Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cu o inconștiență de manual, România riscă să devină ceea ce Ucraina a fost în 2014: o țară ruptă, trădată, zdrobită de pofta imperială a Rusiei

Protest AUR

De oriunde ai fi - din Milano sau din Botoșani, din Dublin sau din Dorohoi - te rog citește până la capăt! Nu pentru mine. Nici măcar pentru tine. Ci pentru copilul tău, pentru părinții tăi, pentru ce mai poate însemna România peste cinci sau zece ani.

Suntem într-un moment cumplit. Poate cel mai periculos de după decembrie 1989. Un moment în care, cu o inconștiență de manual, România riscă să devină ceea ce Ucraina a fost în 2014: o țară ruptă, trădată, zdrobită de pofta imperială a Rusiei. Iar această sinucidere națională se întâmplă democratic. Cu buletinul de vot în mână.

Prețul tăcerii: ce am votat de fapt după 35 de ani de lipsă de educație, civism și integritate

În 4 mai 2025, România a votat. Nu doar candidați sau partide. Ci rezultatul a 35 de ani de nepăsare, improvizație și corupție sistemică. Ce s-a întâmplat atunci nu este o surpriză. Este nota pe care o luăm, ca societate, după ce am copiat, chiulit, ignorat și deturnat materia fundamentală numită democrație.

1. Lipsa educației nu e o metaforă. E o catastrofă

Educația românească a fost tratată ca o povară, nu ca o prioritate strategică. În 35 de ani:

• Am schimbat peste 30 de miniștri ai educației - fiecare cu reforme superficiale și orgolii personale.

• România a ajuns constant pe ultimele locuri în Europa la performanță educațională, alfabetizare funcțională și rata de abandon școlar.

• Mai grav: conform studiului PISA, aproape 4 din 10 adolescenți români nu înțeleg ce citesc. Acești tineri devin votanți.

Educația nu înseamnă doar note. Înseamnă gândire critică, discernământ, capacitatea de a filtra minciuna de adevăr, populismul de soluție, spectacolul de competență. În lipsa acestor repere, votul devine un impuls emoțional, o formă de refulare colectivă — nu un exercițiu de responsabilitate democratică.

2. Educația civică – marele absent din formarea noastră ca națiune

Câți români știu exact ce face un consilier local? Câte atribuții are un europarlamentar? Ce presupune descentralizarea sau subsidiaritatea? Și câți înțeleg cum se construiește un buget public? România nu a investit niciodată serios în educația civică. Nu în școli, nu în spațiul public, nu în media.

Rezultatul? O țară în care:

• Votul se dă pe sacoșe, frică, scandal și nostalgia „omului puternic”.

• Alegerile locale se transformă în concursuri de popularitate, nu în dezbateri despre infrastructură, politici publice sau sustenabilitate.

• Participarea scăzută la vot e dublată de o și mai gravă participare pasivă după vot: „nu ne interesează ce se întâmplă în consilii, în Parlament sau în Bruxelles”.

3. Corupția nu mai e doar furt. E o cultură

Din 1990 încoace, România a produs o generație întreagă de cetățeni pentru care corupția a devenit „firescul”, nu excepția.

• A da „o atenție” sau „o cafea” e normal.

• A obține funcții prin pile, nu prin merit, e „cum merg lucrurile”.

• A fura bugetul public e acceptabil „dacă mai lasă și pentru noi ceva”.

Această normalizare a corupției a afectat ireversibil încrederea cetățeanului în stat și instituții. Iar când nu mai crezi că lucrurile pot fi curate, nu mai cauți lideri cinstiți. Îi cauți pe cei care știu „să se descurce”, „să-i pună la punct pe ceilalți”, „să facă ordine”. Astfel ajungem săconfundăm autoritatea cu agresivitatea, carisma cu cinismul și loialitatea cu obediența.

4. Efectul asupra votului de duminică

Rezultatele de la urne nu sunt o greșeală de moment, ci o oglindă. A unei națiuni în care:

• Alegătorii sunt fie obosiți, fie dezgustați, fie manipulați.

• Tinerii fie nu vin la vot, fie votează pe TikTok.

• Presa e fragmentată, compromisă sau marginalizată.

• Politicienii competenți sunt percepuți ca „plicticoși” în comparație cu cei gălăgioși.

Am votat cu urmele lăsate de anii în care profesorii au fost umiliți, părinții au emigrat, și tinerii au fost crescuți în familii și școli care nu le-au spus niciodată: Țara asta e și a ta. Și tu decizi ce se întâmplă cu ea.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, aproape jumătate dintre cei care s-au prezentat la urne l-au votat pe George Simion - agentul dezbinării, al urii și, mai nou, al intereselor rusești. Iar ce e și mai grav, 10 milioane de români nu au votat deloc.

De ce? Din scârbă? Din lehamite? Din prostie? Din comoditate? Indiferent de motiv, efectul e același: i-au pus ștampila în mână lui Putin.

George Simion președinte e un pericol real. Imediat, concret, exploziv. 

Omul ăsta nu e doar un populist cu gura mare. E mai mult. E varianta românească a experimentului Trump combinat cu otrava lui Lukașenko. Cu ce ne amenință?

Să-ți explic:

  • Ne scoate din Uniunea Europeană. Da, din locul care ne ține economia în viață. 4 milioane de români trăiesc și muncesc în UE. Ce vor face când vor fi expulzați?
  • Ne scoate din NATO. Adică din cea mai puternică alianță militară din lume, care ne apără de Rusia lui Putin. Da, fix Rusia aia care a ras orașe întregi în Ucraina și care visează la Moldova, la Dobrogea, la control total în Balcani.
  • Prăbușirea economică. Cu Simion la Cotroceni și un guvern AUR la Palatul Victoria, bursele se prăbușesc, euro sare în aer, investitorii fug, iar prețurile explodează. Crezi că glumesc? Uită-te la ce se întâmplă în Ungaria lui Orban. Apoi multiplică haosul cu zece.

Dar poate spui: „Hai, domnule, nu poate fi chiar așa rău!” Ba da. Și încă mai rău.

Omul ăsta vrea control total. Presă aservită, justiție obedientă, ONG-uri închise, minorități umilite. Va transforma România într-un regim autoritar cu față naționalistă, în care orice voce critică va fi redusă la tăcere. Nu te gândi că „nu te interesează politica”. Când îți vor bate la ușă să-ți spună ce ai voie să spui, să iubești, să crezi, o să te intereseze. Dar va fi prea târziu.

Și mai e ceva: Simion e carismatic. Îți zâmbește din colțul gurii, îți spune ce vrei să auzi, îți promite că te scapă de corupți, de „străinii care ne fură țara”, de Bruxelles, de „multinaționale”, de tot. Doar că nu spune niciodată cu ce le înlocuiește. Și dacă ai curiozitatea să-l întrebi, ori te ia la mișto, ori te dă afară din sală cu un limbaj de mahala.

România poate muri în etape. Și prima etapă s-a încheiat duminică. A doua e turul doi. Nu e un text apocaliptic. E realitate. Se poate întâmpla. Mai repede decât crezi.

Ce e de făcut… într-un viitor pe care sper să-l mai avem în România?

Nu mai avem luxul de a spune „asta e” sau „oricum nu se schimbă nimic”. Istoria nu-i iartă pe cei care aleg să tacă. Soluțiile nu sunt simple, dar sunt posibile:

• Educație civică reală, de la grădiniță până la viața de adult, în școală, în firme, în comunități.

• Reformă curajoasă în educație, cu profesori plătiți decent, formare continuă și depolitizare a sistemului.

• Toleranță zero la corupție, în toate formele ei: publică, privată, „mică” sau „strategică”.

• Susținere pentru presă liberă, jurnalism de investigație, ONG-uri care luptă pentru transparență.

• O nouă cultură a participării – în care fiecare vot contează, dar mai ales fiecare zi dintre voturi.

Dacă nu învățăm lecția de acum, vom continua să dăm vina pe alții, să plângem la patru ani o realitate pe care am lăsat-o să ne invadeze. România nu e pierdută. Dar e în pericol. Și nu din cauza unui partid, ci din cauza a milioane de absențe mici care au crescut în tăcere.

Astăzi nu e o zi de învins. E o zi de trezire. Încă mai avem timp. Încă mai putem opri acest coșmar. Cum?

Nu-l lăsa pe vecinul tău să decidă viitorul în locul tău. Nu-i lăsa pe cei manipulați de propaganda rusă să fure România. Nu sta acasă. Folosește-ți vocea. Nu renunța. Ieși la vot. Redă-ți vocea. Dă-ți puterea. Salvează România!

Semnat:

Cu luciditate, cu dragoste și cu dorința de a pune umărul la dezvoltarea României în care m-am născut, o româncă ce nu vrea să-și plece capul în fața unui slugoi de la Moscova care n-a muncit o zi în viața lui.

P.S. Dacă ți-e rușine de cine ne-ar putea fi președinte, imaginează-ți ce va simți copilul tău când va deschide cartea de istorie. Scrie tu povestea. Cu mâna ta. La vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valeriu check icon
    Din titlul articolului as zice ca doamna sugereaza ca va avea loc o revolutie colorata violenta in urma careia, presedintele ales legitim va fi dat jos cu ajutorul serviciilor secrete occidentale
    • Like 1
    • @ Valeriu
      E credibil, dar să sperăm că nu....
      • Like 0
  • mg check icon
    ..stimată doamnă sper ca optimismul dvs să fie suficent de molipsitor. Mi-ar prii și mie o liguriță-două..

    În privința democrației.. nu cred că funcționează fără educație, sau fucționează prost, cam ca la noi..
    Geaba dăm vina pe guverne, minștri ai educației, sau pe Iohannis cu a lui..
    Dacă "școlerului" nu-i pasă nici măcar cât de cornul ăla dat de pomană la pachet cu laptele, degeaba mai dăm cu var pereții școlilor..

    Păi și de ce nu le pasă ? Eu zic că nu le pasă pentru că văd zi-de-zi, că nu învățătura e rețeta succesului în societatea românească.
    Că ecranele tv sunt acaparate de vreo 35 de ani de VIP-uri de carton.
    Semi-analfabeți(bete..) cu tupeul până-n tavan, care-și etalează (fără vreo urmă de bun simț..) bogăția dobândită fără efort, pe clipit din gene, prin metode ce țin de lumea interlopilor..etc
    Simplu ca bună ziua. Nu-ți trebuie BAC-ul.. E de mirare că foarte puțini aleg calea mai grea ?

    Ce cultură civică se lipește de niște persoane needucate ?
    PCR n-a dispărut. Și nu vorbesc de partidul unic, ci de strămoșescul Pile Cunoștințe Relații, care a fost adus la rang de artă după revoluție.
    Prin anii '90, un cunoscut om de afaceri și-a pus amanta, balerină de profesie, director la una din firmele pe care le cumpărase. Și da, a falimentat-o.. Ce-și face omul cu mâna lui..

    Ziceți că 10 milioane n-au votat la primul tur. Nici nu mai contează de ce. Argumentele pro și contra se știu. Pe georgești nu-i mai scoți din ale lor. Întrebarea e, ce emoție puternică ar putea crea șocul necesar, care să le dea elanul necesar celor indeciși ?

    Acum vreo câteva luni făceam o pledoarie pentru o candidatură inedită.
    Dădeam și o listă cu posibile mari personalități din sport, lumea filmului.
    Am vorbit singur, da' nu-i bai.
    Nu mai e timp de filmulețe, dar poate-ar ajuta decisiv susținerea publică venită din partea, unora ca :
    Nadia Comăneci, Simona Halep, Gică Hagi, Ilie Năstase, Ion Țiriac, Maia Morgenstern, Marcel Iureș..
    Poate că măcar unul dintre ei ar putea da iluzia că :

    a schimbat vietile oamenilor
    a dat cu sapa
    a montat un carburator
    a schimbat o sonda urinara
    a explicat teorema lui Pitagora unor copii

    Altfel totul va părea doar "un șantaj murdar".. cu complimente pentru dna @Margot, din care mi-am permis să citez..
    • Like 2
    • @ mg
      În vremurile copilăriei mele se spunea că învățătura este mama înțelepciunii. Am îmbătrânit învățând toate prostiile de pe lume dar nu am devenit înțelept...

      Pare-se că sunt imun la înțelepciune și că m-am școlit în zadar. Premierul Ciolacu (de-acum fost!) încă nu și-a găsit diploma de bacalaureat, Simion e pe cale să deschidă ușa de la Cotroceni. Numitorul comun al acestor indivizi este că n-au fost niciodată amici cu școala, dar sunt inamicii celor care o au la activ.

      Iar 4 din 10 români votanți bat din palme: Simion, Simion! ...

      • Like 2
    • @ Francisc
      De data asta nu pot să nu fiu de acord cu Dvs: într-adevăr, așa este, NU ați devenit înțelept. Asta e situația.
      Și da, doar 4 din 10 români au votat cu Simion. Dar asta ÎN PRIMUL TUR. Acolo unde doar 2 din 10 români au votat cu Nicușor. Hai să vedem cum stă treaba în turul 2 și apoi să tragem concluzii. Nu așa e corect?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ba da! E foarte corect ca turma să-și aleagă berbecul. Încă nu s-a terminat alegerea...
      • Like 1
    • @ mg
      Vezi că Ilie Năstase este pro "suveranisti", îi mai ai pe Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Mihai Malaimare, Dan Puric, o mulțime de popi de diverse ranguri. Ajung "personalitățile suveraniste"? Așa că fiecare să-și vadă de ce știe, care știe? să facă. O să-mi dai exemple și de partea cealaltă. O părere este de acceptat, dar propagandă, amenințări și denigrari nu. Nimeni nu-i perfect.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Hai !
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Care ”hai”, că m-ai lăsat fără cuvinte.... Există și un Mircea Zugravu echilibrat, principial, calm etc? Văd că da. Bravo, n-am ce să zic altceva, fiindcă sunt încă uimit...
      • Like 0
  • Corina check icon
    O descriere corectă a realității și a modului în care am ajuns aici. Noi, opozanții lui Simion, putem câștiga alegerile și le vom câștiga. Dar nu trebuia să ajungă candidat la prezidențiale. E la mintea cocoșului că nu poate fi cu nimic sub Georgescu ori Șoșoacă la capitolul motive de respingere. Avocatul care a făcut contestația scrie în Adevărul tot:

    https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/simion-is-coming-iar-tu-ce-faci-pentru-a-l-opri-2441930.html

    Merită citit profilul pe care i-l creionează lui Simion, dar și trimiterile la scriitorul Igor Bergler și la profesorul de la Oxford Corneliu Bjola, Se va lăsa cineva trezit de avertismentele lor atât de clare?
    • Like 2
  • Dintre soluțiile posibile enumerate de dumneavoastră, cel mai mult mi-a plăcut aia cu „o nouă cultură a participării – în care fiecare vot contează, dar mai ales fiecare zi dintre voturi”.

    E imposibil să construim o democrație dacă vreme de 4 ani ne băgăm capul în nisip, ca struțul, fără să ne pese ce fac aleșii. A merge la vot o dată pe cincinal nu înseamnă că suntem cetățeni responsabili...

    Ne „certăm” între noi doar cu ocazia mergerii la urne, în rest e liniște și pace. Aleșii își văd de matrapazlâcurile lor, noi de oile noastre și toată lumea e mulțumită că e „democrație”. Ciobanii care ne păstoresc mai trag din când în când câte o boată pe spinarea mioarelor nemulțumite, ca să le taie cheful de behăit...

    Cu Simion e altă treabă! Băiatu' ăsta e născut din turmă, iar când cioporul de mioare vrea să pască stepele rusești, nu te poți împotrivi…

    • Like 2
    • @ Francisc
      N-ați scăpat nici Dvs de bazaconia asta cu Rusia care ne va aservi țara sub regimul suveranist, bazaconie care e indusă tendențios de către propagandă și care n-are absolut nicio legătură cu realitatea.
      Am apreciat la Dvs faptul că vă separați în idei de corul majoritar, al celor care aplaudă pe aici anularea alegerilor (inclusiv amicul Dvs ”mg”). Ați remarcat lipsa de democrație implicită. Ați mai spus, corect, că drumul nostru democratic a început strâmb, chiar de la început, de acum 35 de ani, prin confiscarea revoluției de către un sistem securisto-mafiot de care n-am mai scăpat și care s-a dezvoltat monstruos de atunci până în prezent. În aceste condiții îmi e foarte greu să împac în mod coerent poziția asta lucidă a Dvs cu poziția Dvs, tulbure și nerealistă de data asta, în care pur și simplu nu vedeți cum TOT sistemul securisto-mafiot s-a adunat în spatele lui Nicușor și-l susține. PSD (”buni” băieți), PNL (la fel de ”buni”), UDMR (eleganți, dar la fel de putrezi ca ceilalți), USR (partidul declarat antisistem dar creat de sistem / Coldea!!!) Vi s-a pus pata pe suveraniști și credeți orbește, rezonați cu toate măcănelile aberante ale propagandei sistemului securisto-mafiot de care vorbeam mai sus. Sunteți, aparent, antisistem, dar când e să aveți o opțiune la vot, vă duceți, mergând după fentă, fix în brațele sistemului. Și-i mai considerați și pe cei care nu fac asta, ca fiind cam prostuți / imbeciluți. Ziceați ceva de genul că nu vă puteți imagina un om cu capul bun că ar vota suveraniștii. Eu NU vreau să vă conving de nimic. Nici n-aș putea dar nici nu vreau. Aș vrea însă doar să-mi explic logic cum pot coexista în logica Dvs aceste 2 tendințe de care vorbeam mai sus: cea antisistem și cea pro-sistem. Înțeleg că nu vă e simpatic Simion, că nu aveți încredere în competențele lui și nici chiar în buna lui credință. OK, e opțiunea Dvs democratică. Dar acum nu e vorba de persoane, ci de direcții ale țării. Tabăra Dvs spune că e vorba de direcția Europa versus direcția Rusia (indiferent ce-o mai însemna și asta). Eu spun însă că AMBELE direcții vor fi europene. Dar una va fi pro neomarxism și soroșism european cu integrare totală într-un stat federativ, iar cealaltă pro conservatorim și suveranism relativ, dar tot în interiorul UE. Repet, chiar nu vreau să vă conving de nimic, doar că nu înțeleg cum vă împăcați Dvs cele 2 tendințe divergente.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      "Bazaconia cu Rusia"? Dar bazaconia cu "sorosism"? Ce mesaj mai puternic de apropiere de Rusia vreti decat listele cu persoane aparute saptamanile trecute, sau promisiunile ca presa si partidele vor disparea?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      "Bazaconia cu Rusia"? Dar bazaconia cu "sorosism"? Ce mesaj mai puternic de apropiere de Rusia vreti decat listele cu persoane aparute saptamanile trecute, sau promisiunile ca presa si partidele vor disparea?
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Domnule, din păcate nu este bazconie. Tot nu vrei să iei în considerare afirmațiile acestui golan, ale lui, ale c.g. și ale sosoacai. Eu nu vreau să, joc "ruleta rusească ".
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Oricât ați încerca să mă convingeți de injustețea părerilor mele, nu aveți șanse de reușită, domnule Cojocaru. Îmi place ardoarea cu care îl susțineți pe George Simion…

      Despre ce „direcții ale țării” discutăm când e vorba să-l punem pe Simion la cârmă? Da, sunt „antisistem” atunci când „marile partide pro-europene” (la PNL și PSD mă refer!) ne procopsesc cu premieri de teapa doamnei Dăncilă sau a tovarășului Ciolacu. Renunț la „antisistemism” când văd alternativa.

      Să nu-mi spuneți (deși încercați!) că Simion e soluția miraculoasă a problemei. România prezentului nu-și poate permite să dea cu tifla Europei, bazându-se pe elucubrațiile unora precum Georgescu și preluate de „suveranistul” George.

      Dar voia poporului e sfântă, că de-aia e „democrație”…
      • Like 3
    • @ Francisc
      mg check icon
      ...beeee ! Pardon, m-a luat gura pe dinainte, domnule Francisc.
      • Like 2
    • @ mg
      Nu-i mare bai, domnule mg. Și eu beee(hăiesc) și beee(ruiesc) când am poftă. Mă supăr uneori că nu sunt înțeles de semeni, da' asta e „democrația”: câte capete, atâtea păreri...

      A' ma, serios vorbind și punând cap la cap părerile tuturor, ce credeți? E Simion omul potrivit să prezidențieze România? Domnul Cojocaru e convins că da. Eu nu...
      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..și tot atâtea beri.. :))
      • Like 0
    • @ Francisc
      Mai repet, dacă nu m-am făcut înțeles: NU vreau să vă conving să schimbați tabăra. Eu doar îmi expun, cu pasiune, propriile convingeri, știind foarte bine că vorbesc la pereți. NU îl susțin pe Simion fiindcă îl consider perfect, ci fiindcă e singurul candidat suveranist. Ponta era un suveranist vopsit, de fapt omul sistemului și el. A candidat moț și el cu mască de suveranist doar ca să ia din voturile lui Antonescu și să-i netezească drumul lui Nicușor spre turul 2. V-am mai spus, asta e voința sistemului (ăsta pe care-l susțineți Dvs acum din toată inima).
      România NU va da cu tifla Europei, ci va negocia dur, demn, în picioare. Noi am fost învățați de vechiul sistem să fim complexați și supuși când discută granzii Europei și iau decizii. Dar avem și noi atuurile noastre de care nu vrem să profităm. Unul este dreptul de veto. Nu nepărat să-l folosim în mod abuziv, dar să putem arăta pisica pe care scrie veto pentru a putea obține ce vrem, în interes național. Și să ne urmărim EXCLUSIV interesul național, fără complexe de marginali. ASTA se poate întâmpla DOAR sub un regim suveranist și NU se va întâmpla în veci sub un regim al vechiului sistem, supus establishment-ului bruxelez, ca de exemplu regimul nicușorist. Fiindcă repet, în spatele lui s-au adunat toți cei din vechiul sistem pe care îl dezavuați inclusiv Dvs: PSD, PNL, UDMR, USR, Băsescu, Ponta, Terheș, Tomac etc etc etc adică toți vopsiții pro-europeni. Cu bunele și relele lor, singurii care (cel puțin până acum) NU fac parte din rahat sunt suveraniștii. Asta aleg eu, nu persoane fizice, inevitabil imperfecte. Dvs vreți să alegeți rahatul, înfășurat bine să nu miroase, într-un ambalaj albastru cu steluțe galbene. Treaba Dvs, e democrație. Vom vedea peste un timp cine a avut dreptate și cui i se aplică zicala românească ”dă-mi Doamne mintea românului DE PE URMĂ”. Aia de după regimurile Băsescu și Johannis, promovați agresiv tot de aceiași care apoi s-au căit, dar n-au învățat nimic din experiența asta iar acum vin cu o propunere pe același calapod. Dar repet, fiecare e liber să facă ce vrea. Iar ce-și face omul cu mâna lui se cheamă ”lucru manual”.
      • Like 0
    • @ mg
      N-o să mă credeți când spun că berea face bine și la trup și la minte, domnule mg. „Trupește” vorbind, o bere te ajută să mistuiești mai ușor friptura de la prânz, „mintenește” (cuvânt inventat!) te face să răgâi la auzul unor idei deșucheate.

      George Simion președinte chiar e o idee smintită a unui popor dezbinat. Cine știe, poate greșesc... Greșesc?
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Ați furat banii românilor cu prăbușirea leului, criptocomunistule! Asta aduc României și românilor „pasiunea” și „convingerile” analfabeților funcțional!
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Mai lăsați-o naibii de „suveranitate”, domnule Cojocaru. Încă nu ați priceput că într-o lume „globalizată” nu este loc pentru independență?

      Și, apropo: cum să fii independent și suveran când ești dator vândut? Spuneți că eu aleg rahatul înfășurat în ambalaj albastru și încercați să-i lămuriți pe alegători că Simion e soluția. Mi-ar place să cred că aveți dreptate, dar nu-mi permit o asemenea iluzie...

      • Like 4
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..corect cap-coadă. Da' poate greșesc eu..

      Luați-o ca pe-o încercare de schimb de experiență. Eu m-am desfătat cu un pahar de vin (șpriț de fapt..), cerut de 2 felii de pizza reîncălzite la cuptor. Friptură poate duminica viitoare.

      Și unele și altele sunt chiar necesare, măcar din când-în când. O cere trupul, dar mai ales "comitetul central", pentru că ne place sau nu, suntem manipulați prin hormoni. În cazul de față serotonina, care-atunci când picură (mai ales) prin sistemul digestiv, te învăluie o stare de bine. Devii mai binevoitor.
      Iar lipsa ei te face nervos și agresiv. Se știe că revoluțiile se fac pe stomacul gol. Așa că sfatul meu e, dați fripturi pentru popor, sau măcar grătare cu mici, bine făcuți .. :))

      Altfel la chinezi râgâitul e un fel de omagiu la adresa gazdei, după o masă îmbelșugată, indiferent de prostiile care se spun..
      • Like 1
    • @ Francisc
      Dar e foarte bine să votați fix așa cum vreți. Nu discutăm în amănunt acum, ci peste un timp....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      ove check icon
      In ultimul timp desi am citit tot nu am mai comentat deloc.Am incercat sa ma informez ,sa aflu ce solutii au suveranistii sufletului la coruptia si incompetenta crunta a institutiilor statului,la deficitul pe cale sa explodeze etc.Am urmarit Tik-Tok,Realitatea TV.Nu am aflat nimic ce nu stiam ,de fapt nici nu ar trebui sa ii numim suveranisti,sunt doar niste extremisti periculosi prin ce pot si ce vor sa faca..Profita de scarba pe care o au oamenii fata de partidele astea de rahat care ne-au condus dar nu aduc absolut deloc solutii concrete ,fac doar scandal ,sunt niste primitivi ca batausii din carciumi.Tot repeti ca nu va urma apocalipsa daca va castiga Simion .Ba da,va urma.Deasemenea ne tot spui ca Rusia nu e bau bau.Serios?Adica rusii nu jubileaza la ce intampla acum?Chiar sa cred ca nu si-au bagat coada lor infecta?Sa nu ne frica zici, e doar propaganda sistemului.Dar cum scrie si in comentariul de mai jos, ca ne-ai omorat in sute de comentarii cu "demonul Soros" nu e propaganda?Propaganda fac doar ceilalti,nu?Da ,fac cu bolta pe PSD,PNL,iar USR-ul m-a dezamagit maxim.Dar dementul de Georgescu si huliganul de Simion nu reprezinta solutia, asta e clar.Ei sunt doar cancerul ce na va da lovitura.Sunt curios, peste cateva luni cand va deveni clar asta, daca iti vei pune cenusa in cap sau vei disparea ,satisfacut ca ti-ai facut treaba.
      • Like 3
    • @ Francisc
      E adevărat, într-o lume (total) globalizată nu e loc de independență și suveranitate. Dar nu v-ați prins că lumea acum SE SCHIMBĂ total. Valul a început în SUA și va veni inevitabil peste toată Europa. Acum conservatorismul american e viitorul, iar soroșismul neomarxist european e înapoierea și decadența. Mizați deja pe o mână moartă. Dar... noi să fim sănătoși :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      ove check icon
      In ultimul timp desi am citit tot nu am mai comentat deloc.Am incercat sa ma informez ,sa aflu ce solutii au suveranistii sufletului la coruptia si incompetenta crunta a institutiilor statului,la deficitul pe cale sa explodeze etc.Am urmarit Tik-Tok,Realitatea TV.Nu am aflat nimic ce nu stiam ,de fapt nici nu ar trebui sa ii numim suveranisti,sunt doar niste extremisti periculosi prin ce pot si ce vor sa faca..Profita de scarba pe care o au oamenii fata de partidele astea de rahat care ne-au condus dar nu aduc absolut deloc solutii concrete ,fac doar scandal ,sunt niste primitivi ca batausii din carciumi.Tot repeti ca nu va urma apocalipsa daca va castiga Simion .Ba da,va urma.Deasemenea ne tot spui ca Rusia nu e bau bau.Serios?Adica rusii nu jubileaza la ce intampla acum?Chiar sa cred ca nu si-au bagat coada lor infecta?Sa nu ne frica zici, e doar propaganda sistemului.Dar cum scrie si in comentariul de mai jos, ca ne-ai omorat in sute de comentarii cu "demonul Soros" nu e propaganda?Propaganda fac doar ceilalti,nu?Da ,fac cu bolta pe PSD,PNL,iar USR-ul m-a dezamagit maxim.Dar dementul de Georgescu si huliganul de Simion nu reprezinta solutia, asta e clar.Ei sunt doar cancerul ce na va da lovitura.Sunt curios, peste cateva luni cand va deveni clar asta, daca iti vei pune cenusa in cap sau vei disparea ,satisfacut ca ti-ai facut treaba.
      • Like 1
    • @ ove
      DA, dacă peste câteva luni se va dovedi că m-am înșelat grav, îmi voi pune cenușă în cap și îmi voi face ”MEA CULPA”. Dar dacă nu eu mă voi fi înșelat ci tu / voi atunci tu îți vei pune cenușă în cap? Să vedem.
      • Like 0
    • @ mg
      Comentariul dumneavoastră m-a făcut să caut texte vechi, scrise degeaba. Iată ce am găsit prin gunoaiele gândurilor mele din urmă cu vreo 10 ani:

      Răgâieli…

      Mă trezesc, cu mici excepții, în fiecare răsărit de soare răgâind după berea și răchia de anțărț și fără vreo urmă de poftă de viață. Diminețile mele sunt așa nu fiindcă răgâi prea mult, ci pentru că indiferența, incultura și (mai ales) indolența de care am parte (voiam să scriu avem parte, dar generalizarea e inutilă) îmi depășesc puterea de înțelegere. Cum să pricepi o lume în care „manelismul” (chiar am găsit cuvântul potrivit) e preferat de majoritate? Nu zic, vai de mine, că oi fi eu vreun buric al pământului, dar când privesc (cu mânie și tristețe) „valorile” promovate de societatea în care trăim, parcă-mi vine s-o dau naibii de viață...

      Ce mai rămâne de spus când un întreg popor a dat cinstea pe rușine? Nimic! Ne certăm unii cu alții de 25 de ani despre „cinstea” aleșilor noștri și ne amăgim cu ideea că „ce să-i faci, asta e”, uitând că viața noastră nu e infinită. Și în tot timpul ăsta, cei „puși” să ne conducă au tot tras spuza pe turta lor...

      Ce să mai spui atunci când „Jiji” e ales parlamentar și (colac peste pupăză) membru în comisia juridică, iar apoi e condamnat la pușcărie dar scapă înainte de termen fiindcă a fost „băiat bun” și a scris o carte?... Măcar Copos a scris vreo patru, în doar un an și-un pic!...

      Continuăm să mergem la vot ca oile la tăiere (că de-aia e „democrație”) și să ne trezim în fiecare dimineață cu o răgâială și cu bucuria că mai suntem încă vii. Libertatea cuvântului e sfântă. Problema mea e că prea mulți n-au nimic de spus dar spun și prea puțini au destule de spus, dar nu pot fi auziți în „hărmălaia” asta generală menită să acopere impostura unora ca Șova, Ponta , Tăriceanu, Copos și (din păcate) atât de mulți alții.

      La ultimele alegeri (în 2012) „struțocămila” numită USL și-a zdrobit adversarii (de PDL vorbesc) cu un scor de neparticipare. Și ce ză vezi: după nici doi ani „mariajul” USL se destramă și unul dintre parteneri (de PNL spun) se „cuplează” cu amanta - aceeași fată de moravuri ușoare refuzată prin 2008- și „construiesc” împreună o „măreață opoziție” menită să ne scoată la liman. Între noi fie vorba, dragi români, pe cine să alegem, că Dan Diaconescu e și el la „mititica”?

      Le cer anticipat scuze vecinilor pentru răgâielile mele matinale... Hâc, da' eu cu cine votez?...






      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      ove check icon
      Nu trebuie sa fie mai bine,macar de nu va fi mai rau (din cauza deficitului oricum o sa fie mai rau,indiferent cin o sa iasa) si o sa recunosc ca ne-am speriat degeaba.Dar.....
      • Like 0
    • @ Francisc
      Voia poporului nu este sfântă. S-a văzut asta la cele două referendumuri, Băsescu și Nicușor Dan. Dacă nu convin mărimilor ticăloase dă-o dracului de democrație. Mai nimeni nu aduce asta în discuție.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      E grav dacă persisti în a vorbi cu pereții. Asta ține de medicină, dacă nu de altceva. Știi bine ce vreau să spun.
      • Like 0
    • @ Francisc
      Nu..
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Pentru a ne convinge, eventual, că ai avut dreptate este nevoie de timp, mai mult sau mai puțin, vezi cazul trump, dar timpul va fi fatal pentru noi, în cazul, nu că ai avut dreptate, nu ai, ci în cazul în care vor câștiga "suveranistii" legionaro-putinisti.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Asta până când? La următoarele mid term elections vom vedea cum se schimbă lucrurile ca să nu mai zic de prezidențiale unde AOC și Bernie au început deja campania electorală. Va fi un marxism în SUA de numa pentru că la ei e clar ca nu au o problemă de venituri ci de distribuție a lor din moment ce cele mai sărace state americane rivalizează cu Germania la indicatori economici.
      Și atunci ce facem cu un președinte prostălău? Slujim. Moscova, evident, că lor le convine să fie haos și să dicteze ce vor. Așa-zisul suveranismul e o mare inepție în ziua de azi, cam cum ar fi revenirea la industria calului, care culmea, se leagă și a fost enunțată de alt prostălău.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Asta până când? La următoarele mid term elections vom vedea cum se schimbă lucrurile ca să nu mai zic de prezidențiale unde AOC și Bernie au început deja campania electorală. Va fi un marxism în SUA de numa pentru că la ei e clar ca nu au o problemă de venituri ci de distribuție a lor din moment ce cele mai sărace state americane rivalizează cu Germania la indicatori economici.
      Și atunci ce facem cu un președinte prostălău? Slujim. Moscova, evident, că lor le convine să fie haos și să dicteze ce vor. Așa-zisul suveranismul e o mare inepție în ziua de azi, cam cum ar fi revenirea la industria calului, care culmea, se leagă și a fost enunțată de alt prostălău.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Asta până când? La următoarele mid term elections vom vedea cum se schimbă lucrurile ca să nu mai zic de prezidențiale unde AOC și Bernie au început deja campania electorală. Va fi un marxism în SUA de numa pentru că la ei e clar ca nu au o problemă de venituri ci de distribuție a lor din moment ce cele mai sărace state americane rivalizează cu Germania la indicatori economici.
      Și atunci ce facem cu un președinte prostălău? Slujim. Moscova, evident, că lor le convine să fie haos și să dicteze ce vor. Așa-zisul suveranismul e o mare inepție în ziua de azi, cam cum ar fi revenirea la industria calului, care culmea, se leagă și a fost enunțată de alt prostălău.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Asta până când? La următoarele mid term elections vom vedea cum se schimbă lucrurile ca să nu mai zic de prezidențiale unde AOC și Bernie au început deja campania electorală. Va fi un marxism în SUA de numa pentru că la ei e clar ca nu au o problemă de venituri ci de distribuție a lor din moment ce cele mai sărace state americane rivalizează cu Germania la indicatori economici.
      • Like 0
  • "Ce ati facut dvs CONCRET in viata ?."...zice strania formă de viață "suveranistă" a cărei mare realizare pentru rrromâni se pare că a fost vizionarea filmului soroșist globalist Dune 2....
    Dar idolii săi cu biografii fake(cg) sau zero-ridicole(simion) sau infractori pe față(lulea) câte carburatoare au montat, presupunem că ei ar ști ce este(domnia sa probabil că nu)?!?
    • Like 3
  • “ Ne scoate din Uniunea Europeană……
    Ne scoate din NATO…….Rusia aia care care visează la Moldova, la Dobrogea, la control total în Balcani……
    Prăbușirea economică. Cu Simion la Cotroceni și un guvern AUR la Palatul Victoria, bursele se prăbușesc, euro sare în aer, investitorii fug, iar prețurile explodează. Crezi că glumesc? Uită-te la ce se întâmplă în Ungaria lui Orban. Apoi multiplică haosul cu zece…..”

    Incredibil la ce nivel de incompetenta, patetism, manipulare si ticalosie au ajuns acesti “ contributori “.
    Va intreb, concret, fara sa ma mai obosesc sa demontez aceste ineptii, dintre care cea cu Ungaria lui Orban care a ajuns in pragul falimentului este cireasa de pe tort :
    Ce ati facut dvs CONCRET in viata ?
    cu subiect si predicat.
    ati tinut discursuri., din cate se pare…
    ati schimbat vietile oamenilor ?
    ati dat cu sapa ?
    Ati montat un carburator ?
    Ati schimbat o sonda urinara ?
    Ati explicat teorema lui Pitagora unor copii ?
    Ati scris o carte ?
    Rugati-va sa citeasca cat mai putini oameni destepti acest articol, d-na Neagu……..
    Efectul va fi cel contrar.
    Cei carora le adresati acest santaj murdar nu intra niciodata aici, stati linistita.
    • Like 1
    • @ Margot Fenring
      Tu ce ești? Cumva un dan cojocaru in fuste?! Iată, ăștia sunt băiețeii cu fuste pe care îi tot pomeniți voi.
      Treziți-vă băi imbecililor și nu hotarati voi,o minoritate de refulati securisto-comunisti basiti, pentru țara asta. Nu va place? Luați-vă de coviltirurile și marș spre est!
      • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      Ha, ha! Mi-a plăcut mult cum tu, un BĂSIST declarat și asumat îi faci pe alții ”BĂȘIȚI”. Uneori ai mult umor, chiar dacă involuntar.
      • Like 0
    • @ Margot Fenring
      RazvanP check icon
      Mi se pare normal, nu au atâtea clase încât să priceapă ce scrie pe aici..
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Lasati...O sa va puteti razbuna daca iese Simion.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dap! Inca nu s-au inventat clasele cu minus.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Una este Băsescu alta basiti. Sunt basiti revendicativi.
      • Like 2
    • @ Mhai Nai
      Idealul nu e răzbunarea, ci e să ne putem uni toți românii, chiar așa cu păreri politice diferite. Adică să nu mai fie falia asta, scindarea asta între noi. Noi ne dăm în cap ca fraierii, așa cum se bat sclavii între ei , iar cei de la conducere, adică stăpânii de sclavi profită și ne râd în nas. Pedepse vor fi cu siguranță, dar numai în cadru legal, pentru cei de la vârf (adică dintre stăpânii de sclavi) care au făcut fărădelegi și au asuprit populația într-un fel sau altul. Însă repet: noi, cetățenii onești ar trebui să fim uniți, nu dezbinați.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Comentariu dublat. Aplicația reacționează extrem, extrem de greu. A demisionat oare adminul de aici și s-a dus la vreo platformă suveranistă? :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Țara arde și criptocomunistul iar râde ca rusul.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Ușor de zis, greu de făcut, domnule Cojocaru,,,

      Cum să „unești” cinstea cu hoția sau minciuna cu adevărul? Sigur că putem face o „medie” (că tot e la modă!) convenabilă pentru hoți: ei fură și noi plătim, ei promit și noi îi credem, ei ne „dă” și noi „primim”.

      Ne considerăm amândoi cetățeni onești, domnule Cojocaru. Și suntem, nu-i așa? Numa' că mie nu-mi plac ideile promovate de Simion și domniei voastre da. Cum facem ca să ajungem la consens?



      • Like 1
    • @ Francisc
      Consensul NU e bun deloc. Consens era doar în comunism. Noi nu de consens avem nevoie, ci de anularea faliei, scindării dintre noi. Putem vota unii într-o direcție și alții în altă direcție, Ideea e să nu ne mai dăm în cap unii altora, să nu ne mai urâm și să nu ne considerăm imbecili, analafabeți funcțional etc unii pe alții. Adică să trăim cu acceptarea faptului că gândim diferit și să ne respectăm unii pe alții, în măsura în care vedem că suntem de bună credință.
      P.S. NU trebuie unite deloc hoția cu cinstea și adevărul cu minciuna. Hoția și minciuna trebuie pedepsite. Numai să nu credem, cu candoare, că nelegiuirile sunt doar într-o tabără și deloc în alta.... Să sancționăm faptele ilegale, nu opțiunile politice....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Aha, acum înțeleg! Consensul e rău, da' un guvern de uniune națională e bun...

      • Like 0
    • @ Francisc
      Dacă se poate și altfel, nu, nu e bun un guvern de uniune națională. Dar dacă nu poate fi stabil un guvern la un moment dat, atunci, ca soluție temporară poate fi susținut și un guvern de uniune națională, DACĂ ȘI NUMAI DACĂ (vă amintiți expresia de la matematică) TOȚI actorii politici implicați acceptă cu bună credință asta și nu sabotează proiectul. Guvernul de uniune nu presupune ștergerea diferențelor ideologice dintre partide, ci găsirea concepțiilor comune minime și bunele practici pe care se poate baza o asemenea guvernare.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Concluzia e clară: dacă (și numai dacă!) Simon câștigă alegerile atunci trebuie să pricepem că „boborul” are întotdeauna dreptate. Chiar și atunci când se pișă pe vot...

      • Like 0
    • @ Francisc
      În altă ordine de idei haideți să vedeți o fază. Să vedeți cât de omniprezent și ilegal, imoral etc e sistemul care, repet, e adunat în totalitate în spatele lui Nicușor. Dați căutarea unui cuvânt oarecare pe site-ul dexonline.ro Vă va apărea în plus o fereastră în care sunteți întrebat dacă votați cu Nicușor Dan. Hodoronc-tronc. Dacă ați apăsa DA nu știu ce se întâmplă că n-am dat. Dar dacă apăsați NU, va apărea altă fereastră în care se zice așa: ”Of! N-ați vrea să vă mai gândiți puțin? E în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Haideți să alegem mintea deschisă și calculată a unui matematician, nu izolarea care ne-ar lăsa pe dinafară, la ușa Europei. Ce spuneți?” iar singura variantă e să apeși tasta cu varianta ”OK, aveți dreptate, mă mai gândesc”. Sau să ieși de pe site. La a doua accesare cu același cuvânt suntem iertați totuși de mizeria asta. Dacă căutăm alt cuvând, mieria se repetă!!!!!
      Acum, indiferent de opțiunile politice ale cuiva, vi se pare OK, legal, moral așa ceva sau dimpotrivă, o mizerie? Eu zic că e o mizerie, dar AEP-ul se face că plouă. Nici nu mă mir. Dacă făceau ceilalți din astea acum probabil erau deja unii în arest preventiv. E doar un mic exemplu. Am auzit de asemenea de presiuni făcute de angajatori către angajați pentru a DOVEDI că au votat cu Nicușor. Postul România TV, care până mai ieri era cu Ponta, care se dădea - sanchi - mare suveranist acum BRUSC îl pupă în dos pe Nicușor într-un mod incredibil și grețos. Astea sunt așa, la prima mână, niște mărunțișuri. Dar ne putem face o impresie despre cât de mare și tare e sistemul din spatele lui Nicușor și mai ales cât de cinstit, corect, pro-european bla bla bla este atât sistemul cât și Nicușor însuși. Puteți verifica dexonline.ro dacă sunteți curios....
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult