Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cum a ajuns scaunul MagicHome în Lituania. Melania Medeleanu: Empatia este o emoție universală, iar generozitatea e un limbaj ușor de înțeles

MagicHome în Lituania

În toamna anului 2017, sute de oameni se așezau, rând pe rând, pe scaunul rezistenței dintr-o galerie de artă din centrul Bucureștiului, pentru a susține campania MagiCAMP, care își propunea să strângă fonduri pentru a construi un refugiu destinat părinților copiilor cu afecțiuni oncologice. Doi ani mai târziu, MagicHome, clădirea din apropierea Institutului Oncologic București, este aproape gata. Iar campania care a transformat refugiul în realitate a trecut granițele țării, fiind donată unei asociații din Lituania. 

Melania Medeleanu s-a întors săptămâna aceasta de la Vilnius, unde asociația Mamu Unija vrea să creeze un centru în care să fie cazați părinții copiilor cu afecțiuni oncologice, dar care să ofere și îngrijire paliativă și ședințe de kinetoterapie. În țara cu trei milioane de locuitori, 100 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an. „Ei aveau această clădire pe care se străduiau să o ridice, nu mai aveau bani și s-au hotărât să facă o campanie de strângere de fonduri. Au tot căutat idei, nu le-a plăcut nicio propunere făcută de agenții. Iar într-o zi, cineva care locuia în Germania le-a trimis campania noastră „Împreună pentru MagicHome”. Au fost impresionați, pentru că empatia este o emoție universală, iar generozitatea un limbaj ușor de înțeles Și ne-au contactat”, povestește Melania Medeleanu, cofondatoarea Asociației MagiCAMP. MagiCAMP și agenția Jazz au hotărât să doneze campania asociației Mamu Unija, care a replicat-o întocmai. 

„Singura diferență este că noi am avut-o într-o galerie de artă, iar ei nu au beneficiat de un astfel de spațiu. Au transformat un container în sală de spital și l-au amplasat în piața centrală, Cathedral Square”, povestește Melania Medeleanu, despre inițiativa care își propune să strângă 500.000 de euro. 

Prima persoană care s-a așezat pe scaunul rezistenței a fost prima doamnă a Lituaniei, Diana Nausėdienė. „Am avut așa de mari emoții, am retrăit emoțiile campaniei noastre și o vedeam pe fondatoarea asociației cu stătea cu telefonul în mână și dădea refresh ca să vadă cine stă pe scaun, ce mesaje trimit oamenii, câți bani s-au strâns. Exact așa cum făceam și noi”, povestește Melania Medeleanu.

În România, celor 140.000 de persoane oameni care au susținut printr-un sms construcția MagicHome s-au alăturat oamenii care au decis, în diferite orașe ale țării, să își pună casele la dispoziția familiilor ai căror copii au fost diagnosticați cu cancer. „Le-am spus să își țină telefonul aproape că vor primi sigur astfel de oferte. Și când eram în drum spre aeroport, o reprezentantă a asociației ne-a povestit că au fost sunați de cineva care le-a propus asta”, spune Melania Medeleanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult