Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP, după ce i s-a întâmplat Laurei Codruța Kovesi joi la Secție: „A fost înghesuită ca-n gang, în disprețul oricăror reguli (…) Și Gestapo-ul se numea Secție specială”

Laura Codruța Kovesi - aeroport - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

„Tot ce vedem este o bătălie de imagine, tocmai pentru că Laura Codruța Kovesi reprezintă foarte mult. Problema e ce a devenit deja și ce poate să devină în continuare”, a spus joi seară la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

Jurnalistul a declarat că obiectivul unora ar fi ca fosta sefă a DNA să fie scoasă în cătuşe de la audierile din cadrul Secției speciale de anchetare a magistraţilor.

„Spuneam că și Gestapo-ul se numea secție specială și iată că nu am fost departe de realitate, având în vedere ce am auzit că s-a întâmplat acolo”, a spus Cristian Tudor Popescu, comentând noua convocare a Laurei Codruța Kovesi, care a avut loc joi.

Cristian Tudor Popescu atrage atenția asupra faptului că, potrivit declarațiilor Laurei Codruța Kovesi, joi, în timp ce se afla în biroul procurorului pentru a-și studia primul dosar, niște avocați - nouă sau zece, din spusele ei - i-au adus la cunoștință că este suspectă într-un nou dosar.

„Avocații cui? N-are importanță ai cui. Cum vin niște avocați care să-i comunice doamnei Kovesi o punere sub acuzare?!” se miră Cristian Tudor Popescu. „Unde intră în atribuțiile avocaților să facă așa ceva? (...) Înțeleg că avocații ăștia erau ai părților din procesul de la Ploiești. Cum să vină avocații ălora din proces - care sunt Onea, Negulescu, Cosma - la Kovesi, care nu fusese chemată acolo în acest dosar, deci vin niște avocați și-i comunică că este suspectă?!! Ce justiție e asta? La procuratură, vine polițistul, îți înmânează citația, te prezinți, ți se comunică de către procurorul de caz calitatea de suspect. Nu înțeleg cum nu s-a putut repecta această procedură de bun-simț”, a spus CTP la Digi24.

„Întrebarea este de ce? Pentru că s-a ros până la os tema cu Ghiță, extrădatul, Nicolae Popa, Indonezia, de când s-a declanșat acest dosar, au ros-o televiziunile de serviciu până la os: Kovesi în rochie roșie, Kovesi de gât cu Ghiță, în vie, în cramă, la nunți, botezuri, au dat nu știu câte poze de pe la Ambasada Indoneziei, încercând să sugă ceva, cât de cât. S-a terminat! Ce să mai spui? Nu mai era nutreț pentru televiziuni-mitralieră de rahat. Nu mai era muniție. Și atunci, ce să facem? Hai să venim cu altceva!”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Îți recomandăm

„Șansele ca aceste acuzații să treacă de o cameră preliminară - nu să ajungă la tribunal, în instanță - sunt minime. Asta e problema Secției Speciale, a Gestapo-ului. Tot ce fac ei se va consuma la nivelul ăsta, al urmăririi penale, pot s-o facă suspectă, inculpată, toate astea sunt la nivelul Secției. Însă în clipa în care vor face primul pas cu aceste fabulații, scenarii, la o cameră preliminară de justiție, se dezumflă toată povestea. Eu cred că se dezumflă și mai devreme, dacă doamna Kovesi își ia un avocat”, a explicat Cristian Tudor Popescu. Un avocat poate demonta în 24 de ore, pe chestiuni de procedură, „modul în care a fost pur și simplu înghesuită ca-n gang doamna Kovesi”, spune jurnalistul.

Laura Codruța Kovesi, scoasă în cătușe - idealul Secției Speciale

„De fapt, știți care ar fi idealul pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este? Idealul ar fi...cătușili! S-o scoată pe doamna Kovesi cu cătușele pe mâini, de-acolo, din Secție. Asta este! Restul nu mai contează, ce tribunal, instanță... S-o scoată, s-o pozeze toată lumea cu cătușele la mâini”, a declarat jurnalistul. „Se pare că încă nu au suficient curaj, suficient tupeu să o facă, dar poate c-o s-o facă. În mod evident ăsta este obiectivul”, a adăugat editorialistul.

„Tot ce vedem este o bătălie de imagine, tocmai pentru că Laura Codruța Kovesi reprezintă foarte mult. Problema e ce a devenit deja și ce poate să devină în continuare. Nici măcar nu e vorba că odată ajunsă procuror-șef european o să instrumenteze dosarul Tel Drum al lui Dragnea, nu asta e problema principală. Vă dați seama, din poziția aceea, doamna Kovesi nu dă ordine: să se ia dosarul lui Dragnea. Problema e că doamna Kovesi începe să reprezinte un simbol la nivel european și nu numai. Ei, iată că tocmai a trecut Oceanul acum, Harvard-ul o menționează printre cele 21 de femei de merit în justiție ale anului 2018”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

„Când doamna Kovesi capătă toată această recunoaștere internațională, asta înseamnă exact infirmarea a tot ce fac acești indivizi de doi ani încoace”, a adăugat CTP. „Prin sălbăticia, prin violența acțiunilor lui Dragnea, Tăriceanu, compania, toată haita, la nivelul justiției, al economiei, atacând toate domeniile vieții sociale, aurul, Banca Națională - prin această violență au ridicat la putere. Simbolul este limpede în momentul de față: Laura Codruța Kovesi reprezintă instituțiile europene de justiție, justiția europeană. Din această poziție, invalidează tot ce au făcut acești indivizi. Dar firește că nici asta nu-i va opri, pot să meargă oricât de departe”, crede CTP.

Condiția pentru schimbare

„Nu m-ar mira s-o văd arestată pe dna Kovesi, nu m-ar mira să văd intervenții mult mai violente decât cele din 10 august, nu m-ar mira să văd nimic, suntem în septembrie 1989 acum în România”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Peste trei luni sunt alegerile europarlamentare, care au o semnificație mult mai mare decât au avut până acum și mult mai mare decât trimiterea unor inși la Bruxelles. Acest rezultat al alegerilor va arăta cine suntem în momentul de față, cine e poporul român. Domnul Dragnea spune că poporul român e PSD-ul. E, o să vedem dacă este. Știți ce se poate întâmpla acolo? Sunt două posibilități la alegerile acestea: sau va fi aceeași prezență - singurul parametru care contează este prezența: dacă va fi aceeași ca în ceilalți ani, atunci PSD va câștiga; dacă vor fi minimum 10 procente peste prezența-standard, atunci lucrurile se vor schimba. Asta-i tot!”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A fost ceva tip trasul de timp de la fotbal. Doar că la meciurile de fotbal, DOAR ( a devenit așa de mult o obișnuință că putem folosi „doar„) se aruncă mingea în tribune, se prefac că au fost loviți la geoale intnționat, etc. Dar la Secția Specială au întrecut măsura ca de exemplu : portarul unei echipe a plecat la cabine să-și facă un duș, arbitrul a ocupat WC-ul urlând că are diaree, unii jucător au tras o fugă la o șaormerie din apropierea stadionului pentru că li s-a făcut foame și, tot așa. Abia după 5 ore s-a reluat partida când nici nu mai erau spectatori în tribune ( a se citi s-au încheiat lucrările comisiei care analizau propunerile de numire a Procurorului European). NEMERNICIE și INJUSTIȚIE MAI MARE PRODUSĂ CHIAR DE CEI CARE SUNT IMPLICAȚI ÎN ACTUL DE...JUSTIȚIE, NU EXISTĂ MAI MARE ÎN LUME PRECUM ÎN ROMÂNIA.
    • Like 0
  • Si totusi, astia care abuzeaza de legi si fac ce vor ei (sau la ordinul sefilor politici) trebuie sa plateasca! Nu le e frica de momentul cand vor da "sama"?
    De ce?
    • Like 1
  • Daca asi fi jurnalist ( ceea ce nu sunt ) as face un sondaj real cu impact in societate, ceva de genul : domnilor cum definiti adevarul si cum va raportati la el ?. aveti constiinta ?. cum o definiti si cum va raportati la ea ?. In felul acesta veti afla si rezultatele din partea plebei romanesti la alegerile care urmeaza. Prezentul fiind acaparat de "scapa cine poate" in Europa. ( sa aveti o seara prolifica )
    • Like 1
  • Va urmaresc mereu ! Sunteti super ! Toata stima d.CTP si nu numai la toata echipa !
    • Like 2
  • CTP desi este pesimist , este optimist pe citeva directii. Daca tot vorbim de logica ,ar trebui sa vedem citeva din actiunile PSD-ului de pina acum pe zona de completuri de 5 judecatori. Ei au fost cu 10 mutari inaintea capabilitatii societatii de intelegere si reactie.
    Daca vor s-o bage pe Kovesi , o s-o bage . Aveti impresia ca prin sleahta aia de la Ploiesti ( daca chiar sunt vinovati) n-o sa gaseasca niste 2dorei sa minta si sa-si shimbe declaratiile ca sa scape basma curata ?
    Avem impresia ca Ghita ar ezita sa mituiasca orice nemernic sa spuna minciuni in fata procurorilor ?
    Asta in primul rind , in al doilea rind , PSD este in masura acum sa umble la judecatori fara probleme daca stiu traseul dosarului . Mai pensioneaza pe unul , mai ung pe altul ,pina ajung unde trebuie.
    Deci pe Kovesi o pot face franjuri ,,daca chiar vor.
    Deci inca o data o spun: singura frica pe care o are PSD este de iesirea oamenilor in strada si de "fenomenul alegerilor prezidentiale" care printr-o prezenta masiva la vot ii pot rasturna de la putere . In rest nu dau doi bani pe presiuni din afara sau alte amenintari.
    • Like 2
  • Trebuia sa ii dau o veste proasta dlui CTP !! - Nu stiu care ar fi daravera cu aducerea la cunostinta a calitatii de suspect...de catre avocati....DAR stiu sigur ca in camera preliminara N U se analizeaza ,,acuzatii" - fie ele fabulatii ori nu !!!
    Din pacate nici macar CTP nu trebuie sa se pronunte in domenii in care ... e foarte putin pregatit.....De aia avem si absolvim institute de magistratura...
    Sunt de acord cu atitudinea si pozitia dlui CTP........dar trebuie sa il sfatuiesc sa consulte si dumnealui un avocat bun inainte de a publica !!!
    ,,Fabulatiile" unor acuzatii nu sunt analizate in camera preliminara.....de aceea nu isi are rostul afirmatia ca ,,nu cred ca vor trece aceste acuzatii de camera preliminara"......
    Mai multe nu spun.....fiindca - va afla poate si dl CTP - consulatiile juridice nu sunt ,de regula, gratuite....
    Insa, asa cum se observa clar in textul de mai sus, consultarea unui profesionist in domeniul juridic nu e doar utila ...ci chiar necesara ! Mai mult, repet sintagma ,,avocat bun" pentru ca uneori si in domeniul juridic exista ,,profesionisti" care nu stapanesc dreptul procesual penal......din diverse motive....spre exemplu, pot fi specializati pe alte ramuri ale dreptului , ,,civilisti", ,,practicieni in insolventa" , ,consilieri juridici ..... ;)
    • Like 1
    • @ Nevi Dagosaiel
      Eu nu sunt eminent jurist ca domnul Nevi, dar inteleg totusi cite ceva. Domnul CTP s-a referit doar la faptul ca pe procedura, nu trece de camera preliminara. Fara sa fiu magistru, are dreptate. Nu stiu ce se invata mai nou pe la facultati, dar logica spune ca doamnei nu i s-au respectat drepturi de procedura. Ura nu trebuie nici sa ne faca mai ales daca avem ceva calitati de magistru sa amenintam in stinga si in dreapta un jurnalist sau un cetatean pentru luarea unei pozitii. Ca intrebarea lui CTP ramine, cum naiba de s-au gasit cind femeia era in sectie vreo citiva avocati sa dea navala in biroul unde era si sa o anunte ei niste chestii? Aud?
      • Like 1
    • @ Nevi Dagosaiel
      alin7777 check icon
      "Din pacate nici macar CTP nu trebuie sa se pronunte in domenii in care ... e foarte putin pregatit.....De aia avem si absolvim institute de magistratura..."
      :))) Deci cu alte cuvinte, domnule CTP , te rugam sa nu te mai ascunzi in spatele sintagmei " Presa libera" si sa scrii exclusiv despre domenii in care ai pregatire academica. Nici nu stiu cum ti-ai permis sa fabulezi ,dupa domnul Nevi, :)) intr-un domeniu in care nu ai macar o diploma de academician ca si autorul comentariului. Deci CTP , te rugam, doar subiecte despre Automatizari si Calculatoare , despre Regie de Film si despre Jurnalism. Quod licet Iovis, non licet bovis nu-i asa domnule Nevi ? :)))))
      • Like 0
  • Este un razboi de uzura intre cloaca de 'politichenii' care au ajuns in aceste functii doar prin minciuna, hotie sau mai bine zis coruptie . Prin cumpararea de diplome false la difertie scoli particulare,cumpararea functiei,incompetenta de la cel mai mic nivel pana la cel mai inalt.Suntem condusi de parveniti,nesimititi.mincinosi si hoti.Aceste specimene nu pot aduce pus valoare in niciun domeniu.Ei trebuie sa primeasca totul, fara sa ofere nimic prin cea ce fac, in scaunele caldute din aparatul bugetar.
    La Kovesi acesta este razboiul.Lupta parvenitului care nu a invatat nimic prin scolii,a beneficiat de tot fara sa castige nimic,fara performanta,fara munca,fara educatie,fara un gram de bun simt,fara nimic de fapt, dar are totul.Acest personaj numit PARVENIT este creatia societati noastre.La polul opus este Kovesi care reprezinta copilul,adultul si omul matur care in toate etapele si-a castigat drepturile prin multa invatare,educatie si multa munca, desigur.
    Un exemplu foarte simplu:
    Oare ce poate oferi Dragnea jr. societati romanesti unde Dady ii cumpara totul prin coruptie si un copil crescut, educat in spiritul Kovesi care stie ca doar daca invata si munceste va ajunge acolo unde isi propune ???

    • Like 4
  • după tot ceea ce se intimpla!
    după toate sfidarile !
    după tot ceea ce se trimite din exterior!
    după tot ce scrie presa internă și internațională !
    oare democratia este tot :
    ......binecrescuta,fără violență si....cu vot!.? Sau e iata niște "unii" ,,, cate visează război civil!?
    • Like 1
  • Max Max Max Max check icon
    Codruta te sustinem si iubim !
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult