Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cu cine am votat

Sunt un om greu de dezamăgit. Asta pentru că amăgirile mele sunt din ce în ce mai puține. Am ajuns la vârsta la care îmi permit să-mi aleg cu zgârcenie oamenii care să mă dezamăgească.

Cu atât mai puțin probabil să mă dezamăgească vreun politician. N-am înțeles niciodată întrebarea „Câtă încredere ai în politicianul cutare?” Orice politician trebuie primit cu o doză sănătoasă de neîncredere și de scepticism. Cinismul este, în cazul de față, un bun tratament contra iluziilor de orice fel. Cu cât așteptările noastre sunt mai mici, cu atât șansele politicianului să ne surprindă cresc.

Mă uit la concetățenii mei care au așteptări, au pretenții, au speranțe, toate garnisite cu o glazură groasă de ipocrizie. Exigențele noastre în ajunul alegerilor cresc cât Vârful Omu. Vrem ca omul pe care-l alegem să fie și onest, și competent, și modest, și bun gospodar, și bun cu oamenii, ignorând realitatea simplă că acești candidați sunt exact politicienii pe care-i merităm. Ei nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât publicul care-i votează. Ei sunt la fel de cinstiți și la fel de corupți ca poporul român. Ei sunt la fel de buni gospodari și la fel de pricepuți ca vecinii noștri de palier. Politicienii noștri n-au ieșit din spuma mării, ei sunt imaginea în oglindă a electoratului care-i votează.

Dacă suntem cinstiți cu noi înșine, îi alegem ca să avem pe urmă pe cine înjura. Doar n-o să ne apucăm să ne înjurăm pe noi înșine. Îi alegem ca să avem pe cine da vina că nu ne fac viața mai bună. Doar n-o să ne apucăm de treabă ca să ne facem noi înșine viața mai bună.

Este trendy să chemi lumea la vot. Am văzut în ultimele zile nenumărate apeluri, unele pe un ton didactic, profesoral (E dreptul tău constituțional, alții și-au dat viața pentru alegeri libere), altele rostite cu voce mieroasă (E nevoie de tine, să salvezi, să schimbi, să faci și să dregi) sau tunător mustrătoare (Dacă stai acasă, n-ai dreptul să vorbești).

Acesta nu e un text pentru stimularea votării. Cred că fiecare are dreptul să vorbească despre comunitatea lui, indiferent că votează sau nu azi la alegerile pentru primărie. Ba, cred că mult mai important decât un simplu vot este cum vor acționa alegătorii de luni încolo, când vom avea ceea ce Elena Calistru numește „turul 2” al alegerilor.

Vă pot spune însă cu cine votez eu. Am votat și azi cu cine am votat de fiecare dată de când am devenit major: cu mine. Singurul om pe care-l pot trage la răspundere și cu care am lungi procese de conștiință sunt eu. Nu o luați ca pe o fandare retorică: firește că am făcut efortul să aflu cine sunt candidații și ce programe au (uneori e o aventură să găsești lucrurile astea), pentru a alege informat pe unul dintre ei. Dar ce vreau să spun e că nu votez cu un scop, nu urmăresc un obiectiv, nici măcar acela vag numit „o viață mai bună”.

Votez dintr-o motivație de igienă socială. Pur și simplu mă face să mă simt socialmente bine: ca atunci când sortez gunoiul (deși știu că mașina de gunoi îl ia apoi de-a valma), ca atunci când validez cartela (deși știu că după ora 22.00 nu mai vin controlorii), ca atunci când cumpăr roșii mai scumpe de la prăvălia din colț (ca să trăiască și micii întreprinzători) sau când, împreună cu băieții mei, salvăm melcii eșuați pe trotuare după ploaie. Este votul meu la fel de inutil precum salvarea melcilor? Pentru mine, nu. Toate aceste plăcute inutilități cărora eu le dau un sens personal mă fac să mă simt cetățean. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • punand fata in fata alegerile prezidentiale cu alegerile locale ai imaginea unei intelegeri din spatele usilor inchise de tip usl. multumirea citita pe fetele pnl (de la johannis in jos) si psd (de la primul puscariabil in jos) caricaturizeaza imaginea :)
  • Like 0
 • Multa dreptate aveti domnule Negrutiu! Asi vrea insa sa ma refer la un aspect unde va infrunt cu inversunare. Spuneti despre politicienii nostri "Ei nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât publicul care-i votează. Ei sunt la fel de cinstiți și la fel de corupți ca poporul român. Ei sunt la fel de buni gospodari și la fel de pricepuți ca vecinii noștri de palier. Politicienii noștri n-au ieșit din spuma mării, ei sunt imaginea în oglindă a electoratului care-i votează." Ma tem ca realitatea este un pic mai nuantata. Chemand in ajutor conceptul 20/80, eu asi zice ca mai degraba 80% din "electorat" e format din indivizi la fel de buni, cinstiti, corupti, gospodari ori priceputi ca si 20% din politicienii nostri. Si invers. Adica 80% din poliitcieni sunt indivizi fara nici-o calificare adevarata (indiferent de cantitatea de doctorate dobandite la academii corupte), incapabili de a desfasura o activitate economica triviala care sa le asigure existenta, fiinte care nu pot supravietui decat prin furtul de la stat. Similar cu aproximativ 20% din "electorat" care sug tot de la stat sprijinindu-se pe ajutorul social. Pe de alta parte, si aici vreau sa contrazic ferm cele sustinute de dumneavoastra, o buna parte din cei 80% ramasi din multimea electorilor, sunt indivizi capabili de a-si asigura traiul prin propriile eforturi, prin priceperea, calificarea, inteliganta, onestitatea de care dau dovada zi de zi. Asigurand din truda lor si prinosul din care fura si se imbuiba cei 80% din politicieni si din care ling si cei 20% de asistati social, aspiratiile lor se bontesc fara prea multa speranta sub efectul tolerantei pe care si-o impun oarecum prosteste. Despre aceasta categorie de aproape 80% de obiditi mi se pare incorect sa faceti acuzatii de intentie gen "daca ar putea, ar fura si ei".
  • Like 0
 • Chiar ma gandeam cum poti sa faci in asa fel incat dupa o chestie de genul asta, sa mai ai "motivatia" sa te mai duci la vot si data viitoare :) Si am evitat dar parca singura solutie daca vrei altceva, este sa-ti faci bagajelele si papa tutu..
  Chiar as vrea sa mamanc popcorn la un show despre o tara in care nu au mai ramas decat alesii si aia care i-au votat :))
  • Like 0
 • Domnule Negruțiu, generalizările sunt periculoase. Eu nu cred că-i merit pe politicienii care ne conduc de mai bine de un sfert de secol. Și mai cunosc niște ființe la fel cu mine.
  O să vă amuzați, probabil, dar eu cred că-i merit pe politicienii care l-au adus pe Regele Carol I în țară, pe politicienii care au făcut România mare, pe politicienii care au murit prin pușcăriile comuniste pentru că nu s-au dezis de idealurile lor...
  Dar acestea sunt limitele democrației și ale votului universal... Să trăiască o țară întreagă după cum gândesc clienții lui Dragoș Pătraru de la Vax populi...
  • Like 0
 • Domnule Negruțiu, ce spuneți dvs. despre cine votăm, că ne votăm practic pe noi, poate fi valabil într-un sat, în care îi cunoști pe toți. La oraș, nu mai este valabil, nu ai cum să-i cunoști pe candidații noi decât din ce spune presa, iar presa dă informații bune despre cei care le dau bani. Așadar, problema este în lanțul de informare, nu la cetățean, care este receptorul final al informației. Mark Twain zicea ceva nostim, ceva de genul că dacă votul ar putea schimba ceva, nu te-ar mai lăsa nimeni să votezi...
  • Like 2
 • Nu comparati oamenii normali cu politicienii, pentru ca nu aveti dreptate !!! Oamenii politici din Romania sunt exceptia ,flagelul ,infectia cu care acest popor bun trebuie sa lupte ca sa nu moara !
  • Like 1
 • Casargoz check icon
  Chiar nu vin dupa ora 22?
  Eu am votat din alte motive: doream sa vad scanerul de buletine si tableta.
  Sunt un pic invidios pe cei care fac bani din alegeri.
  In rest dezamagire: la consilieri sunt numai liste.
  Oricum va invit la vot, e interesant. Dimineata era generatia de sacrificiu. Cei care au prins 40 de ani de munca si inca viseaza la parcari, scoli, trafic aerist. Cei care de 26 de ani voteaza aceiasi imbecili fara sa piarda speranta.
  Eu mi-am incarcat bateriile, daca ei spera mai pot spera si eu.
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult