Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum ar trebui guvernată economic România în viitor? Ce putem lua bun de la Elveția, SUA, Germania, Polonia și țările nordice

Oameni in cladire

(Foto: Guliver/Getty Images)

Cum spui ceva despre libertate economică sau liberalism cum se găsesc o grămadă să bocească sistematic: că e reîntoarcere la feudalism, că e o relicvă barbară, că e caducă ideea, ca duce la haos, că e prea simplă, că..., că...

România ultimelor decenii a fost într-un haos guvernamental. Un haos înțeles în sens negativ. Cu acești oponenți ai libertății economice lipiți strâns de butoanele economiei am împrumutat, mai mereu, ceea ce e mai prost din alte țări. Adică intervenționismul lor numit pompos ”politică publică”. Haosul a fost potențat și de intrarea în Uniunea Europeană care a devenit, mai degrabă, un promotor al acestor idei din diferite țări membre la rang de ”politică comună”.

Nici vorbă să ne uităm la alte țări și să luăm de la ele ce e mai bun:

- De la Elveția să luăm politica monetară și modul de a avea grijă de moneda lor (încă informal strâns legată de aur, formal a fost până în 2004). Sau, de ce nu, descentralizarea teritorială a administrației publice;

- De la SUA să luăm implicarea redusă a bugetului de stat în cheltuieli ce țin de individ (educație, sănătate) și împingerea în sfera privată cât mai mult a acestor servicii (am adăugat un grafic în acest sens);

- De la țările nordice libertatea economică sau corupția redusă;

- De la Chile să luăm sistemul lor de pensii (chiar și China rurală e relevantă în acest caz);

- De la Germania să luăm industrializarea sau competitivitatea lor;

- De la Polonia modul în care au privatizat companiile lor de stat;

- De la Georgia sistemul lor suplu de taxare (7 taxe) etc.

Noi ne-am uitat în jurul nostru cu ochiul intervenționistului (încă nostalgic după comunism) și am luat toate prostiile de la ei: split-tva, salariul minim, fonduri suverane de stat, bănci de dezvoltare de stat, subvenții, ajutoare de stat, politică monetară expansionistă, dezvoltare prin îndatorarea statului etc. Cum a mai apărut o prostie (de exemplu, wage-led-growth strategy) cum ne-am grăbit să o înghițim pe nemestecate.

Sigur, primesc adesea replica: unde mai vezi omule stat minimal în lume? Unul minimal care să combine toate de mai sus (și încă multe altele) e mai greu de găsit astăzi. Dar uitați că pe bucățele găsești state care sunt mult mai liberale și mai performante decât economia românească.

Mi se spune: cum ar trebui guvernată România în viitor? Foarte simplu: preluând aceste bune practici de mai sus și adaptându-le (dacă este cazul) la realitatea românească. Anulând toate aberațiile din ultima perioadă prezentate ca panaceu sau ca motor de dezvoltare pentru România.

Libertatea economică e esențială pentru multe lucruri. Studiile din afară au demonstrat demult această concluzie. Între libertate economică și prosperitate (GDP/loc.) există o legătură direct proporțională, la fel și cu inovarea, și cu antreprenoriatul etc. E demonstrat demult (inclusiv empiric) că mai multă libertate economică ajută dezvoltarea (vezi graficele).

Sigur, pentru cei care vor să ne țină în sclavie libertatea este mereu ultimul lucru pe care ni-l doresc.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Libelarismul economic are in mare parte parti bune, dar ex. de la americani e cel mai mai prost exemplu. La ex. cu educatia, evident ca cel mai bun " de lurat", este sistemul scandinav, de departe.
    • Like 0
  • De luat oricum dacă suntem inteligenți și vrem să recuperăm ceva (deși este imposibil) din decalajul cu aceste țări, e bine de luat tot ce ni se potrivește la condițiile noastre având deja exemplul realizărilor lor. Dar dacă vine vorba de luat, cred că ar am avea rezultate mai mult decât spectaculoase dacă, am interzice micii la grătar, berea, cărnații și fleicele la grătar, am înjumătăți zilele libere, nimic vouchere de vacanță, bonuri de masă, etc. Am stat și am cumpănit dacă să și se scumpească benzina și motorina dar. Dacă le face 20 Ron/ litru nu cres că se va schimba ceva în trafic dar, dacă se ridică la 50 Ron/ litru poate se va schimba ceva. Nu glumesc, vorbesc serios pentru că aceste pedepse le merită românii care votează cu kurul nu cu capul, nu inteligent.
    • Like 0
  • Din păcate,ca urmare a concurenței internaționale liberalismul economic specific epocii lui Adam Smith este pe cale de dispariție ; țările dezvoltate au sacrificat libera concurență internă specifică fiecăreia,protejând sau acceptând concentrarea exagerată și centralizarea (tot exagerată) a capitalului pentru ca firmele lor să domine piața mondială sau să facă față concurenței de pe această piață.
    Domnul Cristian Păun are însă dreptate : țările cele mai dezvoltate,cele ale căror economii funcționează bine au avut în același timp grijă să asigure,acolo unde este posibil și atât cât este posibil,condiții de concurență și de libertate economică. Știm că guvernele acestor țări sunt în același timp guverne foarte puternice. Dacă se implică în activitatea economică mai mult decât ar fi de dorit,implicarea lor nu produce decât rareori adevărate catastrofe economice. Francis Fukuyama susține însă,în Construcția statelor,că există țări ale căror guverne „nu sunt capabile să ofere nici măcar bunuri publice elementare,cum ar fi legea și ordinea sau infrastructura publică.” Cum să pretinzi acestor guverne --așa cum fac unii teoreticieni sau politicieni români - să-și asume funcții mai complexe? La baza acestor guverne ar trebui să stea mereu politica statului minimal. Adică să se rezume la asigurarea bunurilor publice elementare. Dar s-o facă bine.
    • Like 0
  • Nu știu cât de obiectiv este indicatorul de libertate economică. Știu că este rezultat în urma compilării a numeroase seturi de indicatori care prerind că măsoară dreptul de proprietate, integritatea guvernului, eficiența juridică, libertatea monetară, libertatea afacerii și mulți alții asemenea. Nu prea par indicatori obiectivi. Conform heritage.com, România stă cam la fel de bine ca Austria în privința indexului libertății economice și este peste Franța, Italia, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Spania, Slovenia sau Polonia.
    Poate prea mult căutăm modele la alții. Noi nu putem să construim modelul românesc de dezvoltare? Ca și un simplu articol, ca o lucrare de cercetare, e simplu să copiezi ce au făcut alții, este mult, mult mai greu să îți compui propriul model.
    • Like 1
  • Ca sa iei ce e mai bun de la altii nu merge cu copy/paste nemtii fac bemveuri de zeci de ani francezii parfumuri si vinuri la fel de sute de ani nu poti sa preiei implicarea bugetului american minimala pentru ca noi suntem saraci plus ca ne pleaca oamenii tineri adica fix contribuabilii iar batranii si restul nu au bani de Sanador si Medlife. Asta cu preluarea de la altii e o teorie si ramane teorie. Trebuie tinut cont de caracteristici de starea economica de structura populatiei si jdemii de alti factori. Nu uitati ca suntem in UE doar de 11 ani, 11 ani in care am prins si-o criza suprapusa peste haosul national. Si-asa sunt destule tampenii preluate de afara fara sa se tina cont de cat putem si ce putem. Noi inca schimbam macazul la tramvaie cu mana (bine macar ca la trenuri se face automat) cam atat putem. In schimb avem internetul, IT-ul, telefonia mobila si in general tehnologia in primele locuri din lume singurele domenii care si-au gasit locul la noi.
    • Like 1
  • Să luăm ce e mai bun de la alții, nici mai mult, nici mai puțin, de exemplu, de la americani posibilitatea de a plăti până la adânci bătrânețe împrumutul pentru studii și extraordinara oportunitate de a nu-ți putea face asigurare medicală decât dacă ești sănătos tun. Și care oricum nu acoperă cine știe ce cheltuieli dacă nu e foarte scumpă, deci rămâne de văzut dacă tu, ca om de rând, poți să ți-o permiți.
    Complimentele mele pentru ideile geniale. Mai aveți?
    Poate ar fi mai bine să copiem welfare și educație de la tarile nordice, nu de la americani,așa, ca idee.
    • Like 5
    • @ Romeo C.
      Max Max Max Max check icon
      perfect adevarat !!!! .....Apostolii liberalismului desantat, care sunt convinsi ca e nemaipomenit ca un medic sa castige 50 000 pe luna, iar multinationalele de medicamente sa castige sute de miliarde , in SUA, si sa mori de diabet fiindca nu-ti poti plati o asigurare !!!!
      • Like 4
    • @ Romeo C.
      Autorul a uitat sa puna graficul care arata costurile per pacient si calitatea serviciilor medicale. Se vedea imediat cum SUA e la capatul clasamentului intre tarile dezvolate (fiind depasita si de tari in curs de dezvoltare) .

      Ce imi place la articol e ca se vede clar ca oamenii cu orientarea ideologica a lui Paun sunt profund anti-europeni. Poate mai mult decat PSD, dar in alte privinte.
      • Like 3
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    sa nu se fure o zi si deja lucruile s-au schimbat.
    referitor la articol:
    graficele nu pot fi marite. sunt cateva analize pe baza regresiei simple, dar nu sunt eligibile...trist. cu asa ceva nu mai luam licenta de la ASE nici dupa 10 ani...daca ma prezentam cu asa ceva la profesorul meu, ma tinea minte si ma respingerea de n! ori.
    • Like 5
    • @ Dan Dan
      Nu are cum să nu se fure când dai legi proaste sau sprijini inițiative aberante . Şi-ți dau un exemplu elocvent atât in ceea ce priveşte prostia ( fină e adevărat) cât şi nivelul uriaş al sumelor ,,furate " şi mă refer la legea retrocedărilor ,lege care a fost sprijinită de lumea fină ( de ,,dreapta" ) culmea şi nu de PSD. Bineînțeles că au apărut ,,moştenitori " de la toate partidele după aia când au văzut ,,potențialul dar ea a pornit de la stadiul de prostie pură şi nu o lege şmen cum sunt altele. Vorbim de zeci de miliarde de euro ( dacă nu suta) prin plăți directe sau indirecte plus efectele produse. E inutil să specific că noi am fost singurii cu o astfel de abordare ,,in integrum". Nu ai cum să fi atât de prost şi să nu intri in căcat până la gât. Banii trebuiau folosiți pentru investiții şi finanțarea proiectelor europene aşa cum au procedat celelalte țări foste comuniste.
      • Like 1
  • Ce frumooos, să luăm ce-i mai bun de la fiecare din țările dezvoltate ! Da proști mai fură ăștia care guvernară până acum, n-au vrut în ruptul capului să:
    1. Ne facă măcar vreo 5 bănci elvețiene, dar românești .
    2. Ne facă vreo 2-3 fabrici de autoturisme românești cel puțin ca BMW sau Mercedes.
    3. Ne facă vreo 2-3 universități românești gen Harvard.
    Cum să fi făcut aceste lucruri bune în economia românească nu vrea să ne spună autorul. Despre felul în care capitalul românesc trebuie întărit,iar nu ne spune nimic autorul, în schimb vrea să aruncăm firavul capital românesc în luptă cu cel străin într-o economie cu intervenție minimală a statului.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      O sa incerc sa-ti spun eu cum se pot face aceste lucruri sau mai degraba cum sa incepem.
      1) Sa nu ne mai lasam condusi de hoti si de prosti. Hotii si prostii nu atrag competente....
      2) Sa nu-i mai denigram pe altii care vin cu idei si dorinta de schimbare, numai ca sa ne aflam in treaba sau sa ne justificam interesele meschine .

      Daca am putea face asta , atunci poate ca am afla ca sunt multi romani peste hotare si destui prin Romania care au fost parte din proiecte asemanatoare cu cele enumerate mai sus si mai mult decit atit le-au implementat cu succes in alte parti ale lumii.

      Eu stiu de exemplu un roman care este decan la o universitate de prestigiu din strainatate si calatoreste frecvent in China pentru ca a fost solicitat sa ajute la modernizarea unor universitati din China.
      Probabil numai cu lingourile lui nea Valcov putem plati o echipa de specialisti care sa faca un proiect de emancipare a 2-3 universitati romanesti ( sa le aducem in top 500 macar...)

      Singura problema, oamenii astia nu o sa discute cu hoti , prosti sau politruci gen Androneasca....
      Deci ne intoarcem la punctul 1
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Cristian Păun / Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon