Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: Pentru mine, acest referendum înseamnă o pledoarie pentru mersul pe jos

PSD și celelalte partide care spun că nu vor face campanie pentru referendum o vor face „pe dedesubt”, pentru că singurul scop al referendumului pentru familie este unul politic, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Referendumul în sine nu rezolvă nimic, este doar „o pledoarie pentru mersul pe jos” al votanților, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Campania o să o facă activiștii de partid, în teritoriu, înfrățiți cu oamenii Bisericii. O să facă în școli, o să fie cazuri clare de profesori, învățători care o să spună: mergeți la referendum, că altfel, jale! O să fie rău de voi, vă înghite iadul, dacă nu mergeți la referendum!, a declarat jurnalistul.

Doamna Dăncilă s-a aflat la Bruxelles în situația „penibilă” de a se duce în grupul socialiștilor europeni, din care face parte PSD, și oamenii ăia o întreabă: nu știți că noi suntem pentru protejarea comunității LGBT? Faceți parte din grupul socialiștilor! Cum veniți cu referendumul pentru familie? Și atunci ea a spus că „nu facem campanie”. Evident că fac campanie, fac campanie pe dedesubt, spune Cristian Tudor Popescu. Se face campanie pentru referendum, cum nu se face? spune el.

Jurnalistul a povestit la Digi24 că joi era la Piața Chibrit când a văzut niște oameni care puneau o pancartă mare, cu albastru și roșu - galben nu era -, pe care scria Apărați copiii României, în stânga, și dedesubt: Căsătoria, între un bărbat și o femeie. Dreapta: Veniți la referendum! Pe centru: Și votați DA. Pancarta nu era asumată de nimeni, nu spunea nicăieri cine transmite mesajul: Biserica, PSD, PNL, Coaliția pentru Familie? Cristian Tudor Popescu i-a întrebat pe cei care instalau bannerele cine îi plătește. „Nimeni, zice omul, și se uită la mine zâmbind. Adică ați găsit prin curte plasticul ăsta și ați venit cu el de-acasă? Da!”, a relatat jurnalistul discuția avută.

Absolut nemarcat, nerevendicat și pusă acolo „această minciună în falș, cum spunea Nicolae Ceaușescu: apărați copiii!” - a spus Cristian Tudor Popescu. „Cum sunt apărați copiii dacă te duci la referendum? Se întâmplă ceva bun pentru copiii care se culcă nemâncați, n-au haine, n-au bani să meargă la școală, stau în frig, sunt agresați de părinții lor, unii sunt violați, unii sunt vânduți, pentru copiii aceștia se întâmplă ceva dacă pui o ștampilă?” a explicat jurnalistul de ce este mincinoasă pancarta.

„Pentru mine, acest referendum înseamnă o pledoarie pentru mersul pe jos, ceea ce e sănătos, domnule! Face foarte bine mersul pe jos, activează circulația, îmbunătățește tranzitul intestinal, crește tonicitatea, previne varicele... Asta o să faceți! Sportul mersului pe jos. Foarte bine! Vă duceți acolo și acolo nu veți face nimic! Veți pune ștampila pe o hârtie lipsită de orice valoare”, susține Cristian Tudor Popescu.

El a adus în discuție motivarea Curții Constituționale în cazul Coman-Hamilton, care arată că familia e una, căsătoria e altceva, că pot exista și alte „viețuiri împreună”. O familie poate fi formată nu numai dintr-un băiat și două femei - mama și bunica (cum a fost cazul lui Cristian Tudor Popescu), ci și dintr-un om și un câine sau o pisică, sunt oameni care au un animal lângă ei în casă și pe altcineva n-au. Curtea Constituțională spune limpede: În România căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise prin lege.

„Ce votați, ce apărați acolo”, la referendum? întreabă Cristian Tudor Popescu și conchide: e o confuzie totală!

În privința criticilor care i se aduc, jurnalistul a precizat: „Acum 20 de ani spuneam că sunt împotriva căsătoriei între persoane de același sex, acum zece ani am spus același lucru, astăzi spun același lucru: nu sunt de acord! De ce? Căsătoria este o invenție a heterosexualilor. Acum niște mii de ani această instituție a fost un concept al umanilor heterosexuali. Și vreme de mii de ani ea a funcționat ca un brand, ca o marcă, ca o proprietate a heterosexualilor. Deci nu voi fi de acord ca această titulatură și această instituție să fie transferată persoanelor de același sex. Însă la fel de corect este - și acesta este progresul meu în om, pentru că am evoluat și eu în 20 de ani, atunci nu aveam clar în cap acest concept, era difuz - drepturile 0mului sunt mai presus de orice alte atribute. La fel de corect este ca persoanele de același sex sau de altă orientare sexuală care doresc să aibă o uniune legalizată de către statul în care trăiesc și contribuie cu bani la taxe și impozite este foarte corect să aibă o astfel de formă - nu căsătorie, dar există o formă acceptată de comunitatea LGBT și anume parteneriatul civil. Parteneriatul civil interzice adopția de către cuplurile homosexuale, lucru cu care eu am fost de acord și acum 20 de ani, și acum cinci și sunt și acum.”

Referendumul nu rezolvă nimic, a insistat Cristian Tudor Popescu. „Nu mă voi duce la referendum. De ce? Pentru că nu mă consider idiot. Nu mă duc acolo degeaba. Este de-gea-ba! Nu se întâmplă nimic, nici în bine, nici în rău”, a spus jurnalistul.

Singurul scop al referendumului este de a fi folosit politic, consideră Cristian Tudor Popescu. „De ce se raportează dl Dragnea în toate acțiunile lui politice viitoare la referendum? Ce treabă are, de pildă, remanierea guvernamentală cu referendumul pentru familie? (...) Asta înseamnă că PSD este implicat politic în referendum, pentru că altfel ce influență să aibă asupra acestor manevre politice ale lui Dragnea, dacă PSD-ul nu e implicat politic în el?! Ce speră? Speră să se strângă un număr suficient de cetățeni și asta să fie interpretat de Biserica Ortodoxă ca o adeziune entuziastă la Biserică, să vină oamenii la Biserică mai abitir de-acum înainte și să dea banul, poate ceva mai mult... Nu numai de PSD (e susținut - n.r.). Nu! Și de PNL, și de PMP - aceste partide doresc să atragă un capital electoral sau măcar să nu piardă. PSD-ul a venit cu povestea asta, ei l-au inițiat, demult. PNL n-avea nicio treabă cu referendumul. Și-acum, brusc, iată că majoritatea membrilor PNL sunt pentru referendum. De ce? Ca să nu piardă, pentru că acest referendum are un sens politic și nu vor să piardă. Să câștige și ei ceva pe lângă PSD. Dacă ar spune că stau acasă, le e frică să nu piardă”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mâine apărăm copiii României... și ne costă doar 2 euro pe fiecare (35 mil. euro costurile cu referendumul). Ne permitem! Și pentru că ne permitem, vă rog, când ieșiți din secția de votare să mai scoateți 2 euro din buzunar și să-i donați, Donați-i unde vreți, dar să ajungă la copii în nevoie. Avem această obligație morală deoarece 35 mil. euro sunt bani (și nu puțini) care, datorită aroganței noastre, nu vor mai ajunge la cei care chiar au nevoie de ei. Adică: 20.000 de copii în orfelinate; 37.000 de copii în plasament; 14.300 copii abuzați/an dintre care 600 de copii victime ale abuzului sexual; 700 nou născuți/an abandonați în maternități; și nu în ultimul rând 95.000 de copii fără cel puțin un părinte (plecat la muncă în străinătate).
  Pentru cei care nu știu unde să doneze, le recomand oricare dintre cele 27.000 de biserici din țară. Dumnezeu ne vede... și ne rabdă!
  • Like 0
 • E iures total cu semnificatia referendumului si o diversiune maxima in functie de interese si gruparile pro-anti. Protectia copilului nu se refera ca o sa aiba haine poate sa mearga la scoala sau nu-l fura nimeni de pe strada sau din leagan, ci protectia ca va avea o mama si un tata si toti stiu asta dar se masluiesc termenii. In plus protectia ca nu va avea de suferit la scoala cand va fi infiat de 2 tati si copiii, dupa ce ca vor afla ca a fost infiat, deja trauma 1, vor incepe caterinci si bataie de joc ca are 2 tati, trauma 2. Cum intra copilul ala in viata (mai ales daca e fetita) si cum ii va rezista psihicul si-asa fragil? Apoi mai e dezvoltarea copilului care e bine sa beneficieze de psihologia unei femei si a unui barbat care sa-i creeze o viziune bivalenta asupra vietii. Alta manipulare e cu gay-i, bre n-are nimeni nimic cu ei/ele, dar odata recunoscuti ca familie vor avea dreptul sa infieze copii, atat. Lasati copiii in pace, nu-i bagati in anomaliile adultilor fara voia lor, si-asa mama natura are destule anomalii, de ce sa mai creem si noi una in plus? Plus ca daca stai sa te gandesti, nici casatoria dintre un barbat si-o femeie nu inseamna familie, pentru ca daca Europa o sa dea voie la casatorii intre frati intre rude intre membrii familiei (si nu e departe ziua aia), s-a terminat si cu asta. Si noi cam preluam tot ce vine de afara ca asta e. Deci treaba e alunecoasa si lumea evolueaza si nu neaparat in sensul bun.
  • Like 0
 • Imi pare rau stimabile Cristian Tudor Popescu, "mais, peut etres ettes vous un mordu de cette sujet.... on sais jamais". Cer iertare potentialului cititor dar suna mai bine in franceza, a descrie pe cineva care urmareste cu obstinatie un anumit subiect. Ieri, m-am enervat de era sa-mi vina rau, urmare a disfunctionalitatilor de tot felul care condimenteaza savuros viata romaneasca de zi cu zi. Mai tarziu, la ceas de seara, urmaresc un filmulet pe You tube, despre un avion celebru, P51 Mustang si acei oameni minunati, piloti americani ori englezi, care au murit in razboiul contra nazistilor. Un pilot, supravietuitor descria bombardierul B17 in flacari, mitraliorul din coada sarit cu parasuta ce ia fost ulterior smulsa din maini si cum el se uita in continuare la acel micut punct negru care se indrepta spre pamant. Altul, descria cum bombardierul B17 din fata lui sa dezintegrat pur si simplu iar in locul acestuia a ramas un cerc negru de ramasite pulverizate, Intors dupa ce doborase un vanator german, a continuat sa vada acel cerc din aer. Am cazut pe ganduri si am realizat, milioane de oameni au avut parte de un sfarsit cumplit intr-un razboi pe care nu l-au dorit. Oameni de toate nationalitatile, romani, britanici, rusi, americani, polonezi, poate si germani. Dupa care ma gandesc la Eminescu si Epigonii. Pai eu ma infurii pentru ca nu am semnal la telefonul celular sau, nu pot activa un card. Fata de acei oameni sant un pigmeu. In Romania sa ajuns ca orice idee buna sau orice lucru bun facut sa fie dezbatut, sfasiat, interpretat, rastalmacit sau aruncat in noroi. Si ne miram ca ne balacim in rautate, dispret, samavolnicie, cu padurile taiate, sosele pline de gropi si pamant vandut strainilor. Ma intreb retoric, a cui e vina. Argintul, saracul de ell nu ne ajunge pentru oglinzi.
  Cu referendumul stie neica Caragiale mai bine, "dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale.."
  Nu stiu daca referendumul va produce schimbari in bine, sau nu. La fel, nu stiu daca se irosesc banii sau nu. Referendumul nu este o garantie ca parintii vor fi mai grijulii cu copii ori ca sotii in oricare definitie legiuita se vor respecta. Ce stiu este ca, Alianta familiilor din Romania a fost initiatoarea campaniei ce a condus la strangerea a 3 milioane de semnaturi. Asta in prima faza, referendumul vine ulterior. Urmaresc subiectul cu atentie din 2010, PSD nu a facut nimic in acest sens. Pentru orice om cu judecata ar trebui sa fie evident ca toata coloratura politica urmareste sa profite de pe urma referendumului si de ce nu, biserica, dar, asta este deja alt aspect. De "catindati" care impart poze cu Sfanti si au trecut propriile lor nume pe verso, e plina tara.
  • Like 1
 • „Nu mă voi duce la referendum. De ce? Pentru că nu mă consider idiot. Nu mă duc acolo degeaba. Este de-gea-ba! Nu se întâmplă nimic, nici în bine, nici în rău”, a spus jurnalistul.

  D-le Cristian Tudor Popescu, referendumul este degeaba doar dacă (1) nu îi înțelegeți Caracterul Preventiv (previne transformarea României într-o țară sodomită prin voința unei mâini de judecători de la Curtea Constituțională sau prin votul dat de câteva sute de parlamentari corupți), (2) dacă sunteți slab informat cu privire la evenimentele majore care au avut loc pe mapamond (puțin probabil, aș îndrăzni să cred) sau (3) vreți, pur și simplu, să o faceți pe mortu-n păpușoi!

  Nu de alta, dar nu-mi prea vine a crede că dvs nu sunteți la curent cu ce s-a întâmplat în SUA, câțiva ani în urmă, unde o mână de judecători (doar 5!) cu mintea depravată de la curtea supremă de justiție a înfrânt, într-o manieră grosolană și nerușinată, votul a milioane și milioane de americani (referendumuri în peste 30 de state americane care au adus amendamente la constituțiile statelor lor prin care interziceau ”căsătoriile” sodomite).

  Dacă această blestemăție a putut avea loc într-o țară atât de puternică ca SUA, atunci nu s-ar putea ea produce și în România (o colonie săracă de la pereferia GayRopei)?! Nu există deja un judecător, a cărui minte a luat-o ușor pe arătură, la curtea constituțională a României? Mă refer la Daniel Morar, care nu a găsit nimic mai bun de făcut pentru solda nesimțită pe care i-o plătesc românii din taxele și impozitele lor decât să apere cauza perverșilor.

  Cine ne garantează faptul că peste un an – doi nu vor ajunge 5 iude trădătoare la curtea constituțională care să răstoare lucrurile cu ”fundul” în sus? Or – vreți/nu vreți dvs să o recunoașteți – însă formularea curentă din constituție permite o marjă largă de manevră unor judecători activiști porniți pe transformarea României într-o țară sodomită!
  • Like 1
  • @ altVasile
   Dvs.traiti povestea drobului de sare!
   Dar lucrurile stau exact cum spune CTP-ul:„Cum sunt apărați copiii dacă te duci la referendum? Se întâmplă ceva bun pentru copiii care se culcă nemâncați, n-au haine, n-au bani să meargă la școală, stau în frig, sunt agresați de părinții lor, unii sunt violați, unii sunt vânduți, pentru copiii aceștia se întâmplă ceva dacă pui o ștampilă?”
   • Like 2
  • @ Maria Rusu
   In lipsa unei prevederi clare in constitutie organizatiile lgbt din toate tarile nu s-au oprit pana nu si-au atins scopul final, "adoptia". Spun "adoptie"" pentru ca e de fapt trafic de carne vie mascat (cum a fost si cazul adoptiilor internationale din Romania in anii '90), pentru ei copiii sunt jucarii sexuale. Pentru acesti copii referendumul e un pas important care ii ajuta sa nu ajunga o marfa, vanduti de unii descreierati si cumparati de altii de aceeasi teapa. Nu le face un bine concret azi, ii protejeaza pe viitor.
   • Like 1
  • @ altVasile
   Nu te obosi prietene, cuvantul lui Dumnezeu se implineste pas cu pas.
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   ”Dvs.traiti povestea drobului de sare!” Nu este vorba de nicio poveste a drobului de sare aici. Vai și amar de aceia care nu au capacitatea să facă dinstincție între povești și realitate!

   Este mai degrabă vorba de ceea ce spune înțeleptul Solomon aici:

   ”Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi.” Proverbele 22:3

   și aici:
   ”Omul chibzuit vede răul şi se ascunde, dar proştii merg spre el şi sunt pedepsiţi.” Proverbele 27:12

   Omul chibzuit VEDE ce se întâmplă în lume. Vede că o mână de judecători activiști au transformat, peste noapte, pentru că așa a vrut mușchiul lor, SUA într-o țară sodomită.

   Omul chibziuit VEDE cum o mulțime de țări europene sau din alte părți ale lumii au căzut precum piesele de domino în genunchi în fața sodomiei, capitulând necondiționat în fața lor. Astfel încât în țări ”progresiste” precum Danemarca (de altfel, prima țară care a capitulat în fața sodomiei în epoca modernă) acum se fac ”cununii” ale perverșilor direct în biserică.

   Bine-bine, veți zice: ”Dar mai poate fi numită biserică acea instituție în care au loc astfel de cerimonii bizare, ca să nu le spun de-a dreptul blasfemitorii?!” Aceasta este însă o altă întrebare!

   Omul chibzuit VEDE la ce programe de așa numită ”educație sexuală”/”iluminiare sexuală” - în fapt niște programe de îndobitocire sexuală - sunt supuși copilașii din țările sodomite.

   Omul chibzuit A AUZIT ce li se poate întâmpla copilașilor adoptați de către perverși.

   Mă opresc... însă aș putea continua încă mult și bine. Atenție foarte mare la felul cum ne funcționează mintea!

   „Vai de cei ce numesc răul bine şi binele rău, care spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă şi dulceaţa în loc de amărăciune!” Isaia 5:20
   • Like 1
  • @ altVasile
   Alt Vasile ,,,,,,,,,,,,,,Alt Bou.
   • Like 2
  • @ Maria Rusu
   Criss B check icon
   Da, se intampla. De exemplu nu vor mai fi indoctrinati in scoala cu teoria genului ca si construct social. Adica lui Georgel nu i se va mai spune la scoala ca el decide daca e baiat sau fetita. Am dat un exemplu. Parintii nu vor mai fi supusi aceleiasi indoctrinari. (Pana acum cateva saptamani Ministerul Educatiei avea in pregatire o strategie pe aceste coordonate doctrinare, parintii ar fi fost obligtao sa urmeze niste cursuri de pregatire prin care sa li se bage in cap aceste minunate idei. A propos, strategia asta ar fi costat bugetul de stat 76 milioane de €...) Proiectul a fost retras in urma protestelor grupurilor de parinti, dar si a CpF, cred. Deci exista anumite grupuri care imping aceasta agenda a redefinirii omului, a identitatii de gen...si daca nu se opune nimeni, aceasta agenda devine lege. Asta s-a intampla in Canada, unde daca nu te adresezi anumitor persoane confuze dpdv al identitatii lor sexuale cu pronumele ales de ei (au fost inventate numeroase cuvinte care sa serveasca persoanelor care nu se identifica nici ca barbat nici ca femeie) risti ca fii sanctionat de lege, sa fii dat afara din Universitate, daca esti profesor... Acolo aceasta agenda nu a intampinat rezistenta, in numele corectitudinii politice minoritatile de tot felul au ajuns sa faca practic legea in toata tara. Cam asta se intampla, cam asta e miza referendumului. Ca unii vor sa capitalizeie politic de pe urma lui...asta e mocirla politica in care ne aflam.
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   Criss B check icon
   A, si exact ce spune si Dl Sorin Anghel. Daca definitia casatoriei ramane larga, asa cum e acum (se scrie despre soti, nu sot si sotie), urmeaza adoptia. Un cuplu gay si unul heterosexual vor intra in aceeasi categorie juridica, cupluri casatorite, si nu prea mai ai cum sa opresti adoptia unui copil de un cuplu gay. Lucru care incalca grav dreptul copilului si e inacceptabil, cel putin din punctul meu de vedere.
   • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   Nu știu dacă ai să înțelegi ceea ce voi scrie mai jos, dar încerc totuși...

   Încă de când eram copil mi-a plăcut să observ lucrurile din jurul meu și să-mi pun întrebări, multe întrebări. O întrebare la care nu am putut să găsesc destul de mult timp răspunsul a fost următoarea: ”De ce îi place porcului să se bălăcărească în mocirlă?” M-am făcut mare și am aflat răspunsul. Pentru un organism viu este foarte important să aibă o modalitate de reglare a temperaturii corpului. Organismul uman, de exemplu, realizează acest lucru cu ajutorul transpirației. Porcul însă nu dispune de un asemenea sistem, netranspirând niciodată. Tocmai de aceea porcul caută mocila. De fapt porcul nu caută mocirla, ci umezeala, căci aceasta îl ajută să-și scadă temperatura corpului.

   MORALA?!

   Știind ce-i lipsește porcului, pot să-l accept așa cum este!
   ÎNSĂ NICIODATĂ NU VOI FI DE ACORD CU MOCIRLA ÎN CARE ACESTA SE BĂLĂCĂREȘTE...

   P.S. De dragul rigorii științifice, se pare că porcii dispun totuși de câteva glande sudoripale, acestea însă sunt prea puține în raport cu nevoile de reglare a temperaturii. Așa - vrei/nu vrei - bea, Gheorghe, aghiazmă! Porcii au nevoie de umezeală pentru reglarea temepraturii corpului. Și nu prea par să fie deranjați dacă găsesc acea umezeală în mocirlă!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Draga doamna Maria Rusu... mai lasati-ne in pace cu psalmi si citate din carti sfinte...astea isi au locul in biserica, si nu aici. Da-ti Cezarului ce-i al Cezarului, si in rest...nu faceti risipa. De timp, energie si...curent electric...
   Iar la partea cu Biserica...ca si institutie...mai luati o pauza...Nu de alta, dar, eu, ca si foarte putin plimbat pe la biserica in ultima vreme...tare as vrea sa mai intre odata Iisus in "templu". Nu de alta, doar sa ii caute pe popi de argintzi, si cateodata si printre c**ie..daca nu le pute putza a fundic de tinerel baietzel de pe la cor... Cred ca oricare reprezentant al bisericii e ULTIMUL pe lista celor care ar trebui sa imi spuna mie, care e treaba cu homesexualii... nu de alta...da...ala care e nevinovat sa arunce primul cu piatra. In rest...psssst..., ok ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult