Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu doar 10 zile până la alegeri, o treime dintre americani au votat deja, evenimentele se precipită și sondajele se modifică

Trump si Biden

Foto: Jim Bourg / AFP / Profimedia

Intransigența și partizanatul excesiv și-au pus marca pe ultima parte a audierilor comisiei juridice a senatului, în care nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett s-a făcut numai cu voturile republicane, membrii democrați ai comisiei alegând să facă un gest fără precedent: boicotarea comisiei.

Luni 26 octombrie, va avea loc votul în plen al senatului, pentru confirmarea celei care - foarte probabil - va ocupa scaunul fostei judecătoare supreme Ruth Ginsburg.

În condițiile unui proces electoral care poate duce la alegeri contestate (cum s-a întâmplat în anul 2000, când Al Gore a acuzat comisia electorală de neregularități și a cerut renumărarea voturilor), un tribunal suprem complet este decisiv, fiindcă previne situația unui vot 4:4, care ar rezulta într-o paralizie a deciziei.

Populația de vârstă electorală din Statele Unite este de 257 de milioane. Dintre aceștia, peste 49 de milioane au votat deja până la data de 22 octombrie (circa 30% din cei peste 150 de milioane la cât este estimat electoratul din acest an) și se crede că numărul lor va atinge peste 80 de milioane până la 2 noiembrie.

Votul anticipat masiv permite câteva observații.

Mai întâi, cei care votează înainte de data alegerilor sunt cei care au ajuns devreme la o decizie definitivă și nu cred că aceasta se poate schimba. Acest lucru face ca segmentul celor "încă indeciși" să fie din ce în ce mai mic și reduce mult posibilitatea ca unii dintre ei să mai poată fi influențați în restul campaniei, orice fapte sau argumente li s-ar prezenta.

Cei care decid devreme, foarte numeroși în acest an, indică un atașament puternic și de neschimbat față de partidul lor, o loialitate bazată pe mai mulți factori, dintre care cei emoționali joacă un rol major.

În fine, în timp ce votul anticipat la sediile de votare este la fel de controlabil ca cel din ziua alegerilor, votul anticipat prin poștă (circa 39% după www.pewresearchcenter.com) crează posibilități de erori (buletine pierdute, întârzieri) sau fraude intenționate (adăugarea sau sustragerea de plicuri cu buletine de vot).

Joi 22 octombrie, în aula universității Belmont din Nashville, statul Tennessee, a avut loc cea de a doua (și ultima) dezbatere prezidențială.

Moderatoarea Kristen Walker (NBC) a fost mult mai capabilă să controleze întâlnirea candidaților decât a fost Chris Wallace, moderatorul primei dezbateri care s-a transformat de la început într-o ciorovăială haotică, lipsită de ținută.

Joe Biden și-a concentrat atacurile pe subiectele pandemiei, asigurărilor medicale și combaterii schimbărilor climatice.

El l-a acuzat pe Trump de greșeli care au dus la marele număr de îmbolnăviri și decese prin COVID, fără să explice limpede ce măsuri diferite ar fi luat echipa lui pentru o mai bună protecție a populației.

De asemenea el l-a numit din nou rasist pe Trump, care - în opinia lui - "ar fi turnat gaz peste fiecare caz de rasism". Neadmițând acuzațiile, președintele a spus că el "este cel mai puțin rasist om din întreaga sală".

Biden a explicat că principala direcție în domeniul asigurărilor medicale va fi extinderea Obamacare prin "opțiunea publică" (adică intervenția guvernului, care să devină un factor activ de competiție cu asigurările private). Acesta este echivalentul unei naționalizări a industriei medicale și a anexelor ei.

În domeniul economic, Trump l-a obligat pe Biden să repete o afirmație făcute în mai multe rânduri, acea că "era industriei bazate pe petrol a trecut" și că "vom înlocui economia prezentă cu economia verde", făcând aluzie la megaplanul utopic Green New Deal, elaborat de liderii stângiști ai partidului democrat.

"Amitiți-vă asta în ziua alegerilor!" a fost îndemnul lui Trump pentru populația din statele Texas, Pennsylvania, Virginia de Vest și Ohio, unde industria extractivă joacă un rol major în economie.

Oarecum neașteptată a fost includerea de către moderatoare a subiectului legat de suspiciunile de corupție a familiei Biden. Recent, s-au descoperit pe computerul lui Hunter, fiul fostului vicepreședinte, mesaje incriminatoare, care vorbesc despre contacte directe între Joe Biden și oamenii de afaceri din Ucraina și China, inclusiv mențiunea că 10% din sumele primite trebuie să fie date "omului cel mare".

"Are you the big man, Joe?" s-a adresat Trump adversarului său.

Trump s-a adresat direct lui Biden cu acuzația de a fi luat bani de la guverne străine și a exprimat părerea că aceasta este un delict de securitate națională.

Acuzațiile de corupție în ce privește familia Biden s-au înmulțit și au apărut noi documente și declarații ale unor martori, ca cele ale lui Tony Bubulinski, fost colaborator al lui Hunter Biden, care a pus la dispoziția senatului documente și materiale.

Cu două zile în urmă, Mark Meadows, șeful echipei prezidențiale de la Casa Albă, a declarat presei că foarte curând vom afla detalii despre afacerile ilegale ale familiei Biden în România.

Familia lui Biden mai este acuzată de obținerea unor sume mari de bani de la cercuri de afaceri din China și Kazahstan, folosind influența lor politică.

Noi acțiuni ale FBI, care a programat interogatorii începând de mâine, vor aduce detalii despre candidatul Biden, deși - din cauza timpului foarte scurt până la alegeri - este puțin probabil ca acestea să schimbe ceva din rezultatele finale.

Între statele americane există, ca și înainte, state decise pentru unul dintre candidați, cum ar fi California, New York pentru Biden și Missouri, Virginia de Vest, Kansas și Louisiana pentru republicani.

Dar în cele mai multe state "indecise" diferențele au scăzut ajungând în limita eorilor statistice (+/- 3-4%). Astfel avantajul lui Biden a scăzut la 1,5% în Florida (după Rassmussen Trump conduce cu 4% în Florida) și președintele conduce acum în sondajele din Arizona (+1), Carolina de Nord (+1) și Ohio (+ 0,6).

Dinamica schimbării sondajelor este în favoarea lui Trump, dar s-ar putea ca aceste schimbări să se petreacă prea târziu, într-o fază în care rezultatele alegerilor sunt deja decise în mintea alegătorilor "fără dubii". Care continuă să se prezinte la vot în număr foarte mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Emil check icon
    Felicitari, Republica. Continuati sa oferiti spatiu unui domn ce culege informatii de pe net, pretinzand neutralitatea si dorinta de a informa oamenii. Dar mai adauga si obisnuitele-i "pareri" culese direct pe la FoxNews.

    Talentatul domn Martin aloca cam o treime a articolului la "scandalul coruptiei familie Biden", subiect promovat masiv de Fox pe modelul Benghazi care a functionat foarte eficient impotriva lui Hillary Clinton. Aici insa dovezile sint foarte putine si extrem de dubioase. Cica fiul lui Biden si-a dat laptopul la reparat la un depanator oarecare din Delaware. Laptopul ar fi plin de emailuri compromitatoare. Ei bine in mainile cui a ajuns de la anonimul depanator? Rudy Giuliani. Care, pentru cei care inca il mai asculta, a inceput sa arunce iar cu acuzele obisnuite. Cam astea ar fi "dovezile" pe care si-a construit acelasi talentat domn Martin pseudo-argumentatia. Si, bineinteles, n-a pomenit un cuvant despre taxele lui Trump, copiii despartiti de parinti, samd.

    Pacat ca Republica nu gaseste pe cineva sa informeze onest despre ce se intampla in America.
    • Like 1
  • Este un articol pro-Trump dezechilibrat deontologic.
    • Like 2
    • @ Nucu Morar
      "pro-Trump dezechilibrat deontologic" dixit Nucu dar nu se oboseste sa ne spuna de ce crede el asta.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Sinteza articolului: bla bla bla Trump e meseriaș, bla bla bla, Biden e nașpa și e corupt (ca așa se zice ca se zice la FBI), bla bla bla socialiștii bau-bau maica, bla bla bla avem curtea suprema ce jmecheri suntem, bla bla bla Trump creste in sondaje ca Făt Frumos.
    In concluzie un text pentru cei mai sensibili dintre imbecilii care pun botul la propaganda populistă scris cu scopul de a ii mobiliza la vot, pe motiv ca lupta nu e deja pierdută așa cum credeau ei.
    • Like 7
    • @ Paul
      Mihai check icon
      Deci lupta e deja pierduta si tu stii asta, asa e ?
      • Like 0
    • @ Mihai
      Nu stim daca lupta ii pierduta sau nu , dar nu ne pasa.
      • Like 1
    • @ Paul
      Paulica, iar te faci de tot rasul pe site-ul asta. Vad ca te pronunti pentru socialism ce-ar fi daca ti-ai schimba numele in Paulica-socialistu.
      Lipsa ta de logica se vede din avion, cum poate textul asta scris pentru cititorii romani sa-i faca pe votantii americani sa se mobilizeze la vot pentru Trump.
      Lupta este deja pierduta de Biden si in cele 10 zile ramase pana la votul final va iesi la iveala toata coruptia lui Biden & familia.
      • Like 0
    • @ George Pohila
      Parerist check icon
      Și asta printr-o coincidenta cosmica. E ok sa fii corupt 40 ani, sau din tata in fiu, însă doar pana intri în cursa prezidentiala. Brusc abia a atunci ies chestii la iveala și devin de neacceptat.
      • Like 0
    • @ George Pohila
      Înțeleg că cine nu este cu Trump este socialist. Fanaticii lui Jair Bolsonaro au o logică și mai tare: cine nu e cu noi e marxist. Iar concluzia din final trăznește de partinzanat, nu de logică.
      • Like 1
    • @ constanteanul
      Nu, Paulica poate sa fie impotriva lui Trump e prerogativa lui, este socialist pentruca lauda socialismul sau critica pe cei ce critica socialismul.
      Intrebarea este cum un roman care a trecut prin ororile "societatii socialiste multilateral dezvoltate" sa vrea socialism, indiferent de ce culoare mai inchis sau mai deschis, in bastionul democratiei capitalista USA.
      • Like 0
    • @ George Pohila
      Parerist check icon
      "este socialist pentru ca .... critica pe cei ce critica socialismul"
      Si fascistii critica socialismul. Sau anarhistii. Sau islamistii. Prin urmare, daca critic islamistii, sau fascistii, inseamna ca sunt socialist?
      Asta se cheama rationament pe binar (pe 1 bit, sau 1 neuron).
      • Like 0
    • @ Parerist
      Despici firul in patru, asa faci in tot ce scrii aici, Gica contra.
      Daca citeai bine ce am scris vedeai ca am scris "lauda socialismul" si din cate am citit ce scrie individul aici am tras concluzia ca a trait bine in "socialismul multilateral dezvoltat", punand umarul cu entuziasm la construirea lui.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult