Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ctitorii de partid

Placa omagiala Dragomiresti

Povestea plăcii omagiale de la Dragomirești este mărturia ticăloșiei fără margini a boierimii locale care s-a înstăpânit peste un județ. În comportamentul acestei boierimi s-a păstrat – cum altfel decât sub forma unei caricaturi? – nostalgia lumii antice și feudale, visul de eternizare al ctitorilor care construiau piramide, temple, catedrale, palate, și își înscriau numele pentru vecie în piatra fundației. Da, șmecherașii noștri de divizie județeană se visează faraoni, regi și voievozi, când ei sunt de fapt niște mărunți traficanți și profitori ai spațiului public. 

Dar uitați-vă cum debarcă suitele princiare ale Vioricăi Dăncilă, din calești de lux, din elicoptere, din coloane oficiale și luxoase, uitați-vă cum se prosternează mulțimea în fața aleșilor Domnului, cum le pupă mâinile și pulpanele, uitați-vă la primarii din sate cum se înclină până la jumătate când strâng cu emoție mâna suzeranului, uitați-vă cum păstrează toți aceștia, cei puternici și cei slabi, toate ritualurile dominației și supunerii, cum refac tot simulacrul legitimității puterii excesive, suverane, capricioase și cheltuitoare.

Abia din această perspectivă înțelegem că și broșa sau rochia scumpă a premierului, dar și placa omagială de la Dragomirești sunt postùri perfect coerente cu aceasta reproducere postmodernă a puterii suverane, a dreptului de viață și de moarte al celor puternici asupra celor mulți și slabi. Nici Dăncilă, nici Zetea, Oprișan sau alții nu vor să arate că sunt oameni din popor decât post factum, într-un discurs caraghios, făcut de niște consilieri debili. Ei vor să se distingă de ei cu orice preț; de aceea vorbesc altfel (prost, dar altfel), de aceea se îmbracă altfel (no comment), de aceea umblă altfel, de aceea se urcă pe scene, pe estrade, pe mese, pe scaune, pentru că ei sunt ALTFEL. Şi fiind altfel, ei trebuie să rămână în istorie, ei trebuie să se eternizeze la putere, să transmită puterea din tată în fiu, precum clanul Buzatu von Vaslui, ca toate familiile cu progenituri aranjate pe viață, nu prin alegeri, care sunt mereu „falsificate”, pentru că alegerile chiar le falsifică lor genealogiile și dorințele de înstăpânire pe veci.

Până aici nu avem decât kitsch și simulacru.

Ticăloșia începe din clipa în care instrumentele democrației sunt manipulate pentru a servi cauza acestei feudalizări sociale. Astfel, același mini-voievod efemer de Maramureș invocă libertatea de exprimare și virtuțile democrației care l-au impulsionat pe vasalul din Dragomirești, „preot profesor”, să creeze din resurse proprii, din inspirația propriului talent, acest obiect de artă întru gloria reginei blonde și a umililor ei servitori ot Maramureș. Ticăloșia vine din înstăpânirea asupra spațiului public și privatizarea lui pe bani publici, pe banii noștri, ai tuturor. Din faptul că ceea ce trebuie să fie obligația administrației centrale de a asigura comunităților locale servicii școlare (sau medicale sau rutiere sau de alt fel) este interpretat drept un act de grație, de generozitate infinită din partea unei puteri miloase care oferă supușilor din prea-plinul ei. În sfârșit, din faptul că bogăția lor e construită exclusiv din sărăcirea și batjocorirea celor mulți, că ceea ce pare a fi generozitate este de fapt doar mită și corupție în formă agravată, iar opulența lor de îmbuibați este numai și numai prăduirea fără sfârșit a țării, a resurselor ei și a speranțelor ei de o viață mai bună pentru toți.

Placa fixată în șuruburi pe peretele școlii din Dragomirești nu este decât ofranda de prost gust adusă de un primar slab puterii zdrobitoare a PSD pentru a intra în grațiile lui la alegerile locale ce vin. Se pare însă că prin acest gest stupid tocmai și-a slăbit șuruburile care îl țin fixat pe scaunul de la Primărie.

Nici evul mediu nu mai e ce-a fost...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Numele prostilor pe toate zidurile.
  • Like 2
 • Vesnicii si eternii idioti, lingai cu diploma, pupincuristi, care stau toti in pozitia ghiocel, cum altfel ai putea numi " o gloata de cretini " bucurosi ca ca au reabilitat o scoala ?!? Dar au facut-o din banii lor ? Nu aveau obligatia sa o faca ? Popor de tampiti. Suntem CEA mai Piele dintre piei .....respectiv a.........
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Din mila lui Dumnezeu? Ce-are Dumnezeu aici de căutat? Și ce-are Dăncilă de căutat? Aș zice, pupincurism de cea mai joasă speță. Nu cumva era datoria absolut lumească să reabiliteze școala? Credincioșii ar putea reproșa că au luat numele Domnului în deșert (și că l-au asociat cu numele pieritor al dnei Dăncilă) și ar avea dreptate.

  • Like 3
 • Ce merite au acesti debili murdari ?Nu era datoria cretinului de primar lingau sa reabiliteze aceasta scoala?Tampita din fruntea psd-ului oricum duce partidul la Sapanta....se apropie cu placa de marmura in gura.
  • Like 3
 • Ce merite au acesti debili murdari ?Nu era datoria cretinului de primar lingau sa reabiliteze aceasta scoala?Tampita din fruntea psd-ului oricum duce partidul la Sapanta....se apropie cu placa de marmura in gura.
  • Like 0
 • Pupincurismul românesc - boală cronică! La fel și neamul prost!
  • Like 3
 • AlexisZ check icon
  Pai daca dom' premar e si pr.prof, atunci cu o piatra aruncata pe zid s-au omorat doi iepuri deodata; s-a pupat toti in fund piata Endependentii, adica si onaratul partid si onorata BOR...
  • Like 2
 • Proști, proști.dar ... mulți! Sentimentul de cavou este prezent și în holul primăriei locale, unde există o listă cioplită în marmură, construită la inițiativa unui ilustru agramat, acum senator, pe vremea când (i)era gospo darul urbei sărăcite. Cum, este posibil să-și gravezi numele pe o piatră (funerară) în timpul activității?! Le-o fi teamă că urmașii, treziți la realitate, vor încerca să uite numele antecesorilor grobieni?! neciopliți ;)
  • Like 5
 • Este acelasi cult al personalitatii specific epocii comuniste.Nu se precizeaza numic despre cei care fac posibila aceasta preamarire a primarului, toti platitorii de taxe si impozite .Totul este o mare minciuna si un teatru de prost gust, pe care este posibil sa-l voteze destui la alegerile locale.TRIST !!!!
  • Like 7
 • La TNB există o placă similară. E adevărat că de mila lui Dumnezeu nu vorbește, dar vorbește și de director, dl Caramitru, și de firma care a realizat lucrările.

  Eu nu văd nimic greșit în chestiile astea.
  • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   ion check icon
   ...decat ca e din banii nostri !
   • Like 2
  • @ ion
   Cineva care muncește și este plătit - dacă muncește corect și este plătit corect - este plătit din munca lui, nu din "banii noștri".

   Așa cum un angajat al unui privat e plătit din munca sa, nu din banii patronului, tot astfel este și cu angajații la stat. Sau cu cei care au contracte cu statul.

   Important e să fie prețul corect și munca de calitate.
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Perfect, să nu mai plătim taxe și impozite atunci!
   Băi, cît de prost să fii....
   • Like 0
  • @
   Nu știu cât de prost să fii, fii cât de prost vrei, e democrație. Între timp:

   - faza cu plăcile astea n-are nimic greșit în ea;
   - angajatul la stat nu e plătit din "banii tăi", ci din "munca lui".
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   1. Faza cu plăcile astea e corectă doar dacă ăia de le-au fost scrijelite numele pe ea au făcut zidirea exclusiv din banii LOR (cum pe vremuri făceau unii mari boieri Cantacuzino, Ghica etc)
   2. Angajatul la stat va fi plătit din munca lui atunci cînd taxele și impozitele vor fi eliminate, eu plătindu-i strict doar cînd și dacă voi avea nevoie de serviciile lor.
   • Like 0
  • @
   1. Îți doresc să trăiești pe vremea marilor boieri fără să fii unul dintre ei - ca să te lămurești ce înseamnă "banii lor".

   2. Taxele de-aia le plătești, Prostea, pentru servicii, doar când și dacă ai nevoie de ele.

   3. Fără impozite statul n-ar putea funcționa și degeaba ai vrea tu să plătești taxe când și dacă ai avea nevoie de ele, că n-ai avea cui.

   4. Un angajat, de orice fel ar fi el, e plătit din munca lui, nu din mila lui Dumnezeu, Patronul.
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   1: Mocofane, dacă ai reflecta un pic, ai realiza că, de fapt. tu EȘTI deja acolo dar doar nu-ți dai seama de asta!
   Așa că scutește-mă de urări de a fi ca tine.
   2: ”Taxele ȘI impozitele” am zis. Dacă ziceam SAU, avea sens comentariul tău.
   3 & 4: Vorbe de clacă din care rezultă că nu înțelegi rolul unui stat.
   Mocofane, statul este o creație artificială inteligentă al cărui rost a fost și este cel de a fi util majorității cetățenilor. Cînd majoritatea cetățenilor pierd acest beneficiu, statul își încetează moral menirea (poate fi dizolvat sau acaparat de un alt stat funcțional).
   Cu alte cuvinte, dacă o populație nu este capabilă să se guverneze singură, atunci ea devine un ”no man”s land” asupra căruia orice alt stat funcțional poate emite pretenții.
   • Like 0
  • @
   Ok
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult