Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cu inima strânsă, m-am vaccinat cu AstraZeneca…

Vaccinare cu AstraZeneca

Foto: Getty Images

Bun! Acum sunt mai în formă să scriu post vaccinare. În 6 martie 2021 m-am vaccinat anticovid. Am rămas surprins când, după ce m-am pus pe lista de așteptare a centrului de vaccinare de la noi din localitate, la nici două săptămâni am primit mesaj că pot să mă programez la vaccin.

Mă duc un pic înapoi cu relatarea, atunci când am decis că vreau să mă vaccinez. Eram într-o situație de a discerne dintr-o multitudine de informații contradictorii: diferitele metode de acțiune a vaccinului (ARNm, proteine virale, vector viral), că a fost produs prea repede, că e cu cip 5G, teoria reptilienilor etc. Chiar nu am luat în derâdere niciuna dintre teorii. Am încercat să le înțeleg pe toate și să să-mi formez propria părere. Concluzia la care am ajuns a fost că e bine să mă vaccinez. Fără a mă pierde în toată știința evoluției umane, fără a contesta evoluția tehnologiei în toate variantele ei, am un dram de încredere în știință. Dacă de la minunăția descoperirii roții, la faptul că acum nu mai puțin de treizeci de ani eram pe alb și negru la tv, știința a urmat un drum coerent și constant. De la Arhimede la Einstein, de exemplu.

Revin la vaccin. Nu mi s-a părut deloc surprinzător că au apărut atât de repede variante de combatere a virusului Covid19. Probabil că imprecise la început, cum la fel de imprecisă este evoluția și manifestarea acestui virus. Dar primele rezultate au redat o oarecare speranță.

Da, au apărut anumite dubii referitoare la efectele adverse.

Eram în ziua în care trebuia să-mi fac programarea la vaccinare. Cum am scris mai sus, eram surprins că am fost atât de repede programat să fiu vaccinat, în ciuda algoritmului oficial al priorității la programare. Și a înțeles de ce. Multe persoane au renunțat la locurile disponibile pentru că centrul din localitate era cu AstraZeneca. O multitudine de idei contradictorii mă asaltau în momentul în care am accesat platforma de programare.

Poate părea o idee implacabilă ceea ce mi-a venit în minte când am apăsat pe butonul „confirmă programarea”, dar mi-au venit în minte cuvintele mareului preot evreu Caiafa, cel care l-a condamnat pe Isus Cristos „nu e mai bine pentru noi să sufere un singur om decât să piară întregul neam?” (Evanghelia după Sfântul Ioan, capitolul 11, versetul 50).

Acum sunt în stare să scriu prin ceea ce am trecut după ce m-am vaccinat, cu AstraZeneca. Am trecut prin triajul obișnuit în care trebuie să declari dacă suferi sau ai suferit de boli grave sau alte situații care te-ar pune în pericol în caz de vaccinare. Sincer, întrebările sunt cumva la mijloc, căci ai putea liniștit să bifezi „nu știu”, dar oricum nu știu care e impactul răspunsurilor. Eu am văzut-o ca aceeași veșnică birocrație după cum spunea și tata „hârtiile acoperă pe cei vii, iar pământul pe cei morți”. Am fost vaccinat la 11:25 AM. Nimic neobișnuit timp de mai multe ore. Ne tot întrebam, eu și soția, căci ne-am vaccinat împreună, „Ești bine? Simți ceva neobișnuit?” Nimic. Când pe la nouă seara au început să mă ia niște frisoane. Nu era prima dată când am avut astfel de situații. Am avut destule episoade de răceală cu astfel de simptome. Dar parcă acum, cu tot acest Covid și mai mult cu AstraZeneca, m-am panicat un pic. Am urmat indicațiile doamnei doctor de la centru: paracetamol, lichide.

Temător, la vreo două ore după ce au trecut simptomele, m-am dus la culcare animat fiind de același cuvinte ale lui Caiafa și parafrazez, oare nu e mai bine să sufăr și eu un pic pentru ca întregul nostru neam să revină treptat la normalitate? Pot părea cuvinte mari, dar neamul este fiecare dintre noi.

NOTĂ: Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a conchis, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si eu m-am vaccinat pe 3, la 12 ore dupa, frisoane, febra usoara, stare cu greturi, durere locala serioasa si dureri de cap. Dupa o zi s-au lasat mai toate, dupa doua, doar umarul ma mai deranja si eventual nimic dupa. Doar ca n-am luat nimic. Am mancat in ciuda greturilor si am baut multa apa. La 4-5 zile sa fii atent la dureri de cap tot mai mari, sunt indicii daca ai problema rara cu coagularea.
    • Like 1
  • antonia check icon
    Felicitari.
    Fara acest curaj de-a-si asuma riscuri, oamenii ar fi ramas la adapostul cavernelor. fiecare in grota personala.
    • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult