Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum am insultat memoria celor din Colectiv

Tot ce-am fi putut să facem pentru morții și mutilații din Colectiv era să dăm suferințelor și pieirii atâtor oameni un sens. În amintirea lor, să schimbăm lucrurile așa încât o altă tragedie Colectiv să nu se mai întâmple.

Nu întreb ce-ar fi dacă un nou dezastru pricinuit de foc, pământ, apă, prostie și ticăloșie (pentru prostie și ticăloșie, citiți aici) ar lovi România. Nici nu vreți să vă gândiți.

Întreb altceva. În 2015, guvernul PSD, răspunzător pentru ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie și după aceea, a demisionat sub presiunea străzii. În toamna lui 2017, guvernul este din nou PSD, ba chiar se regăsesc în el membri ai guvernului 2015: Liviu Dragnea (azi, pe post de cașipremier), Sevil Shhaideh, Darius Vâlcov (acum consigliere), Mircea Dușa, Grațiela Gavrilescu (ALDE), Mihai Tudose, Sorin Grindeanu (reevaluat), Rovana Plumb (până ieri), Marius Nica, Liviu Pop.

Prin urmare, stimați Republicani, putem spune că n-am făcut nimic pentru cei din Colectiv, în afară de a le insulta memoria? Și că această insultă este rezultatul alegerilor de acum 11 luni? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult