Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a ieșit Cuzin Toma din mină la lumină. Născut într-o colonie muncitorească, a găsit cheia să-și depășească condiția: „Firicel sunt eu, acum 30 de ani, fără cultură. Dacă nu aș fi avut acces la cultură, aș fi fost un Firicel astăzi”

Cuzin Toma

Foto: Cuzin Toma Facebook

„Firicel e un personaj real și azi, îl vedem peste tot. Firicel sunt eu, acum 30 de ani, fără cultură. Dacă nu aș fi avut acces la cultură, aș fi fost un Firicel astăzi”, a spus actorul Cuzin Toma, invitat la emisiunea „Scenă Deschisă” de la Digi24. Actorul care îl interpretează pe Firicel în serialul „Las Fierbinți”, spune că pe stradă oamenii vor să îi ofere băutură și îl întreabă dacă „e așa de bun la bătaie”, iar asta face parte din riscul interpretării unui personaj pe termen lung. „De multe ori oamenii se raportează în primă instanță la tine ca la personaje”, vede el.

Crescut într-o colonie muncitorească, Cuzin Toma a povestit la „Scenă Deschisă” că a plecat de acasă la 11 ani, a muncit în mină ca electrician, a fost balerin la „Doina Gorjului”, iar în final a ajuns în București, după fata de care se îndrăgostise la țară și care ulterior i-a devenit soție.

„La 11 ani am plecat de acasă în altă parte și aia a fost. (Părinții tăi?) Au rămas la ei acasă. Îi vizitam, ne vedeam. (Dar erai minor). Eram minor, dar eram o mare familie acolo (în colonia muncitorească ACH Bistrița -n.n.)”, a spus Cuzin Toma la emisiunea „Scenă Deschisă”. 

După ce a terminat liceul, a lucrat ca miner un an și trei luni. Cum a fost perioada aceea? „Întunecată și umedă. A fost groaznică, nu își dorea nimeni la 18 ani să intri în subteran și să nu știi dacă mai ieși sau nu.” În paralel, a făcut „pe ascuns” cursurile unei școli de dans și balet și a reușit să se angajeze ca dansator în Târgu Jiu, pentru un salariu cât un sfert din cel de la mină.

„Din miner m-am transferat dansator. Pare glumă, dar să știi că e adevărat, scrie în cartea de muncă transfer în interes de serviciu din funcția de miner în funcția de balerin”, a povestit el zâmbind.

„Ansamblul artistic „Doina Gorjului” făcea angajări. Eu, pentru că făcusem și cursurile de dans la ei, m-am dus, am dat examen și m-am angajat. De unde trebuia să ne angajeze cu jumătate de normă, pe mine m-au angajat cu normă întreagă atunci. Renunțam la mai mult de trei sferturi de salariu. Am fost dansator profesionist doi ani și jumătate, am dansat folclor”, spune actorul.

În timp ce își satisfăcea stagiul militar, la un moment dat, pentru că nu obținuse învoire să se întâlnească cu fata pe care o iubea, Cuzin Toma povestește că a sărit gardul unității militare.

„Am cerut permisie, învoire, nu mi-a dat. Am zis foarte bine, sar gardul. L-am sărit. Numai că între timp s-a mai făcut o dată apelul. Am sărit cu un prieten. El s-a dus într-un loc unde era telefon, eu m-am dus într-un loc unde nu era telefon. Ne-am dat întâlnire la 5 dimineața, la capul podului, peste Jiu. M-am dus dimineața, am așteptat jumătate de oră. Când m-am întors, era toată unitatea drepți pe platou, mă așteptau pe mine, dispărutul (râde)”, a rememorat actorul la emisiunea „Scenă Deschisă”.

În 1999, Cuzin Toma a plecat în București, după iubita sa, și a intrat la facultatea de sport, unde a făcut trei ani. Apoi a ajuns să dea „din ambiție” la Teatru, în urma unei discuții cu fetele din căminul studențesc, despre Tudor Chirilă.

Băi, actor pot să fiu și eu. Și de acolo a plecat. După un an, am intrat la actorie. Cred că în primul rând ca să îmi dovedesc mie că pot să fac și asta”, vede el.

În rolul lui Firicel din „Las Fierbinți” a ajuns în urma unui casting, chemat de actorul Dragoș Bucur.

„Am dat casting și aia a fost. Era rol episodic, Firicel apărea doar în episodul 1 și în episodul 2, atât. În sezonul 1. Și scriseseră 7 episoade și după ce am dat castingul au început să scrie și pentru Firicel mai departe. Iar din sezonul 2 am devenit cuplu cu Văncică (...) Suntem prieteni, muncim mult, repetăm mult, ca să scăpăm de prima mână, cum spunem noi. Râdem destul de mult (...). Zice lumea că e improvizație, dar dacă stăm să improvizăm toți, nu se mai termină ziua de filmare”, explică Cuzin Toma. 

Nu s-a gândit niciodată să plece din țară. „Îmi doresc să mă retrag la mine la țară, să mă duc în satele unde duc eu festivalul (Festivalul de film „Film în sat”, organizat de Cuzin Toma - n.n.), să mă duc din sat în sat, să țin workshop-uri și să ajut tinerii, să le deschid cumva orizontul”, spune actorul.

Emisiunea poate fi urmărită aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult