Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP, despre vizita în Transilvania a președintei Ungariei: Această doamnă a făcut ce face șeful AUR, la rândul ei. Provocare de la un capăt la altul

CTP la Digi 24.

Cristian Tudor Popescu a spus că gesturile făcute de președinta Ungariei, în vizita neoficială făcută în Transilvania, reprezintă „provocări”, care nu fac decât să ofere „muniție” și „furaje” extremiștilor de la AUR. 

„Trebuie păstrată o atitudine diplomatică, o atitudine de conviețuire și dialog de către partea română”, a spus marți seara, la emisiunea Cap Limpede de la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu, referindu-se la relația României cu Ungaria.

Citiți și:

„Ce a făcut președinta Ungariei? A venit în Transilvania ca și cum românii n-ar exista. Dacă vă uitați la toate gesturile acestei doamne – a venit unde? În orașul Koloszvar, așa cum a avut grijă să precizeze pe Facebook. Nu s-a întâlnit cu nicio altă înaltă oficialitate românească decât domnul Kelemen Hunor. În rest, n-am știre să se fi întâlnit cu cineva.

S-a dus să inaugureze o statuie a unui principe maghiar, Gabor Bethlen, s-a pozat lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei. Toate aceste gesturi ca și cum s-ar afla într-o Transilvanie locuită doar de maghiari, nu și de români, așa a considerat să facă. Nu e de mirare că are această atitudine - este fostă membră fruntașă Fidesz, deci nu poate să fie cu mult diferită de Orban (n. red. – Viktor Orban, premierul Ungariei), bineînțeles.

Nu mai vorbesc de atitudinea ministrului Novak, care a refuzat să rostească vreun cuvânt din imnul României. A mai existat un român care a făcut lucru ăsta – Theodor Stolojan, cu niște ani în urmă, avea funcție la momentul respectiv – a spus «no comment», când i s-a cerut să spună măcar prima strofă din imn. Un român, un get-beget! Iar ăștia, get-begeții, care se trag din daco-geți, de la AUR, acum, au muniție, au furaje. Au ieșit cu pancarte. S-a dus (n. red. – George Simion), am înțeles, să-i spargă ușa lui Ciolacu, după cum are mâna formată în direcția asta, a venit aici să intre cu forța, acum am înțeles că a vrut să intre cu forța peste Ciolacu.

Bineînțeles că nu asta este soluția, cu «UDMR afară», nici pe departe. Trebuie păstrată o atitudine diplomatică, o atitudine de conviețuire și dialog de către partea română. Dar avem o problemă pentru că Ungaria, pe lângă această atitudine revizionistă și revanșistă, care se referă la teritoriile «pierdute», zic ei – nu era adevărat, erau teritorii cotropite de maghiari, care au fost date majorităților din zonele respective – este legat acest revizionism maghiar de comportamentul în Uniunea Europeană al Ungariei.

Ungaria sfidează Uniunea Europeană o dată pe săptămână. Acum a închis ultimul post radio independent din Ungaria. Este ca în Rusia, nu mai mișcă nimic în presă, blochează sancțiunile energetice împotriva Rusiei... De ce? Pentru că pot! Și suntem pe același picior, noi și Ungaria. Noi, care respectăm aceste sancțiuni, care avem o presă o liberă, care respectăm niște valori și niște cerințe europene și ei care nu respectă.

Bineînțeles că soluția este ca România să nu răspundă în niciun caz la aceste provocări. Această doamnă a făcut ce face șeful AUR, la rândul ei. Provocare de la un capăt la altul. I-am văzut și fața când a venit acel politician PSD cu un buchet de flori și portretul lui Avram Iancu. Mai lipsea puțin să i se dea un emetiral”, a spus Cristian Tudor Popescu la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • <<Since the Ausgleich, everything has favoured the Magyars — their strong central position in the country; their league with the dominant German party in Austria; the approval of the Polish aristocracy in Galicia ; the favour of the Court and the support of Bismarck and the Triple Alliance; and, last but not least, the active adherence of the Jews and international Finance. But the suddenness with which complete success followed apparent ruin, seems to have destroyed all sense of proportion in the Magyars: and today it is part of every Magyar's political creed that the non-Magyar races are mere "foreigners," who must be assimilated as rapidly as possible. Undeterred by the manifest impossibility of six million human beings assimilating other seven million, the Magyars have pursued the phantom of a "national Magyar state," and have employed every means in their power to crush out the resistance of the other races to what they regard as their "superior culture." The natural result has been that they find themselves to-day, at a critical moment of their history, ringed round by hostile races, whom the bitter memory of past wrongs renders adverse to compromise.>>

    Robert William Seton-Watson, Racial Problems in Hungary, Archibald Constable &Co., Ltd, London, 1908, page 201
    • Like 0
  • <<As in 1848, the Magyars showed in 1864, and thereafter until the final collapse of the Empire, that they were not in the least interested in the principles of self-determination for small nations, but only in winning and maintaining dominion for themselves. It was this total lack of principle behind the Magyar agitation, conducted to the accompaniment of the highest sounding invocations of the rights of man, which tarnished their romantic patriotism and introduced into their politics an element of the disreputable, preventing them from being at any time a force for goodness and enlightenment. Clearly freedom, like charity, begins at home; clearly a small nation struggling to preserve its own identity will put first things first, i.e. itself. But it is hard to discover in the history of modern Europe any nation which has exhibited such sustained and unmitigated egocentricity as the Hungarian nation, any nation which at no time in a century of rapid change ever showed the faintest, the most embryonic, flicker of interest in anything at all but its own immediately selfish interests. (...) and, in the end, it was Magyar chauvinism more than anything else which made the Empire unworkable and precipitated its final undoing.>>
    Edward Crankshaw, "The Fall of the House of Habsburg", Viking Press, New York, 1963, pages 201-203.
    • Like 0
  • Unde este demnitatea clamata de poetii nationali si de folclor? Chestia aia cu "mai bine o moarte de leu decat o viata de caine"? Se pare ca am trait si crescut numai in minciuna, falsitate si permanenta lasitate. Asa-i, noi nu am agresat si ocupat pe nimeni in istoria acestui neam. Doar atunci cand am fost pe post de "carne de tun". Si imediat ce am prins vant din alta directie am "intors armele". Va las pe voi sa definiti un astfel de popor.
    • Like 0
  • "Bineînțeles că soluția este ca România să nu răspundă în niciun caz la aceste provocări." Si care ar fi solutia dvs d-le CTP ? sà tot intoarcem obrazul celàlalt ad aeternam pâna ni sa transformà tàrtàcutza în girofar ? Dacà Ungaria si ungurii nu ne-au respectat niciodată, ne sfideazà în permanentà cu dispret vadit, tupeu cras si autosuficientà, dacà ne tratează ca pe o populatie de lumea a 3 a, pe care doar "o tolereazà" de sute de ani in augusta lor vecinatate fost imperialà, nu este absolut deloc vina lor. Ci doar a noastrà. Scurt pe doi.

    Cà am pus noi odatà opinca pe treptele parlamentului de la Budapesta asta nu i-a impiedicat nici màcar în perioada de comunism fratesc sa aibà mereu aceeasi atitudine sovinà, xenofobà, revansardà si iredentistà; ca sa nu mai vorbim de tot ce s-a intâmplat din martie '90 incoace de la Târgu Mures.

    Sa nu ne bazàm pe faptul ca ambele tàri sunt în UE si NATO; si Grecia si Turcia sunt în NATO; dar problemele bilaterale de genul acesta trebuie rezolvate pâna la urma bàrbàteste cum se spune, odatà pentru totdeauna, între cele doua parti, de noi, prin noi însine ! Si nu ma refer acum la o rezolvare "à la russe", bineinteles. Ca sa nu mai spun ca vuvuzele de genul Funar, Vadim Tudor sau Simion n-au decât un rol de efect sonor si butaforie în peisaj, fiind interesate doar de mulgerea voturilor de la un electorat prostit de 32 de ani, si nicidecum de rezolvarea relatiilor cu Ungaria.

    Ce e mult e prea destul in cazul acesta; este o abordare total nociva si neproductivà, sa continuàm cu aceeasi atitudine de mireasà care boceste în spatele voalului, cà e mereu càlcatà pe bombeuri si piscatà de fese de nuntasi în timpul dansului, iar mirele, nasul si socrul mare se fac cà nu vàd, doar ca sa nu strice nunta.

    Cà ne-am ferit sà facem asta multi ani e de inteles; a trebuit sa ne inghitim saliva si sa ne dea plàcerea in scârba pentru ca Ungaria - asa cum a si declarat-o ràspicat de altfel, citez: "drumul României spre Vest va trece întotdeauna prin Budapesta" - a vrut sa fie întotdeauna cu un pas înaintea noastrà, ca sà ne poatà santaja si bloca admiterea peste tot, ba începând cu Consiliul Europei, ba în NATO, ba în UE; acum încà trebuie sa mai prelungim abstinenta pâna ne-om vedea si în minunea aia de Schengen odatà si-odatà. Buun.

    Dar cu ce nu sunt eu làmurit, ca sà ne întoarcem la vizita lui madam Novak. (bànuiesc totusi ca nu-i nicio ruda cu Carolicà al nostru, cà Ludovic sigur nu era cu Viktor). Care este logica (dacà o fi vreuna), dupà care se ghideazà administratia de la Bucuresti de ani de zile, când mereu, an de an si la fiecare ocazie (15 martie, scoala de vara de la Tusnad, inaugurari de tot felul, comemorari si alte dezgropaciuni) reprezentanti ai puterii de la Budapesta de nivel foarte inalt, adica primul ministru, presedintele si ministrul de externe, s-au plimbat prin România ca vodà prin lobodà, in asa zisà calitate de persoanà privatà, efectuând nu-i asa, doar vizite private ?

    Eu nu-mi amintesc ca uzantele si regulile diplomatiei sa permità asa ceva. Eu nu-mi amintesc ca vreun înalt demnitar din România sà se fi plimbat vreodatà în vizite private pe la bàile Gellert, sau sà mànânce un cârnat în piatà la Debretin, sà meargà la plajà pe malul Balatonului sau sa viziteze o cramà în Tokaj.
    Am dat niste exemple caricaturale pentru cà nici màcar asta nu pot face fàrà voia Budapestei; nu mai vorbesc altminteri de vizitat zonele locuite de minoritatea românà, pentru a sta de vorbà cu ei si a vedea care sunt grijile, problemele si nevoile lor acolo. Si sà le si rezolve eventual.
    • Like 3
    • @ KapetanMavromati
      Total de acord. S-a ajuns, de mult, prea departe. Asta nu-i diplomatie ci lasitate. La asemene tip de "diplomatie" suntem renumiti de cand ne stim si cam unici.
      • Like 3
  • Ungaria este o tara mica , irelevanta ca piata si pozitie strategica. Eu daca as fi politician pur si simplu i-as ignora. Amplificarea acestor conflicte le foloseste numai lor , pentru ca primesc o atentie nemeritata. De aceea , personajele irelevante se pot remarca numai prin excentricitati.
    Un gest corect , partidul UDMR ar trebui trimis in opozitie pentru ca partidele politice il aduc in permanenta in lumina reflectoarelor si mai mult amplifica relevanta celor 5% . Asta ar fi o masura efectiva , nu umflatul in gusa nationalista . Dar n-o sa se intample atat timp cat electoratul nostru este foarte putin exigent.
    • Like 6
  • Nume check icon
    Niste reactii cred ar trebuie sa existe. Inteleg sa nu procedam ca AUR, dar poate ar fi interesant niste plangeri pe la EU. Da, cu siguranta Ungaria nu se va deranja prea mult de aceste declaratii, dar EU cred ca da. Noi trebuie sa jucam corect, dar imediat, concentrat pe declaratii si actiuni clare si nu elucubratii de genul AUR, opinca pe Parlamentul Budapestei sau alte vitejii de pe internet. Razand, glumind, cred ca ar trebuie la Ministerul De Externe sa face o sectie speciala pentru Ungaria in care sa condamnam toate derapajele atat cele facute de Ungaria, cat si de coloana a 5-a a lor, respectiv UDMR. Iar daca statul roman, chiar face investitii serioase in zonele lor sa sa laude cu ele si sa le prezinte si sa le explice.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult