Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum am insultat memoria celor din Colectiv

Tot ce-am fi putut să facem pentru morții și mutilații din Colectiv era să dăm suferințelor și pieirii atâtor oameni un sens. În amintirea lor, să schimbăm lucrurile așa încât o altă tragedie Colectiv să nu se mai întâmple.

Nu întreb ce-ar fi dacă un nou dezastru pricinuit de foc, pământ, apă, prostie și ticăloșie (pentru prostie și ticăloșie, citiți aici) ar lovi România. Nici nu vreți să vă gândiți.

Întreb altceva. În 2015, guvernul PSD, răspunzător pentru ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie și după aceea, a demisionat sub presiunea străzii. În toamna lui 2017, guvernul este din nou PSD, ba chiar se regăsesc în el membri ai guvernului 2015: Liviu Dragnea (azi, pe post de cașipremier), Sevil Shhaideh, Darius Vâlcov (acum consigliere), Mircea Dușa, Grațiela Gavrilescu (ALDE), Mihai Tudose, Sorin Grindeanu (reevaluat), Rovana Plumb (până ieri), Marius Nica, Liviu Pop.

Prin urmare, stimați Republicani, putem spune că n-am făcut nimic pentru cei din Colectiv, în afară de a le insulta memoria? Și că această insultă este rezultatul alegerilor de acum 11 luni? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult