Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum amenajezi o bucătărie de tip open space în dialog vizual cu livingul. Cele mai importante sfaturi ca să le faci funcționale

Open space

În multe dintre ansamblurile rezidențiale noi, fie că e vorba de o casă sau de un apartament într-un bloc, bucătăriile sunt de tip open space, iar delimitarea față de living este destul de estompată. Asta reprezintă o provocare când vine vorba de designul interior, mai ales dacă îl faci pe cont propriu.

Chiar dacă îndeplinesc funcții diferite, cele două spații trebuie să comunice la nivel vizual și să creeze impresia de unitate și armonie. Cu alte cuvinte, spațiul trebuie să fie răspundă atât exigențelor practice, cât și celor estetice.

Cum faci acest lucru? Respectând câteva principii de bază enunțate de DedeSign, asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința. DedeSign vine și cu un concept practic din care te poți inspira. 

1. Funcționalitatea

Primul lucru de care trebuie să ții cont este aspectul funcțional, adică felul în care folosești spațiul respectiv. Delimitează cu atenție zonele în funcție de activitatea pe care trebuie să o susțină (pregătirea mâncării, servirea mesei, relaxare, citit etc.) și plasează piesele de mobilier astfel încât să poți trece cu ușurință dintr-o zonă în alta, astfel încât toată suprafața să fie optim împărțită, să fie utilă, dar în același timp primitoare.

În proiectul propus de DedeSign, delimitarea se face- pe lângă panoul despărțitor mobil care conferă versatilitate spațiului- și prin alegerea unor piese de mobilier de culori diferite, dar cu aceeași textură: canapeaua de culoare gri în living și scaunele de culoare verde pentru masa din bucătărie.

Pentru a accentua și mai mult această delimitare, au fost folosite soluții de iluminat diferite: un tip de spoturi pentru living și un altul pentru bucătărie, unde zona de dining a fost și mai clar marcată cu ajutorul unor suspensii.

2. Cântărește proporțiile

Dacă ai achiziționat vreodată un obiect de mobilier sau cel puțin un obiect decorativ doar pentru că ți-a plăcut foarte mult, iar atunci când l-ai pus în cameră ți-a dat seama că nu se integrează prea bine, pentru că era prea mare sau prea mic, cu siguranță data viitoare vei fi mai atent la proporții și dimensiuni.

Păstrarea raportului între dimensiunile camerei și obiectele care o îmbracă este esențială pentru crearea unui spațiu armonios. 

Un exemplu bun în acest sens este tabloul integrat în conceputul propus.

3. Bucură-ți ochii. Cât de importantă este continuitatea vizuală

O bucătărie de tip open space și un living trebuie să se afle într-un dialog din punct de vedere vizual. Continuitatea vizuală dintre cele două spații poate fi creată cu ajutorul repetiției și alternanței formelor, culorilor, materialelor și texturilor.

Pentru obținerea acestui efect, în conceptul propus de DedeSign a fost folosit același tip de parchet atât pentru zona de living, cât și pentru cea de dining. Nuanța o regăsim și la elementele de mobilier.

Mai mult, tonurile de gri din living intră într-un dialog cromatic cu ușa de la intrare și scara interioară, pavată cu gresie gri mată.

Tot gresia, dar de această dată porțelanată, a fost utilizată pentru încadra șemineul.

4. Păstrează echilibrul

Spre deosebire de echilibrul interior, pentru cel exterior există reguli mai clare și mai puține. Echilibrul unei încăperi poate fi dat de plasarea unor obiecte sau distribuirea culorilor, texturilor sau a materialelor în funcție de efectul pe care vrei să-l obții: echilibru simetric, asimetric sau radial.

În proiectul Dedesign poți observa că acest echilibru este dat de cromatică - tonuri de gri și maron folosite pentru zona de living, de la canapea și la fotoliu până la covor, precum și de obiecte cu aceeași textură: felinarul decorativ și măsuța de cafea.

5. Nu uita să te joci. Cum să te folosești de accentele de culoare

Vopsirea pereților în nuanțe de alb conferă încăperilor mai multă luminozitate și creează senzația de spațiu curat și aerisit. Plus că sunt și mai ușor de întreținut, dar și de decorat. Într-o astfel de încăpere, accentul de culoare devine însă obligatoriu și poate fi folosit chiar pentru a delimita sau a scoate în evidență anumite zone.

În proiectul propus, accentul de culoare este pus prin intermediul scaunelor, în contrast cu mobila de bucătărie de culoare deschisă, dulapul și rulourile pentru geamuri.

Inclusiv pentru gresia care imită marmura și chiuvetă au fost alese într-o nunanță deschisă, iar contrastrul, precum și continuitatea elementelor, sunt asigurate de blatul de culoare neagră, hotă, plită și cuptor.

Armonie și unitate

Acesta ar trebui să fie rezultatul final dacă respecți principiile enunțate mai sus: un spațiu funcțional în care elementele să poarte un dialog vizual.

În proiectul propus de DedeSign, au mai fost folosite o aplică pentru a sublinia spațiul destinat cititului, un ghiveci din ciment, plintă decorativă, draperii și perdele în nuanțe calde.  

Aplică principiile și extinde conceptul pentru întreaga casă

Armonia și unitatea de stil sunt două concepte care se completează reciproc, iar înțelegerea și abordarea lor îți pot transforma locuința într-un cămin de vis.

Unitatea de stil înseamnă crearea unei armonii vizuale și a unei uniformități prin combinarea elementelor dintr-o încăpere, utilizându-se repetiția și simetria, iar armonia vizuală se realizează prin alăturarea de elemente similare ca formă, material, textură sau culoare.

Iată cum poți obține unitate stilistică și armonia vizuală pentru întreaga locuință:

  • Alege o culoare sau o gamă de culori pe care să o utilizezi în fiecare încăpere;
  • Păstrează același stil de amenajare în toate încăperile (modern, tradițional, clasic, industrial, urban, retro etc.);
  • Păstrează același concept în toate încăperile (aceeași temă, același motiv);
  • Utilizează piese de mobilier asemănătoare (ca formă, material sau culoare) în toate încăperile;
  • Vizualizează toată locuința ca pe un întreg.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult