme de politică internă. Acum, în prim-plan a ieșit războiul din Ucraina și relațiile cu Rusia, în speță cu președintele rus, Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat că „dacă am fi avut un adevărat președinte, pe care Vladimir Putin l-ar fi respectat, acesta nu ar mai fi invadat niciodată Ucraina”, iar Biden ar fi încurajat chiar Rusia să înceapă un război atunci când a retras trupele americane din Afganistan. „Niciodată în viața mea nu am auzit atâtea minciuni”, a răspuns Joe Biden și a amintit de planul lui Putin de a cuceri Ucraina în cinci zile și că acest lucru nu a fost influențat de ajutorul partenerilor. Trump a promis din nou că va încheia războiul în câteva luni, dacă va câștiga alegerile.

În același timp, ambii politicieni au declarat că nu susțin „planul de pace” al lui Vladimir Putin, care a cerut să se cedeze regiunile ocupate ilegal de Rusia și să se renunțe la aderarea Ucrainei la NATO. Dar mai important la aceste alegeri este desigur soarta sprijinului militar și economic pentru Ucraina, pentru că de rezultatul acestor alegeri depinde mult rezultatul războiului ruso-ucrainean. Desigur, Trump și Biden s-au numit reciproc cei mai răi președinți din istorie și au mai discutat și despre alte teme din politica internă americană, precum asaltul asupra Capitoliului SUA din 2021, impozitele pentru bogați, dar chiar și despre consecințele coronavirusului asupra economiei și populației americane. Totuși, mai important în cele din urmă nu a fost ceea ce au spus cei doi președinți americani la aceste dezbateri, ci felul cum au făcut-o.

Prestația lui Biden îi sperie de democrați

În timpul dezbaterilor, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a bâlbâit des, s-a pierdut cu firea, a rămas pe gânduri câteva secunde și a vorbit cu o voce foarte joasă și răgușită. Trump, în vârstă de 78 de ani, a vorbit într-o manieră agresivă, dar a făcut-o foarte energic. Ca rezultat, chiar și mass-media, care, de exemplu, susține în mod tradițional democrații, a scris despre eșecul discursului lui Biden. Trump a câștigat dezbaterile cu un avans prea mare. Principalele mass-media din America au apărut cu titluri devastatoare: „Catastrofă pentru Joe Biden", „Democrații caută în panică un înlocuitor", „A fost chinuitor, prestația lui Biden îi sperie pe alegătorii democrați", „Biden a șocat națiunea. Democrații sunt îngrijorați de cât de greu îi este lui Biden să susțină dezbaterile” și „Chiar dacă Joe Biden este un om bun și un președinte bun, ar trebui să se retragă din cursă”.

Desigur, acum suntem în situația în care aceste dezbateri schimbă fundamental situația cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Acesta nu este, desigur, discursul pe care îl dorea președintele Biden, mai ales în primele 15-20 de minute. A fost tensionat și, probabil, s-a luptat cu o răceală și mulți alți factori externi. Dar oricine a urmărit prestația, a avut serioase îngrijorări legate de vârsta președintelui în funcție sau chiar de incapacitatea sa de a conduce țara pentru un nou mandat. Desigur, în politica americană este o practică întâlnită sau chiar o cutumă ca președinții americani să fie mai în vârstă decât cei europeni. Este un argument în plus al experienței politicienilor americani. Dar aici factorului vârstei reprezintă un dezavantaj, cu toate că este o diferență de doar trei ani între cei doi candidați. Experții americani observă că, deși în a doua parte a dezbaterilor Biden s-a descurcat, a performat mai bine și, în general, a fost destul de competent, pe rețelele sociale vor fi distribuite exact momentele în care a făcut anumite gafe. Acestea vor rămâne în memoria americanilor până la următoarele dezbateri.

L-ar putea înlocui democrații pe Joe Biden?

Echipa lui Biden a prezentat un sondaj care nu arată nicio schimbare în cursă după prestația lui Biden la dezbateri. Este însă din ce în ce mai probabil ca establishmentul Partidului Democrat să fie nevoit să caute un nou candidat la alegerile prezidențiale. Totuși, a face acest lucru cu doar patru luni înainte de alegeri va fi extrem de dificil, pentru că nominalizarea oficială a candidatului democrat va avea loc în august. Desigur, până la al doilea tur de dezbateri electorale mai este timp. Acestea urmează să aibă loc abia pe data de 10 septembrie. Retragerea candidaturii lui Joe Biden în acest stadiu necesită consimțământul său propriu. În ciuda zvonurilor de la Casa Albă că acesta ar putea fi înlocuit, Biden insistă că vârsta sa nu este o problemă și a descris dezbaterea sa cu adversarul republican ca fiind „un episod prost”. Dar a rămas ferm în convingerea că el este candidatul care îl va învinge pe Trump în alegerile din noiembrie.

Cauze și soluții

Partidul Democrat trebuie să gândească strategic dacă președintele Joe Biden reprezintă în continuare cea mai bună candidatură, dar, totuși, cum s-a admis această criză politică, dar și ce soluții pot exista?

Este evident că președintele Biden se confruntă cu provocări legate de vârstă și sănătate, aspecte care au fost subliniate în mod repetat în timpul dezbaterilor și în alte apariții publice. Este posibil ca aceste probleme să fi fost cunoscute în cercuri interne, dar să fi fost subestimate sau gestionate necorespunzător în campania electorală. Performanța slabă a lui Biden la ultimele dezbateri, comparativ cu prestațiile sale anterioare mult mai ascuțite și hotărâte, unde a câștigat detașat în urma dezbaterilor interne ale Partidului Democrat, ridică întrebări despre capacitatea sa de a continua să conducă țara eficient. Iar aceste probleme sunt exagerate de către concurentul său, Donald Trump, dar și agravate de presiunea mediatică.

Sursele media americane ne spun că actuala vicepreședintă, Kamala Harris, ar putea fi principala alegere pentru a-l înlocui pe Joe Biden, dacă acesta se retrage. Probabil aceasta ar pierde în fața lui Trump și oricum schimbarea pe ultima sută de metri ar fi o lovitură de imagine prea mare. Unii democrați influenți au avansat alternative ale candidatului Biden în locul Kamalei Harris, inclusiv membri populari ai cabinetului și guvernatori democrați, precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan și Josh Shapiro din Pennsylvania. Dar încercarea de a o ocoli pe Harris este o iluzie și ar fi aproape imposibilă, pentru că aceasta ar fi singura alternativă legitimă, mai ales că a fost vehiculată de multe ori ca viitoarea președintă în cazul în care Biden nu ar mai fi apt să conducă.

Schimbarea candidatului, mult prea riscantă

O soluție pe termen scurt ar putea implica o evaluare medicală detaliată și o strategie de suport pentru a gestiona mai bine sănătatea președintelui, dar și lovitura de imagine a acestuia. Partidul Democrat ar putea considera alegerea unui nou candidat pentru a-l înlocui pe Biden, dacă se dovedește că starea sa de sănătate este un impediment major. O astfel de decizie ar necesita consensul intern și gestionarea atentă a procesului de selecție pentru a evita diviziuni majore în partid. Criza de leadership din Partidul Democrat poate fi un factor major. Dacă Biden a fost considerat cel mai bun dintre candidații disponibili, acest lucru indică o lipsă de alternative viabile, ceea ce poate sugera probleme mai profunde în structura și strategia formațiunii politice.

Rolul mass-media în această situație devine din ce în ce mai accentuat. Deși nu este rolul presei să dicteze cine ar trebui să fie candidatul unui partid, vedem că acest lucru se întâmplă. Unele dintre cele mai mari instituții media din SUA, The New York Times și The Economist, i-au cerut președintelui Biden să se retragă și să permită unui alt democrat să îl înfrunte pe fostul președinte Trump la alegerile prezidențiale din toamnă. Presiunea mediatică poate influența opinia publică și deciziile interne, mai ales că instituțiile mass-media au jucat un rol semnificativ în evidențierea gafelor și problemelor lui Biden, amplificând astfel îngrijorările populației americane.

Procedurile birocratice interne ale Partidului Democrat pot complica schimbarea unui candidat. Pot conduce la indecizie și la menținerea aceleiași candidaturi chiar și atunci când este evident că o schimbare ar fi benefică. Timpul este limitat, tocmai de aceea sunt necesare decizii rapide și o comunicare clară cu electoratul pentru a menține încrederea și sprijinul public pentru candidatul care a câștigat de fapt și de drept alegerile interne - Joe Biden. Actualul președinte nu se va retrage din cursă decât dacă membrii de rang înalt ai partidului decid să facă acest pas important.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult