Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum a ajuns scaunul MagicHome în Lituania. Melania Medeleanu: Empatia este o emoție universală, iar generozitatea e un limbaj ușor de înțeles

MagicHome în Lituania

În toamna anului 2017, sute de oameni se așezau, rând pe rând, pe scaunul rezistenței dintr-o galerie de artă din centrul Bucureștiului, pentru a susține campania MagiCAMP, care își propunea să strângă fonduri pentru a construi un refugiu destinat părinților copiilor cu afecțiuni oncologice. Doi ani mai târziu, MagicHome, clădirea din apropierea Institutului Oncologic București, este aproape gata. Iar campania care a transformat refugiul în realitate a trecut granițele țării, fiind donată unei asociații din Lituania. 

Melania Medeleanu s-a întors săptămâna aceasta de la Vilnius, unde asociația Mamu Unija vrea să creeze un centru în care să fie cazați părinții copiilor cu afecțiuni oncologice, dar care să ofere și îngrijire paliativă și ședințe de kinetoterapie. În țara cu trei milioane de locuitori, 100 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an. „Ei aveau această clădire pe care se străduiau să o ridice, nu mai aveau bani și s-au hotărât să facă o campanie de strângere de fonduri. Au tot căutat idei, nu le-a plăcut nicio propunere făcută de agenții. Iar într-o zi, cineva care locuia în Germania le-a trimis campania noastră „Împreună pentru MagicHome”. Au fost impresionați, pentru că empatia este o emoție universală, iar generozitatea un limbaj ușor de înțeles Și ne-au contactat”, povestește Melania Medeleanu, cofondatoarea Asociației MagiCAMP. MagiCAMP și agenția Jazz au hotărât să doneze campania asociației Mamu Unija, care a replicat-o întocmai. 

„Singura diferență este că noi am avut-o într-o galerie de artă, iar ei nu au beneficiat de un astfel de spațiu. Au transformat un container în sală de spital și l-au amplasat în piața centrală, Cathedral Square”, povestește Melania Medeleanu, despre inițiativa care își propune să strângă 500.000 de euro. 

Prima persoană care s-a așezat pe scaunul rezistenței a fost prima doamnă a Lituaniei, Diana Nausėdienė. „Am avut așa de mari emoții, am retrăit emoțiile campaniei noastre și o vedeam pe fondatoarea asociației cu stătea cu telefonul în mână și dădea refresh ca să vadă cine stă pe scaun, ce mesaje trimit oamenii, câți bani s-au strâns. Exact așa cum făceam și noi”, povestește Melania Medeleanu.

În România, celor 140.000 de persoane oameni care au susținut printr-un sms construcția MagicHome s-au alăturat oamenii care au decis, în diferite orașe ale țării, să își pună casele la dispoziția familiilor ai căror copii au fost diagnosticați cu cancer. „Le-am spus să își țină telefonul aproape că vor primi sigur astfel de oferte. Și când eram în drum spre aeroport, o reprezentantă a asociației ne-a povestit că au fost sunați de cineva care le-a propus asta”, spune Melania Medeleanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult