Cristian Tudor Popescu a spus că gesturile făcute de președinta Ungariei, în vizita neoficială făcută în Transilvania, reprezintă „provocări”, care nu fac decât să ofere „muniție” și „furaje” extremiștilor de la AUR.
„Trebuie păstrată o atitudine diplomatică, o atitudine de conviețuire și dialog de către partea română”, a spus marți seara, la emisiunea Cap Limpede de la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu, referindu-se la relația României cu Ungaria.
Citiți și:
„Ce a făcut președinta Ungariei? A venit în Transilvania ca și cum românii n-ar exista. Dacă vă uitați la toate gesturile acestei doamne – a venit unde? În orașul Koloszvar, așa cum a avut grijă să precizeze pe Facebook. Nu s-a întâlnit cu nicio altă înaltă oficialitate românească decât domnul Kelemen Hunor. În rest, n-am știre să se fi întâlnit cu cineva.
S-a dus să inaugureze o statuie a unui principe maghiar, Gabor Bethlen, s-a pozat lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei. Toate aceste gesturi ca și cum s-ar afla într-o Transilvanie locuită doar de maghiari, nu și de români, așa a considerat să facă. Nu e de mirare că are această atitudine - este fostă membră fruntașă Fidesz, deci nu poate să fie cu mult diferită de Orban (n. red. – Viktor Orban, premierul Ungariei), bineînțeles.
Nu mai vorbesc de atitudinea ministrului Novak, care a refuzat să rostească vreun cuvânt din imnul României. A mai existat un român care a făcut lucru ăsta – Theodor Stolojan, cu niște ani în urmă, avea funcție la momentul respectiv – a spus «no comment», când i s-a cerut să spună măcar prima strofă din imn. Un român, un get-beget! Iar ăștia, get-begeții, care se trag din daco-geți, de la AUR, acum, au muniție, au furaje. Au ieșit cu pancarte. S-a dus (n. red. – George Simion), am înțeles, să-i spargă ușa lui Ciolacu, după cum are mâna formată în direcția asta, a venit aici să intre cu forța, acum am înțeles că a vrut să intre cu forța peste Ciolacu.
Bineînțeles că nu asta este soluția, cu «UDMR afară», nici pe departe. Trebuie păstrată o atitudine diplomatică, o atitudine de conviețuire și dialog de către partea română. Dar avem o problemă pentru că Ungaria, pe lângă această atitudine revizionistă și revanșistă, care se referă la teritoriile «pierdute», zic ei – nu era adevărat, erau teritorii cotropite de maghiari, care au fost date majorităților din zonele respective – este legat acest revizionism maghiar de comportamentul în Uniunea Europeană al Ungariei.
Ungaria sfidează Uniunea Europeană o dată pe săptămână. Acum a închis ultimul post radio independent din Ungaria. Este ca în Rusia, nu mai mișcă nimic în presă, blochează sancțiunile energetice împotriva Rusiei... De ce? Pentru că pot! Și suntem pe același picior, noi și Ungaria. Noi, care respectăm aceste sancțiuni, care avem o presă o liberă, care respectăm niște valori și niște cerințe europene și ei care nu respectă.
Bineînțeles că soluția este ca România să nu răspundă în niciun caz la aceste provocări. Această doamnă a făcut ce face șeful AUR, la rândul ei. Provocare de la un capăt la altul. I-am văzut și fața când a venit acel politician PSD cu un buchet de flori și portretul lui Avram Iancu. Mai lipsea puțin să i se dea un emetiral”, a spus Cristian Tudor Popescu la emisiunea Cap Limpede de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Robert William Seton-Watson, Racial Problems in Hungary, Archibald Constable &Co., Ltd, London, 1908, page 201
Edward Crankshaw, "The Fall of the House of Habsburg", Viking Press, New York, 1963, pages 201-203.
Cà am pus noi odatà opinca pe treptele parlamentului de la Budapesta asta nu i-a impiedicat nici màcar în perioada de comunism fratesc sa aibà mereu aceeasi atitudine sovinà, xenofobà, revansardà si iredentistà; ca sa nu mai vorbim de tot ce s-a intâmplat din martie '90 incoace de la Târgu Mures.
Sa nu ne bazàm pe faptul ca ambele tàri sunt în UE si NATO; si Grecia si Turcia sunt în NATO; dar problemele bilaterale de genul acesta trebuie rezolvate pâna la urma bàrbàteste cum se spune, odatà pentru totdeauna, între cele doua parti, de noi, prin noi însine ! Si nu ma refer acum la o rezolvare "à la russe", bineinteles. Ca sa nu mai spun ca vuvuzele de genul Funar, Vadim Tudor sau Simion n-au decât un rol de efect sonor si butaforie în peisaj, fiind interesate doar de mulgerea voturilor de la un electorat prostit de 32 de ani, si nicidecum de rezolvarea relatiilor cu Ungaria.
Ce e mult e prea destul in cazul acesta; este o abordare total nociva si neproductivà, sa continuàm cu aceeasi atitudine de mireasà care boceste în spatele voalului, cà e mereu càlcatà pe bombeuri si piscatà de fese de nuntasi în timpul dansului, iar mirele, nasul si socrul mare se fac cà nu vàd, doar ca sa nu strice nunta.
Cà ne-am ferit sà facem asta multi ani e de inteles; a trebuit sa ne inghitim saliva si sa ne dea plàcerea in scârba pentru ca Ungaria - asa cum a si declarat-o ràspicat de altfel, citez: "drumul României spre Vest va trece întotdeauna prin Budapesta" - a vrut sa fie întotdeauna cu un pas înaintea noastrà, ca sà ne poatà santaja si bloca admiterea peste tot, ba începând cu Consiliul Europei, ba în NATO, ba în UE; acum încà trebuie sa mai prelungim abstinenta pâna ne-om vedea si în minunea aia de Schengen odatà si-odatà. Buun.
Dar cu ce nu sunt eu làmurit, ca sà ne întoarcem la vizita lui madam Novak. (bànuiesc totusi ca nu-i nicio ruda cu Carolicà al nostru, cà Ludovic sigur nu era cu Viktor). Care este logica (dacà o fi vreuna), dupà care se ghideazà administratia de la Bucuresti de ani de zile, când mereu, an de an si la fiecare ocazie (15 martie, scoala de vara de la Tusnad, inaugurari de tot felul, comemorari si alte dezgropaciuni) reprezentanti ai puterii de la Budapesta de nivel foarte inalt, adica primul ministru, presedintele si ministrul de externe, s-au plimbat prin România ca vodà prin lobodà, in asa zisà calitate de persoanà privatà, efectuând nu-i asa, doar vizite private ?
Eu nu-mi amintesc ca uzantele si regulile diplomatiei sa permità asa ceva. Eu nu-mi amintesc ca vreun înalt demnitar din România sà se fi plimbat vreodatà în vizite private pe la bàile Gellert, sau sà mànânce un cârnat în piatà la Debretin, sà meargà la plajà pe malul Balatonului sau sa viziteze o cramà în Tokaj.
Am dat niste exemple caricaturale pentru cà nici màcar asta nu pot face fàrà voia Budapestei; nu mai vorbesc altminteri de vizitat zonele locuite de minoritatea românà, pentru a sta de vorbà cu ei si a vedea care sunt grijile, problemele si nevoile lor acolo. Si sà le si rezolve eventual.
Un gest corect , partidul UDMR ar trebui trimis in opozitie pentru ca partidele politice il aduc in permanenta in lumina reflectoarelor si mai mult amplifica relevanta celor 5% . Asta ar fi o masura efectiva , nu umflatul in gusa nationalista . Dar n-o sa se intample atat timp cat electoratul nostru este foarte putin exigent.