Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce să dai votul cuiva care n-are nevoie de părerea ta?

Cristian Tudor Popescu -

Fruntașul pesedist Buzatu din Vaslui declară că actorii care protestează împotriva OUG 7 și ministrului Justiției n-au citit ordonanța în cauză și chiar dac-o citeau nu sunt capabili s-o înțeleagă. Căci Buzatu „s-a aplecat” (chiar așa!) asupra OUG 7 (nu spune că s-a dedat lecturii, ci că s-a aplecat asupra ei, adică și-a îndreptat atenția din înălțimea sa regală sau de mare savant), i-a descifrat profunzimile și a ajuns la concluzia că ele sunt inaccesibile mințișoarelor lui Victor Rebengiuc, Marius Manole sau Mihai Călin.

 Tot asta au afirmat Doina Pană, fost ministru PSD al Mediului sau Liviu Pop, fost ministru PSD al Educației. Mai mult, L.Pop a dat și indicații actorilor revoltați: „Sunteți plătiți să jucați, de protestat puteți să protestați pe teme culturale”. Zice așa un fost profesor de matematică capabil să demonstreze public tuturor elevilor din România că n-are habar de aritmetică.

PSD le-a transmis chiar magistraților că n-au înțeles. Deci, să înțelegem bine, dac-om putea: activiștii de partid le comunică miilor de judecători și procurori care protestează că nu sunt în stare să priceapă niște legi care îi privesc. În schimb ei, activiștii, le înțeleg la modul superior!...

Insulta aceasta plină de trufie și dispreț datează de la instalarea dictaturii comuniste în România. Ea ilustrează concepția lui Lenin că activistul de partid bolșevic trebuie să fie capabil să ia decizii mai bune decât medicul în medicină, decât inginerul în fabrică, judecătorul în instanță sau profesorul în clasă. Profesionistul, în orice domeniu, orice nivel, oricât de înalt, ar fi atins, aparținea unei caste inferioare Partidului. Iar inginerul nu avea voie să vorbească public despre justiție, profesorul despre starea spitalelor sau judecătorul despre calitatea învățământului în comunism. Și niciunul dintre ei despre politică, nici măcar despre politica Partidului, așa, de capul lor. Asta nu puteau s-o facă decât ștabii PCR, în cap cu Nicolae Ceaușescu.

Dacă, totuși, activistul se ocupase cu ceva înainte de a intra în politică și Partidul îl mazilea, expediindu-l de unde venise, asta era resimțită ca o pedeapsă cruntă. „Ceaușescu m-a trimis în meserie”, spunea inginerul hidrotehnician Ion Iliescu despre scoaterea sa din conducerea centrală PCR și numirea la Ape. „Trimis în meserie”, ca și cum l-ar fi trimis în temniță sau la Canal...

Îți recomandăm

PSD-ALDE, adică puterea alcătuită din Leonarjii da Vinciu ai zilelor noastre, nu au întrebat niciuna dintre categoriile de cetățeni vizate de OUG-urile și legile pe care le-au dat. N-au întrebat magistrații la OUG 7, n-au întrebat bancherii, sindicatele din Sănătate, lucrătorii din energie când au introdus taxa pe lăcomie, n-au întrebat pe nimeni când cu OUG 13... Toate actele lor au fost dictatoriale, în regim de decret ceaușist.

Ba nu, a existat totuși o consultare populară: referendumul pentru familie, pentru familia Dragnea, cu rezultatul știut.

Iată de ce cred că aceia care au de gând să voteze PSD-ALDE ar putea medita la o întrebare: dacă vreme de 2 ani și jumătate Dragnea, Tăriceanu și ai lor n-au avut nevoie niciodată de părerea noastră, adică de votul nostru, în vreme ce făceau lucruri despre care n-au suflat un cuvințel la alegerile din 2016, de ce i-aș mai vota acum? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult