Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum amenajezi un apartament dacă nu știi cine va locui în el?

Răspuns posibil: improvizezi un focus group, aduni câteva brief-uri minimale și le pui în aplicare ulterior. Cel puțin, aceasta a fost soluția la care a recurs arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design, autorul unuia dintre proiectele incluse în cea mai nouă ediție a albumului Lifestyle Design Interior by Delta Studio: un apartament de 103 mp dintr-un ansamblu rezidențial nou din București, care a căpătat astfel culori cuminți, funcționalități dinamice și spații de depozitare mascate.

Mobila este lucrată de o echipă internă Pure-Mess.

Pe larg, povestea stă astfel:

“Amenajarea a ținut cont de ce își doresc potențialii clienți ai unui astfel de apartament. Am avut ocazia să fim prezenți încă de la etapa de construcție a blocului, așa că, long story short, am profitat de ocazie: pentru că începuseră să apară viitorii clienți, iar eu sunt curios de fel, înainte de începerea lucrărilor de amenajare mi-am propus să descopăr ce caută și ce își doresc ei de la un nou apartament”, ne-a povestit arhitectul.

Media vârstelor celor 8 cupluri cu care a discutat arhitectul a fost cuprinsă între 29 și 36 ani, toți cu dorința de a salva timp și de a se muta repede. Media cerințelor lor: tonuri neutre, dar accente de culoare, funcționalitate ridicată și depozitare eficientă, toate susținute de conturi de Pinterest foarte consistente

 

Echipa Pure-Mess a primit libertate deplină, așa că au completat brief-ul pe care l-au obținut de la potențialii clienți cu inserții eclectice de texturi naturale (lemn, piatră) și volume care configurează o amenajare dinamică și versatilă.

Livingul cu dining inclus este spațiul cel mai generos din apartament, deci și-a permis o cromatică temperată, care nu sporește vizual limitele încăperii. Peretele îmbrăcat în tapetul care imită cărămida aparentă texturată (Xtdeco) este principalul pol al amenajării, cel care dictează toate celelalte nuanțe. Contraponderea luminoasă este meritul suprafețelor vitrate foarte mari, iar diningul este cel care profită cel mai mult de asta – oh, cafeaua de dimineață privind spre curte! 


Bucătăria privește spre dining din spatele ușilor glisante din sticlă – este o soluție de mijloc dacă îți plac spațiile deschise, dar îți dorești să gătești fără teama că aromele se întind în toată casa.

Funcționalitatea guvernează amenajarea bucătăriei longitudinale: cromatica deschisă sporește luminozitatea și păstrează unitatea vizuală, insula de bucătărie are triplu rol (depozitare, blat de lucru, luat masa), electrocasnicele sunt încorporate, iar spațiile de depozitare sunt mascate.

Bucătăria este și unul dintre “terenurile de luptă” despre care ne-a povestit arhitectul ca răspuns la întrebarea noastră despre cele mai mari provocări ale proiectului:

“Mascarea stâlpilor și a diferențelor de nivel – așa cum am găsit în dormitoare și în bucătărie – a fost una dintre dificultățile pe care le-am întâmpinat. Apartamentele nu au grinzi, iar în anumite spații există volumetrii agresive ale unor stâlpi cu lățime mare. Am luat aceste elemente structurale și le-am folosit ca un avantaj în cadrul amenajării: le-am îmbrăcat cu mobilier/placaje, iar spațiul generat este o zonă ascunsă pentru depozitare”

Tapetul-cărămidă aparentă acoperă ambele părți ale peretelui dintre living și bucătărie. 

La celălalt capăt al holului central stă zona de noapte: dormitorul matrimonial reia cromatica livingului și mărește vizual spațiul prin șifonierul-oglindă ⇑, iar dormitorul suplimentar este spațiul care își propune să răspundă mai multor funcționalități – o zonă de lucru, o zonă de spații de depozitare, un spațiu de noapte cu somieră.

Oglinda solară din baia matrimonială vine de la Dream Home Design.

Încheiem povestea post-“focus group” spunând că întreaga amenajare, inclusiv realizarea conceptului, a durat aproximativ 3 luni, iar bugetul, care a inclus prețul și montarea electrocasnicelor, a ajuns la aproximativ 27.000 Euro. Pe gustul tuturor cuplurilor chestionate, îndrăznim să spunem.

Fotografii: Andrei Tudoran

Articol preluat de pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult