Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În seara în care antivacciniștii și-au proclamat libertatea pe străzi, medicii de la Iași, copleșiți de numărul mare de ambulanțe care le aduceau bolnavi, au declarat pierdut războiul cu pandemia

Ambulanțe Iași

Foto: Violeta Cincu

La Iași, în seara zilei de sâmbătă, peste o sută de persoane fără măști s-au strâns în fața Prefecturii strigând: „Libertate! Fără vaccinare!”

Câteva ore mai târziu, Spitalul de Boli Infecțioase, aflat în prima linie a luptei cu SARS Cov2, și-a declarat înfrângerea în fața valului patru al pandemiei. Tot ce a putut să facă pentru cei ajunși să depindă de un pat la ATI a fost doar să deschidă curtea unității medicale pentru cozile de ambulanțe care așteptau un loc. Multe dintre salvări nu aveau oxigen. „Lupta a devenit inegală”, a subliniat managerul interimar al spitalului în fața cazurilor de pacienți nevaccinați pe care nu îi poate ajuta. „Nu mai avem niciun loc liber”.

Mesajul disperat al specialistului în Terapie Intensivă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu începe cu o concluzie pe care reprezentanții Executivului se tem să o rostească în fața camerelor de luat vederi: „Lupta cu virusul SarsCov2 a fost pierdută! Toate unitățile sanitare, împreună cu unitățile și compartimentele Primiri Urgențe, au pus la dispoziție maximum resurselor umane, financiare. Putem să operaționalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secții noncovid în secții covid, rata scăzută a vaccinării, împreună cu dezinformarea populației, a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”.

Doctorul Florin Roșu ca și managerii altor spitale spun că au făcut repetate apeluri la vaccinare. Acum se află practic cu mâinile goale și lăsați să se descurce singuri. 

„Toți pacienții și accentuez: TOȚI pacienții covid-19 au fost consultați direct sau indirect (prin intermediul unui coleg de altă specialitate) de către medicii de boli infecțioase. O muncă titanică! Covid-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valențele tuturor specialităților, de aceea interdisciplinaritatea este esențială. Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârșit de săptămână, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greșit înțelese, în condițiile în care drepturile cadrelor medicale și a celor care s-au vaccinat sunt aruncate fără remușcare la tomberon, fie pur si simplu nu le pasă, noi suntem aici, facându-ne datoria în continuare”, a declarat managerul spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

Reprezentanții Spitalului Militar au anunțat că vor deschide luni, 4 octombrie, o secție pentru bolnavii Covid 19 cu 15 paturi cu oxigen. Prea puțin, spun infecționiștii. La agresivitatea valului patru, aceste paturi se vor ocupa în câteva ore. Prea târziu, spun doctorii. „Ce facem până luni?”

Tratați pe scaune la UPU din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon

Duminică 3 octombrie. La ora 16 erau utilizate toate posturile cu oxigen din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon. Aceeași situație a fost anunțată de cei de la Pneumoftiziologie, Infecțioase și CFR. Coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoieșu, lansează un apel duisperat: „Familiile sunt nemulțumite că nu mai sunt paturi. Ținem o parte din pacienți pe scaun cu oxigen. Am primit de aseară 2 locuri la ATI Buhuși și toți refuză să meargă”. De ce? Pentru că e prea departe. Cu riscul de a muri.

20 de bolnavi de covid pe lista de așteptare pentru un pat ATI sau oxigen

Situația se agravează de la o oră la alta. Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că se așteaptă la ce e mai rău. Statisticile acestui sfârșit de săptămînă arată că din 1.100 de izolați, 600 ajung la spital cu forme moderate, grave, foarte grave. Nevaccinați. Foarte rare sunt cazurile de vaccinați care ajung la ATI. Doctorul Vasile Cepoi spune că nu mai sunt soluții. Institutul de Oncologie a preluat la ATI doi bolnavi de covid-19 care avea neoplazii. „Toate stațiile de oxigen funcționează la maximum. Avem probleme și cu oxigenul. 20 de pacienți stau la UPU Spiridon care ar trebui preluați pe secții, dar nu există paturi cu oxigen. Suntem blocați pe toate liniile. Paturi găsim, personalul, chiar dacă este epuizat, este dispus să meargă mai departe cu mai mult. Rezerva de oxigen e depășită!” Toate paturile la ATI se eliberează acum, în cea mai mare parte, prin decesul pacienților. Ambulanțele sunt acaparate de cazurile de covid-19. Dar ce fac celelalte urgențe medicale?

Dumnezeu e cu noi

Foto: Imagine de la mitingul antivaccinist de sâmbătă seara din București

Spitalul de la Lețcani, în probe

După ce a stat cu lacătul pe ușă mai bine de șase luni, spitalul modular de la Lețcani este în probe. Până acum a fost în dispute politice între președintele CJ Iași, Costel Alexe și președintele PSD Iași, Maricel Popa. Un timp prețios a fost pierdut pe orgolii. Ar fi o șansă la viață pentru zeci de bolnavi. Dar trebuie stocator de oxigen, senzori și lista continuă. Mai durează, spun oficialii. Directorul DSP Iași, medicul Vasile Cepoi e revoltat: „Ar trebui ca toți antivacciniștii care ies în stradă să-și asume aceste cazuri care nu mai sunt tratate. Ar trebui să-și exprime dorința de a fi voluntari la ATI covid-19. Nu medical. Ci să-i hrănească, să-i spele. Dacă nu reușim să deschidem la timp unitatea medicală de la Lețcani, probabil medicii vor decide cine trăiește și cine nu”. În tot acest timp, unii medici din Iași, cunoscuți antivacciniști, continuă să scrie pe Facebook că nu avem covid, ci doar viroză. Executivul a băgat capul în pământ ca struțul. Cel puțin așa pare de la Iași! Și potrivit specialiștilor nu a fost atins încă vârful valului patru!

PS. În parcul din cartierul Tătărași, trei bărbați se arătau revoltați că fără certificatul verde nu au acces în baruri. „La vaccinare cu noi!”, a dat ordinul cel mai curajos dintre ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Locuiesc in alta tara si aici spitalele functioneaza si pe baza de voluntariat. Asa ca o solutie cat de simpla si practica e de invitat fix demonstrantii astia sa dea mana si sa ajute acolo unde arde: la ingrijitul bolnavilor.
  O lectie de viata de care au nevoie si fumatorii (in spitalele de pneumoftiziologie), si obezii la ingrijit si manevrat un pacient cu greutatea depasita, etc.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Sunt circa 40 de vaccine impotriva Covid in toata lumea. Daca tu ca si guvern observi ca oamenii refuza vaccinele mRNA (indiferent daca motivele sunt rationale sau irationale) si nu iti pasa de oameni, nu te gandesti sa vii cu o alta solutie, ramai fixat intr-o singura solutie ce nu functioneaza esti la fel de idiot.

  Macar din disperare ar fi trebuit sa intrebi " oameni buni, nu vreti sa traiti? Ce vaccin sa aducem ca sa va vaccinati?"

  In Ungaria sunt 7 vaccine acceptate.

  Dar sa ceri oamenilor sa gandeasca flexibil si sa gaseasca solutii ce functioneaza e prea mult intr-o societate autoritara/anarhica.

  30% vaccinati nu acopera cu siguranta grupele de risc....

  Tragedia romanilor. Hotia, neincrederea si indiferenta.
  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   După cîte știu eu oamenii s-au speriat cel mai tare de vaccinul de la Astra Zeneca, care e produs după tehnologia, consacrată, mult plăcută dv. Iar unii dintre cei care au apucat să se vaccineze cu el au preferat să treacă la tehnologia mRNA, pe care dv văd că nu o puteți suferi.

   O fi ea nouă dar am înțeles că are deja vreo 15 ani. Așa încît interpretez reticența dv mai degrabă ca o neîncredere generală în tot ce e nou, decît ca una specială dată de cunoașterea limitelor acestei tehnologii.

   Pe cea specială o înțeleg, poate fi justificată, dar cu neîncrederea generală nu sunt de acord. E retrogradă.
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Astra Zeneca avea niste probleme evidente pe care tarile scandinave le-au identificat imediat.

   Cele ale mult laudatului vaccin mRNA sunt ignorate. Unii specialisti in imunologie sunt ingrojorati de combinatia Proteina Spike si vaccin mRNA si se gandesc la efecte ceva mai subtile. Sa faci in timp in urma vaccinarii
   boli autoimune. Clar ca nu sunt dovezi care sustin teza. Timpul e prea scurt. Dar nu sunt nici dovezi impotriva. Deci e cum ai juca la loterie.

   Fiecare isi poate asuma riscul. Intrebarea e daca ai toate informatiile necesare ca sa decizi.... eu zic ca nu.
   Dar fiecare e mai mult sau mai putin exigent.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   "E frumos a scrie versuri
   Cand nimic nu ai a spune".
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Nu e numai asta.

   Problema e că îndoiala dv privind vaccinul mRNA se justifică numai în privința persoanelor care pot procrea. Fiindcă ar fi posibil să fie afectate generațiile viitoare, după principiul:
   „Părinții mănîncă aguridă. iar copiilor li se strepezesc dinții.”

   Dar nu numai vaccinurile mRNA pot avea acest efect, ci orice medicament de sinteză.
   Așa cum s-a constatat efectul nociv al DDT-ului abia după zeci de ani de folosire deșănțată, tot așa s-ar putea constata cîndva pericolul cutărui medicament considerat benign astăzi.

   Odată cu apariția pastilelor și mai ales de la Big Pharma încoace, cred eu, Omenirea a intrat pe un drum înfundat.
   Îndoielile dv privind tehologia mRNA abia dacă mai contează.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Unii specialiști se gândesc la... alții la... Dar nu a fost dovedit.
   Alții se gandesc că în decurs a 3 generații vor exista probleme de fertilitate. Așa deci. Că la generația asta, alții zic că la cea următoare. Eu nu știu ce argumente au. Poti sa spui și peste 7 generații, egal, nimeni nu poate verifica. Nu suntem în posesia unei mașini a timpului.
   În ce privește bolile autoimune, la orice vaccin există riscul. Dar există și în cazul infecției absolut NATURALE cu anumite bacterii ori virusuri. Se presupune că la baza apariției unor boli autoimune, pe lângă factorul predispoziție genetică, factorul infecțios ar juca un rol important. Parșivul virus corona poate produce în cursul infecției naturale acea furtună de citokine, o reacție autoimună spontană, distrugătoare, greu spre imposibil de tratat. Prin comparație o boală autoimună cu tratament consacrat e floare la ureche.
   Bref, nu-i nici o contraindicație în ce privește bolile autoimune înafara debutului ori a unei perioade evolutive (căutat îndelung în net, întrebat). N-am auzit de agravări explozive și se vaccinează de 10.luni deja. Dacă nu agravează o boală autoimună preexistentă nu văd cum ar genera una. Oricum nu mai mult ca un vaccin " obișnuit ".
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult