Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

În seara în care antivacciniștii și-au proclamat libertatea pe străzi, medicii de la Iași, copleșiți de numărul mare de ambulanțe care le aduceau bolnavi, au declarat pierdut războiul cu pandemia

Ambulanțe Iași

Foto: Violeta Cincu

La Iași, în seara zilei de sâmbătă, peste o sută de persoane fără măști s-au strâns în fața Prefecturii strigând: „Libertate! Fără vaccinare!”

Câteva ore mai târziu, Spitalul de Boli Infecțioase, aflat în prima linie a luptei cu SARS Cov2, și-a declarat înfrângerea în fața valului patru al pandemiei. Tot ce a putut să facă pentru cei ajunși să depindă de un pat la ATI a fost doar să deschidă curtea unității medicale pentru cozile de ambulanțe care așteptau un loc. Multe dintre salvări nu aveau oxigen. „Lupta a devenit inegală”, a subliniat managerul interimar al spitalului în fața cazurilor de pacienți nevaccinați pe care nu îi poate ajuta. „Nu mai avem niciun loc liber”.

Mesajul disperat al specialistului în Terapie Intensivă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu începe cu o concluzie pe care reprezentanții Executivului se tem să o rostească în fața camerelor de luat vederi: „Lupta cu virusul SarsCov2 a fost pierdută! Toate unitățile sanitare, împreună cu unitățile și compartimentele Primiri Urgențe, au pus la dispoziție maximum resurselor umane, financiare. Putem să operaționalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secții noncovid în secții covid, rata scăzută a vaccinării, împreună cu dezinformarea populației, a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”.

Doctorul Florin Roșu ca și managerii altor spitale spun că au făcut repetate apeluri la vaccinare. Acum se află practic cu mâinile goale și lăsați să se descurce singuri. 

„Toți pacienții și accentuez: TOȚI pacienții covid-19 au fost consultați direct sau indirect (prin intermediul unui coleg de altă specialitate) de către medicii de boli infecțioase. O muncă titanică! Covid-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valențele tuturor specialităților, de aceea interdisciplinaritatea este esențială. Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârșit de săptămână, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greșit înțelese, în condițiile în care drepturile cadrelor medicale și a celor care s-au vaccinat sunt aruncate fără remușcare la tomberon, fie pur si simplu nu le pasă, noi suntem aici, facându-ne datoria în continuare”, a declarat managerul spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

Reprezentanții Spitalului Militar au anunțat că vor deschide luni, 4 octombrie, o secție pentru bolnavii Covid 19 cu 15 paturi cu oxigen. Prea puțin, spun infecționiștii. La agresivitatea valului patru, aceste paturi se vor ocupa în câteva ore. Prea târziu, spun doctorii. „Ce facem până luni?”

Tratați pe scaune la UPU din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon

Duminică 3 octombrie. La ora 16 erau utilizate toate posturile cu oxigen din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon. Aceeași situație a fost anunțată de cei de la Pneumoftiziologie, Infecțioase și CFR. Coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoieșu, lansează un apel duisperat: „Familiile sunt nemulțumite că nu mai sunt paturi. Ținem o parte din pacienți pe scaun cu oxigen. Am primit de aseară 2 locuri la ATI Buhuși și toți refuză să meargă”. De ce? Pentru că e prea departe. Cu riscul de a muri.

20 de bolnavi de covid pe lista de așteptare pentru un pat ATI sau oxigen

Situația se agravează de la o oră la alta. Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că se așteaptă la ce e mai rău. Statisticile acestui sfârșit de săptămînă arată că din 1.100 de izolați, 600 ajung la spital cu forme moderate, grave, foarte grave. Nevaccinați. Foarte rare sunt cazurile de vaccinați care ajung la ATI. Doctorul Vasile Cepoi spune că nu mai sunt soluții. Institutul de Oncologie a preluat la ATI doi bolnavi de covid-19 care avea neoplazii. „Toate stațiile de oxigen funcționează la maximum. Avem probleme și cu oxigenul. 20 de pacienți stau la UPU Spiridon care ar trebui preluați pe secții, dar nu există paturi cu oxigen. Suntem blocați pe toate liniile. Paturi găsim, personalul, chiar dacă este epuizat, este dispus să meargă mai departe cu mai mult. Rezerva de oxigen e depășită!” Toate paturile la ATI se eliberează acum, în cea mai mare parte, prin decesul pacienților. Ambulanțele sunt acaparate de cazurile de covid-19. Dar ce fac celelalte urgențe medicale?

Dumnezeu e cu noi

Foto: Imagine de la mitingul antivaccinist de sâmbătă seara din București

Spitalul de la Lețcani, în probe

După ce a stat cu lacătul pe ușă mai bine de șase luni, spitalul modular de la Lețcani este în probe. Până acum a fost în dispute politice între președintele CJ Iași, Costel Alexe și președintele PSD Iași, Maricel Popa. Un timp prețios a fost pierdut pe orgolii. Ar fi o șansă la viață pentru zeci de bolnavi. Dar trebuie stocator de oxigen, senzori și lista continuă. Mai durează, spun oficialii. Directorul DSP Iași, medicul Vasile Cepoi e revoltat: „Ar trebui ca toți antivacciniștii care ies în stradă să-și asume aceste cazuri care nu mai sunt tratate. Ar trebui să-și exprime dorința de a fi voluntari la ATI covid-19. Nu medical. Ci să-i hrănească, să-i spele. Dacă nu reușim să deschidem la timp unitatea medicală de la Lețcani, probabil medicii vor decide cine trăiește și cine nu”. În tot acest timp, unii medici din Iași, cunoscuți antivacciniști, continuă să scrie pe Facebook că nu avem covid, ci doar viroză. Executivul a băgat capul în pământ ca struțul. Cel puțin așa pare de la Iași! Și potrivit specialiștilor nu a fost atins încă vârful valului patru!

PS. În parcul din cartierul Tătărași, trei bărbați se arătau revoltați că fără certificatul verde nu au acces în baruri. „La vaccinare cu noi!”, a dat ordinul cel mai curajos dintre ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Locuiesc in alta tara si aici spitalele functioneaza si pe baza de voluntariat. Asa ca o solutie cat de simpla si practica e de invitat fix demonstrantii astia sa dea mana si sa ajute acolo unde arde: la ingrijitul bolnavilor.
    O lectie de viata de care au nevoie si fumatorii (in spitalele de pneumoftiziologie), si obezii la ingrijit si manevrat un pacient cu greutatea depasita, etc.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult