Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP: Ecuația e simplă. Rezultatul acestor alegeri va fi decis de cât din valul de alegători din 2019 de la alegerile europarlamentare și prezidențiale va mai ajunge la mal în 2020

Revolutia luminii

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Românii nu ar trebui să se sperie de mersul la vot la alegerile locale din 27 septembrie, în timpul pandemiei de coronavirus, dacă nu s-au speriat de aglomerația de pe litoral, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24. El adaugă că riscul de infectare la vot este mai mic decât la mare, la supermarket sau la serviciu. 

„Mă gândesc dacă îi va speria pe cei care au fost în concediu la mare în această vară, nu numai în România, ci și în alte părți. Dar în România - am văzut cu toții ce a fost acolo și consecințele se văd acum, în rata aceasta de infectare de 1.500, 1.600, 1.700 pe zi. O logică simplă ne spune că nu poate fi mai rău în secția de votare decât pe plajă la mare”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Probabil că vor fi și incidente, imposibil să nu existe și unii care să nu respecte la un moment dat regulile, dar, în general, nu se poate compara. Acolo vor intra doar 5 persoane în secție, dacă cineva are temperatură, dacă are simptome, va fi condus pe o traiectorie separată, la o cabină separată, care va fi dezinfectată după aceea, se păstrează distanța între persoane.

Sigur că există o probabilitate să te infectezi oriunde în acest moment, în această lume. Dar evident e mult mai mică la secția de votare decât în supermarket, la serviciu – oamenii ăștia se duc la serviciu, nu? Nu cred că este mai mare probabilitatea de infectare la secția de votare decât la slujbă, unde te duci și respecți niște reguli”, a adăugat gazetarul.

Gazetarul spune că ar putea ca unii oameni să se sperie dacă apar cozi la secțiile de votare, dar că este puțin probabil să apară cozi neorganizate pentru votul din 27 septembrie.

„Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta. Nu cred că o să se calce oamenii în picioare ca să voteze. Sunt forțe de ordine acolo, situația este cunoscută. Cei care nu au de gând să respecte aceste reguli nu vor veni la vot, iar cei care se duc știu ce-i așteaptă și, după părerea mea, nu o să avem astfel de incidente majore”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Rezultatul acestor alegeri va fi decis de cât din valul de alegători din 2019 de la alegerile europarlamentare și prezidențiale va mai ajunge la mal în 2020. Asta e tot. Ecuația este simplă. Sigur, dacă vor să raționeze, oamenii își pot da seama că votul lor – se pot gândi: dacă am fost atunci și nu merg și acum la vot, degeaba m-am dus în 2019”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ce inseamna "CTP"?
    • Like 0
  • Problema e ca suntem balcanici, influențați emoțional de tot felul împrejurări, care striga mai tare, plânge mai mult....acela castiga! Din nefericire memoria colectiva e foarte scurta. Votul acesta va fi mai mult un model de sancționare fata de nemulțumirile din ultimul timp sau o recompensă pentru evenimentele pozitive experimentate in ultimul timp de fiecare dintre noi? Imaginea din articol poate fi un puternic motor motivational pentru cei care inca se mai gandesc cu cine sa voteze sau dacă sa voteze.
    • Like 0
  • Campania Gabrielei Firea a fost atat de marlaneasca . E greu de crezut ca orice om de bun simt poate digera un asemenea primar . Dar am vazut mai rele asa ca ma astept foarte putin de la mitici. Oricum ar fi, viitorul parlament ar trebui sa umble la legea care guverneaza functionarea media si mai ales la o lege care daca calomniezi va trebui sa platesti de-ti sar fulgii. Mi-e greata de marota asta cu libertatea presei . Daca A3 si RTV sunt expresia libertatii presei atunci nu stiu ce sa mai zic. De 30 de ani alegerile sunt castigate de niste mizerabili ordinari cu etichete de ziaristi care sunt mituiti in vazul tuturor prin reclame din banii contribuabililor. Si la stanga si la dreapta.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      check icon
      Dar ce sunt miticii astia d-le !Va simtiti diferit fata de alti oameni din Romania ?Am cautat un sfert de ora ca sa pricep ce iscusit si inteligent cuvant folositi si nici macar nu sunt din Bucuresti?De ce ati folosit acest cuvant si cui i se aplica?
      Renuntati va rog la cuvinte pe care nici dictionarul nu le trateaza in sensul pe care i-l dati dumneavoastra,considerandu-le foarte corect,cred eu ,a exprima un anume separatism periculos si retrograd.

      Sensul din dictionar este : "MITÍCĂ, mitici, s. m. Persoană superficială și neserioasă. – Din n. pr. Mitică.sursa: DEX '98 (1998) "

      • Like 0
  • CC check icon
    La mal sau în Mall, asta este întrebarea...
    • Like 0
  • Participarea la vot e importanta in orice moment pentru ca "democratie" sa nu devina un cuvant golit de sens. Nu e ca la piata unde daca decid sa nu cumpar raman cu banii si cumpar alta data. Nu exista posibilitatea sa "nu aleg nimic", daca nu ma prezint la vot "aleg" sa dau altcuiva posibilitatea sa decida in locul meu. Asa cum sugerau unii in 2018, inclusiv CTP, ca ar fi bine. Acum marii propagandisti boicot, USR, sunt cei care depind de prezenta la vot. Ce ironie.
    • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      Paul check icon
      Ha ha ha marele trumpit Gherghel e si pesedist! Dovada perfecta ca cine se aseamana se aduna. Ba prostule vezi ca te da afara de la fabrica de troli de langa Moskva. Hai sictir cu toate conturile tale.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult