Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

George Simion a fost și este în continuare candidatul PSD-ului

George Simion surprins

Foto: Profimedia

Ca să fie foarte limpede pentru toată lumea, George Simion a fost și este în continuare candidatul PSD-ului. E noul Dragnea. Doar că e mai tânăr. Și fără “decât atât” la fiecare două cuvinte. Dar o joacă tot pe suveranism, tot disperat să își facă poze pe lângă Trump, cu același tip de discurs și aceleași televiziuni preferate. Multe coincidențe, practic. 

Motivul pentru care PSD nu l-a atacat în campanie, motivul pentru care a primit voturi și în 2024, și în 2025 de la pesediști, motivul pentru care PSD alege să nu se poziționeze acum, în turul al doilea, motivul pentru care AUR a bătut PSD-ul în toate fief-urile social democrate, motivul pentru care PSD își asumă fix acum reformarea, motivul pentru care niciun lider social-democrat nu spune o vorbă urâtă despre Simion - toate aceste motive probează ceva ce părea doar o teorie. Inclusiv permisivitatea ridicată a alianței PSD-PNL la excesele și derapajele extremiste ale AUR începe să se explice acum. 

Astăzi  ideea că Simion e, de fapt, omul PSD-ului nu mai e doar o teorie.

PSD deține această artă a supraviețuirii. Când pare că totul e pierdut (credibilitate, demnitate, imagine, popularitate, autoritate), se întâmplă niște crize sociale. Și apoi PSD revine, în alianță cu cineva, la guvernare. S-a mai întâmplat și pe vremea lui Dragnea. Când ieșise toată țara în stradă. Și PSD-ul chiar era “ciuma roșie”, era rușinos atunci să spui într-un grup de prieteni că ai convingeri pesediste. Apoi PSD s-a întors la butoane, cu PNL de mână, binecuvântat de Iohannis.

Astăzi se întâmplă cam același lucru. Dar cu alte nuanțe și pe un scenariu un pic diferit. 

Și o să întrebați de Rusia. Unde e Rusia? Păi la PSD e la ea acasă. Era normal să folosească cozi fix din aceeași sferă ideologică. Și datorită lui Ciolacu, Moscova chiar are motive să zâmbească acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar sunt amuzant de urmărit flotările logice, produse de disperare, ale propagandei soroșisto-bruxeleze. Se știe situația că în trecut erau doar 2 bazine electorale: PSD și anti-PSD. Iar cei anti-PSD erau majoritari. Acum însă avem 3 bazine electorale. Unul al vechiului sistem (PSD+PNL), care devine din ce în ce mai nesemnificativ, iar celelalte 2 sunt pentru schimbare. O direcție e către dreapta conservatoare și suveranistă (AUR, POT) iar alta către stânga progresistă și globalistă (USR). Dar acum autoarea propagandistă Carmen Dumitrescu se zbate să inoculeze ideea că suveranismul nu există, ci e inclus în pesedism. De ce? Ca să revină la ideea existenței a doar 2 bazine electorale, unde cel anti-PSD e majoritar. Să resusciteze vechiul antipesedism (majoritar) împotriva actualului suveranism. O bazaconie care e greu de crezut și de către ea însăși, darămite de alții. Doamnă, v-am mai zis, fiți mai puțin agitată și prolifică scriind la normă și la comandă articole slăbuțe și ineficiente și mai luați lecții de la Maistorul CTP. Acolo, la el, e puțin și ”bun”. Bun pentru misiunea lui, bineînțeles, că la modul absolut nu e nimic bun din partea lui.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      PSD-ul s-a cam păcălit cu UE crezând ca au de unde sa fure fără sa se vadă așa că și-au zis că mai bine cu Rusia că acolo e la liber, nu degeaba nucleul dur PSD care numai social democrat nu e, îl sprijină pe șeful de galerie oligofren și astfel rămân la putere fără să își păteze blazonul. Sigur că o vor da-o pe asta cu stabilitate pentru care se vor sacrifica și vor intra la guvernare cu AUR și partidul Pol POT care au oameni bine pregătiți pentru relansarea economică prin industria calului.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Mă tot uit în jur, curios de ce ziceți voi și propaganda voastră și nu văd nicio Rusie cu care se fac afaceri. Sau să se vrea a se face afaceri în viitor, INDIFERENT de cine ar ajunge la putere. În afara de niște vechi privatizări izolate și fără vreun bun rezultat, nimic, nada, nicun semn. Foarte bine, nu plângem. Dimpotrivă, toate afacerile, de toate felurile, atât cele OK cât și cele oneroase sunt în marea majoritate cu partenerii din UE. Iar reglementările, adeseori imperative, tot de la Bruxelles vin. Dar e haioasă ideea ta: noi avem legături și depindem de cei alături de care stăm în ”casa” nostră europeană, dar când ceva ne nemulțumește, unii ca voi dau vina pe vecinul rus cu care nu avem absolut nicio relație, nici economică nici politică. Amuzant. Și stupid în același timp.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Care dreapta? Pseudosuveranismul romanesc propaga ideologii de stanga pe toate palierele vietii sociale. Este urmasul direct al protocronismul si national comunismului ceausist. In domeniu politic o intarire a statului urmata de o reducere a libertatii individuale. Georgescu chiar a scapat din gura porumbelul cu un singur partid. In domeniu economic doresc o restrangere a petei libere si un interventionism pronuntat al statului. plus controlul preturilor. Benzina la 1 leu, desfiintarea dobanzilor la credite, case la 35.000 de euro, izgonirea multinationalelor, nationalizari pe scara larga. E stanga cum te vad si cum ma vezi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult