Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP, despre #şîeu: E o campanie foarte bună, dar toţi cei care vor sta 15 minute vineri să facă ceva peste două luni: să meargă la vot

Mandachi

Cristian Tudor Popescu a vorbit joi seara la Digi24 despre campania #șîeu, inițiată de omul de afaceri Ștefan Mandachi, care a construit simbolic un metru de autostradă în Suceava. Jurnalistul a atras atenţia că protestul va fi inutil dacă nu va fi convertit în vot: „Toţi cei care se vor ralia acestui protest şi vor sta de pomană 15 minute să facă ceva peste două luni şi ceva - să meargă la vot".

Românii sunt invitaţi de omul de afaceri Ștefan Mandachi ca azi, la ora 15.00, timp de 15 minute, să întrerupă orice activitate în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din ţara noastră. 

„Mâine (vineri - n.r.) protest: 15 minute să nu facem nimic. O fi greu? Nu e greu să stai şi să nu faci nimic. E foarte bună această campanie.

Un singur lucru vreau să ştiu: există ceva mai dificil decât să stai 15 minute şi să nu faci nimic, adică să mergi nu pe autostradă, ci pe stradă până la secţia de votare.

Aş vrea ca toţi cei care se vor ralia acestui protest şi vor sta de pomană 15 minute să facă ceva peste două luni şi ceva, să meargă la vot. Credeţi că o să se apuce PSD - ALDE după acest protest să facă ceva, o să ia fonduri europene? Nu o să facă nimic.

Acest protest de acum, dacă nu se converteşte în vot - pentru că el nu se poate converti în autostrăzi - , atunci este inutil.

Nu consider autostrăzile prioritatea de pe locul 1 în materie de transport în România, ci trenurile.

Ce vedem pe kilometri de autostradă dacă ne uităm din elicopter? Nişte maşini mici, în covârşitoare majoritate sunt automobile, în care vedem în multe cazuri o persoană, maximum două. Patru, cinci persoane vedem rar.

În schimb, cu un tren ai 100 de locuri pe vagon, 10 vagoane, 1000 de persoane transportate şi dacă sunt transportate cu un tren de mare viteză, în condiţii de confort si servcii bune... Sigur că sunt bune autostrăzile, dar cred că ar fi bine dacă s-ar investi în primul rând în reţeaua CFR şi în aducerea de trenuri performante, cu preţuri accesibile", a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • hai sa zapacim poporul !nu autostrazi first ci, trenuri,dl. sora -nu e bun,rares bogdan -nu a fost jurnalist,jurnalistii-sa nu intre in politica .... apoi ne plangem ca nu intra oameni noi in politica ?!dupa parerea mea,si aici ati atins tangential adevarata problema :sa nu minti,sa fi onest,sa ai coloana vertebrala ! ro nu duce lipsa de creiere ci de moralitate !si apoi,la ce ne foloseste ca putinii oameni cu adevarat valorosi sa se critice intre ei ?! hai sa nu mai zapacim poporul, ca are cine si sa ne abtinem macar pana scapam de psd ...
    • Like 0
  • Are dreptate domnul CTP. Votul ne va arata unde suntem cu adevarat ca tara, desi intuiesc un succes mai mult trambitat mediatic decat unul real de votant cerebral. In alta ordine de idei, observ o mass-medie romaneasca in curs de transformare spre hazna, unde tot unsul ( la cravata sau cu accent ) poate sa se exprime libertin chiar daca continutul este fara substanta, fara o logica coerenta sau fara o minima educatie parintesca calitativa dar e culminant spre scara ierarhica in detrimentul anonimatului....de consemnat, imaginea si publicitatea ( in general ) devenite bratari de aur printre "crescatorii de generatii alienate".
    #Sieu spun nu persoanelor publice, politice, mediatice ( incadrez spectrul larg de societate ) sau celor in devenire, care zilnic ne servesc "serbet" pe paine, prezentandu-ne o Romanie noua, prospera, futuristica si luxurianta desi ea este una arhaica, demodata, depasita, prafuita si obosita si la propriu si la figurat....
    • Like 0
  • Costi check icon
    Sper că aceste gesturi de unitate sa continue și împotriva corupției, a analfabeților din guvern, a sistemului din sănătate și a hoților. Din păcate, majoritatea populației este analfabetă funcțional ceea ce va fi un mare lest
    • Like 0
  • Așa tovarăși!
    • Like 0
  • Buna la ce bre? O sa se schimbe ceva? O sa apara autostrazi de luni? Crede cineva ca guvernu nu stie? Unu si-a facut placute cu PSD la Audi o romanca si-a pozat fetita cu acelasi mesaj cu PSD altu face 1 m de autostrada maine poate unu face 1 m de cale ferata de TGV altu poate o sa sape 1 m de tunel de metrou sau o pista de aeroport in curte etc si? Viralele astea si like-urile si opritu lucrului sau stins de lumina sau mai stiu eu ce cu ce ne ajuta? Ca facem ceva impreuna? Sa ne "simtem" bine? Sa strangem like-uri si falouarsi? Sa ne viralizam? :)) Zic ca e mai eficient ce au facut cei cu spitalul pentru copiii cu cancer din bani privati. Fie asta fie intrat in politica cu solutii si curaj.
    • Like 0
  • Trec peste articol pentru ca e gargara.
    In schimb, va felicit pentru titlu. Face tot.

    Mulțumim
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult