Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce să dai votul cuiva care n-are nevoie de părerea ta?

Cristian Tudor Popescu -

Fruntașul pesedist Buzatu din Vaslui declară că actorii care protestează împotriva OUG 7 și ministrului Justiției n-au citit ordonanța în cauză și chiar dac-o citeau nu sunt capabili s-o înțeleagă. Căci Buzatu „s-a aplecat” (chiar așa!) asupra OUG 7 (nu spune că s-a dedat lecturii, ci că s-a aplecat asupra ei, adică și-a îndreptat atenția din înălțimea sa regală sau de mare savant), i-a descifrat profunzimile și a ajuns la concluzia că ele sunt inaccesibile mințișoarelor lui Victor Rebengiuc, Marius Manole sau Mihai Călin.

 Tot asta au afirmat Doina Pană, fost ministru PSD al Mediului sau Liviu Pop, fost ministru PSD al Educației. Mai mult, L.Pop a dat și indicații actorilor revoltați: „Sunteți plătiți să jucați, de protestat puteți să protestați pe teme culturale”. Zice așa un fost profesor de matematică capabil să demonstreze public tuturor elevilor din România că n-are habar de aritmetică.

PSD le-a transmis chiar magistraților că n-au înțeles. Deci, să înțelegem bine, dac-om putea: activiștii de partid le comunică miilor de judecători și procurori care protestează că nu sunt în stare să priceapă niște legi care îi privesc. În schimb ei, activiștii, le înțeleg la modul superior!...

Insulta aceasta plină de trufie și dispreț datează de la instalarea dictaturii comuniste în România. Ea ilustrează concepția lui Lenin că activistul de partid bolșevic trebuie să fie capabil să ia decizii mai bune decât medicul în medicină, decât inginerul în fabrică, judecătorul în instanță sau profesorul în clasă. Profesionistul, în orice domeniu, orice nivel, oricât de înalt, ar fi atins, aparținea unei caste inferioare Partidului. Iar inginerul nu avea voie să vorbească public despre justiție, profesorul despre starea spitalelor sau judecătorul despre calitatea învățământului în comunism. Și niciunul dintre ei despre politică, nici măcar despre politica Partidului, așa, de capul lor. Asta nu puteau s-o facă decât ștabii PCR, în cap cu Nicolae Ceaușescu.

Dacă, totuși, activistul se ocupase cu ceva înainte de a intra în politică și Partidul îl mazilea, expediindu-l de unde venise, asta era resimțită ca o pedeapsă cruntă. „Ceaușescu m-a trimis în meserie”, spunea inginerul hidrotehnician Ion Iliescu despre scoaterea sa din conducerea centrală PCR și numirea la Ape. „Trimis în meserie”, ca și cum l-ar fi trimis în temniță sau la Canal...

Îți recomandăm

PSD-ALDE, adică puterea alcătuită din Leonarjii da Vinciu ai zilelor noastre, nu au întrebat niciuna dintre categoriile de cetățeni vizate de OUG-urile și legile pe care le-au dat. N-au întrebat magistrații la OUG 7, n-au întrebat bancherii, sindicatele din Sănătate, lucrătorii din energie când au introdus taxa pe lăcomie, n-au întrebat pe nimeni când cu OUG 13... Toate actele lor au fost dictatoriale, în regim de decret ceaușist.

Ba nu, a existat totuși o consultare populară: referendumul pentru familie, pentru familia Dragnea, cu rezultatul știut.

Iată de ce cred că aceia care au de gând să voteze PSD-ALDE ar putea medita la o întrebare: dacă vreme de 2 ani și jumătate Dragnea, Tăriceanu și ai lor n-au avut nevoie niciodată de părerea noastră, adică de votul nostru, în vreme ce făceau lucruri despre care n-au suflat un cuvințel la alegerile din 2016, de ce i-aș mai vota acum? 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Partidul e în toate și fără el noi nu am exista.
  Numai partidul deține secretul existenței acestei nații, al fericirii și al propășirii ei...
  După primele măsuri coercitive luate împotriva individualismului, a evadatilor din frontul monolitic de castă, a răzvrătirilor unor idealiști înregimentați din greșeală , s-a instaurat neîncrederea urmată de teamă....Asteptăm cuminți...teroarea!
  • Like 1
 • Dacă nu votezi, ești PeSeDist! Dacă votezi cu oricine altcineva decât „cu cine trebuie”, ești PeSeDist! Dacă nu-ți plac ideile „noastre”, ești PeSeDist! Chiar nu zgârie pe nimeni la urechi, placa asta stricată?
  • Like 1
  • @ Laurentiu Dumitru
   Nu, nu ne zgîrie la urechi!
   Asta ne spun de dimineața până seara Iordache, " prim. secretarul de la Vaslui, Nicolicea, Bacalbașa, Grapini, Veorica.....suntem niște retarzi care nu înțelegem că fericirea noastră nu poate veni decât de la PSD-ALDE-UDMR...
   Numai de bine!
   • Like 0
 • Răspunsul la întrebarea de ce sa mai votezi psd nu îl cunosc pt ca nu votez psd. Dar știu sigur ca PSD are un nucleu dur de 27 pana la 30% care nu citesc nimic anti psd.
  Daar am citit un comentariu al unui anume Dori cum ca boșorogii fac orice pentru 5 lei și votează numai și numai psd.
  Este greșit și chiar o răutate sa acuzi boșorogii...
  Sa vedem cum stau lucrurile.
  PSD a obținut 3,2 milioane voturi cu care a câștigat alegerile.
  3, 2 milioane voturi din 18 milioane. Și pensionari sunt 5 milioane boșorogi care se vede clar ca nu au votat doar psd pt ca în acest caz psd câștigă cu 5 milioane voturi.
  Ce ne spune asta. În nici un caz ca PSD a câștigat alegerile cu ajutorul boșorogi lor.
  Se poate spune ca a câștigat psd prin lipsa tinerilor de la vot.
  De asemenea sa ținem cont ca bugetarii în general, precum și armata și sistemul de sănătate, sistemul de învățământ precum și asistații social votează PSD.
  Și atunci doar boșorogii sunt vinovați domnule Dorin???
  Mai gândiți, mai citiți și mai ales ieșiți la vot masiv.
  • Like 1
  • @ Helmuth Diesing
   Am facut si eu o analiza asemanatoare pe care am pastrat-o si pe care o postez din cand in cand, ca raspuns la atacurile (nesimtite) la adresa pensionarilor. Asa ca vin in completarea postarii dumneavoastra si pot sa spun cu certitudine ca la ultimile alegeri parlamentare au votat cu PSD doar 1,8 milioane de pensionari, conform statisticilor BEC. Asa ca intreb si eu : cum au decis pensionarii rezultatul alegerilor ? Ei sunt de vina sau cele 11 milioane de alegatori care nu s-au prezentat la vot ? La ultimile alegeri, PSD a fost votat de 45% dintre alegatori. PSD e votat cam de aceiasi alegatori de fiecare data. Daca s-ar mai prezenta la vot inca 5 milioane de alegatori iar PSD ar fi votat cam de aceiasi alegatori fideli, procentajul lor ar scadea la circa 25-26% si cu nicio alianta nu ar mai putea ajunge la guvernare. Opozitia ar face bine, daca vrea sa mai castige vreodata alegerile, sa lase sloganurile de tipul "Hotii, hotii !" si "Jos mainile de pe justitie !" singurele de altfel in aceste zile si ne-ar arata din timp oferta electorala, ca sa-i convinga pe nehotarati sa iasa la vot. Am explicat mai sus ce-ar insemna inca 5 milioane de alegatori in plus care ar vota cu oricine altcineva inafara de PSD.
   • Like 2
  • @ Helmuth Diesing
   Opinion check icon
   Aveti dreptate, clar sunt multi pensionari care nu voteaza cu psd. E aiurea sa generalizam! La proteste vin inclusiv persoane in varsta (presupun ca sunt pensionari). Si mama e pensionar si nu voteaza cu psd.
   • Like 2
  • @ Vladimir Marton
   Asta este realitatea dar pt cine vrea sa vadă și mai și gândește.
   Sănătate și numai bine.
   • Like 1
  • @ Opinion
   Acesta este adevărul și este cel mai ușor sa deznini românii cu știri false.
   Dacă ies tinerii la vot psd pleacă acasă.
   Sănătate și numai bine.
   • Like 2
 • Ce comentariu mai poti face dupa Cristian Tudor Popescu? Poti sa te intrebi doar daca Buzatu, Doina Pana, Liviu Pop au fost vreodata la o piesa de teatru. Or fi fost doar daca li s-au inmanat invitatii de catre oficialitati, cu anumite ocazii. Ei nu fac parte din cei 70 de insi care cumpara bilete pentru a viziona o piesa de teatru, dar la data la care trebuie sa aiba loc spectacolul, nu a mai avut loc pentru ca nu s-au vandut biletele si nu s-au dat pomanagiilor nici invitatii si, asa stand lucrurile, Popii, Penele si Buzatii nu s-au dus la teatru si nu stiu ce este o piesa de teatru dar isi permit obraznicii fata de actori. Asa se intampla cand lipsesc cei sapte ani de acasa.
  • Like 1
 • Mai tot timpul,in ultimii 30 de ani ,de cand inginerul CTP,autorul SF cu scriituri remarcabile,a devenit mai intai ziarist si mai apoi guru unei generatii mai mult sau mai putin de epigoni ,a creat controverse!A sarit de multe ori peste cal,a lansat teorii partizane sau denigragratoare ,dar un oare care dram de decenta a pastrat macar in subsidiar!Cu afirmatiile si jignirile la adresa venerabilului Migail Sora a depasit chiar o limita a decentei!Este un viciu clar in gandirea inginerului CTP:cand dispare un produs de pe piata libera?Cand nu mai are cumparatori,este elementar!La aceasta realitate s-a referit maestru Sora:D24 trebuie sa dispara pri ignorare ,nu pin OUG,nu prin ocuparea postukui (ca TVR la "revolutie"),pur si simplu prin lipsa de audienta!Asta poate sa o priceapa numai o minte obisnuita cu democratia,notiune care pare sa-i lipseasca lui CTP!Nu de acum ci pe fondul gandirii lui adevereriste din anii '90!
  • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   check icon
   Dați-mi voie să vă demonstrez că n-ați înțeles nimic.
   Urmăriți Antena 3 sau RTV?
   Nu? Cred că la fel s-ar putea spune și despre mine!
   Adică, na, mai dau și eu cu telecomanda peste posturile alea ”cîh” (mai ales că vreau să înțeleg ce naiba găsește taică-miu așa fascinant la ele!). În plus, cred că am și niște înclinații sadice (de exemplu, cum să te abții să nu vezi cum se zvîrcolesc niște viermi în zilele în care Kovesi tocmai s-a calificat pentru următoarea ”etapă”? Sau cum să te abții să vezi cît de competentă este persoana de la machiaj în urma ultimului ”meci” al lui M. Badea?)
   Da' de ce n-o fac constant (căci, aiasta-i întrebarea!)?
   Păi, nu pot s-o fac pt că, de cîte ori încerc să mă uit, văd una din aceste trei situații teribil de plictisitoare:
   - au un invitat din sfera puterii iar prestația moderatorului e ceva... ceva ce mă face să urlu ”bă, ia-ți-l acasă sau măcar luați-vă o cameră!!”
   - au invitat un politician din opoziție. Ăla-i unul, iar ei sunt minim cinci. Și-l întrerup, și-l fac varză la îngrămădeală. Iar, dacă cumva ăla reușește să se apere decent sau chiar să treacă la atac, sau cînd chestii importante sunt pe cale de a fi zise (la nervi, mai scapă băieții și dintr-astea), hop, vine MODERATORUL și întrerupe toată ”desfășurarea acțiunii” că are EL ceva de zis (nu să întrebe, ci să zică!), de parcă telespectatorii nu știu deja tot ce are el de zis!
   - n-au niciun politician invitat, sunt aceeași 4-5 oameni prezenți mai mereu și care-și dau dreptate unii altora în cerc. Cazul ăsta e cel mai des întîlnit de mine. Neinteresant.
   Pe partea AILALTĂ, avem Realitatea TV, care face aproape la fel dar cu ”ăilalți” (momentan, ”ăîlalți” înseamnă orice non-PSD-ALDE), dar am identificat și niște mișcări tectonice pe acolo: începînd cu interzicerea (chestie f nasoală!) unor oameni și pînă la prezența, zilnică?, a lui Cosmin Gușă pe post.
   Dar, ca să zic așa, acest post încă-mi susură-n ureche ”ce mi-ar plăcea mie să aud”. Ăsta chiar e un clopețel de alarmă!
   Sigur că e foarte improbabil ca realitatea (simplă coincidență de cuvinte) să fie precum cea pe care o aud/văd eu la ei!
   Pentru că eu știu că există și alți oameni care gîndesc diferit. Și vreau să-i aud (fără moderator! - moderatorul ar trebui să intervină doar cînd vreun ”personaj” începe să se abată de la subiect, ori are un limbaj injurios) ca să pot să încerc să-i înțeleg.
   Și la Realitatea TV cel mai mult mă scoate din minți cînd MODERATORUL întrerupe că ar vrea să zică EL ceva (de parcă n-am ști toți ce vrea să zică). De ex, o tanti ”specială” de acolo, Denise Rifai: tipa asta e groaznic de nepotrivită pt emisiuni care se vor serioase, gîndul ei e mereu la can-can-uri (bine i-a zis-o Guran care, fiind invitat în emisiunea ei, a răspuns unei întrebări prostești referitoare la domnișoarele care lucrează pt nu-ș-care-parlamentar: ”Nu știu, doamnă, eu sunt om însurat!”)

   Ei bine, la Digi24, rar o să vezi așa ceva! Prelipceanu sau Pîndaru... nu-i așa că nu-i ușor să ți-i imaginezi întrerupînd sau ridicînd glasul la invitați?
   Desigur, există, așa cum și CTP a spus, o limită pe care un moderator trebuie s-o respecte (că orice politician vrea ”să-și depună ouăle” în fața camerei TV - genială expresie!). Important este, ca jurnalist, să ai pe cît posibil ACEEAȘI atitutine față de invitați, indiferent de partid.
   Eu, din cîte îmi dau seama, Digi24 emite constant invitații către politicieni din sfera puterii. Înțeleg însă că majoritatea sunt refuzate.
   Dacă, cumva, aș afla că Digi24 evită să invite în studiourile lor politicieni din arcul puterii, cred că aș renunța la ei (și m-aș rezuma la EuroNews și on-line). Și la ”Bună, România” de pe B1TV, căci băieții ăia sunt absolut demențiali! Grupul Divertis a produs umor de calitate pînă cînd li s-a cerut să fie hazlii săptămînal. Ăștia doi, Buzăianu și Zamfir, o fac cam zi de zi (e drept acuma că Divertis n-a avut o astfel de ”mană” garantată de un asemenea premier! Dar, orișicît!)
   Și, ca să-nchei totuși într-o notă serioasă:
   "Mă tem de omul unei singure cărți", spunea Thomas d’ Aquino.
   Ei bine, eu mă tem de omul unui singur post TV!
   • Like 1
  • @
   Din ditiramba dvs. intradevar nu am inteles nimic!Care e legatura intre ce am afirmat eu si incheierea dvs. cu " un singur post TV"?Eu raman in continuare de parere ca piata reglementeaza si sfera serviciilor,deci si productiile TV,iar daca acestea nu sunt apreciate difuzorul se duce catre diparitie!CTP si dvs.apreciati ca maestrul Sora a cerut inchiderea postului cu lanturi eu cred ca nu,deci sa fim de acord ca nu suntem de acord!Si totusi mitocania sinistra cu "sa mori tu" din Ferentariul profund ramane asa cum am definit-o,cel putin pentru mine!
   • Like 0
 • Interesanta idea aceasta, de schimb, cand vine vorba de alegeri politice. Pana acum nu de mult, schimbul era ceva pentru noi, generatia milenium, intre a merge si a fugi, sau intre apa si bem-bem ... pentru ca la nivel politic alegerile erau plenipotentiale, adica se facem intre sefii de stat, si din pacate, domnul presedinte de partid, social-democrat de stanga european, a cazul in acesta prapastie a spiritului, de a justifica existenta sa politica prin aceste schimburi, comportandu-se ca seful de gara, in cel mai bun caz.

  Idea de Dumnezeu, care prinde la copii, ca si painea cu unt si cu zahar, era tratat revol'tionar cu o lipsa de respect, ca pentru pacientii unui spital de bolnavi psihic, din aceleasi logica cum Modonna, faimoasa cantareata a rupt crucea crestina in doua, tot asa tov'rasii, au hotarat sa rupa steaua lui David si in doua si din cultura romana, justificand comertul cu arabii, ca un fundament suficient.

  Si apropo cred ca ar trebui sa revina acest brend, STEAUA, la Becali, nu ca ar fi el un bun fotbalist, dar macar poate face diferenta in aceasta poveste.

  Eu ma mir, de comportamentul de alcoolic, de dependent de jocuri, de bolnav in spiritul marxismului revolutionar, paradoxal al liderilor de stanga romani.

  Dar nu ma mir, din momentul ce patriotismul bazat de Dumnezeu, care, crescand alaturi de valorile crestine, promovate de Isus Cristos, care creaza dragoste de oameni, este judecata dupa dreptul roman din perioada lui Caligula.

  Este adevarat ca istoria se repeta, sau se poate repeta, dar la nivel personal, la nivel de familie, la nivel de partid, dar nu la nivel de drept administrativ, care reformeaza si influenteaza toate aceste organisme sociale, doar in masura in care se doreste revenirea la nazism (in spiritul discursului guvernarii PSD), pentru izgonirea lui Dumnezeu, si nu ma mir ca ultimul film a lui hitler a fost cu copii; sau de militarism democratic, prin care democratia se reformeaza in sensul tezelor unuia sau altuia, care elimina pe Isus Cristos din viata publica, sau a Comunismului Multilateral Dezvoltat, care smulge ca o radacina duhul sfant, fie el bazat pe stiinta, experienta, arta sau cultura.

  Este trist, dar poate, asta este ultimul ragnet al acestui monstru, dinozaur, care s-a numit comunismul. Un sistem social falimentar, pentru ca elimina capitalismul care este firul logic al omenirii, de la cimpanzeu incoace. Un sistem mutant al republicanismului, sau al politicii, definit initial ca democratie populara, democratie, care, ca si concept merge mana in mana cu capitalismul, fara de care nu se poate dezlipi.

  Este o gradina zoologica in care liderii politici mimeaza invers-proportional diferite animale pentru a reinventa istoria. Mai rar in istoria Romaniei asemenea involutie in afara de ceausism, stalinism, maoism samd.

  • Like 1
 • De prost?
  • Like 2
 • ?
  • Like 0
 • Cri check icon
  Daca facem un recurs la istoria recenta, vom constata ca guvernarea Boc -Basescu a aplicat cu fidelitate perceptele leniniste la care face trimitere dl. CTP ( activistii Partidului se pricep mai bine decat specialistii ).
  La acea vreme, guvernul Boc il plantase pe udemeristul Cseke Attila in functia de Ministru al Sanatatii; individul, un modest contabil de provincie, a decis ( evident ca nu de capul lui ci la indicatiile Basescului ) sa inchida 74 de spitale care ar fi fost ""ineficiente"".
  Dupa gandirea rudimentara a triplei Basescu-Boc-Cseke, spitalele publice trebuiau sa devina ""rentabile"" precum fabricile si uzinele. Iar ""rentabilizarea"" de tip pedelist s-a facut nu prin dotare cu aparatura si personal medical, ci prin punerea lacatului la poarta.
  Astfel ca mii si mii de oameni au ramas, de la o zi la alta, fara asistenta medicala spitaliceasca in comunitatea lor, in numele ""rentabilizarii"" si al ""crizei economice"".
  La fel au procedat pedelisti si cu Invatamantul, inchizand numeroase scoli, considerate, dupa aceeasi logica rudimentar-leninista, ca fiind ""nerentabile"".
  Nu tin minte ca dl. CTP sa fi scris vreo propozitie de protest contra acetor decizii criminale,
  Dar probabil ca dl CTP a considerat ca ""leninistii"" lui Basescu au fost mai frecventabili decat ""leninistii"" lui Dragnea. Chestie de gust probabil.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Dragnea si Tariceanu au nevoie de votul boșorogilor comunistoizi ,le vor da 5 lei la pensie ,iar aceștia îi vor vota pentru pomană ,cum au mai făcut-o și altădată Nu contează că se duce naibii țara asta ,ei vor pomeni.
  • Like 2
  • @ Dorin
   Ati face bine sa cititi postarea domnului Diesing si comentariul adaugat de mine la postarea Domniei Sale. Invatati sa mai si ganditi si sa nu mai inghititi pe nemestecate toate tampeniile care va sunt servite, indiferent de tabara politica.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   Și dacă totuși lăsăm țara pe mâna acelor trecuți de vreme nu este clar unde ajungem?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult