Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum arată noul tractor românesc, lansat după o pauză de 10 ani. GALERIE FOTO

TAGRO, primul tractor agricol românesc

Primul tractor românesc, TAGRO, conceput după o pauză de zece ani, este un tractor realizat pe platforma IRUM Reghin.

Proiectul TAGRO a fost realizat în Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Utilaje Agricole și Forestiere - IFOR - care funcționează la Reghin, în județul Mureș. Acest centru a fost înființat de grupul de firme MAVIPROD, în incinta fabricii IRUM și a presupus o investiție de 2,65 milioane de euro. Aici lucrează aproximativ 50 de ingineri români. 

Investiția în concretizarea proiectului TAGRO a însemnat alți 4.000.000 de euro puși la dispoziție de grupul MAVIPROD, acționarul IRUM. 

„Acest tractor este destinat cu precădere fermelor mici și mijlocii și va fi vândut atât pe piața internă, cât și pe cele externe. TAGRO va avea toate dotările necesare unui tractor modern, inclusiv comenzi prin radio și aer condiționat. Înainte de lansare, tractorul a fost testat în România și în Italia, iar până la finalul acestui an se va finaliza procesul de omologare în cadrul Registrul Auto Român București”, a anunțat producătorul, într-un comunicat.

Prețul de pornire pentru un astfel de tractor agricol va fi de 34.500 de euro. Producția în serie va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse și vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depășit pragul de 300 de tractoare TAGRO, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare TAGRO. 

Fabrica IRUM a fost fondată în anul 1953, pentru a repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. În anul 1969, la IRUM a început producția de tractoare articulate forestiere. În anul 1993, familia Oltean a fondat grupul MAVIPROD, care a cumpărat, în anul 1996, pachetul majoritar de acțiuni de la IRUM Reghin. IRUM Reghin a intrat în anul 2007 într-un parteneriat cu Uzinele Tractorul din Brașov pentru a produce împreună un tractor agricol românesc, însă falimentul uzinei brașovene a pus capăt acestui proiect.

În anul 2010 IRUM Reghin a început producția de tractoare agricole în parteneriat cu Uzinele Belarus. Treptat, producția a crescut, iar în prezent IRUM Reghin vinde anual câte 500 de tractoare pe piața românească, ceea ce echivalează cu 20 la sută dintr-o piață în care sunt vândute anual 2.500 de tractoare noi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ar cam fi cazul sa renuntam la ambitia asta de a numi ceva romanesc in loc de a folosi termenul, produs in Romania.
  • Like 1
 • storo check icon
  Bravo voua, oameni buni ! Inca o dovada ca doar initiativele private pot misca Romania intr-o directie buna, pe ''to'arshu Stat'' il doare numai de puscariasi.....
  • Like 1
 • .. problema nu e ca "are probleme" problema e ca aproape nimic, exceptand forta de munca - poate- nu e romanesc. Motorul italian, cutia de viteze cine stie de unde, electronica China - bat pariu pe ce vreti voi - AC sigur sigur nu la noi, ca nu producem compresoare (pana si Dacia are "de import") iar la restul, bat pariu ca multe sunt imprumutate de la tractoarele belaruse pe care le vand in restul anului ca fiind romanesti. Senzational era daca ne transformam din intermediari sau integratori in producatori, aia era buna. Asa.. e un mare fass. Mai tare mi se pare fabrica egipteanului ala care produce MANUAL atentie U65 pt export in Egipt. Ala chiar e 100% romanesc. Pacat ca e inca in epoca de piatra, cu pilitul la mana. .
  • Like 1
  • @ Dragos Galben
   Alien check icon
   Crezi ca vw e făcut de nemți, sau aifon de americani?
   • Like 2
  • @ Alien
   uaifone nu are nicăieri scris 100% americănesc și evident măcar e gândit de ei 100%. Vulgvaghin la fel, doar in DE scrie Made in Germany, la restul fraierilor vin și Hecho in Mexico.
   Oricum, tot nu vad de ce e ok sa ne.mintim singuri ca facem ceva, când de fapt îi îmbogățim pe belaruși și italieni. Dar ne fălim mama-mama..
   • Like 0
 • check icon
  Am ajuns zile în care avem nevoie ca de aer și de astfel de știri!
  Și, da, chiar dacă vor zice unii că acest model are probleme, nimic nu se face perfect din prima încercare.
  Mult succes, IRUM Reghin!
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult
sound-bars icon