Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP despre îndemnurile anti-vaccinare ale ÎPS Teodosie: Individul ar trebui cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Teodosie - Foto Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos/ Lavinia Cioacă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar trebui „urmărit penal în stare de reținere” pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce i-a îndemnat, la un post de radio local, pe credincioși să nu se vaccineze.

Arhiepiscopul a declarat că nu este de acord cu restricţiile pentru persoanele nevaccinate și i-a sfătuit pe oameni să se adreseze justiţiei în cazul în care vor fi introduse restricţii. „„Instigă, asta face dl. Mache (ÎPS Teodosie - n.r.), instigă. Hai să facem un compromis, în stilul politicienilor: vă convine (să-l numim - n.r.) ÎPS Mache?” a spus gazetarul, referindu-se la numele de cod pe care Securitatea i l-a dat prelatului.

În timpul emisiunii Cap Limpede, de la Digi24, Cristian Tudor Popescu a criticat afirmațiile referitoare la vaccin făcute de Teodosie, pe care le-a calificat drept minciuni.

Redăm mai jos declarațiile jurnalistului, așa cum au fost ele consemnate de site-ul Digi24.

„Întâi aș vrea să fac o precizare: n-o să folosesc o expresie, dar întotdeauna m-a nedumerit expresia asta în limba română, care nu se găsește în alte limbi: minte ca un porc! Nu o folosesc acum, dar fac o analiză filologică, e o paranteză, am o nedumerire: de ce minte porcul, domnule? Cum adică 'minte ca un porc'? Dacă vrem să luăm un animal care să se potrivească cât de cât: minte ca o vulpe, că vulpea poate să înșele, nu? Este un simbol al vicleniei. Punem 'minte ca o vulpe'. Sau 'minte ca o cioară'. Ciorile sunt extrem de inteligente, printre cele mai inteligente animale, care pot să te păcălească foarte ușor. Dar de ce 'minte ca un porc'? Ați văzut vreun porc înșelând pe cineva cu ceva? N-am înțeles această expresie și de aceea n-o folosesc.

Dar să revenim de la analiza filologică la cea teologică.

Diferența dintre fals și minciună

Dl. Teodosie zice așa: 'Vaccinul nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative'. Arhiepiscopul acesta - înțeleg că are niște studii și pe afară, a fost trimis să studieze, nu știu ce a studiat - dar să nu știe lucrurile acestea cu privire la ce se întâmplă în lume?! (că vaccinul este asumat de producători, de Agenția Europeană a Medicamentului, de cea din Statele Unite, care l-au aprobat în baza unor studii, și în cele din urmă de statele care l-au pus la dispoziția cetățenilor - n.r.). E de luat în considerare o asemenea ipoteză? Nu! Și-atunci, el NU face o afirmație falsă. Este o minciună.

Falsul nu se confundă cu minciuna. Perechile sunt așa: adevărat/fals, care sunt categorii logice, și minciună/sinceritate, care sunt categorii psihologice. Cineva poate să producă o propoziție falsă cu bună-credință: așa știe el, nu gândește bine și spune un lucru fals, care își are contrariul într-un lucru adevărat.

Dar aceasta este o minciună. Minciuna este un proces deliberat, psihologic, prin care se pronunță o propoziție care, pe lângă faptul că e falsă, este și deliberat falsă. Asta este diferența între fals și minciună.

Aceasta este o minciună, pentru că omul acesta știe foarte bine. Nu poate fi nicio supoziție. Cum să spui că nu este asumat de nimeni? Asta este o minciună, nu este un fals. Un fals ar fi fost să spui că vaccinul face ca oamenii să aibă consecințe grave în viitor, peste cinci ani se vor îmbolnăvi grav și le va crește un cap de maimuță. Așa știe și crede el și omul spune un lucru fals. Dar ca să spui că vaccinul nu este asumat de nimeni, aceasta este o minciună.

Câți morți din cauza vaccinului sunt în România?

Și (arhiepiscopul) continuă: „Și sunt atâtea urmări negative!”

Câți morți din pricina vaccinului au fost și sunt în România? Și câți morți din pricina COVID au fost/sunt în România? Avem două cifre, da? Morții sunt vreo 40 și ceva de mii de când a început pandemia, sunt vreo trei mii și ceva de morți de când a început criza politică, în vreme ce numărul persoanelor care au murit - dovedit clar - din pricina vaccinului este ZERO în România.

„Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta” (CTP citează din declarațiile lui IPS Teodosie - n.r.). Nu este o afirmație falsă, este o minciună! A, dacă spunea știu eu, am eu sursele mele că o să înceteze vaccinul acesta, au venit niște porumbei albi de la Dumnezeu și mi-au spus că încetează vaccinul, aia era o afirmație falsă. Dar să spui că ai citit tu că Uniunea Europeană a anunțat - verb! - a anunțat Uniunea Europeană, asta este o minciună ordinară!

CTP: Pe cine reprezintă individul acesta?

Dacă BOR, dacă Patriarhia, spune că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total și ferm dezavuat de Biserică, vă întreb: pe cine reprezintă individul acesta? Acest ins de ce nu este el arestat acum și urmărit penal în stare de reținere pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit Codului penal?

Nu este urmărit penal de ce? Pentru că are niște materiale textile pe el, are pe cap, și are o barbă foarte lungă. Dacă i le dai la o parte pe toate, ce rămâne, pe cine reprezintă în afară de cei care se uită în gura lui din parohie?” a încheiat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar asta ma intreb si eu de luni bune... de ce nu-i "leaga" pe indivizii astia. In cazul clerului ar trebui BOR sa adopte o pozitie mai ferma impotriva lui...mai ales ca vor sa se reabiliteze acum.
    • Like 0
  • Nu cunosc care sunt regulile în cadrul bisericii dar mă întreb dacă conducerea bisericii poate lua nu o atitudine formală ci una administrativă. Individul recidivează pentru a n oară. În altă ordine de idei îi sugerez d-lui Popescu și nu numai să se aplece asupra înjurăturilor românești. Sunt de o perversitate puțin întâlnită. Și cele mai multe se referă la mamă. Mă întreb ce popor poate înjura de mamă la acest nivel.. Ca o glumă, constat că suntem în această privință în plină concordanță cu noile indicații internaționale. Avem și înjurătură cu aspect homosexual tot atât de pervers ca și cele de toată ziua. Scuze pentru această paranteză.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ca și cum ar fi primul derapaj al Bisericii.
    Unii preoți tunau și fulgerau contra vaccinului anti-HPV că cică indemna pe fete la curvie. Trai nineacă, am vaccin pot să-mi fac de cap. Ca și cum virusul ( tot un virus) n-ar fi transmis de către bărbați și femeile nu știu de capul lor. România deține primul loc în Europa la mortalitate prin cancer de col uterin iar la acest masacru a contribuit și biserica. Sunt și acum dovezi în youtube.
    Paleta de argumente a IPS-ului e exact aceea a oricărui conspiraționist și antivaccinist. O înșiruire mai mult decât banală pe care o poți vedea în primele 5 minute în facebook. Problema e că vine nu de la un neica nimeni ci de la o persoană publică și față bisericească pe deasupra, care are o mare influență asupra enoriașilor. Care sunt oameni normali, obișnuiți, așa zice popa așa e bine. Românul nostru așteaptă mereu mură-n gură așteptând ca altul să gândească pentru el. Chiar dacă acela n-are nici in clin nici în mâneca sutanei cu medicina.

    PS: în Grecia preoții s-au implicat activ în campania de vaccinare îndemnând lumea să se vaccineze. În România preoții se implică descurajând vaccinarea lucrând nu PENTRU OAMENI ci ÎMPOTRIVA lor.
    • Like 3
  • Domnule pentru mine Teodosie asta este chintesenta nimicniciei plamadita de istoria noastra. Dar eu nu-l deosebesc cu nimic de alti oameni ca el.
    Cred ca de vina sunt cei care-l asculta si mai ales cei care-i propaga bazaconiile cu intentie.
    Pentru vinovatii de situatia in care suntem trebuie sa ne uitam la factorii politici si de decizie: Cine are o vina morala mai mare :
    Teodosie , care vorbeste prostii cu intentie ?
    Florin Citu , care striga acum citeva luni din postura de premier ca a oprit pandemia si mai mult care avea parghiile de a face ceva cu procesul de vaccinare ?

    As vrea sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne intrebam : Ce-ar fi fost daca toate mitele ( mascate) catre primari si politicieni locali ca sa fie ales Florinel erau folosite ca granturi pentru comunitatile cu rata ridicata de vaccinare ?

    Deci daca tot ne dorim sa gasim responsabili hai sa-i lasam pe alde : Bitman , Sosoaca sau Teodosie si sa ne uitam la cei care aveau toate parghiile de implementare si nu le-au folosit.

    Adevarul este ca nimeni nu-si doreste sa gaseasca responsabilii acestui dezastru , care de altfel sunt foarte usor de gasit.
    • Like 0
  • În anul 1952, la un spital dintr-un oraș de provincie vine să se interneze pentru operație o femeie în vârstă, o fostă precupeață. Nefiind nici salariată, nici pensionară, nu beneficia de servicii medicale gratuite. Trebuia să plătească spitalizarea și costul operației. A protestat, a făcut scandal pe motiv că este persecutată, nedreptățită față de colegele de salon care, fiind salariate, au și bani și nici nu plătesc spitalizarea, iar ea, neavând bani, trebuie să plătească. În cele din urmă a plătit pentru a putea intra în operație. A fost programată, i s-a spus să nu mănânce un anumit timp înainte de operație.
    În ziua programată se prezintă la operație. Înainte de anestezie, doctorul o întreabă dacă a mâncat în ultimele ore. Ea confirmă. Operația este amânată iar pacienta este reprogramată și avertizată să respecte indicațiile privind mâncare.
    La data și ora reprogramată, pacienta se prezintă la sala de operație. Este urcată pe masă și pregătită pentru operație. Este întrebată dacă a mâncat în ultimele ore. Pacienta confirmă. Având în vedere antecedentele, asistentele voiau să o reprogrameze, dar doctorul a fost de părere să o opereze. I s-a făcut injecția cu anestezic și imediat pacienta s-a scăpat pe masa de operație. Doctorul i s-a adresat: ,, Femeie, nu te kk pe masa de operație!” Aproape adormită pacienta răspunde: ,, Ba mă kc pentru că v-am plătit operația”.
    Toată echipa a rămas blocată câteva secunde și revoltată. Enervat, doctorul trântește ustensile în tavă și-i zice: ,, Bine, dă-i drumul!”
    După ce a trecut efectul anesteziei, pacienta s-a pipăit și a constatat că nu este operată. Abia după o nouă reprogramare a consimțit să respecte indicațiile medicale.
    După mulți ani, coana precupeață a murit de moarte bună, dar a lăsat mulți urmași întru cuget și simțiri.
    • Like 1
  • Filbert check icon
    Spagoveanu paseaza responsabilitatea deceselor lui Dumnezeu in timp ce el e ocupat la casierie cu numaratu' ochiului dracului ca doar Mercedes innoieste in curind linia de lux, cit vreti sa mai mearga cu modelu' 2020 ca toti amaritii?!
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult