(Foto: Guliver/Getty Images)
Cum spui ceva despre libertate economică sau liberalism cum se găsesc o grămadă să bocească sistematic: că e reîntoarcere la feudalism, că e o relicvă barbară, că e caducă ideea, ca duce la haos, că e prea simplă, că..., că...
România ultimelor decenii a fost într-un haos guvernamental. Un haos înțeles în sens negativ. Cu acești oponenți ai libertății economice lipiți strâns de butoanele economiei am împrumutat, mai mereu, ceea ce e mai prost din alte țări. Adică intervenționismul lor numit pompos ”politică publică”. Haosul a fost potențat și de intrarea în Uniunea Europeană care a devenit, mai degrabă, un promotor al acestor idei din diferite țări membre la rang de ”politică comună”.
Nici vorbă să ne uităm la alte țări și să luăm de la ele ce e mai bun:
- De la Elveția să luăm politica monetară și modul de a avea grijă de moneda lor (încă informal strâns legată de aur, formal a fost până în 2004). Sau, de ce nu, descentralizarea teritorială a administrației publice;
- De la SUA să luăm implicarea redusă a bugetului de stat în cheltuieli ce țin de individ (educație, sănătate) și împingerea în sfera privată cât mai mult a acestor servicii (am adăugat un grafic în acest sens);
- De la țările nordice libertatea economică sau corupția redusă;
- De la Chile să luăm sistemul lor de pensii (chiar și China rurală e relevantă în acest caz);
- De la Germania să luăm industrializarea sau competitivitatea lor;
- De la Polonia modul în care au privatizat companiile lor de stat;
- De la Georgia sistemul lor suplu de taxare (7 taxe) etc.
Noi ne-am uitat în jurul nostru cu ochiul intervenționistului (încă nostalgic după comunism) și am luat toate prostiile de la ei: split-tva, salariul minim, fonduri suverane de stat, bănci de dezvoltare de stat, subvenții, ajutoare de stat, politică monetară expansionistă, dezvoltare prin îndatorarea statului etc. Cum a mai apărut o prostie (de exemplu, wage-led-growth strategy) cum ne-am grăbit să o înghițim pe nemestecate.
Sigur, primesc adesea replica: unde mai vezi omule stat minimal în lume? Unul minimal care să combine toate de mai sus (și încă multe altele) e mai greu de găsit astăzi. Dar uitați că pe bucățele găsești state care sunt mult mai liberale și mai performante decât economia românească.
Mi se spune: cum ar trebui guvernată România în viitor? Foarte simplu: preluând aceste bune practici de mai sus și adaptându-le (dacă este cazul) la realitatea românească. Anulând toate aberațiile din ultima perioadă prezentate ca panaceu sau ca motor de dezvoltare pentru România.
Libertatea economică e esențială pentru multe lucruri. Studiile din afară au demonstrat demult această concluzie. Între libertate economică și prosperitate (GDP/loc.) există o legătură direct proporțională, la fel și cu inovarea, și cu antreprenoriatul etc. E demonstrat demult (inclusiv empiric) că mai multă libertate economică ajută dezvoltarea (vezi graficele).
Sigur, pentru cei care vor să ne țină în sclavie libertatea este mereu ultimul lucru pe care ni-l doresc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Domnul Cristian Păun are însă dreptate : țările cele mai dezvoltate,cele ale căror economii funcționează bine au avut în același timp grijă să asigure,acolo unde este posibil și atât cât este posibil,condiții de concurență și de libertate economică. Știm că guvernele acestor țări sunt în același timp guverne foarte puternice. Dacă se implică în activitatea economică mai mult decât ar fi de dorit,implicarea lor nu produce decât rareori adevărate catastrofe economice. Francis Fukuyama susține însă,în Construcția statelor,că există țări ale căror guverne „nu sunt capabile să ofere nici măcar bunuri publice elementare,cum ar fi legea și ordinea sau infrastructura publică.” Cum să pretinzi acestor guverne --așa cum fac unii teoreticieni sau politicieni români - să-și asume funcții mai complexe? La baza acestor guverne ar trebui să stea mereu politica statului minimal. Adică să se rezume la asigurarea bunurilor publice elementare. Dar s-o facă bine.
Poate prea mult căutăm modele la alții. Noi nu putem să construim modelul românesc de dezvoltare? Ca și un simplu articol, ca o lucrare de cercetare, e simplu să copiezi ce au făcut alții, este mult, mult mai greu să îți compui propriul model.
Complimentele mele pentru ideile geniale. Mai aveți?
Poate ar fi mai bine să copiem welfare și educație de la tarile nordice, nu de la americani,așa, ca idee.
Ce imi place la articol e ca se vede clar ca oamenii cu orientarea ideologica a lui Paun sunt profund anti-europeni. Poate mai mult decat PSD, dar in alte privinte.
referitor la articol:
graficele nu pot fi marite. sunt cateva analize pe baza regresiei simple, dar nu sunt eligibile...trist. cu asa ceva nu mai luam licenta de la ASE nici dupa 10 ani...daca ma prezentam cu asa ceva la profesorul meu, ma tinea minte si ma respingerea de n! ori.
1. Ne facă măcar vreo 5 bănci elvețiene, dar românești .
2. Ne facă vreo 2-3 fabrici de autoturisme românești cel puțin ca BMW sau Mercedes.
3. Ne facă vreo 2-3 universități românești gen Harvard.
Cum să fi făcut aceste lucruri bune în economia românească nu vrea să ne spună autorul. Despre felul în care capitalul românesc trebuie întărit,iar nu ne spune nimic autorul, în schimb vrea să aruncăm firavul capital românesc în luptă cu cel străin într-o economie cu intervenție minimală a statului.
1) Sa nu ne mai lasam condusi de hoti si de prosti. Hotii si prostii nu atrag competente....
2) Sa nu-i mai denigram pe altii care vin cu idei si dorinta de schimbare, numai ca sa ne aflam in treaba sau sa ne justificam interesele meschine .
Daca am putea face asta , atunci poate ca am afla ca sunt multi romani peste hotare si destui prin Romania care au fost parte din proiecte asemanatoare cu cele enumerate mai sus si mai mult decit atit le-au implementat cu succes in alte parti ale lumii.
Eu stiu de exemplu un roman care este decan la o universitate de prestigiu din strainatate si calatoreste frecvent in China pentru ca a fost solicitat sa ajute la modernizarea unor universitati din China.
Probabil numai cu lingourile lui nea Valcov putem plati o echipa de specialisti care sa faca un proiect de emancipare a 2-3 universitati romanesti ( sa le aducem in top 500 macar...)
Singura problema, oamenii astia nu o sa discute cu hoti , prosti sau politruci gen Androneasca....
Deci ne intoarcem la punctul 1