Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cu cine votez

Cristian Tudor Popescu---

Mă întreabă cetățeni: e adevărat că vin americanii să nu recunoască alegerile?

Încerc să răspund cât pot de calm și aplicat la această întrebare dăulătoare. Delegația Congresului american nu vine în România în mod excepțional, e o vizită, cum se spune pe americănește, „on a regular basis”. Cu siguranță nu e vorba doar de oameni ai lui Trump, la care face apel Șoșoacă să nu recunoască alegerile, de vreme ce 4 sunt democrați și 4 republicani. 

În ce privește anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, SUA nu au exprimat nicio poziție oficială – au fost doar vorbe aruncate de Vance și Musk pentru a ataca UE folosindu-se de România. Au trecut de atunci 4 luni, prin urmare nu mai e posibilă nicio luare de atitudine din partea Washingtonului. Despre ce și cum s-a întâmplat, americanii pot să discute cu responsabilii români, dacă au timp și chef, în regim colocvial, fără urmări politice oficiale. Asta presupunând că nu au bunul simț să evite subiectul respectării democrației, când au un președinte instigator la răsturnarea rezultatului alegerilor prin forță, un condamnat penal care umblă acum să opereze Constituția SUA ca să înșface al treilea mandat.

Iar ca Statele Unite să nu recunoască alegerile din mai din România este creier pané. Ca să fie recunoscute sau nu, niște alegeri trebuie mai întâi să se desfășoare! Cum ar fi ca ACUM Casa Albă să le declare invalide?! O asemenea decizie se ia pe baza unui raport pe care-l fac observatorii americani la sfârșitul procesului de votare. Sigur, delegații SUA pot face un schimb de experiență folositor cu autoritățile române pentru ca atât campania electorală cât și alegerile să fie libere și corecte.

În privința vizelor și tarifelor, echipa de la Washington poate cel mult să exploreze ce anume ar avea de oferit la troc România ca să-l intereseze pe marele bișnițar de la Casa Albă.

Deci, în urma acestei întâlniri, nu se va întâmpla nimic. Dar impresia pe care președintele, premierul și Parlamentul României o vor lăsa oaspeților nu e de neglijat.

Alegerile din 4 Mai și 18 Mai vor avea loc la termenele stabilite. Iar subsemnatul m-am decis cu cine voi vota în primul tur. Am de ales între Nicușor Dan și Crin Antonescu. Consider că acela care are prima șansă de a-l învinge pe candidatul românoșilor MîRGA este Crin Antonescu. În plus, Antonescu, așa cum e, cu calități și defecte, este suprapus cu sine, nu are rest. În Nicușor Dan însă, simt că există un ceva întunecos și rece, pe care se străduiește tot timpul să-l țină ascuns. Ca să nu mai vorbim de faptul că până să se lupte cu derbedeul anti UE, anti România și anti Republica Moldova, căreia vrea să-i taie toate ajutoarele, primarul Capitalei trebuie să facă față încăierării cu Lasconi și o parte din USR.

Votez Crin Antonescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult