Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum a ajuns scaunul MagicHome în Lituania. Melania Medeleanu: Empatia este o emoție universală, iar generozitatea e un limbaj ușor de înțeles

MagicHome în Lituania

În toamna anului 2017, sute de oameni se așezau, rând pe rând, pe scaunul rezistenței dintr-o galerie de artă din centrul Bucureștiului, pentru a susține campania MagiCAMP, care își propunea să strângă fonduri pentru a construi un refugiu destinat părinților copiilor cu afecțiuni oncologice. Doi ani mai târziu, MagicHome, clădirea din apropierea Institutului Oncologic București, este aproape gata. Iar campania care a transformat refugiul în realitate a trecut granițele țării, fiind donată unei asociații din Lituania. 

Melania Medeleanu s-a întors săptămâna aceasta de la Vilnius, unde asociația Mamu Unija vrea să creeze un centru în care să fie cazați părinții copiilor cu afecțiuni oncologice, dar care să ofere și îngrijire paliativă și ședințe de kinetoterapie. În țara cu trei milioane de locuitori, 100 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an. „Ei aveau această clădire pe care se străduiau să o ridice, nu mai aveau bani și s-au hotărât să facă o campanie de strângere de fonduri. Au tot căutat idei, nu le-a plăcut nicio propunere făcută de agenții. Iar într-o zi, cineva care locuia în Germania le-a trimis campania noastră „Împreună pentru MagicHome”. Au fost impresionați, pentru că empatia este o emoție universală, iar generozitatea un limbaj ușor de înțeles Și ne-au contactat”, povestește Melania Medeleanu, cofondatoarea Asociației MagiCAMP. MagiCAMP și agenția Jazz au hotărât să doneze campania asociației Mamu Unija, care a replicat-o întocmai. 

„Singura diferență este că noi am avut-o într-o galerie de artă, iar ei nu au beneficiat de un astfel de spațiu. Au transformat un container în sală de spital și l-au amplasat în piața centrală, Cathedral Square”, povestește Melania Medeleanu, despre inițiativa care își propune să strângă 500.000 de euro. 

Prima persoană care s-a așezat pe scaunul rezistenței a fost prima doamnă a Lituaniei, Diana Nausėdienė. „Am avut așa de mari emoții, am retrăit emoțiile campaniei noastre și o vedeam pe fondatoarea asociației cu stătea cu telefonul în mână și dădea refresh ca să vadă cine stă pe scaun, ce mesaje trimit oamenii, câți bani s-au strâns. Exact așa cum făceam și noi”, povestește Melania Medeleanu.

În România, celor 140.000 de persoane oameni care au susținut printr-un sms construcția MagicHome s-au alăturat oamenii care au decis, în diferite orașe ale țării, să își pună casele la dispoziția familiilor ai căror copii au fost diagnosticați cu cancer. „Le-am spus să își țină telefonul aproape că vor primi sigur astfel de oferte. Și când eram în drum spre aeroport, o reprezentantă a asociației ne-a povestit că au fost sunați de cineva care le-a propus asta”, spune Melania Medeleanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult