Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum amenajezi un apartament dacă nu știi cine va locui în el?

Răspuns posibil: improvizezi un focus group, aduni câteva brief-uri minimale și le pui în aplicare ulterior. Cel puțin, aceasta a fost soluția la care a recurs arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design, autorul unuia dintre proiectele incluse în cea mai nouă ediție a albumului Lifestyle Design Interior by Delta Studio: un apartament de 103 mp dintr-un ansamblu rezidențial nou din București, care a căpătat astfel culori cuminți, funcționalități dinamice și spații de depozitare mascate.

Mobila este lucrată de o echipă internă Pure-Mess.

Pe larg, povestea stă astfel:

“Amenajarea a ținut cont de ce își doresc potențialii clienți ai unui astfel de apartament. Am avut ocazia să fim prezenți încă de la etapa de construcție a blocului, așa că, long story short, am profitat de ocazie: pentru că începuseră să apară viitorii clienți, iar eu sunt curios de fel, înainte de începerea lucrărilor de amenajare mi-am propus să descopăr ce caută și ce își doresc ei de la un nou apartament”, ne-a povestit arhitectul.

Media vârstelor celor 8 cupluri cu care a discutat arhitectul a fost cuprinsă între 29 și 36 ani, toți cu dorința de a salva timp și de a se muta repede. Media cerințelor lor: tonuri neutre, dar accente de culoare, funcționalitate ridicată și depozitare eficientă, toate susținute de conturi de Pinterest foarte consistente

 

Echipa Pure-Mess a primit libertate deplină, așa că au completat brief-ul pe care l-au obținut de la potențialii clienți cu inserții eclectice de texturi naturale (lemn, piatră) și volume care configurează o amenajare dinamică și versatilă.

Livingul cu dining inclus este spațiul cel mai generos din apartament, deci și-a permis o cromatică temperată, care nu sporește vizual limitele încăperii. Peretele îmbrăcat în tapetul care imită cărămida aparentă texturată (Xtdeco) este principalul pol al amenajării, cel care dictează toate celelalte nuanțe. Contraponderea luminoasă este meritul suprafețelor vitrate foarte mari, iar diningul este cel care profită cel mai mult de asta – oh, cafeaua de dimineață privind spre curte! 


Bucătăria privește spre dining din spatele ușilor glisante din sticlă – este o soluție de mijloc dacă îți plac spațiile deschise, dar îți dorești să gătești fără teama că aromele se întind în toată casa.

Funcționalitatea guvernează amenajarea bucătăriei longitudinale: cromatica deschisă sporește luminozitatea și păstrează unitatea vizuală, insula de bucătărie are triplu rol (depozitare, blat de lucru, luat masa), electrocasnicele sunt încorporate, iar spațiile de depozitare sunt mascate.

Bucătăria este și unul dintre “terenurile de luptă” despre care ne-a povestit arhitectul ca răspuns la întrebarea noastră despre cele mai mari provocări ale proiectului:

“Mascarea stâlpilor și a diferențelor de nivel – așa cum am găsit în dormitoare și în bucătărie – a fost una dintre dificultățile pe care le-am întâmpinat. Apartamentele nu au grinzi, iar în anumite spații există volumetrii agresive ale unor stâlpi cu lățime mare. Am luat aceste elemente structurale și le-am folosit ca un avantaj în cadrul amenajării: le-am îmbrăcat cu mobilier/placaje, iar spațiul generat este o zonă ascunsă pentru depozitare”

Tapetul-cărămidă aparentă acoperă ambele părți ale peretelui dintre living și bucătărie. 

La celălalt capăt al holului central stă zona de noapte: dormitorul matrimonial reia cromatica livingului și mărește vizual spațiul prin șifonierul-oglindă ⇑, iar dormitorul suplimentar este spațiul care își propune să răspundă mai multor funcționalități – o zonă de lucru, o zonă de spații de depozitare, un spațiu de noapte cu somieră.

Oglinda solară din baia matrimonială vine de la Dream Home Design.

Încheiem povestea post-“focus group” spunând că întreaga amenajare, inclusiv realizarea conceptului, a durat aproximativ 3 luni, iar bugetul, care a inclus prețul și montarea electrocasnicelor, a ajuns la aproximativ 27.000 Euro. Pe gustul tuturor cuplurilor chestionate, îndrăznim să spunem.

Fotografii: Andrei Tudoran

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult